Постанова
від 28.12.2016 по справі 809/1793/16
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" грудня 2016 р. Справа № 809/1793/16

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Григорука О.Б.,

при секретарі Дубінській І.В.,

за участю: представника позивача - Івасів О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Калуської об'єднаної Державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області, Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Ньюлес", про скасування запису про державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" від 04.03.2016, які стосуються зміни місцезнаходження -

ВСТАНОВИВ:

Калуська об'єднана Державна податкова інспекція Головного управління ДФС в Івано-Франківській області звернулася до суду з адміністративним позовом до Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області, Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа, яка не завляє самостійних вимог на предмет спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Ньюлес", про скасування запису про державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" від 04.03.2016, які стосуються зміни місцезнаходження.

Позовні вимоги мотивовано тим, що державна реєстрація змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес", які стосуються зміни місцезнаходження, була проведена з порушенням вимог статті 93 Цивільного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", оскільки здійснена на підставі неправдивих відомостей.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала з підстав, викладених у позовній заяві. Просила позов задовольнити повністю.

Представник Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи відповідач був повідомлений належним чином (а.с.47).

Представник Галицької районної державної адміністрації Івано-Франківської області у судове засідання не з`явилвся, на адресу суду направив клопотання про розгляд за відсутності представника.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився. Документи, які надсилалися товариству з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" повернулися до суду з відміткою УДППЗ "Укрпошта" "за зазначеною адресою не має" (а.с. 40).

Відповідно до частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якою передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, - судом продовжено розгляд справи за відсутності відповідачів та третьої особи.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши докази, судом встановлено наступне.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 07.11.2016 місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" (код 38760996) вул. Івана Франка, 5, місто Галич, Івано-Франківська обл. Зокрема, 04.03.2016 було здійснено Державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" №10721050007029126 від 04.03.2016 щодо зміни місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" (а.с.11-16).

Відповідно до підпункту 19-1.1.8 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України, контролюючі органи, серед інших функцій, забезпечують достовірність та повноту обліку платників податків та платників єдиного внеску, суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням.

Так, в рамках забезпечення комплексу заходів обліку платників податків, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, на виконання вимог підпункту 19-1.1.8 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України, наказу Державної фіскальної служби №543 від 28.07.2015 Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ , з метою підтвердження юридичної адреси платника, посадовими особами Головного управління Державної фіскальної служби України в Івано-Франківській області 09.06.2016 було здійснено вихід за юридичною адресою вул. Івана Франка, 5, місто Галич, Івано-Франківська обл. та встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" за вказаною адресою не знаходиться, про що складено акт №3/8/09-03-11/1(а.с.20).

Відповідно до підпункту 19-1.1.45 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи звертаються до суду у випадках, передбачених законодавством.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців регулює Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Згідно пунктів 2, 4 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

В Єдиному державному реєстрі серед інших, містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи (підпункт 10 пункту 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Статтею 93 Цивільного кодексу України визначено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

У відповідності до пункту 7 частини 1 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), державна реєстрація базується на принципі об'єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Як вбачається із матеріалів справи на підставі даних щодо місцезнаходження відповідача проведено внесення змін до установчих документів та здійснена державна реєстрація відповідача за адресою, відомості щодо якої є недостовірними.

Зокрема, вказане підтверджується актом відсутності товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" (код 38760996) та посадових осіб суб'єкта господарювання за місцезнаходженням (за юридичною адресою) №3/8/09-03-11/1 від 09.06.2016, повідомленням власника будинку за адресою вул. Івана Франка, 5, місто Галич, Івано-Франківська обл. та відміткою УДППЗ "Укрпошта" "за зазначеною адресою не має" (а.с.19, 20, 40).

Відповідно до пункту 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Оскільки встановлено, що внесений 04.03.2016 запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" не відповідає дійсності, то відповідно до положень статті 93 Цивільного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), є недостовірними.

На підставі вищенаведеного суд приходить до висновку, що слід скасувати запис про державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" (код 38760996) №10721050007029126 від 04.03.2016 щодо зміни місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес".

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Скасувати запис про державну реєстрацію змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес" (код 38760996) №10721050007029126 від 04.03.2016 щодо зміни місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Ньюлес".

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Григорук О.Б.

Постанова складена в повному обсязі 03.01.2017.

Дата ухвалення рішення28.12.2016
Оприлюднено06.01.2017
Номер документу63904807
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1793/16

Постанова від 28.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Постанова від 28.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

Ухвала від 13.12.2016

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Григорук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні