Рішення
від 04.01.2017 по справі 306/2664/16-ц
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/2664/16-ц

Провадження № 2/306/140/17

Рядок статзвіту № 1

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(з а о ч н е)

04.01.2017 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого-судді Жиганської Н.М.

за участю секретаря Дешко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Свалява цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Владвелес , ТОВ Маслоград-2014 , ТОВ Фракталфінанс , ТОВ Молочний Комбінат Соколівський , третя особа: сектор з питань державної реєстрації Свалявської РДА про усунення перешкод у користуванні майном, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до ТОВ Владвелес , ТОВ Маслоград-2014 , ТОВ Фракталфінанс , ТОВ Молочний Комбінат Соколівський , третя особа: сектор з питань державної реєстрації Свалявської РДА про усунення перешкод у користуванні належному позивачу майном.

Як на підставу заявлених вимог позивач посилається на те, що вона являється власником будинку № 80, що знаходиться в м. Свалява, вул. Головна, Закарпатської області (за свідоцтвом про право на спадщину). Під час неодноразових викликів позивача до Свалявської ОДПІ та візитів до позивача податківців - з'ясувалося, що за адресою: м. Свалява, вул. Головна, буд. 80, Закарпатської області зареєстровані: ТОВ Владвелес , ТОВ Маслоград-2014 , ТОВ Фракталфінанс , ТОВ Молочний Комбінат Соколівський (у зв'язку зі зміною місця знаходження юридичної адреси з м. Боярка, Київської області, м. Кіровоград, м. Житомир та м. Кропивницький на Закарпатську область). Ніяких договорів оренди позивач з вищезазначеними ТзОВ не укладала, дозволу на реєстрацію за своєю адресою позивач не давала, фактично за вищевказаною адресою посадові особи вищевказаних ТзОВ не знаходяться і ніколи не знаходилися, майно відсутнє та діяльність не проводиться. У зв'язку з цим, позивач вважає, що відомості внесені до Єдиного Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є недостовірними, порушують її права як власника будинку, а тому просить суд усунути перешкоди у користуванні належним ОСОБА_1 майном за адресою: м. Свалява, вул. Головна, буд. 80, Закарпатської області, які вчиняють ТОВ Владвелес , ТОВ Маслоград-2014 , ТОВ Фракталфінанс , ТОВ Молочний Комбінат Соколівський , шляхом скасуваня записів в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вищезазначених товариств з обмеженою відповідальністю.

В судове засідання позивач не з'явилася, надавши суду заяву про розгляд справи у її відсутності за наявними матеріалами, заявлені вимоги підтримує повністю, просить позов задовольнити (а.с. 5).

Представники відповідачів та представник третьої особи в судове засідання не з'явилися.

Дослідивши матеріали справи та доводи позову, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін, на підставі наявних в ній даних чи доказів, провести заочний розгляд справи (у відповідності до ч. 4 ст. 169 ЦПК України - якщо суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних в ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення) та доходить слідуючого висновку.

ПЛЕНУМ ВИЩОГО спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй Постанові № 5 від 07.02.2014 року « Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» п. 2 роз'яснив, що:

«Спори, пов'язані із захистом права власності та інших речових прав, розглядаються судами відповідно до визначеної процесуальним законом юрисдикції. До позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном» .

Згідно ст. 11 ЦПК України - суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позивачем вимог.

Відповідно до ст. 20 ЦК України - право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Відповідно до ч. 3 ст. 10, ч. 1 ст. 60 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається на підтвердження своїх вимог.

При оцінці доказів, суд виходить із вимог Закону щодо їх належності та допустимості (ст. 58 ЦПК України - належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування; ст. 59 ЦПК України - обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування).

Відповідно до ст. 64 ЦПК України - письмовими доказами є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них, що містять відомості про обставини, які мають значення для справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ УСТАНОВЛЕНІ СУДОМ:

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії СТА 974597, індексний номер 45947581, виданого 20.10.2015 року реєстраційною службою Свалявського РУЮ, витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 754007521240, номер запису про право власності: 11670382 від 09.10.2015 року) - вбудовані нежитлові торгово-офісні приміщення за адресою: м. Свалява вул. Головна, буд. 80, Закарпатської області належать ОСОБА_1 на праві приватної власності. (а.с. 6-7).

З доданих до позову доказів (а.с. 8 - 25) судом встановлено, що через зміну місцезнаходження юридичної адреси (особи) за адресою: м. Свалява, вул. Головна, буд. 80, Закарпатської області:

? 28.08.2015 року внесено запис № 10691020000035073 в Єдиному Державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Фракталфінанс» (ідентифікаційний код 39974191), засновниками якого є Емех-лаз Чімнонсо Бенджамін та ОСОБА_2 Нейтан (зміна місцезнаходження юридичної адреси з м. Житомир);

? 18.09.2014 року внесено запис № 14441020000009490 в Єдиному Державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Маслоград - 2014» (ідентифікаційний код 39399317), засновником якого є ОСОБА_3 (зміна місцезнаходження юридичної адреси з м. Кіровоград);

? 30.07.2014 року внесено запис № 13391020000010118 в Єдиному Державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Владвелес» (ідентифікаційний код 39326867), засновниками якого є Аденійі Кхрістіана Олуватосін та ОСОБА_4 Аріане (зміна місцезнаходження юридичної адреси з м. Боярка, Київської області);

? 11.07.2011 року внесено запис № 14291020000001231 в Єдиному Державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Молочний комбінат «Соколівський»» (ідентифікаційний код 37628106), засновником якого є Морозяк Дмітрій (зміна місцезнаходження юридичної адреси з м. Кіровоград);

ОБГРУНТУВАННЯ ВИСНОВКІВ СУДУ:

ПЛЕНУМ Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на засіданні 21 грудня 2012 року роз'яснив, що:

«Відповідно до статті 13 Конституції України власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

Основоположні принципи здійснення правомочностей власника сформульовані у статті 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим, 04 листопада 1950 року), що набрала чинності для України з 11 вересня 1997 року та є складовою її правової системи відповідно до вимог статті 9 Конституції України.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається у порядку, визначеному законом» .

Відповідно до ст. 317 ЦК України - власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 319 ЦК України - власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 386 ЦК України - власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Статтею 391 ЦК України передбачено право власника майна при наявності дій осіб, спрямованих на перешкоджання вільного користування та розпорядження власником своїм майном, вимагати усунення таких перешкод.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК України, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ст. 4 ЦПК України - здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до норм ст. 124 Коституції України - юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

З огляду на вищенаведене, враховуючи встановлені докази в судовому засіданні, беручи до уваги, що ОСОБА_1 є власником будинку № 80 по вул. Головна, м. Свалява, Закарпатської області, беручи до уваги, що договорів оренди позивач з ТОВ Владвелес , ТОВ Маслоград-2014 , ТОВ Фракталфінанс , ТОВ Молочний Комбінат Соколівський не укладала, дозволу на реєстрацію за своєю адресою - не давала, а також зважаючи, що іншого способу усунути перешкоди у користуванні належним ОСОБА_1 майном у позивача, крім судового - немає, суд доходить висновку, що позов ОСОБА_1 є підставним, обгрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 15, 58, 59, 60, 64, 208, 212, 213, 215, 292, 293, 294 ЦПК України, ст.ст. 317, 319, 386, 391 ЦК України, суд , -

Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Усунути перешкоди у користуванні належним ОСОБА_1 майном за адресою: м. Свалява, вул. Головна, буд. 80, Закарпатської області, які вчиняють: ТОВ Владвелес (код ЄДРПОУ 39326867), ТОВ Маслоград-2014 (код ЄДРПОУ 39399317), ТОВ Фракталфінанс (код ЄДРПОУ 39974191), ТОВ Молочний Комбінат Соколівський (код ЄДРПОУ 37628106).

Скасувати записи в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме:

- запис № 13391020000010118 від 28 вересня 2016 року по товариству з обмеженою відповідальністю Владвелес (код ЄДРПОУ 39326867);

- запис № 14441020000009490 від 01 листопада 2016 року по товариству з обмеженою відповідальністю Маслоград-2014 (код ЄДРПОУ 39399317);

- запис № 10691020000035073 від 11 липня 2016 року по товариству з обмеженою відповідальністю Фракталфінанс (код ЄДРПОУ 39974191);

- запис № 14291020000001231 від 16 листопада 2016 року по товариству з обмеженою відповідальністю Молочний Комбінат Соколівський (код ЄДРПОУ 37628106).

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його постановив за письмовою заявою відповідача.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ Н.М.Жиганська

Дата ухвалення рішення04.01.2017
Оприлюднено16.01.2017
Номер документу63982169
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —306/2664/16-ц

Рішення від 04.01.2017

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Ухвала від 29.12.2016

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні