Рішення
від 07.12.2016 по справі 910/18028/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.12.2016Справа №910/18028/16

За позовом Публічного акціонерного товариства "Київенерго"

до Молодіжної громадської організації "Галерея Ра"

про стягнення заборгованості за самовільно спожиту електричну енергію.

Суддя Нечай О.В.

Представники сторін:

від позивача: Іващенко О.В., за довіреністю;

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суду міста Києва надійшли позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (далі - позивач) до Молодіжної громадської організації "Галерея Ра" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості за самовільно спожиту електричну енергію.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 05.10.2016 було порушено провадження у справі № 910/18028/16, розгляд справи призначено на 16.11.2016.

15.11.2016 через відділ діловодства господарського суду міста Києва представником позивача було подано документи на виконання вимог ухвали господарського суду міста Києва від 05.10.2016 про порушення провадження у справі № 910/18028/16 та документи для долучення до матеріалів справи.

16.11.2016 представник позивача у судове засідання з'явився, вимоги ухвали господарського суду міста Києва від 05.10.2016 позивач виконав.

16.11.2016 представник відповідача у судове засідання не з'явився, вимоги ухвали господарського суду міста Києва від 05.10.2016 відповідач виконав.

Враховуючи не з'явлення в судове засідання представника відповідача та не подання відповідачем витребуваних документів, розгляд справи відкладено на 07.12.2016.

У судове засідання 07.12.2016 представник позивача з'явився, надав суду свої пояснення по суті спору, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання 07.12.2016 не з'явився.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

21.06.2016 року уповноваженими представниками Публічного акціонерного товариства Київенерго (далі - позивач) зафіксовано самовільне підключення струмоприймачів Молодіжною громадською організацією Галерея Ра (далі - відповідач) до електричної мережі енергопостачальника з метою безоблікового споживання електроенергії за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32 (нежиле приміщення), про що був складений відповідний акт порушень ПКЕЕ № 46191 (далі - Акт).

14.07.2016 року відбулось засідання комісії позивача по розгляду акта про порушення № 46191 від 21.06.2016, оформлене Протоколом № 1657 (далі - Протокол).

Відповідно до Протоколу комісією було прийнято рішення про нарахування за Актом № 46191 згідно з п. 2.6. та за формулою п. 2.7. Методики визначення обсягу та вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПКЕЕ за період з 28.10.2015 по 21.06.2016. Потужність самовільного підключення 9,90 кВт. Режим роботи - 12 годин, 7 днів.

Відповідно до розрахунку вартості електроенергії, спожитої без обліку (договору) за Актом порушень Правил користування електричною енергію № 46191 від 21.06.2016, відповідачу було нараховано до сплати 53 998,72 грн.

Копії Протоколу, Акту та рахунок на оплату коштів в сумі 53 998,72 грн було направлено відповідачу, що підтверджується наявними у матеріалах справи документами.

Користування відповідачем приміщення за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32 підтверджується Договором № 696/1 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва від 27.10.2010 року, що встановлено у рішенні господарського суду міста Києва від 27.07.2016 у справі № 910/9855/16.

Відповідно до ч. 3 ст. 35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про електроенегетику споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником.

Згідно з п. 1.2. Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року N 28 (далі - Правила) користування електричною енергією - споживання електричної енергії з дотриманням споживачем визначених відповідними договорами умов підключення електроустановок споживача до електричних мереж у точці приєднання, умов оплати купованої електричної енергії та режимів споживання електричної енергії для отримання договірних обсягів електричної енергії та величини потужності.

Пунктом 1.3. Правил передбачено, що постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Відповідно до п. 5.1 Правил договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

Згідно з п. п. 6.41, 6.42 Правил у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень. На підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Пунктом 7.6 Правил передбачено, що у разі самовільного підключення споживачем струмоприймачів або збільшення величини приєднаної потужності понад величину, визначену умовами договору та/або проектними рішеннями, приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку, зниження показників якості електричної енергії з вини споживача до величин, які порушують нормальне функціонування електроустановок електропередавальної організації та інших споживачів, невиконання припису уповноваженого представника відповідного органу виконавчої влади, який стосується вищенаведених порушень, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право без попередження повністю припинити споживачу електропостачання (технічне забезпечення електропостачання споживача) після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення.

Відповідно до частини 1 ст. 27 Закону України Про електроенергетику правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідачем було здійснено самовільне підключення струмоприймачів до електричних установок позивача з метою безоблікового споживання електроенергії.

При цьому, користування відповідачем нежилим приміщенням за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 32а, підтверджується Договором № 696/1 оренди нежилих приміщень територіальної громади Шевченківського району м. Києва від 27.10.2010 року. Доказів припинення дії вказаного договору станом на день самовільного підключення струмоприймачів до електричних установок позивача відповідач не надав.

Позивачем було належним чином оформлено самовільне підключення струмоприймачів відповідача до електричних установок позивача, а саме було складено та підписано уповноваженими представниками позивача Акт та проведено засідання відповідної комісії, за результатами якої складено Протокол № 1657 від 14.07.2016, які було направлено відповідачу.

Згідно з п. 6.43. ПКЕЕ кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Позивачем направлено відповідачу рахунок на суму 53 998,72 грн за самовільно спожиту електроенергію, тобто відповідно до п. 6.43. ПКЕЕ строк оплати вказаного рахунку настав.

Відповідно до ч. 1 ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Статтею 1213 Цивільного кодексу України передбачено, що набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі. У разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Таким чином, зважаючи на те, що доказів оплати самовільно спожитої енергії станом на день розгляду справи відповідачем не надано, позовні вимоги про стягнення з останнього нарахування за самовільно спожиту електроенергію в розмірі 53 998,72 грн є обґрунтованими та доведеними належним чином. Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про те, що заявлені позивачем вимоги про стягнення заборгованості за самовільно спожиту електричну енергію в розмірі 53 998,72 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача, оскільки позов підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 4, 49, 82 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Молодіжної громадської організації "Галерея Ра" (01001, м. Київ, вул. Пушкінська, будинок 24-Б, квартира 9; ідентифікаційний код: 21693935) на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (01001, м. Київ, пл. І. Франка, 5; ідентифікаційний код: 00131305) нарахування за самовільно спожиту електричну енергію в розмірі 53 998 (п'ятдесят три тисячі дев'ятсот дев'яносто вісім) грн 72 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн 00 коп.

Повне рішення складено 28.12.2016

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення07.12.2016
Оприлюднено03.01.2017
Номер документу63803940
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/18028/16

Ухвала від 05.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 07.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 16.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 05.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні