Постанова
від 28.04.2007 по справі 4/132-07-3586а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/132-07-3586А

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"28" квітня 2007 р.             Справа  № 4/132-07-3586А

За позовом:  Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС»;

До відповідача:  Виконавчого комітету Одеської міської ради;

Про зобов'язання видати свідоцтво про право власності на нерухоме майно

Суддя   Літвінов С.В.

Представники:

Від позивача: Покась О.С. - довіреність б/н від 25.04.2007 р.

Від відповідача: Асташенкова О.І. - довіреність № 22/ вихід від 04.05.06 р.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС» (надалі - Товариство), звернувся до суду з адміністративним позовом до Виконавчого комітету Одеської міської ради про зобов'язання видати свідоцтво про право власності на нежитлову будівлю загальною площею 831,9 кв.м, яка розташована за адресою: м. Одеса, вул. 12 лінія, 22.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на своїх вимогах.

Представник відповідача - в судовому засіданні проти позову заперечує, посилаючись на його необґрунтованість та відсутність у даний час підстав для видачі свідоцтва про право власності на вказану будівлю.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив наступне:

Відповідно до змін до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС» (запис № 15561050001018882 від «11»квітня 2007 року) учасники вказаного підприємства: Косьмін Роман Олексійович та Чернецька Ольга Миколаївна підвищили розмір статутного капіталу, зокрема, шляхом передачі у рівних частках кожний у власність ТОВ «ВЕРГІНО ПЛЮС»нежитлової будівлі загальною площею 831,9 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. 12-а лінія, 22, вартістю 717468 (сімсот сімнадцять тисяч чотириста шістдесят вісім) гривень.

Відповідно до п. 6.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5, встановлено, що оформлення права власності юридичних осіб на об'єкти нерухомого майна у разі внесення їх до статутного фонду засновниками провадиться місцевими органами виконавчої влади з видачею свідоцтва про право власності. Таким чином, з метою отримання свідоцтва про право власності на вказану нежитлову будівлю, позивач звернувся до виконавчого комітету Одеської міської ради, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності н зазначений об'єкт нерухомості.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст. 321 ЦК України, яка презюмує непорушність права власності, та ст. 15 ЦК України, у відповідності до якої кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Ст. 16 ЦК України  встановлює, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу шляхом визнання права і примусового виконання обов'язку в натурі.

Проаналізувавши подані до суду позивачем документи та чинне законодавство, яке регулює дані відносини, заслухавши пояснення сторін та перевіривши їх доказами, суд доходить до висновку про правомірність позовних вимог за таких підстав:

Дійсно протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС»№ 1 від «10»квітня 2007 року були затверджені зміни до статуту Товариства, відповідно до яких учасники Товариства - Косьмін Роман Олексійович та Чернецька Ольга Миколаївна підвищили статутний фонд (капітал) Товариства шляхом, зокрема, внесення до статутного капіталу (фонду) у рівних частках кожний нерухомого майна у вигляді нежитлової будівлі загальною площею 831,9 кв.м, яка розташована вул. 12 лінія, 22 у м. Одесі. Дані зміни були зареєстровані державним реєстратором відділу державних реєстраторів Виконавчого комітету Одеської міської ради «11» квітня 2007 року, запис № 15561050001018882. Вказана вище будівля належала Косьміну Р.О. та Чернецькій О.М. у рівних частках кожному на праві приватної власності на підставі договору купівлі –продажу, посвідченого «16»квітня 2007 року Гашовою В.В. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу, реєстр. № 4793. Того ж дня вказана нежитлова будівля була передана учасниками Товариству, що підтверджується актом прийому-передачі від «16»квітня 2007 р.

Статтею 12 Закону України «Про господарські товариства»Товариство є власником, зокрема, майна, переданого йому засновниками і учасниками у власність. Відповідно до ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»право власності фізичних та юридичних осіб на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно визначається п. 6.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. N 7/5, в якому йдеться про те, що оформлення права власності юридичних осіб на об'єкти нерухомого майна, передані до статутного капіталу (фонду), провадиться місцевими органами виконавчої влади з видачею свідоцтва про право власності.

Як видно з пояснень представника позивача для отримання свідоцтва про право власності позивач звернувся до виконкому Одеської міської ради на особистому прийомі, проте отримав відмову.

Представником позивача не надано доказів звернення до виконавчого комітету Одеської міської ради щодо отримання свідоцтва про право власності на спірну будівлю, проте, ч. 3 ст. 5 Закону України «Про звернення громадян»встановлено, що звернення може бути усним (викладеним громадянином і записаним посадовою особою на особистому прийомі) чи письмовим, надісланим поштою або переданим громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, якщо ці повноваження оформлені відповідно до чинного законодавства. До того ж у судовому засіданні представник відповідача –виконавчого комітету Одеської міської ради, підтвердив, що Товариству буде відмовлено у задоволенні його прохання щодо видачі свідоцтва про право власності.

Для визначення технічного стану спірної будівлі за адресою: м. Одеса, вул. 12 лінія, 22, ПП «Дельта - Консалтинг»(ліцензія АА № 554443 від 27.03.2007 р.) було проведено обстеження вказаної будівлі та надано висновок про технічний стан та можливість подальшої експлуатації приміщень будинку, як нежитлових приміщень громадського призначення, який підтверджує, що об'ємно –планувальне рішення об'єкту обслідування як нежитлових приміщень громадського призначення, відповідає вимогам ДБН В.2.2-15-2005 та ДБН В 1.1-7-2002 та СНіП 3.03.01-87 (відповідає будівельним нормам, та дотримані санітарні та протипожежні вимоги), а отже приміщення будівлі, розташованої по вул. 12 лінія, 22 у м. Одесі придатні для подальшої експлуатації їх як нежитлових приміщень громадського призначення.

В даний час ТОВ «ВЕРГІНО ПЛЮС»не може реалізувати свої права власника відносно переданого йому спірного нежитлового приміщення, оскільки відповідно до ст. 334 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації.

Згідно ч. 1 ст. 48 Закону України «Про власність»Україна законодавчо забезпечує громадянам, організаціям та іншим власникам рівні умови захисту права власності. Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст. 16 цього ж кодексу, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, суд може захистити порушене право способом, який передбачений законом або договором.

Таким чином, враховуючи наведене, суд вбачає наявність достатніх підстав, які свідчать про правомірність набуття Товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС» у власність нежитлової будівлі, розташованої по вул. 12 лінія, 22 у м. Одесі, що є підставою для суду, з урахуванням зазначених законодавчих норм, зобов'язати виконком міськради видати відповідне свідоцтво про право власності.

Згідно ст. 69 КАС України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Ст. 71 КАС передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Господарський суд, відповідно до ст. 86 КАС України, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з покладення на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 94, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС»–задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Виконавчий комітет Одеської міської ради видати товариству з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС»свідоцтво про право власності на нежитлову будівлю загальною площею 831,9 кв.м, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. 12-а лінія, 22.

3. Стягнути з Виконавчого комітету Одеської міської ради ( м. Одеса, Думська площа, 1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРГІНО ПЛЮС»(65029, м.  Одеса, вул. Сеченова, 11, код ЄДРПОУ 34321212) судові витрати в сумі  3 ( тири) грн. 40коп..

Постанова може бути оскаржена в порядку ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

             Постанова набирає законної  сили у порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

    Суддя                                                                                  

Дата ухвалення рішення28.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу640480
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/132-07-3586а

Постанова від 28.04.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні