Постанова
від 15.05.2007 по справі 11/173а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/173а

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 7-38-36, факс 7-44-62

Іменем України

ПОСТАНОВА

          

 "15" травня 2007 р.                                                  Справа № 11/173а

За позовом: Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі Чернігівської області14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 162

До: Товариства мисливців та рибалок „Чайка”15574, Чернігівський район, с. Топчіївка, вул. Новоселів, 10адреса для листування: 14005, м. Чернігів, вул. Київська, 14а, каб. 4

Про стягнення 540,00 грн. фінансових санкцій

                                                                                            Суддя Ю.М.Бобров

                                                                                           Секретар О.Ю.Михальова

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від Позивача: Любченко О.В.–гол. спеціаліст –юрисконсульт, дов. від 05.01.07 р. № 48/07.

Від Відповідача: не прибув.

          

                                                                    СУТЬ СПОРУ :

Управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівському районі подано позов до  Товариства мисливців та рибалок „Чайка” про стягнення 540,00 грн. фінансових санкцій.

На підставі ст. 150 КАСУ розгляд справи відкладався.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з мотивів, викладених в позовній заяві.

В позовній заяві позивач посилається, зокрема, на те, що відповідач має заборгованість з фінансових санкцій в сумі 540,00 грн., яка ним не сплачена.

Відповідач відзиву на позов або письмових пояснень щодо суті спору суду не надав, у призначене на 03.05.07 р. та 15.05.07 р. судове засідання представник відповідача не прибув, не скориставшись правом на участь у розгляді справи. Заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило. Про дату, час і місце судових засідань відповідач повідомлений належним чином.

Суд вважає за можливе розглянути справу по суті за наявними в ній матеріалами (доказами) за відсутності представника відповідача.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши надані докази, заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

Товариство мисливців та рибалок „Чайка” зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа. Товариство мисливців та рибалок „Чайка” з 20.03.06 р. зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівському  районі як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, відповідно до ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 року № 1058-IV (далі –Закон № 1058).

Управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівському районі здійснено перевірку своєчасності подання розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування Товариством мисливців та рибалок „Чайка”, за результатами якої складено акти від 31.09.06 р. та 12.01.07 р.

В ході перевірки встановлено, що Товариством „Чайка” не подано розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове держане пенсійне страхування за вересень та листопад 2006 р., чим порушено п.п.4 п.2 ст. 17 Закону № 1058 та абз. 1 п.11.11 ст. 11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до ПФУ.

На підставі актів перевірки від 31.09.06 р. та 12.01.07 р. начальником УПФУ в Чернігівському районі винесені рішення від 31.09.06 р. № 748 та від 12.01.07 р. № 17 про застосування фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначені законодавством, якими  відповідно до п. 5  ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 до відповідача були застосовані фінансові санкції в сумі 170,00 грн. та 340,00 грн. відповідно, всього 540,00 грн.

Вказані рішення отримані відповідачем 04.11.06 р. та 31.01.07 р., у встановлені законом строки оскаржені не були, недійсними в судовому порядку не визнавались.

На день прийняття рішення сума боргу відповідача становить 540,00 грн.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 15 Закону № 1058 платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в ст. 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в ч.1 ст. 12 цього Закону. Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені ч. 1 ст.12 цього Закону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

Ст. 14 Закону № 1058 визначено коло страхувальників, зокрема якими, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 цього Закону є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

Згідно ст. 17 Закону № 1058 страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Відповідач вказаний обов'язок належним чином не виконує.

Виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників фінансові санкції за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання  недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду  накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або  підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 5 ч.9 ст.106 Закону № 1058).

Згідно ч. 13 ст. 106 Закону № 1058 про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку,  встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами 9 і 10 цієї статті, підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскільки рішення про застосування фінансових санкцій відповідачем не оскаржувались, вони вважаються узгодженими. На день прийняття рішення борг в сумі 540,00 грн. Товариством мисливців та рибалок „Чайка” добровільно не сплачений.  

Відповідно до ч. 14 ст. 106 Закону № 1058 рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом.

У разі якщо страхувальник отримав рішення про нарахування пені та накладення  штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, і не сплатили зазначені в них суми фінансових санкцій протягом десяти робочих днів, а також не оскаржили це рішення чи не повідомили у цей строк відповідний виконавчий орган Пенсійного фонду про його оскарження, воно підлягає примусовому виконанню.

Враховуючи наведене вище, суд доходить висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і  підлягають задоволенню. Оскільки позовні вимоги підтверджені належними і допустимим доказами, суд вважає за можливе прийняти рішення по справі без участі в судовому засіданні представника відповідача.

Представник позивача проти прийняття рішення по справі без участі представника відповідача не заперечує.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -    

   

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства мисливців та рибалок „Чайка” (15574, Чернігівський район, с.Топчіївка, вул. Новоселів, 10, відомості про р/р відсутні, код 34258240) на користь Управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі (14027, м. Чернігів, вул. Шевченка, 162) на р/р 25603303011157 в ОПЕРВ Облуправління Ощадбанку, МФО 353553, код 21403848      540,00 грн. фінансових санкцій.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була  подана у строк, встановлений цим Кодексом,  постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано,  набирає  законної  сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Про апеляційне оскарження постанови спочатку подається заява.    

Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Чернігівської області.

Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до Київського апеляційного адміністративного суду.

Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі, відповідно до ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України, в судовому засіданні 15.05.07 р. проголошено тільки в ступну та резолютивну частини постанови.

Постанова суду в повному обсязі виготовлена 21.05.07 р.

Сторони можуть отримати копію постанови, виготовлену в повному обсязі, подавши відповідну заяву на ім'я судді через канцелярію суду.

                     Суддя                                                            Ю.М. Бобров

Дата ухвалення рішення15.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу639674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/173а

Постанова від 15.05.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 16.04.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Постанова від 08.08.2006

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні