Рішення
від 12.01.2017 по справі 378/1127/16-ц
СТАВИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 378/1127/16-ц

Провадження № 2/378/19/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" січня 2017 р. Ставищенський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді: Марущак Н. М.

за участю секретаря: Карабань З. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ставище Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ставищенської районної державної адміністрації, треті особи на стороні відповідача без заявлення самостійних вимог на предмет спору - Відділ Держгеокадастру в Ставищенському районі, ОСОБА_3, про визнання права на спадщину,

ВСТАНОВИВ:

До суду з вказаним позовом звернувся ОСОБА_1, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року помер його батько ОСОБА_4, спадщину після смерті якого прийняв він - спадкоємець за заповітом.

До спадкового майна спадкодавця належить земельна ділянка, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Сухоярської сільської ради Ставищенського району Київської області, площею 2,7838 га, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право на яку посвідчувалося державним актом на право власності на земельну ділянку на бланку серії НОМЕР_2, виданим на підставі розпорядження Ставищенської райдержадміністрації від 27 липня 2005 року №290, який був зареєстрований 16 січня 2006 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010634900105. Другий примірник державного акту зберігається в архіві Держземагенства в Ставищенському районі Київської області.

Враховуючи, що державний акт на земельну ділянку був втрачений, 30 вересня 2016 року за №74 (93989) в газеті Сільські обрії було опубліковане відповідне оголошення.

Приватний нотаріус Христинівського нотаріального округу Черкаської області Осика Л.М. відмовила йому (позивачу) у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність правовстановлюючого документа на земельну ділянку.

Позивач просить суд визнати за ним право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_4 на вищевказану земельну ділянку.

В судове засідання позивач та її представник не прибули, представник позивача ОСОБА_6 подала до суду заяву з проханням розглядати справу у її та позивача відсутність, з зазначенням, що позовні вимоги вона підтримує.

Представник відповідача Ставищенської РДА в судове засідання не прибув, до суду РДА подала заяву з проханням розглядати справу у відсутність представника адміністрації (а.с. 36).

Представник третьої особи Відділу Держгеокадастру в Ставищенському районі Київської області в судове засідання не прибув, про час і місце розгляду справи третя особа повідомлена належним чином, до суду подала заяву, відповідно до якої проти задоволення позовних вимог не заперечує, справу просить розглядати у відсутність їх представника (а.с. 37).

Третя особа ОСОБА_3 подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність із зазначенням, що проти задоволення позовної заяви не заперечує.

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши письмові докази, вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню, виходячи з наступного

Матеріалами спадкової справи (а.с. 43-53) встановлено, що 27 січня 2014 року в Сухоярській сільській раді Ставищенського району Київської області ОСОБА_4 склав заповіт, яким заповів все своє майно ОСОБА_1. Заповіт посвідчено секретарем виконкому Сухоярської сільської ради ОСОБА_7 та зареєстровано в реєстрі за № 3, що підтверджується копією заповіту (а.с. 47). ІНФОРМАЦІЯ_1 року в с. Вікторівка Христинівського району Черкаської області помер ОСОБА_4 (а.с. 45), спадщину після смерті якого прийняв його син ОСОБА_1, як спадкоємець за заповітом, відповідно до ст. ст. 1223 ч. 1, 1269 ч. ч. 1, 2, ст. 1270 ч. 1 ЦК України, подавши заяву про прийняття спадщини приватному нотаріусу м. Христинівка Черкаської області Осика Л. М. за місцем відкриття спадщини у встановлений шестимісячний строк (а. с. 43).

Після смерті ОСОБА_4 спадкоємцем за правом представлення відповідно до ст. 1266 ЦК України є його внучка ОСОБА_3 (третя особа), яка подала заяву про прийняття спадщини (а.с. 44). Проте як вбачається із вказаної заяви батько останньої ОСОБА_8 (син спадкодавця ОСОБА_4) помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, тобто до смерті спадкодавця ОСОБА_4,

Оскільки відповідно до змісту ч. 1ст. 1241 ЦК України право на обов'язкову часту незалежно від змісту заповіту мають лише малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які були в живих на час смерті спадкодавця, а ОСОБА_8 - батько ОСОБА_3 не був в живих на час смерті спадкодавця ОСОБА_4, ОСОБА_3 не набула право на обов'язкову частку в спадщині після смерті ОСОБА_4

До спадкового майна померлого ОСОБА_4 належить право власності на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Сухоярської сільської ради Ставищенського району Київської області, площею 2,7838 га, цільове призначення - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право на яку посвідчувалося державним актом на право власності на земельну ділянку на бланку серії НОМЕР_2, виданим на підставі розпорядження Ставищенської райдержадміністрації від 27 липня 2005 року №290, який був зареєстрований 16 січня 2006 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010634900105. Другий примірник державного акту зберігається в архіві Держземагенства в Ставищенському районі Київської області, що підтверджується копією вказаного державного акта (а.с.10) та витягом з Державного земельного кадастру на земельну ділянку (а. с. 11-13).

Згідно висновку експерта-оцінювача ПП „Експерт ВМ" від 30 листопада 2016 року оціночна вартість даної земельної ділянки становить 47 324, 6 грн. (а.с. 16).

Вищевказаний державний акт на земельну ділянку, виданого на ім'я спадкодавця ОСОБА_4, був втрачений, про що 30 вересня 2016 року в газеті Сільські обрії за №74 (93989) було опубліковане відповідне оголошення (а.с. 14).

Приватний нотаріус Христинівського нотаріального округу Черкаської області Осика Л.М. 16 листопада 2016 року за №1198/02-31 відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказану земельну ділянку через відсутність правовстановлюючого документу - державного акту на право власності на вказану земельну ділянку (а.с. 23).

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 182 ЦК України передбачено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації, а порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість і підстави відмови в ній установлюються законом.

Відповідно до ст. 2 Закону „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Як встановлено ч.1, ч. 5 статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно статті 79 Земельного Кодексу України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Законодавством також встановлено, що межі земельних ділянок визначаються в технічній документації із землеустрою та в натурі (на місцевості).

У відповідності до вимог статті 79-1 Земельного Кодексу України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера. Земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

Відповідно п. „а" ч. 1 ст. 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання прав.

Таким чином, враховуючи що після смерті 12.08.2014 року ОСОБА_4 право на спадщину за заповітом на вищевказану земельну ділянку набув позивач, та враховуючи, що вказана земельна ділянка внесена до Державного земельного кадастру і може у відповідності до статті 79-1 Земельного Кодексу України бути об'єктом цивільних прав, що підтверджується витягом з державного земельного кадастру про земельну ділянку (а. с. 11-13), проте позивач через відсутність (втрату) державного акта на земельну ділянку не може отримати свідоцтво про право на спадщину на дане майно, - позов підлягає задоволенню, за позивачем слід визнати право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 на вищевказану земельну ділянку.

Оскільки Ставищенська РДА до пред'явлення позову про визнання права на спадщину за законом та під час розгляду справи не оспорювала цього права, відповідно до змісту ст. 88 ЦПК України на неї не може бути покладений обов'язок по відшкодуванню судових витрат.

Керуючись ст. ст. 15, 182, 1218, 1220, 1223 ч. 1, 1225, 1241 ч.1, 1261, 1266, 1268 ч. 1, 1269, 1270 Цивільного Кодексу України, ст. 1, 2, Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", ст. ст. 79, 79-1, 152 ЗК України, ст. 7, 11 ЗУ „Про Державний земельний кадастр", ст. ст. 10, 11, 60, 209, 213-215 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року батька ОСОБА_4 на земельну ділянку, кадастровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Сухоярської сільської ради Ставищенського району Київської області, площею 2,7838 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, право на який посвідчувалося державним актом на право власності на земельну ділянку на бланку серії НОМЕР_2, виданим на підставі розпорядження Ставищенської райдержадміністрації від 27 липня 2005 року № 290, який був зареєстрований 16 січня 2006 року в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010634900105, вартістю 47324 (сорок сім тисяч триста двадцять чотири) гривні 60 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано у строк, встановлений ст. 294 ЦПК України. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Київської області через Ставищенський районний суд Київської області протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Н. М. Марущак

СудСтавищенський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.01.2017
Оприлюднено17.01.2017
Номер документу64010541
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —378/1127/16-ц

Рішення від 12.01.2017

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 13.12.2016

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

Ухвала від 07.12.2016

Цивільне

Ставищенський районний суд Київської області

Марущак Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні