Ухвала
від 27.12.2016 по справі 757/64335/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/64335/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення,-

В С Т А Н О В И В:

27.12.2016 у провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення.

Згідно з нормою ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ІНФОРМАЦІЯ_1 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12116100050001689 від 16.02.2016, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень злочинів, передбачених ч. 2 ст. 210, ч. 1 ст. 361-1, ч. 1 ст. 359 КК України, тобто за фактом нецільового використання бюджетних коштів службовою особою без встановлених бюджетних призначень на відповідний рік, вчинене за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах, а також за фактом збуту шкідливих програмних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу комп`ютерів та комп`ютерних мереж, а також за фактом незаконного збуту технічних засобів негласного отримання інформації.

У судовому засіданні слідчий просив задовольнити клопотання, зазначаючи наступне 23.12.2014 між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та Державним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) укладено договір №23/12/14, згідно якого виконавець ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зобов`язується надати замовнику ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) послуги щодо видання ліцензії на право користування програмним забезпеченням (код згідно ДК 016:2010:58.29.5), а саме послуги щодо надання ліцензій на право використання клієнтської частини програмного комплексу контролю та моніторингу дій користувачів «ОКО» та на право інсталяції програмного комплексу «ОКО» і налагоджування серверної частини комплексу.

В подальшому, 18.06.2015 між вказаними суб`єктами господарювання складено акт прийому-передачі наданих послуг за Договором №23/12/14 від 23.12.2014, яким підтверджено, що послуги щодо постачання ліцензій та інсталяції програмного комплексу «ОКО» надані в повному обсязі, зауважень щодо якості та/або відповідності наданих послуг передбаченим положенням діючого законодавства вимогам відсутні.

Відповідно до вказаного акту програмний продукт «ОКО» було встановлено на серверному обладнанні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), клієнтську частину інстальована на 60-ти ПЕОМ автоматизованих робочих місць даного підприємства.

Однак, після налагодження серверної та клієнтської частини програмного продукту « ІНФОРМАЦІЯ_4 », співробітниками ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) було встановлено, що при запуску програмного продукту «ОКО» відображається логотип програмного забезпечення «Стахановець».

Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання комп`ютерних програм в органах виконавчої влади» №1433 від 10.09.2003, органи виконавчої влади можуть придбати виключно ліцензійні примірники таких програм або примірники програм вільного використання, які повинні бути забезпеченні документацією, що підтверджує правомірність їх використання згідно з ліцензією.

Разом з тим, згідно даних ІНФОРМАЦІЯ_5 та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » державна реєстрація авторського права і договори, які стосуються права автора на твори програмні продукти «ОКО» та « ІНФОРМАЦІЯ_7 », в Україні не проводилась та відомості про вказані програмні продукти відсутні.

Згідно листа Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України (вих. №30/1/4-12137 від 28.07.2016), оперативним підрозділом встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період 2015-2016 років здійснювали збут (інсталяцію) програмних продуктів «ОКО» та «Стахановец» на комп`ютерному обладнанні інформаційно-телекомунікаційних систем інших суб`єктів господарювання, у тому числі державних форм власності. Також, встановлено, що директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) являється ОСОБА_6 .

Крім того, встановлено, що ОСОБА_6 також являється директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) використовує у своїй діяльності відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_4 ) банківські рахунки № НОМЕР_5 (назва валют Українська гривня); № НОМЕР_6 (назва валют українська гривня).

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Документи, які перебувають у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_4 ) містять банківську таємницю та конфіденційну інформацію, в тому числі комерційну та персональні дані особи, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, а також враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області майору юстиції ОСОБА_4 , слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному проваджені №12016100050001689, а також оперативним співробітникам Департаменту контр розвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБ України, на підставі відповідного доручення слідчого, на тимчасовий доступ до речей і документів (з можливістю вилучення їх копій), які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_4 ), а саме:

1) до документів про операції грошових переказів та руху грошових коштів (до реєстрів руху грошових коштів по рахункам в електронному вигляді у форматах «таблиць Excel» та «блокнот», з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів), за період з 01.05.2014 по 01.12.2016 по рахункам № НОМЕР_5 (назва валют Українська гривня); № НОМЕР_6 (назва валют українська гривня), відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

2) до документів по зняттю грошових коштів готівкою (чеки, ордери) за період з 01.01.2016 по 01.12.2016 року з рахунків № НОМЕР_5 (назва валют Українська гривня); № НОМЕР_6 (назва валют українська гривня), відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

3) до матеріалів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження №757/64335/16-к; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано слідчому ОСОБА_4

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу63997237
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/64335/16-к

Ухвала від 27.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 27.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні