Ухвала
від 16.01.2017 по справі 464/251/17
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/251/17

пр.№ 1-кс/464/19/17

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

16 січня 2017 року м.Львів

Слідчий суддя Сихівського районного суду м.Львова Борачок М.В., за участю секретаря судового засідання Гаврилишин О.Б., старшого слідчого з ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області Боровця Р.В., розглянувши клопотання останнього про тимчасовий доступ до речей і документів, -

в с т а н о в и в :

старший слідчий з ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області Боровець Р.В. у зв'язку із досудовим розслідуванням матеріалів кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42016141080000019 від 19 лютого 2016 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.21 ст. 205, ч.3 ст. 191, ч.4 ст. 191 КК України, звернувся до суду з клопотанням, погодженим із заступником начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду прокуратури Львівської області Іванків Б.Б., про надання дозволу на тимчасовий доступ до інформації за період з 01.09.2016 р. по 10.01.2017 р. за сім картками мобільного оператора ПрАТ Київстар .

В обґрунтування покликається на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 19.02.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчим Франківського відділу поліції м.Львова за №42016141080000019 щодо невстановлених осіб якими в період 2015-2016 років здійснювалась незаконна діяльність, пов'язана із реєстрацією, придбанням та використанням на підставних осіб, суб'єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість для подальшого заниження податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків підприємствами реального сектору економіки.

Підставою для реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінального провадження №42016141080000019, слугували матеріали ОУ ГУ ДФС у Львівській області.

Вивченням матеріалів досудового розслідування встановлено, що групою невстановлених осіб впродовж 2015-2016 років, здійснювалась незаконна діяльність, пов'язана із реєстрацією, придбанням та використанням на підставних осіб, суб'єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності: ПП КЛМ-ГРУПА (ЄДРПОУ 35286771), ТОВ ГЛОБАЛ ІНЖИРІНГ (ЄДРПОУ 39324375), ТОВ СОФТ СОЛЮШЕН ЛТД (ЄДРПОУ 39327329), ТОВ ТВК Поліформ (ЄДРПОУ 38698483), ТОВ Р.О.Я. (ЄДРПОУ 22333920), ПП Екоагробуд (ЄДРПОУ 39428015), ТОВ Екстор (ЄДРПОУ 39479541), ТОВ ЛЮКС КОНСОРСІС (ЄДРПОУ 40207026), ТОВ Спектром (ЄДРПОУ 39919570), ТОВ Агротрейд 2015 (ЄДРПОУ 39807720), ТОВ Буд консалт трейд (ЄДРПОУ 38323462), ТОВ Роадплас ЄДРПОУ (39431981), з метою прикриття незаконної діяльності, зокрема фінансово-господарської діяльності підприємств реального сектору економіки, серед яких ТОВ „БК Комплекс-Про" та ПП БКФ Осанна , пов'язаної з незаконним формуванням податкового кредиту з ПДВ для подальшого заниження своїх податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків, шляхом імітації проведення господарських операцій з придбання (реалізації) товарів (робіт, послуг), що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

Згідно інформації наявної в ІС Податковий блок ДФС України вищенаведені юридичні особи - суб'єкти господарської діяльності не належать до реального сектору економіки, оскільки при реєстрації податкових накладних та подачі податкової звітності юридичними особами до органу ДФС на систематичній основі є неспівпадіння податкової адреси юридичної особи (тобто реєстрація податкових накладних відбувається з порушенням вимог чинного законодавства, а саме - адреса реєстрації податкової накладної) та відправлення електронної звітності відповідно ІР-адрес, встановити фактичне місцезнаходження даних юридичних осіб неможливо, на підприємствах відсутні основні засоби та виробничі потужності, кількість працюючих переважно 1 особа, або звітність за формою 1-ДФ взагалі не подається, що свідчить про неможливість проведення останніми будь-яких операцій, в тому числі з постачання товарно-матеріальних цінностей, надання в оренду спеціальної техніки та виконання робіт, номенклатура придбаних та реалізованих ТМЦ, виконаних робіт, наданих послуг не співпадають, оскільки згідно баз даних встановлено, що податковий кредит даних підприємств сформований від придбання одного товару (роботи, послуги), а податкове зобов'язання у підприємств виникає внаслідок реалізації товарів (робіт, послуг), що не мають жодного підтвердження того, що дані ТМЦ можуть бути в наявності даних підприємств. Отже проведений аналіз придбання та реалізації ТМЦ даними підприємствами свідчить про фіктивність фінансово - господарських взаєморозрахунків.

В ході виконання доручення старшої слідчої СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області Федишин-Пилипів В.Р. в частині проведення негласних слідчих (розшукових) дій згідно ст.263 КПК України встановлено номера абонентів мобільного стільникового зв'язку, які домовляються про зустрічі та користуються інтернет-зв'язком (viber, skype, telegram, line), що забезпечується мережею 3G , яка унеможливлює встановлення місцезнаходження такого радіоелектронного засобу мобільного терміналу через відсутність технічних можливостей.

Інформація, яка знаходиться у ПрАТ Київстар (знаходиться за адресою: м.Київ, пр. Червонозоряний, 51) про зв'язок, надані телекомунікаційні послуги, у тому числі отримані послуги, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку із яким подається клопотання, а також для встановлення осіб причетних до незаконної діяльності та встановлення інших даних, що можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні і вказувати на місцезнаходження всіх учасників злочинної діяльності є дослідження інформації телефонних дзвінків, SМS повідомлень, які відбувались по контактних номерах встановлених в ході виконання НСРД: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3; НОМЕР_4; НОМЕР_5; НОМЕР_6; НОМЕР_7; НОМЕР_8; НОМЕР_9; НОМЕР_10; НОМЕР_11; НОМЕР_12; НОМЕР_13; НОМЕР_14; НОМЕР_15; НОМЕР_16; НОМЕР_17; НОМЕР_18; НОМЕР_19; НОМЕР_20; НОМЕР_21; НОМЕР_22; НОМЕР_23; НОМЕР_24; НОМЕР_25; НОМЕР_26; НОМЕР_27; НОМЕР_28; НОМЕР_29; НОМЕР_30; НОМЕР_31; НОМЕР_32; НОМЕР_33; НОМЕР_34; НОМЕР_35; НОМЕР_36; НОМЕР_37; НОМЕР_38; НОМЕР_39; НОМЕР_40; НОМЕР_41; НОМЕР_42; НОМЕР_43, а також дослідження даних про місця вчинення цих дзвінків.

Враховуючи викладене вище, а також тяжкість злочинів і неможливість отримати відомості у інший спосіб, просить клопотання задоволити.

У суді старший слідчий клопотання підтримав та просить надати тимчасовий доступ до документів шляхом копіювання на магнітний носій.

Представник оператора мобільного зв'язку ПрАТ Київстар в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду був повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив.

Заслухавши думку старшого слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам КПК України.

Згідно ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У відповідності до п.7 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, тощо.

З доводів, викладених слідчим у клопотанні та в суді, а також матеріалів кримінального провадження вбачається, що необхідні документи, хоча згідно із положеннями ст.162 КПК України і містять охоронювану законом таємницю, проте мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення та мати доказове значення у справі.

Одержати зазначені документи іншим способом неможливо, оскільки згідно ст.9 Закону України Про телекомунікації охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються технічними засобами телекомунікацій, та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантуються Конституцією та законами України. Зняття інформації з телекомунікаційних мереж заборонене, крім випадків, передбачених законом. Оператори, провайдери телекомунікацій зобов'язані вживати відповідно до законодавства технічних та організаційних заходів із захисту телекомунікаційних мереж, засобів телекомунікацій, інформації з обмеженим доступом про організацію телекомунікаційних мереж та інформації, що передається цими мережами.

Виходячи з вищенаведеного, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання старшого слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню в межах кримінального провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-164, 166, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу розслідувань кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області Боровця Р.В. про тимчасовий доступ до речей і документів задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Львівській області Боровцю Ростиславу Володимировичу, або заступнику начальника відділу організації викриття економічних злочинів ОУ ГУ ДФС у Львівській області Тхору Любомиру Івановичу, старшому оперуповноваженому з ОВС відділу організації викриття економічних злочинів ОУ ГУ ДФС у Львівській області Роневичу Володимиру Богдановичу, оперуповноваженому відділу організації викриття економічних злочинів ОУ ГУ ДФС у Львівській області Думичу Тарасу Ярославовичу, оперуповноваженому відділу організації викриття економічних злочинів ОУ ГУ ДФС у Львівській області Козаку Тарасу Зеновійовичу, дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться в оператора телекомунікації рухомого (мобільного) зв'язку ПрАТ Київстар (код ЄДРПОУ 21673832, індекс 03110, м.Київ, пр. Червонозоряний, 51), за сім-картками з номерами: НОМЕР_1; НОМЕР_2; НОМЕР_3; НОМЕР_4; НОМЕР_5; НОМЕР_6; НОМЕР_7; НОМЕР_8; НОМЕР_9; НОМЕР_10; НОМЕР_11; НОМЕР_12; НОМЕР_13; НОМЕР_14; НОМЕР_15; НОМЕР_16; НОМЕР_17; НОМЕР_18; НОМЕР_19; НОМЕР_20; НОМЕР_21; НОМЕР_22; НОМЕР_23; НОМЕР_24; НОМЕР_25; НОМЕР_26; НОМЕР_27; НОМЕР_28; НОМЕР_29; НОМЕР_30; НОМЕР_31; НОМЕР_32; НОМЕР_33; НОМЕР_34; НОМЕР_35; НОМЕР_36; НОМЕР_37; НОМЕР_38; НОМЕР_39; НОМЕР_40; НОМЕР_41; НОМЕР_42; НОМЕР_43, за період з 01.09.2016 по 10.01.2017, а саме: адреса розташування базової станції; маршрути передавання; тип з'єднання (вхідні, вихідні дзвінки SMS, MMS, GPRS, переадресація); дата, час та тривалість з'єднання; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонента А) (абонентський, серійний, ІMSІ номери сім картки, ІМЕІ); ідентифікаційні ознаки терміналу, з яким відбувався сеанс зв'язку (абонент Б), з'єднання нульової тривалості, за наявності контрактної угоди надати відомості про абонента.

Обов'язок надати тимчасовий доступ до документів покласти на ПрАТ Київстар (знаходиться за адресою: м.Київ, пр. Червонозоряний, 51).

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Борачок М.В.

Дата ухвалення рішення16.01.2017
Оприлюднено19.01.2017

Судовий реєстр по справі —464/251/17

Ухвала від 16.01.2017

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 16.01.2017

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні