Постанова
від 12.01.2017 по справі 822/2363/16
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/2363/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2017 року 15:00 год.м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіОСОБА_1 при секретаріОСОБА_2 за участі:представника позивача: ОСОБА_3, представника відповідача: ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Комунального підприємства "Відродження" до ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання протиправними та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Відродження" звернулося до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовом до ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області в якому просить:

- визнати протиправними дії та рішення ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області щодо відмови у затвердженні Комунальному підприємству "Відродження" проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки площею 19.000 га, кадастровий номер 6825089900:02:012:0234, яка розміщена за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області;

- зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області розглянути заяву Комунального підприємства "Відродження" про затвердження проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки площею 19.000 га, кадастровий номер 6825089900:02:012:0234, яка розміщена за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що наказом ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області №22-243/14-15-СГ від 26.01.2015 року КП "Відродження" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області (6825089900:02:012).

Вказує, що 18.05.2015 року управлінням Держземагентства у Хмельницькій області погоджено розроблений проект землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки. ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №19-22-0.32-20342/23-16 від 08.11.2016 року КП "Відродження" відмовлено у затвердженні проекту землеустрою.

Позивач вважає відмову безпідставною, а дії відповідача незаконними, а тому просить адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позовних вимог заперечив, просив в задоволенні адміністративного позову Комунального підприємства "Відродження" відмовити в повному обсязі.

Заслухавши представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку та сукупності, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач - Комунальне підприємство "Відродження", код ЄДРПОУ 38469291, зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Одним із видів діяльності Комунального підприємства "Відродження" є вирощування зерняткових та кісточкових фруктів, а також вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Наказом ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області №22-243/14-15-СГ від 26.01.2015 року КП "Відродження" надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування за рахунок земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області (6825089900:02:012); орієнтовний розмір земельної ділянки - 19.000 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01).

18.05.2015 року управлінням Держземагентства у Хмельницькій області погоджено розроблений проект землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки.

23.05.2015 року державним кадастровим реєстратором управління Держземагентства у Хмельницькому районі було здійснено процедуру державної реєстрації земельної ділянки площею 19.000 га, кадастровий номер 6825089900:02:012:0234, яка розміщена за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області.

ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №19-22-0.32-20342/23-16 від 08.11.2016 року КП "Відродження" відмовлено у затвердженні проекту землеустрою, з підстав того, що відповідно до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років" сільськогосподарське підприємство - юридична особа, основним видом діяльності якої є вирощування та переробка сільськогосподарської продукції, виручка від реалізації якої становить не менше 50 відсотків загальної суми виручки.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд виходить з наступного.

Наказом Держгеокадастру від 25.05.2015 № 83 «Про питання діяльності ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області» функцій і повноваження ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області, що припиняється, покладені на Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). ОСОБА_6 Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Частиною 3 статті 123 ЗК України визначено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Забороняється відмова у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, місце розташування об'єктів на яких погоджено відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування згідно із статтею 151 цього Кодексу.

Умови і строки розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок визначаються договором, укладеним замовником з виконавцем цих робіт відповідно до типового договору. Типовий договір на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки затверджується Кабінетом Міністрів України.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки погоджується в порядку, встановленому статтею 186-1 цього Кодексу (ч.4 ст.123 ЗК України).

Статтею 30 Закону України "Про землеустрій" встановлено, що погодження і затвердження документації із землеустрою проводиться в порядку, встановленому Земельним кодексом України, цим Законом.

Відповідно до ч. 6 ст.123 ЗК України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а в разі необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи приймає рішення про надання земельної ділянки у користування.

Частиною 10 ст. 123 ЗК України визначено, що рішенням про надання земельної ділянки у користування за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюються: затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; вилучення земельних ділянок у землекористувачів із затвердженням умов вилучення земельних ділянок (у разі необхідності); надання земельної ділянки особі у користування з визначенням умов її використання і затвердженням умов надання, у тому числі (у разі необхідності) вимог щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Згідно з ч. 13 ст. 123 ЗК України підставою відмови у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише його невідповідність вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Відповідачем не доведено правомірність своїх дій та прийнятого рішення про відмову позивачу у затвердженні проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки площею 19.000 га, кадастровий номер 6825089900:02:012:0234, яка розміщена за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області, а також в судовому засіданні не здобуто доказів щодо протиправних дій позивача. Протилежне зазначеного відповідачем в листі - відмові доводить наявна виписка з відомостей ЄДРПОУ, що основним видом діяльності Комунального підприємства "Відродження" є вирощування зерняткових та кісточкових фруктів, а також вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Отже, Комунальне підприємство "Відродження" є сільськогосподарським підприємством.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі ст. 124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, водночас частиною 2 статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З огляду на викладене, суд вважає, позовні вимоги Комунального підприємства "Відродження" обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

При поданні позовної заяви позивач сплатив судовий збір в розмірі 2756,00 грн. В зв'язку з задоволенням позовних вимог в повному обсязі, на користь Комунального підприємства "Відродження" слід присудити 2756,00 грн. судових витрат.

Керуючись статтями 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити.

Визнати протиправним рішення ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області щодо відмови у затвердженні Комунальному підприємству "Відродження" проекту землеустрою щодо відведення у постійне користування земельної ділянки площею 19.000 га, кадастровий номер 6825089900:02:012:0234, яка розміщена за межами населених пунктів Шумовецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області та зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області розглянути заяву Комунального підприємства "Відродження" про затвердження проекту землеустрою вказаної земельної ділянки.

Присудити на користь позивача сплачений судовий збір в сумі 2756,00 грн. (дві тисячі сімсот п'ятдесят шість грн.) з бюджетних асигнувань ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1), код ЄДРПОУ 39767479).

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 16 січня 2017 року 14:40 год.

Постанова не набрала законної сили

Суддя /підпис/ОСОБА_1 "Згідно з оригіналом" Суддя

Дата ухвалення рішення12.01.2017
Оприлюднено18.01.2017
Номер документу64055898
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/2363/16

Постанова від 12.01.2017

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Майстер П.М.

Ухвала від 14.12.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Майстер П.М.

Ухвала від 28.11.2016

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Майстер П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні