Рішення
від 29.12.2016 по справі 906/1057/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "29" грудня 2016 р. Справа № 906/1057/16

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Кудряшової Ю.В.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність від 05.09.2016;

від відповідача: ОСОБА_2, довіреність від 28.12.2016.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут"

до Відділу освіти Народицької селищної ради Житомирської області

про стягнення 61868,10 грн.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 31005,61 грн. основного боргу, 7517,38 грн. 3% річних, 23345,11 грн. інфляційних.

Представник позивача позов підтримав у повному обсязі, з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача вважає, що несвоєчасне здійснення оплати послуг з постачання природного газу протягом січня - квітня 2016 року, відбулося не з вини відділу освіти.

Відділ освіти був позбавлений можливості та правових засад для проведення процедури відкритих конкурсних торгів та заключення договору з Товариством з обмеженою відповідальністю Житомиргаз збут , якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень. Така закупівля повинна здійснюватися відповідно до Закону України Про здійснення державних закупівель і лише після проведення процедури закупівлі мав бути заключний новий договір з переможцем закупівлі.

Тому відділ освіти не вбачає наявності своєї вини у несвоєчасному розрахунку грошового зобов'язання та зазначає, що поставка газу в січні - квітні 2016 року здійснювалось на підставі гарантійного листа, а не на підставі договору, оскільки відділом освіти було оголошено на веб - порталі Уповноваженого органу з питань закупівель про проведення відкритих торгів №127328,ВДЗ №105 (03.06.2016) від 03.06.2016, в результаті проведення яких було визнано переможцем TOB АС .

Щодо заявленої суми 3% річних та інфляційних нарахувань відділ освіти зазначав, що поставка газу в січні - березні 2016 року здійснювалась на підставі відповідних актів прийому - передачі, без обумовлення конкретних строків погашення заборгованості, а в разі наявності претензій позивача мало було бути розглянуто по справі № 906/383/16, тому нараховані суми штрафних санкцій за період в січні - березні 2016 року є безпідставними.

Заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, Товариством з обмеженою відповідальністю "Житомиргаз збут" (постачальник/позивач) за квітень 2016 року поставлено Відділу освіти Народицької селищної ради Житомирської області (споживач/відповідач) природній газ в об'ємі 3973 куб.м на загальну суму 31005,61 грн., що підтверджується актом приймання - передачі природного газу від 26.04.2016, підписаним сторонами та скріпленими печатками (а.с. 26).

Відповідач зобов'язання по оплаті отриманого природного газу не виконав, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 31005,61 грн.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини, завдання майнової (матеріальної) шкоди.

Судом встановлено, що між сторонами протягом квітня 2016 року існували правовідносини поставки, згідно яких позивач здійснював відповідачу у спрощений спосіб, шляхом усної домовленості на підставі актів приймання-передачі природного газу за регульованим тарифом.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України передбачено, що зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язань - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Аналогічні положення містить ст. 526 Цивільного кодексу України.

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару (ч. 1 ст. 692 ЦК України).

Виходячи з наведеного, момент виникнення зобов'язання щодо здійснення оплати за отриманий природний газ у відповідача виник з моменту прийняття товару (природного газу).

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні , підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Отже, моментом прийняття природного газу є момент, коли споживач (Відділу освіти Народицької селищної ради Житомирської області/відповідач) та постачальник (TOB Житомиргаз збут /позивач) підписали акти приймання-передачі природного газу.

Також п.п. 1.7. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013 №14 встановлено, що якщо у договорі або законі не встановлено строку (терміну), у який повинно бути виконано грошове зобов'язання, судам необхідно виходити з приписів частини другої статті 530 ЦК України. Цією нормою передбачено, між іншим, і можливість виникнення обов'язку негайного виконання; такий обов'язок випливає, наприклад, з припису частини першої статті 692 ЦК України, якою визначено, що покупець за договором купівлі-продажу повинен оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього; відтак якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлено інший строк оплати товару, відповідна оплата має бути здійснена боржником негайно після такого прийняття, незалежно від того, чи пред'явив йому кредитор пов'язану з цим вимогу. При цьому передбачена законом відповідальність за невиконання грошового зобов'язання підлягає застосуванню починаючи з дня, наступного за днем прийняття товару, якщо інше не вбачається з укладеного сторонами договору. Відповідні висновки випливають зі змісту частини другої статті 530 ЦК України.

Порушенням зобов'язання, згідно ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Враховуючи вищенаведене, господарський суд прийшов до висновку, що вимоги в частині стягнення 31005,61 грн. основного боргу обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Крім цього, позивач просить стягнути з відповідача 7517,38 грн. 3% річних, 23345,11 грн. інфляційних, нарахованих на заборгованість за поставлений позивачем в січні - квітні 2016 року природний газ.

Рішенням господарського суду Житомирської області від 20.05.2016 у справі №906/383/16 стягнуто на користь ТОВ "Житомиргаз збут" з в Відділу освіти Народицької селищної ради заборгованість за природний газ, поставлений в січні-березні 2016 року в сумі 647613,78 грн.

Зазначена заборгованість була сплачена відповідачем з порушенням строків оплати, що підтверджується відповідними платіжними дорученнями, копії яких містяться в матеріалах справи (а.с. 32-38).

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ч. 2 вказаної статті боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши розрахунки 3% річних та інфляційних (а.с. 5-6), господарський суд вважає останні вірними, а вимоги в цій частині такими, що підлягають задоволенню.

Щодо заперечень відповідача, суд вважає за необхідне зазначити, що останні є безпідставними та такими, що не знайшли підтвердження в матеріалах справи.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Oбов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Відповідач не подав до суду жодного доказу на спростування позовних вимог, в тому числі доказів проведення розрахунків (платіжні доручення, виписки банківських установ щодо руху коштів, квитанції до прибуткових касових ордерів, тощо).

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, заявлені у відповідності до вимог чинного законодавства, підтверджуються належними доказами, які є в матеріалах справи, та підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33,43,44,49,82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відділу освіти Народицької селищної ради Житомирської області (11401, Житомирська область, смт. Народичі, вул. Свердлова, 188, ід. код 40208700)

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Житомиргаз збут" (10002, Житомирська область, м. Житомир, вул. Фещенка-Чопівського, 35, ід. код 39577504) 31005,61 грн. основного боргу, 7517,38 грн. 3% річних, 23345,11 грн. інфляційних, а також 1378,00 грн. сплаченого судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 03.01.16

Суддя Кудряшова Ю.В.

Віддрукувати:

1 - в справу.

Дата ухвалення рішення29.12.2016
Оприлюднено12.01.2017
Номер документу63943641
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1057/16

Рішення від 29.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 01.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 28.10.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні