Ухвала
від 04.01.2017 по справі 927/32/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20 Тел. 676-311, факс 77-44-62

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"04" січня 2017 р. Справа № 927/32/17

Суддя Лавриненко Л.М., розглянувши матеріали позовної заяви № 14-4477-16 від 26.12.16

Військовий прокурор Чернігівського гарнізону, вул.Шевченка, 57, м. Чернігів, 14030

в інтересах держави

в особі: Державного концерну "Укроборонпром",

вул. Дегтярівська, 36, м. Київ, 04119

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Ніжинська Фортеця",

АДРЕСА_1, 16600

Третя особа на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю

"Північінвестбуд", вул. О.Кошового,1, м. Чернігів, 14029

Предмет спору: про витребування майна з чужого незаконного володіння та визнання

права власності на майно, ціна позову 344226,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Підстави повернення позовної заяви можна додавати натисканням Ctrl+Alt+[1...0], де [1...0] - відповідні п.п.1...10 статті 63 ГПК України.

Військовим прокурором Чернігівського гарнізону подано позов в інтересах держави в особі: Державного Концерну "Укроборонпром" до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніжинська Фортеця", третя особа на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Північінвестбуд", відповідно до якого прокурор просить суд: 1) визнати право власності за державою в особі Концерну "Укроборонпром" на нежитлову будівлю складу літ.Ю-1 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 305967974101), загальною площею 717,2 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Чернігів, вул.О.Кошового, буд.1; 2) витребувати на користь позивача з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніжинська Фортеця" (код ЄДРПОУ 39585405; 16600, АДРЕСА_2) нежитлову будівлю складу літ.Ю-1, загальною площею 717,2 кв.м (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 305967974101), що знаходиться за адресою: м.Чернігів, вул.О.Кошового, буд.1.

Також в поданому позові прокурор просить суд заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю "Ніжинська Фортеця" (код ЄДРПОУ 39585405; 16600, АДРЕСА_2) вчиняти будь-які юридично-значущі дії (продаж, обмін, оренда, дарування, застава тощо) щодо нерухомого майна) нежитлової будівлі складу літ.Ю-1, загальною площею 717,2 кв.м (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 305967974101), що розташована за адресою: м.Чернігів, вул.О.Кошового, буд.1, до вирішення спору по суті.

Пунктом 5 частини 2 ст. 54 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов.

В порушення вищезазначених вимог, в поданій позовній заяві не викладено обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги в частині визнання права власності, а також не визначена норма Закону, на підставі якої заявлені позовні вимоги в частині визнання права власності.

У відповідності до п. 2,3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів та сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 1 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України визначено, що, позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

За змістом п.2 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, реєстрованим поштовим відправленням є поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку. При цьому, розрахунковим документом є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку.

Відповідно до пункту 61 "Правил надання послуг поштового зв'язку", які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення, бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, відповідно до положень вищенаведених Правил, загального порядку надання послуг поштового зв'язку та спеціальної норми господарського процесу, належним доказом надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ, виданий відправникові оператором поштового зв'язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення до пересилання (фіскальний чек), а також опис вкладення до цього листа.

В підтвердження доказів направлення відповідачеві та третій особі копії позовної заяви та доданих до неї документів, прокурором додано лише опис вкладення без фіскального чеку, у зв'язку з чим суд приходить до висновку, що прокурором не надано належних доказів надсилання відповідачеві та третій особі копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч.2 ст.44 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Сплата судового збору здійснюється в порядку та розмірі, встановленому Законом України «Про судовий збір» .

Відповідно до ч.1,2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» , в редакції, яка діяла станом на 26.12.2016 (дату звернення прокурора з позовом), із позовних заяв майнового характеру, які подаються до господарського суду, судовий збір сплачується в розмірі 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 150 розмірів мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

За подання заяви про забезпечення позову ставка судового збору - 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Як вбачається із тексту позовної заяви, прокурором об'єднано дві вимоги майнового характеру: про витребування майна з чужого незаконного володіння вартістю 172113,00 грн та про визнання права власності на майно, вартістю 172113 грн, тобто ціна позову становить 344226,00 грн, а також прокурор просить вжити заходи забезпечення позову, шляхом заборони відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Ніжинська Фортеця" (код ЄДРПОУ 39585405; 16600, АДРЕСА_2) вчиняти будь-які юридично-значущі дії (продаж, обмін, оренда, дарування, застава тощо) щодо нерухомого майна) нежитлової будівлі складу літ.Ю-1, загальною площею 717,2 кв.м (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 305967974101), що розташована за адресою: м.Чернігів, вул.О.Кошового, буд.1, до вирішення спору по суті.

Відповідно, судовий збір повинен бути сплачений із ціни позову 344226,00 грн за витребування майна з чужого незаконного володіння та за визнання права власності на майно, а також із заяви про забезпечення позову в розмірі 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Згідно з платіжними дорученнями №1184 та №1185 від 23.12.2016 прокурором сплачено лише 2581 грн судового збору.

За таких обставин, суд доходить висновку, що прокурором не подано доказів сплати судового збору в установленому порядку та розмірі.

У відповідності до п.3,4,6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо, зокрема, у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини; не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі; не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Отже, подана позовна заява підлягає поверненню без розгляду на підставі п.3,4,6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Після усунення зазначених порушень, Ви вправі повторно звернутись з даною позовною заявою до господарського суду в загальному порядку.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Зокрема, ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру встановлено, що прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній, а також у правовідносинах, пов'язаних із виборчим процесом, проведенням референдумів, діяльністю Верховної Ради України, Президента України, створенням та діяльністю засобів масової інформації, а також політичних партій, релігійних організацій, організацій, що здійснюють професійне самоврядування, та інших громадських об'єднань. Представництво в суді інтересів держави в особі Кабінету Міністрів України та Національного банку України може здійснюватися прокурором Генеральної прокуратури України або регіональної прокуратури виключно за письмовою вказівкою чи наказом Генерального прокурора України або його першого заступника чи заступника відповідно до компетенції.

У відповідності до п. 1 та 5 статуту Державного концерну «Укроборонпром» , який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.08.2011 № 993 зі змінами та доповненнями, Державний концерн «Укроборонпром» є державним господарським об'єднанням, утвореним відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 № 1221 «Про утворення Державного концерну «Укроборонпром» . Концерн набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації. Концерн має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, знак для товарів і послуг, логотип, печатки та штампи із своїм найменуванням і зображенням логотипу та бланки. Концерн діє на принципах повної господарської самостійності та самоокупності, несе відповідальність за результати своєї господарської діяльності та виконання зобов'язань. Концерн відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном, на яке згідно із законодавством може бути звернено стягнення.

Отже, Державний концерн «Укроборонпром» не відноситься до органу державної влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб'єкта владних повноважень, представництво інтересів яких прокурор має право здійснювати в суді, відповідно до ст. 23 Закону України Про прокуратуру .

У відповідності до ст.27 Господарського процесуального кодексу України, залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, здійснюється судом за клопотанням сторони з обґрунтуванням, яким чином дане рішення може вплинути на права та обов'язки третьої особи щодо сторін по справі.

В позовній заяві прокурором не обґрунтовано підстави залучення до участі у справі третьої особи.

Керуючись п. 3,4,6 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Позовні матеріали повернути прокурору.

Додаток на 61 арк.

Суддя Л.М. Лавриненко

Дата ухвалення рішення04.01.2017
Оприлюднено06.01.2017
Номер документу63907174
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування майна з чужого незаконного володіння та визнання права власності на майно, ціна позову 344226,00 грн

Судовий реєстр по справі —927/32/17

Ухвала від 04.01.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні