Ухвала
від 26.12.2016 по справі 754/15755/16-к
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/2948/16

Справа № 754/15755/16-к

У Х В А Л А

Іменем України

26 грудня 2016 року

Слідчий суддя Деснянського районного суду м.Києва ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: слідчого ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні в м. Києві в залі суду клопотання слідчого СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100030000041 від 13.06.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

19.12.2016р. до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , узгоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №3 м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів, а в разі їх відсутності - завірених копій документів, які містять охоронювану законом таємницю в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 )відносно клієнта ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по рахунках № НОМЕР_3 (російський рубль), № НОМЕР_3 (долар США), № НОМЕР_3 (євро), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (українська гривня), з моменту відкриття по день виконання ухвали.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні за №32016100030000041 від 13.06.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Органами досудового слідства встановлено, щоз 2015р. по теперішній час засновниками та службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) організовано та введено в дію схему ухилення від сплати податків, яка полягає в відображенні в податковій звітності та бухгалтерському обліку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) підприємств з ознаками «фіктивності», створено схему по мінімізації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток, яка полягає у відображенні в бухгалтерському обліку та податковій звітності проведених фінансового-господарських операцій з купівлі запчастин і комплектуючих до принтерів, а також робіт в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) в своїй податковій звітності відобразили придбання продуктів харчування, автозапчастин, скрапленого газу тощо, та в подальшому відобразили реалізацію в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) іншу групу товарів, робіт та послуг, які не відповідають своїм фізичним характеристикам, функціональному призначенню, а також походженню, в результаті чого відбувається пересортування товару по ланцюгу постачання від продавця до кінцевого покупця.

В матеріалах кримінального провадження містяться докази, які свідчать про відсутність у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) будь-яких виробничих потужностей, транспортного та торгівельного обладнання, сировини, матеріалів для здійснення основних видів діяльності, офісних та складських приміщень.

Використання незаконної схеми мінімізації податкових зобов`язань та діяльність осіб, причетних до неї пов`язана з використанням підконтрольних співучасникам розрахункових рахунків суб`єктів господарювання, відкритих в банківських установах, у тому числі в ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Згідно баз даних ІНФОРМАЦІЯ_8 ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) має на даний час відкриті розрахункові рахунки № НОМЕР_3 (російський рубль), № НОМЕР_3 (долар США), № НОМЕР_3 (євро), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (українська гривня) в установі банку ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Обгрунтовуючи клопотання слідчий вважає, що у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може міститися інформація, що має значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, яка має значення для встановлення повноти обчислення та сплати податків осіб, що розпоряджаються коштами на рахунку вказаного суб`єкта підприємницької діяльності, кількості, дати, перерахованих сум і призначення платежів, наявності взаємин між суб`єктами підприємницької діяльності (контрагентів) та інші відомості, зазначені в документах, які можуть бути використані як докази, у зв`язку з тим, що вказують на факти та обставини, що підлягають доказуванню, та встановити ці дані іншим способом на цей час неможливо.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити за викладених у ньому обставин.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, клопотань до суду не подав, неприбуття особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання,слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, окрім тих, до яких відповідно до ст. 161 КПК України заборонено доступ.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», в документах, які свідчать про відкриття та функціонування банківського рахунку, містяться відомості, які являються банківською таємницею.

Згідно ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до п. 5 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Одержати в інший спосіб відомості, які містять банківську таємницю в межах досудового розслідування та отримати доступ до документів стосовно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в банківській установі.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України при розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий в клопотанні і в суді довів наявність обставин передбачених ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України.

Згідно бази даних ГУ ДФС у м. Києві розрахункові рахунки ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 (російський рубль), № НОМЕР_3 (долар США), № НОМЕР_3 (євро), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (українська гривня) відкриті в установі банку ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Проте, слідчим не було доведено, необхідності вилучення оригіналів документів в відносно ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 (російський рубль), № НОМЕР_3 (долар США), № НОМЕР_3 (євро), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (українська гривня).

Крім того, слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, йому або особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі його доручення, без зазначення прізвища, імені та по батькові цього співробітника.

Однак, кримінально-процесуальний закон, зокрема в пункті 1) частини 1ст.164 КПК України, визначає, що в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Враховуючи те, що діючийКПК Українине надає право слідчому судді надавати тимчасовий доступ до речей і документів невстановленій особі і за дорученням слідчого, ця вимога слідчого задоволенню не підлягає ще й з тих підстав, що не ґрунтована на процесуальному законі.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

З урахування викладеного, слідчим доведено, що речі та документи до яких планується отримати тимчасовий доступ, можуть містити інформацію, що має значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, яка має значення для встановлення повноти обчислення та сплати податків осіб, що розпоряджаються коштами на рахунку вказаного суб`єкта підприємницької діяльності, кількості, дати, перерахованих сум і призначення платежів, наявності взаємин між суб`єктами підприємницької діяльності (контрагентів) та інші відомості, зазначені в документах, які можуть бути використані як докази, у зв`язку з тим, що вказують на факти та обставини, що підлягають доказуванню, та встановити ці дані іншим способом на цей час неможливо, оскільки дана інформацію містить банківську таємницю.

Керуючись ст. ст. 159-164, 166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати слідчому СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів, а в разі їх відсутності - завірених копій документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 )відносно клієнта ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) по рахунках № НОМЕР_3 (російський рубль), № НОМЕР_3 (долар США), № НОМЕР_3 (євро), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_4 (євро), № НОМЕР_4 (українська гривня), № НОМЕР_5 (українська гривня), з часу їх відкриття по дату оголошення ухвали слідчого судді -26.12.2016р., а саме: установчих документів; карток із відбитками печатки та зразками підписів; наказів про призначення осіб, які мають право підпису банківських документів; довіреностей; офіційного листування; ксерокопій паспортів осіб, на підставі яких були відкриті рахунки, заяви про відкриття вказаних рахунків, додатки до них; договори на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеки та доручення на отримання готівки); документи, які свідчать про купівлю іноземної валюти; виписки банку, платіжні доручення щодо обігу грошових коштів по рахункам на паперовому та магнітному (електронному) носіях, які містять відомості про надходження та списання грошових коштів, з зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунки та перерахування (зняття коштів) з них; номери та дати складання платіжних документів, на підставі яких проведені платіжні операції; номерів рахунків, повних назв, кодів ЄДРПОУ, МФО банку суб`єктів підприємницької діяльності, з поточних рахунків яких перераховувалися та поточні рахунки яких зараховувалися грошові кошти; протоколів системи «Клієнт-Банк», інших електронних систем, у яких містяться дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назву та ІР адресу клієнта, МАС-адресу клієнта, номери телефонів, з яких проходило з`єднання системи електронних платежів між комп`ютером банку і комп`ютером клієнта при проведенні платіжних операцій на паперовому та магнітному (електронному) носіях;вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та вказаним клієнтом банку, з можливістю ознайомитись та отримати в копіях.

Оригінал ухвали та копію ухвали надати слідчому СВ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення26.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу63968155
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100030000041 від 13.06.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —754/15755/16-к

Ухвала від 26.12.2016

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

Ухвала від 26.12.2016

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Броновицька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні