Ухвала
від 10.01.2017 по справі 766/7940/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/7940/16-к

н/п 1-кс/766/78/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2017 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 погоджене прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: надати дозвіл ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) на розкриття охоронюваної законом банківської таємниці його клієнта - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) та надати оригінали документів (відомостей), які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою АДРЕСА_1 старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 , або за його дорученням, для їх вилучення (здійснення їх виїмки), в ХФ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою АДРЕСА_2 , а саме:

- роздруківки руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_5 (росiйський рубль), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за за весь період обслуговування рахунків.

- оригінали документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаного рахунку, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

- угоди та інші документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

- видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунків.

Розгляд клопотання просить провести без представників банківської установи, у зв`язку з наявністю загрози щодо зміни або знищення зазначених у клопотанні документів.

Вказане клопотання мотивував тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області 22.07.16 за матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України № 0321/2016/ДСК від 07.07.16 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення та розпочато кримінальне провадження №32106230000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.12 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що гр. ОСОБА_4 (інд.код НОМЕР_6 ) перебуваючи засновником та керівником ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 , м.Херсон), яке займається оптовою торгiвлею фарфором, скляним посудом i засобами для чищення, протягом 2012 2016 років здійснював імпорт зазначеної продукції на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 "(код за ЄДР НОМЕР_2 ) з території Російської Федерації та з метою отримання необлікованих прибутків здійнював реалізацію вищевказаної продукції за готівку, як громадянин, іншим громадянам України без сплати відповідних податків.

З вказаною метою гр. ОСОБА_5 відкрив розрахункові рахунки в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) № НОМЕР_7 та в Херсонській філії ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_8 ) № НОМЕР_9 .

В подальшому гр. ОСОБА_5 , за попередньою домовленістю з рядом осіб, які здійснювали придбання в останнього фарфорового та склянного посуду для подальшої реалізації вказаної продукції та отримання необлікованого прибутку (як ОСОБА_5 так вказаними особами), оформив останнім доступ до вищезазначених розрахункових рахунків, відкритих на його прізвище додаткові картки типу Viza Elektron з метою надання можливості даним особам самостійно здійснювати операції направлені на розрахунок за отриману продукцію без будь-якої фіксації вказаних операцій та відповідно декларування вказаних сум та сплати податків.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) протягом 2012-2016 років здійснили імпорт ТМЦ (фарфорового та склянного посуду) відповідно: 2012 рік 15 723649 грн., 2013 рік 38 180954 грн., 2014 рік 3 234411 грн., 2015 рік 46 625658 грн., 2016 рік 29 355 013 грн.

Згідно податкової звітності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) останніми реалізовано протягом 2012-2016 років ТМЦ (фарфорового та склянного посуду) відповідно: 2012 рік 16 462 300 грн., 2013 рік 22 633 515 грн., 2014 рік 18 943 233 грн., 2015 рік 26 898 200 грн., 2016 рік 14 787 732 грн.

Проведеним аналізом встановлено не відповідність залишків продукції на складах, задекларованої ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) та вищевказаними даними з врахуванням придбаної (імпортованої) та реалізованої продукції на орієновну суму 59132991 грн. (різниця придбання та реалізації ТМЦ в порівнянні з залишками). Згідно звітності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) залишки ТМЦ на складах становлять - 5 218200 тис.грн.

Встановлено, що гр. ОСОБА_4 (інд.код НОМЕР_6 ), протягом періоду з 01.01.12 по 31.05.16 отримував на вищевказані карткові рахунки відкриті в установах банків ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » кошти на загальну суму 54,29 млн.грн., від групи фізичних осіб, знімав останні готівкою в касі банків та через банкомати без декларування вказаних сум ні в діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) ні як гр. ОСОБА_4 (інд.код НОМЕР_6 ) та зазначена сума відповідає розрахунковій величині залишків ТМЦ, які фактично повинні знаходитись на складах ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ).

Враховуючи, що фактично кошти за реалізовану продукцію (посуд) надходили на карткові рахунки гр.Мехтієва, а придбання продукції (імпорт) відбувався ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) від іноземних СГД важливе значення для досудового розслідування становлять документи, що підтверджують здійснення розрахунків ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) за придбану продукцію та походження коштів, які використано для розрахунку, так як обороти від реалізації останньої згідно звітності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) менші ніж вартість придбаної продукції.

Встановлено, що ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (код за ЄДР НОМЕР_2 ) при здійсненні фінансово-господарської діяльності протягом 2012-2016 років використовувало рахунки відкриті в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (МФО НОМЕР_10 ): № НОМЕР_11 (українська гривня), № НОМЕР_12 (українська гривня), № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_13 (долар США), № НОМЕР_13 (росiйський рубль).

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (МФО НОМЕР_10 ) та містять охоронювану законом банківську таємницю, а саме:

- роздруківки руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_11 (українська гривня), № НОМЕР_12 (українська гривня), № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_13 (долар США), № НОМЕР_13 (росiйський рубль), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за за весь період обслуговування рахунків.

- оригінали документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаного рахунку, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

- угоди та інші документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

- видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (МФО НОМЕР_10 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунків.

Зазначені вище документи містяться відомості про фактичний рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), час та розміри проведення розрахунків з підприємствами-контрагентами, осіб, які мали право доступу до банківського рахунку та безпосередньо здійснювали банківські операції, отримували готівкові грошові кошти у касі банку та інше, дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів проведення розрахунків із підприємствами-контрагентами, у тому числі таких, що мають ознаки фіктивності, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином та встановлення осіб, причетних до вчинення злочину.

Крім того, необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної експертизи.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Іншим способом, ніж розкрити банківську таємницю, для отримання інформації та документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні неможливо.

Керуючись ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», орган досудового розслідування вважає за необхідне звернутись до Херсонського міського суду Херсонської області з клопотанням про розкриття банківської таємниці клієнта ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (МФО НОМЕР_10 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю, та їх вилучення.

Слідчий в судовому засіданні подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Відповідно до ст. 163 КПК України, розгляд клопотання проводиться без участі представників банківської установи.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з п. 2, 3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

4. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчим суддею встановлено, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані слідчим документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому необхідно надати тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) на розкриття охоронюваної законом банківської таємниці його клієнта - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) та надати оригінали документів (відомостей), які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою АДРЕСА_1 старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Херсонській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_2 , або за його дорученням, для їх вилучення (здійснення їх виїмки), в ХФ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою АДРЕСА_2 , а саме:

- роздруківки руху грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (долар США), № НОМЕР_5 (росiйський рубль), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за за весь період обслуговування рахунків.

- оригінали документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), у тому числі: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаного рахунку, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, наданні до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів.

- угоди та інші документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк», технічна документація щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної електронної системи (включаючи місце проведення вказаної операції), виписки з журналів реєстрації видачі електронних ключів та інсталяції програм.

- видаткові ордери, касові чеки про отримання службовими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ) або уповноваженими особами готівкових грошових коштів через касу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), довіреності на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства, документи щодо внесення (повернення) готівки на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДР НОМЕР_2 ), платіжні доручення, за весь період обслуговування рахунків.

Встановити строк дії ухвали строком до 10.02.2017 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Копія. Відповідає оригіналу. Оригінал зберігається в матеріалах кримінального провадження № 766/7940/17-к в Херсонському міському суді Херсонської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя


ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.01.2017
Оприлюднено12.06.2023

Судовий реєстр по справі —766/7940/16-к

Ухвала від 27.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 27.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 13.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 09.07.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.06.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні