Постанова
від 15.05.2007 по справі 22/494-06-13501а
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

22/494-06-13501А

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"15" травня 2007 р. Справа № 22/494-06-13501А

м. Одеса

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Мишкіної М.А.

                     суддів Сидоренко М.В.

                                 Таценко Н.Б.

при секретарі судового засідання Скуділо О.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Жумбєй Л.М. –по довіреності;

від відповідача: не з'явився, повідомлений належним чином;

від прокуратури: Цулейскірі С.С. –старший помічник прокурора

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства „Райагробуд”

на постанову господарського суду Одеської  області від 16.02.2007р.

по справі № 22/494-06-13501А

за позовом Прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

до Закритого акціонерного товариства „Райагробуд”

про стягнення 1700грн.

В грудні 2006 року до господарського суду Одеської області звернувся Заступник  прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку з  позовом до Закритого акціонерного товариства „Райагробуд” про стягнення 1700грн. штрафу за ухилення від виконання його розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери, що є підставою для відповідальності винної особизгідно ст.11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” та п.18.4 “Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій”.

Постановою господарського суду Одеської області від 16.02.2007р. (суддя Торчинська Л.О.) позов задоволено повністю, стягнуто з ЗАТ „Райагробуд” 8500грн. на користь Державного бюджету України. Постанова суду обґрунтована доведеністю позовних вимог, посиланням на ст.ст.1, 8, 11  Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”; п. 1 Положення про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого Указом Президента України за № 861/2002 від 25.09.2002р.; п.18.4 “Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій”.

Не погодившись з постановою суду від 16.02.2007р. як з незаконною і необґрунтованою та винесеною з порушенням норм матеріального і процесуального права, ЗАТ „Райагробуд” звернулось до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нову, якою позовні вимоги Заступника прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку залишити без задоволення. В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на ст.ст.27, 31 Закону України „Про господарські товариства”, зазначає про те, що випуск акцій ЗАТ „Райагробуд” не проводився, відповідач фактично не набув статусу акціонерного товариства закритого типу; суд не послався на норми законодавства, що містять обов'язок підприємства за відсутності документів про намір випустити акції провести реєстрацію випуску акцій.

В засіданні суду апеляційної інстанції представник прокуратури та позивача проти задоволення апеляційної скарги заперечували з підстав законності та обґрунтованості оскаржуваного рішення.

Представник ЗАТ „Райагробуд” у засідання суду апеляційної інстанції не з'явився, незважаючи на те, що скаржник був належним чином повідомлений про час і місце розгляду апеляційної скарги.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, заслухавши представника позивача та прокуратури, судова колегія дійшла  висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, Розпорядженням про усунення порушень законодавства про цінні папери №70-ОД від 16.05.2006р. Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (надалі –позивач, Одеське територіальне управління ДКЦПФР) встановлено порушення ЗАТ „Райагробуд” вимог Рішення ДКЦПФР №51 від 04.05.1998р. „Про усунення порушень законодавства про цінні папери, пов'язаних із здійсненням закритими акціонерними товариствами в Україні операцій по розміщенню незареєстрованих відповідно до чинного законодавства цінних паперів” (відповідачем не зареєстровано випуск акцій згідно із встановленим порядком) та зобов'язано ЗАТ „Райагробуд”  надати документи  для реєстрації випуску акцій в термін до 14.07.2006р.

Розпорядження було направлено ЗАТ „Райагробуд”  17.05.2006р. та вручено особисто керівнику товариства 27.05.2006р., про що свідчить поштове повідомлення (а.с.5).

У зв'язку з тим, що відповідач ухилився від виконання розпорядження, 18.08.2006р. Одеським територіальним управлінням ДКЦПФР винесено Постанову №464-ОД про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів та зобов'язано керівника або повноважного представника ЗАТ „Райагробуд” прибути 30.08.2006р. до відділу корпоративних фінансів, звітності учасників фондового ринку та захисту прав інвесторів Одеського територіального управління ДКЦПФР для надання пояснень з приводу скоєного правопорушення та підписання акту про правопорушення. Вказана Постанова вручена особисто керівнику ЗАТ „Райагробуд” Великому І.В. 28.08.2006р., що підтверджується наявною в матеріалах справи належним чином завіреною копією поштового повідомлення (а.с.7).

30.08.2006р. на підставі викритого правопорушення у відношенні ЗАТ „Райагробуд” складено Акт №456-ОД про правопорушення на ринку цінних паперів, з яким ознайомився представник відповідача.

Постановою Одеського територіального управління ДКЦПФР №453-ОД від 01.09.2006р. розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ЗАТ „Райагробуд” призначено на 11.09.2006р. Про отримання цієї Постанови 08.09.2006р. ЗАТ „Райагробуд” свідчить поштове повідомлення б/н в матеріалах справи (а.с.11).

Відповідно до п.7.1. „Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій” у разі відсутності керівника або представника юридичної особи справу може бути розглянуто лише в разі, якщо є дані про своєчасне її повідомлення про місце і час розгляду справи і якщо від юридичної особи не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

На розгляд зазначеної справи представник ЗАТ „Райагробуд” не прибув, клопотання про відкладення розгляду справи не надав, про місце і час розгляду був повідомлений належним чином, тому справу було розглянуто за його відсутності.

Постановою Одеського територіального управління ДКЦПФР №465-ОД від 11.09.2006р. за невиконання Розпорядження  про усунення порушень законодавства про цінні папери №70-ОД від 16.05.2006р. до ЗАТ „Райагробуд” застосовано санкцію у вигляді накладення штрафу в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що у гривневому еквіваленті становить 1700грн., на підставі ст.11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” та п.18.4 „Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій”. Постанова була направлена відповідачу, про що свідчить наявна в матеріалах справи належним чином завірена копія Реєстру листів та поштова квитанція від 20.09.2006р (а.с.16-17).

Відповідно до абз.5 ч.1 ст.11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпоряджень, рішень про усунення порушень щодо цінних паперів ДКЦПФР накладає на юридичних осіб штраф у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Аналогічна норма міститься в п.18.4. „Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій”, затверджених Наказом ДКЦПФР від 09.01.1997р. у редакції Рішення ДКЦПФР від 13.02.2001р. № 27.

Згідно ст.12 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”  штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії, начальником відповідного територіального органу  або за його письмовим дорученням його заступником після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення. Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф.

Як вбачається з вищенаведеного, ЗАТ „Райагробуд” ухилився від виконання Розпорядження №70-ОД від 16.05.2006р., за що на нього було накладено штраф у розмірі 1700грн. Постанова №465-ОД від 11.09.2006р. про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів була винесена на підставі матеріалів справи про правопорушення на ринку цінних паперів та Акту про правопорушення на ринку цінних паперів №465-ОД від 30.08.2006р. начальником Одеського територіального управління ДКЦПФР, тобто відповідно до вимог діючого законодавства, отже підлягає виконанню.

ЗАТ „Райагробуд” не оскаржило в суді рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в особі Одеського територіального управління про накладення штрафу, що оформлене Постановою №465-ОД від 11.09.2006р., чинною на час розгляду даного адміністративного спору місцевим господарським судом.

Відповідно до ч.3 ст.11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” штрафи, накладені ДКЦПФР, стягуються у судовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст.195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції може вийти за межі доводів апеляційної скарги в разі встановлення під час апеляційного провадження порушень, допущених судом першої інстанції, які призвели до неправильного вирішення справи.

Доводи апеляційної скарги не спростовують правомірність висновків суду першої інстанції щодо законності і обґрунтованості позовних вимог, оскільки скаржник не довів суду відсутність у діях ЗАТ „Райагробуд” ознак правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді ухилення від виконання Розпорядження №70-ОД від 16.05.2006р. Одеського територіального управління ДКЦПФР, як і відсутність своєї вини у скоєнні правопорушення.

Посилання ЗАТ „Райагробуд” на непроведення підписки на акції товариства та норму ст.27 Закону України „Про господарські товариства” як підстави для звільнення відповідача від відповідальності за ухилення від виконання розпорядження позивача згідно абз.5 ч.1 ст.11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” не приймаються судовою колегією до уваги, оскільки не стосуються характеру скоєного у даному випадку правопорушення.

За викладених обставин, колегія суддів вважає, що постанова господарського суду Одеської області від 16.02.2007р. відповідає вимогам діючого законодавства та матеріалам справи, у зв'язку з чим підстави для її скасування відсутні.

У зв'язку з тим, що у п.2 резолютивної частини оскаржуваної постанови судом допущено технічну помилку та стягнуто 8500грн. штрафних санкцій з ЗАТ „Райагробуд” замість 1700грн. заявлених до стягнення та розглянутих судом першої інстанції, п. 2 постанови господарського суду Одеської області від 16.02.2007р. має бути викладеним у виправленній редакції.

Керуючись ст. ст. 160 ч.3, 167 ч.4, 185, 195, 196, 198, 200, 205 ч.1 п.1, 206, п. 6 розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення”

Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів –

           

  Ухвалила:

Апеляційну скаргу ЗАТ „Райагробуд” залишити без задоволення, постанову господарського суду Одеської області від 16.02.2007р. – без змін, виклавши п.2 резолютивної частини постанови в наступній редакції:

„Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Райагробуд" (67400, Одеська область, Роздільнянський район, м. Роздільна, вул. 40-річчя Перемоги, 3-А, р/р 260061913 в ОФ АППБ "Аваль", МФВ 328351, код ЄДРПОУ 03578745) на користь державного бюджету України штрафну санкцію у розмірі 1700 (одна тисяча сімсот) гривень на р/р 31110106600381, МФВ: 828011, код ЄДРПОУ 22504630 в Управлінні Державного Казначейства в Одеській області.”

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України з моменту проголошення.

Право, порядок та строк касаційного оскарження визначається згідно зі ст.13, 211, 212 КАС України.

Ухвала у повному обсязі складена 17.05.2007р.

Головуючий суддя:                                                                    М.А. Мишкіна

Судді:                                                                                         М.В. Сидоренко

                                                                                                          Н.Б. Таценко

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.05.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу639465
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/494-06-13501а

Постанова від 15.05.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 10.04.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Постанова від 16.02.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні