Постанова
від 15.05.2007 по справі 30/445-06-13566а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

30/445-06-13566А

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"15" травня 2007 р. Справа № 30/445-06-13566А

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого Величко Т.А.

суддів  Бойко Л.І., Жукової А.М.,

при секретарі судового засідання Храмшиній І.Г.

за участю представників сторін:

від позивача - Костенков В.А.

від відповідачів: Нестерова М.В., Нещадін Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги   

Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області та ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах"

на постанову господарського суду Одеської області від "02" лютого 2007 р.

у справі №30/445-06-13566А

за позовом  ТОВ "Жилкомунсервіс"                

до Овідіопольської районної державної адміністрації Одеської області;   Овідіопольського районного відділу земельних ресурсів Одеського обласного головного управління земельних ресурсів Державного комітету України по земельних ресурсах, державного підприємства "Одеський регіональний центр державного земельного кадастру";

про зобов'язання видати державний акт на право власності на землю та здійснити державну реєстрацію права власності  

                                                              встановив:

Постановою господарського суду Одеської області від 2.02.07р. (суддя Рога Н.В.) позовна заява ТОВ Жилкомунсервіс" задоволена, зобов'язано Державне підприємство  „Одеський регіональний центр державного земельного кадастру” та Овідіопольську районну державну адміністрацію Одеської області  видати ТОВ „Жилкомунсервіс” державний акт на право власності на землю, викуплену за договором купівлі-продажу земельної ділянки  від 26.04.2006р., зобов'язано Державне підприємство  „Одеський регіональний центр державного земельного кадастру” здійснити державну реєстрацію земельної ділянки, викупленої ТОВ „Жилкомунсервіс”  за договором купівлі-продажу земельної ділянки  від 26.04.2006р.

Судове рішення мотивоване тим, що позивач, як власник викупленої земельної ділянки, правомірно вимагає зобов'язати відповідачів оформити землекористування, видавши державний акт на право власності на землю і здійснити його державну реєстрацію.

Не погоджуючись з висновками суду, Овідіопольська райдержадміністрація звернулася з апеляційною скаргою, в якій  просить постанову господарського суду скасувати, позовні вимоги задовольнити за рахунок ДП „Одеський регіональний центр державного земельного кадастру”, звільнивши від відповідальності Овідіопольську  райдержадміністрацію.

Доводи скаржника ґрунтуються на тому, що господарським судом застосована норма права, яка не була  чинною ні на момент виникнення спірних правовідносин, ні на момент розгляду справи судом, а саме: положення п.3.2 Інструкції про порядок складення, видачі, реєстрації та зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої Наказом Держкомзему  України від 4.05.99р. №43, зареєстрованої в Мінюсті України 4.06.99р. за №354/3647.

Судом не враховано, що наказом Держкомзему України від 2.07.03р. №174 внесено зміни до вказаної Інструкції, згідно яких (п.3.1) державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою видаються структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України, а п.3.2 Інструкції №43 – вилучено на підставі названого наказу Держкомзему України.

14.03.07р. до апеляційної інстанції надійшла заява про апеляційне  оскарження постанови господарського суду від 2.02.07р. від Державного підприємства  „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” в особі Одеської регіональної філії з  клопотанням про її залучення до участі у справі в якості  належного відповідача і надання можливості оскаржити постанову суду.

Ухвалою апеляційного господарського суду від 5.04.07р. до участі в даній справі залучено ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” в особі Одеської регіональної філії Центру ДЗК, яка знаходиться в м. Одесі, вул. Космонавтів,32 в якості відповідача.

В апеляційній скарзі залучений відповідач просить скасувати постанову господарського суду і відмовити ТОВ „Жилкомунсервіс” в задоволенні позовних вимог повністю.

Доводи скаржника ґрунтуються на такому:

- згідно з Інструкцією №43 від 4.05.99р. (із змінами) державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою видається структурними підрозділами Центру  державного земельного кадастру при Держкомземі України, а їх державна реєстрація здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації відповідно до п.п.4.2 Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого наказом Держкомзему України від 2.07.03р. №174. Структурним підрозділом Центру державного земельного кадастру, що здійснює видачу державних актів та їх державну реєстрацію є Одеська регіональна філія Державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах”, яка не була залучена до участі в даній справі в якості належного відповідача і на змогла відстояти і захистити свою позицію по спору;

- земельна ділянка площею 0,050 га. по вул. Ак. Вільямса,80, продана 26.04.06р. Овідіопольською райдержадміністрацією ТОВ „Жилкомунсервіс”, згідно даних державного земельного кадастру знаходиться в межах м. Одеси, встановлених Постановою Верховної Ради України  від 7.02.02р. за №3064-ІІІ. На момент  укладення договору купівлі –продажу від 26.04.06р. між Овідіопольською райдержадміністрацією та ТОВ „Жилкомунсервіс” право розпорядження даною земельною  ділянкою належало Одеській міській Раді, в зв'язку з чим, розпорядження Овідіопольською райдержадміністрацією  даною земельною ділянкою шляхом продажу її ТОВ „Жилкомунсервіс” є порушенням вимог ст.12 ЗК України.

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні обставини справи) на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників сторін, дійшла висновку, що апеляційні скарги задоволенню підлягають, виходячи з такого.

Відповідно до ст.116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права  власності  та права  користування  земельними  ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням  органів  виконавчої  влади  або органів місцевого самоврядування в  межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.  

Відповідно до ст.125 ЗК України право   власності  та  право  постійного  користування  на земельну  ділянку  виникає  після  одержання  її   власником   або користувачем  документа,  що  посвідчує  право  власності чи право постійного користування  земельною  ділянкою  та  його  державної реєстрації.

Відповідно до ст.126 ЗК України право  власності  на  земельну  ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується  державними  актами, форма яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

26.04.06р. на підставі розпорядження Овідіопольської райдержадміністрації за №469 від 19.04.06р., між Овідіопольською РДА та ТОВ  „Жилкомунсервіс” укладено договір купівлі –продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,050 га., розміщену на території Таїровської селищної Ради (вул. Ак. Вільямса,80) Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів), для розміщення виробничої бази (майстерень).

Відповідно до п.5.1 договору купівлі –продажу нотаріально посвідчений договір купівлі –продажу земельної ділянки та документи про оплату є підставою для видачі державного акту  на право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації.

Нотаріальне посвідчення договору купівлі – продажу здійснено 26.04.06р. за №2827.

Оплата вартості земельної ділянки здійснена ТОВ „Жилкомунсервіс” платіжним дорученням №75 від 5.05.06р. в сумі 35325 грн.

23.05.06р. листом за №1/23/01-1269 на ім'я ТОВ „Одеський регіональний центр землеустрою та оцінки земель”  Овідіопольська РДА дала дозвіл на складання технічної документації  та виготовлення державного акту на земельну ділянку пл.0,050 га., що знаходиться на території Таїровської селищної Ради (вул. Ак. Вільямса) Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів).

Технічне завдання №2924-т погоджено позивачем з Овідіопольським районним відділом земельних ресурсів 16.06.06р.

Акт  встановлення в натурі меж земельної ділянки ТОВ  „Жилкомунсервіс” для розміщення виробничої бази (майстерень)  по вул. Ак. Вільямса,80 складено 23.05.06р.

Згідно індексо –кадастровому плану земельної ділянки ТОВ „Жилкомунсервіс” по вул. Ак. Вільямса,80 м. Одеса, її кадастровий номер –5110136900:30:001:0061.

Виготовлена ТОВ „Одеський регіональний центр землеустрою та оцінки земель” технічна документація із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку ТОВ „Жилкомунсервіс” була направлена до Одеського регіонального центру державного земельного кадастру для  внесення в базу даних земельної ділянки, яку придбало ТОВ „Жилкомунсервіс”.

Листом від 6.10.06р. №36/2 ТОВ „Жилкомунсервіс” звернулося до Овідіопольської РДА та Овідіопольського райвідділу земельних ресурсів з вимогою щодо видачі державного акта на право власності на викуплену земельну ділянку  та його державної реєстрації посилаючись на те, що за наявними даними 29.09.06р. ТОВ „Одеський регіональний центр землеустрою та оцінки земель” передало їм технічну документацію із землеустрою для оформлення державного акту.

Відсутність відповіді на вказаний лист стало підставою для звернення до  господарського суду з вимогою зобов'язати Овідіопольську РДА та Овідіопольський  райвідділ земельних ресурсів видати державний акт на право власності на викуплену земельну ділянку та здійснити його державну реєстрацію.

Уточненнями до позовної заяви від 19.01.07р. №11 позивач просив залучити  до участі в справі на боці відповідача Державне підприємство „Одеський регіональний центр державного земельного кадастру”, зобов'язати залученого відповідача та Овідіопольський райвідділ земельних ресурсів здійснити державну реєстрацію викупленої позивачем земельної ділянки, зобов'язати Овідіопольську РДА видати державний акт на право власності на вказану земельну ділянку.

Задовольняючи позовні вимоги, господарський  суд, погодившись з доводами ТОВ „Жилкомунсервіс”, послався на таке:

- згідно п.6 розпорядження Овідіопольської РДА від 19.04.06р. №469 „Про продаж земельної ділянки ТОВ „Жилкомунсервіс” на території Таїровської селищної Ради Овідіопольського району (за межами населених пунктів) позивачу має бути виданий державний акт на право власності на земельну ділянку після оплати її вартості в сумі 35325 грн.;

- згідно ст.128 ЗК України документ про оплату є підставою для видачі державного акту на право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації. Оплата за земельну ділянку здійснена позивачем 5.05.06р. платіжним дорученням №75;

- п.3.2 Інструкції від 4.05.99р. №43 передбачено, що державні акти на право приватної власності  на землю видаються міськими, селищними, сільськими радами, районними,  Київською і Севастопольською міськими державними  адміністраціями. Державна реєстрація державних актів на право власності на землю здійснюється місцевими державними органами земельних ресурсів Держкомзему України.

З обґрунтованістю висновків суду погодитися не можна.

Наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 2.07.03р. №174, зареєстрованим в Мінюсті України 25.07.03р. №641/7962, затверджено Тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель, внесено зміни до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею ( в т.ч. на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України від 4.05.99р. №43, якими п.3.2 –вилучено, п.3.1 –викладено в такій редакції:  Державні акти на право власності на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою видаються структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України; п.3.3 викладено в такій редакції: 3.2 Державна реєстрація державних актів на право власності  на земельну ділянку, на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі здійснюється структурними підрозділами Центру державного земельного кадастру при Держкомземі України.

Одеська регіональна філія Державного підприємства „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” діє на підставі Положення від 21.08.03р. №129-н.

Таким чином, особою, яка відповідно до чинного законодавства вирішує питання видачі і державної реєстрації державних актів на право власності і право постійного користування землею, є ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” в особі Одеської регіональної філії.

Згідно ст.159 КАС України, судове рішення має бути законним  і обґрунтованим. Законним є рішення,  ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм  процесуального права.

Господарський суд при вирішенні спору не врахував зміни до Інструкції №43 в редакції Наказу Держкомзему №174 від 2.07.03р., що призвело до помилкових висновків.

Стосовно залученого належного відповідача –ДП „Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах” в особі Одеської регіональної філії, то підстави до спонуки виконати вимоги позивача відсутні, оскільки останній з такими вимогами і необхідним пакетом документів до даної юридичної особи не звертався.

Враховуючи викладене, господарський суд помилився у застосуванні норм матеріального права, в зв'язку з чим оскаржувана постанова підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст.198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України,

колегія суддів постановила:

Постанову господарського суду Одеської області від 02.02.07р. у справі №30/445-06-13566А–скасувати, в позові відмовити.

Постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом одного місяця до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя                                                                     Т.А. Величко

Судді :                                                                                           Л.І. Бойко

        

                                                                                                      А. М. Жукова

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.05.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу639460
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/445-06-13566а

Постанова від 15.05.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні