Ухвала
від 20.12.2016 по справі 757/58578/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/58578/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Синергія Газ" на бездіяльність слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відідлу слідчого управління прокуратури Київської області ОСОБА_4 у неповерненні майна,

В С Т А Н О В И В :

25.11.2016 адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Синергія Газ» звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва зі скаргою в порядку п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на бездіяльність слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Київської області ОСОБА_4 , що полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна, згідно з вимогами статті 169 КПК України, в обґрунтування якої зазначив наступне.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.11.2016 надано дозвіл на проведення обшуку за місцем експлуатації (застосування) автогазонаповнювального пункту на території земельної ділянки із кадастровим номером 3210600000:00:053:0006, яка знаходяться за адресою Київська обл., м. Бровари, вул. Броварської сотні (напроти будинку № 15), з метою виявлення та вилучення механізмів, устаткування, обладнання, машин та автомобілів за допомогою яких здійснюється діяльність, пов`язана із експлуатацією та обслуговуванням автомобільного газозаправного пункту, а також грошових коштів та комп`ютерних носіїв.

15.11.2016 слідчим в ОВС прокуратури Київської області ОСОБА_4 проведено обшук за вищевказаною адресою, в ході якого виявлено та вилучено майно, що належить ТОВ «Синергія Газ», найменування та кількість якого перераховані в протоколі обшуку.

Стверджуючи про те, що зазначене майно утримується органом досудового розслідування без законних на те підстав, за відсутності рішення суду про його арешт, що порушує її право на вільне володіння та користування належним майном, адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Синергія Газ» у скарзі просить зобов`язати слідчого та/або прокурора в кримінальному провадженні повернути ТОВ «Синергія Газ» майно, вилучене згідно протоколу обшуку від 15.11.2016.

Заслухавши пояснення адвоката в обґрунтування доводів скарги, слідчого, який заперечував проти задоволення скарги, посилаючись на те, що вилучені під час обшуку речі, грошові кошти та предмети входять до переліку щодо якого прямо надано дозвіл на відшукування в ухвалі слідчого судді, а відтак вони у відповідності до вимог ст. 236 КПК України не є тимчасово вилученим майном і на них не розповсюджуються вимоги ст.ст. 168-169 КПК України щодо порядку його вилучення та повернення, вивчивши матеріали судового провадження, приходжу до наступного висновку.

Згідно з п. 18 ст. 3 КПК України, до повноважень слідчого судді суду першої інстанції належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Судовим розглядом встановлено, що Першим слідчим відділом слідчого управління прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016110000000514, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 272, ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно даних досудового розслідування, посадовими особами ТОВ «Синергія Газ», (код ЄДРПОУ 40305214) на території м. Бровари Київської області на земельній ділянці з кадастровим номером 3210600000:00:053:0006, які знаходяться за адресою м. Бровари, вул. Броварської сотні (напроти будинку № 15), здійснюється експлуатація (застосування) автомобільного газозаправного пункту із порушенням встановлених правил, а також вимог ст.ст. 9, 10 Закону України «Про об`єкти підвищеної небезпеки» та ст.ст. 13, 21 Закону України «Про охорону праці». Разом з тим, згідно інформації, отриманої від Головного управління Держпраці у Київській області ТОВ «Синергія Газ» дозволи на експлуатацію (застосування) газозаправного пункту не видавались.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.11.2016 надано дозвіл на проведення обшуку за місцем експлуатації (застосування) автогазонаповнювального пункту на території земельної ділянки із кадастровим номером 3210600000:00:053:0006, яка знаходяться за адресою Київська обл., м. Бровари, вул. Броварської сотні (напроти будинку № 15), з метою виявлення та вилучення: механізмів, устаткування, обладнання, машин та автомобілів за допомогою яких здійснюється діяльність, пов`язана із експлуатацією та обслуговуванням автомобільного газозаправного пункту; грошових коштів, одержаних, в ході діяльності, пов`язаної із експлуатацією та обслуговуванням автомобільного газозаправного пункту; мобільних телефонів, які перебувають в користуванні найманих осіб ТОВ «Синергія Газ», які зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, або містять інші відомості, та які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження;персональних комп`ютерів, ноутбуків, накопичувачів флеш пам`яті, переносних носіїв інформації, планшетів, на яких зберігаються данні, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження; паперових носіїв інформації, в тому числі чорнових записів, блокнотів, щоденників, які зберегли на собі сліди вчинення посадовими особами ТОВ «Синергія Газ», кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження.

Під час проведення обшуку 15.11.2016 органом досудового розслідування виявлено та вилучено: Ємність№ 1645; Колонка № 10686; Мотор № В 17245; зошит в клітинку з написом «mosaic worldbook»з чорновими записами (рукописними); зошит в клітинку з написом «шалені швидкості» в якому містяться чорнові рукуписні записи; аркуш паперу «ведомость выдачи карт Лояльности»; аркуш паперу «Ведомость выдачи карт Лояльности»; ввидкозшивач фіолетового кольору в якому містить фінансово-господарська документація з приводу діяльності ТОВ «Синергія Газ»; карта «Sinergia» № 1001; аркуш паперу з рукописними чорновими записами на якому містися номери банківських карток та реєстраційні номери транспортних засобів; аркуш паперу на якому містяться перелік осіб та номери телефонів. Фіскальні чеки ТОВ «Синергія Газ» у кількості трьох штук; грошові кошти у національній валюті наступним номіналом: 3 купюри номіналом 200 грн.; 3 купюри номіналом 100 грн.; 3 купюри номіналом 50 грн; 4 купюри номіналом 20 грн; 17 купюр номіналом 10 грн; 22 купюри номіналом 5 грн; 20 купюр номіналом 1 грн; касовий апарат № TS 80090603 (2016) системний блок «ND» серійний номер Т14094.

Згідно з ч. 7 ст. 236 КПК України при обшуку слідчий, прокурор має право серед іншого, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Натомість, сам по собі факт надання дозволу на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення певних речей та документів, предметів і грошових коштів ще не вказують на те, що вилучені речі, предмети та документи відповідають критеріям, визначеним ч. 2 ст. 167, ст. 98 КПК України. Зазначене також обґрунтовується тим, що у випадку вилучення майна, яке, за переконанням органу досудового розслідування, містить відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення чи здобуте злочинним шляхом, тощо, він не пізніше наступного робочого дня зобов`язаний звернутись до слідчого судді з клопотанням в порядку ч. 5 ст. 171 КПК України про його арешт, довівши наявність обставин, визначених ст. 98, ч. 2 ст. 167, ст. 170 КПК України.

У відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Проте, як свідчать матеріали справи, орган досудового розслідування не звертався до слідчого судді з клопотанням в порядку ст. ст. 170-172 КПК України про арешт вилучено на території земельної ділянки із кадастровим номером 3210600000:00:053:0006, яка знаходяться за адресою Київська обл., м. Бровари, вул. Броварської сотні (напроти будинку № 15) майна, згідно протоколу обшуку від 15.11.2016.

Відповідно до ст.169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено, зокрема, за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу.

Водночас, статтями 7, 16 КПК України встановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У відповідності до усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень, володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

Отже, за відсутності судового рішення про арешт вилученого на території земельної ділянки із кадастровим номером 3210600000:00:053:0006, яка знаходяться за адресою Київська обл., м. Бровари, вул. Броварської сотні (напроти будинку № 15) майна в порядку ч. 5 ст. 171 КПК України, воно вважається тимчасово вилученим та підлягає негайному поверненню володільцю, у зв`язку з чим скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3, 98, 100, 168, 169, 171, 173, 303, 305, 307, 309, 372, 376, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Зобов`язати слідчого з особливо важливих справ особливо важливих справах першого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Київської області ОСОБА_4 негайно повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Синергія Газ» майно вилучене під час обшуку 15.11.2016 року, а саме

1)Ємність№ 1645

- 2)Колонка № 10686

- 3)Мотор № В 17245

Зошит в клітинку з написом «mosaic worldbook»з чорновими записами (рукописними).

Зошит в клітинку з написом «шалені швидкості» в якому містяться чорнові рукуписні записи.

Аркуш паперу «ведомость выдачи карт Лояльности»

Аркуш паперу «Ведомость выдачи картЛояльности»

Швидкозшивач фіолетового кольору в якому містить фінансово-господарська документація з приводу діяльності ТОВ «Синергія Газ»

Карта «Sinergia» № 1001

Аркуш паперу з рукописними чорновими записами на якому містися номери банківських карток та реєстраційні номери транспортних засобів.

Аркуш паперу на якому містяться перелік осіб та номери телефонів. Фіскальні чеки ТОВ «Синергія Газ» у кількості трьох штук.

Грошові кошти у національній валюті наступним номіналом: 3 купюри номіналом 200 грн.; З купюри номіналом 100 грн.; 3 купюри номіналом 50 грн; 4 купюри номіналом 20 грн; 17 купюр номіналом 10 грн; 22 купюри номіналом 5 грн; 20 купюр номіналом 1 грн; Касовий апарат № TS 80090603 (2016) Системний блок «ND» серійний номер Т14094.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/58578/16-к

Ухвала від 20.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні