Ухвала
від 13.01.2017 по справі 359/287/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/287/17

Провадження № 1-кс/359/51/2017

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Вознюк С.М., при секретарі Айрапетян Л.А.,

за участю прокурора Каспрука Д.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні без технічної фіксації в приміщенні суду клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Каспрука Дениса Ігоровича в кримінальному провадженню №42016111100000346, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.10.2016 року, про надання тимчасового доступу до документів, -

в с т а н о в и в :

Прокурор звернувся із зазначеним клопотанням в рамках розслідування кримінального провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 190 КК України.

Згідно поданого клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що 22.09.2016 між ОСОБА_2 з одного боку та ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) в особі директора ОСОБА_3 з іншого боку укладено договір постачання покупцю, а саме ОСОБА_2 легкового електромобілю Nissan Leaf комплектації SL 2015 року б/у. На виконання умов цього договору директору ТОВ Електромобілі ОСОБА_3 передано грошові кошти у сумі 9 000 долларів США, про що невстановленою особою від імені останнього зроблено власноручний запис на останній сторінці зазначеного договору. Однак на теперішній час директор ТОВ Електромобілі ОСОБА_3 вказаний у договорі електромобіль не передав ОСОБА_2, спілкування з нею та з іншими особами з її боку уникає.

Відповідно до вимог ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов'язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Дослідження обставин вказаного кримінального провадження можливе шляхом проведення відповідних слідчих дій, а саме для встановлення чи спростування факту внесення ОСОБА_3 отриманих у якості передплати грошових коштів на розрахункові рахунки очолюваного ним підприємства ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) з метою з'ясування наміру останнього виконати передбачені вказаним договором зобов'язання (відсутність якого у відповідності до вимог п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06.11.2009 Про судову практику у справах про злочини проти власності може свідчити про наявність у ОСОБА_3 умислу на вчинення шахрайських дій) необхідно дослідити рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244).

Однак на теперішній час досудовим розслідуванням не встановлено банківських установ, у яких вказаним підприємством відкрито банківські рахунки.

Тільки після встановлення банківських установ та рахунків, відкритих у них зазначеним підприємством можливо дослідити рух грошових коштів по таких рахунках.

Відповідно до п. 1.6. Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 1588 від 09.12.2011 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29.12.20111 за № 1562/20300 (надалі Порядку) стосовно кожного платника податків, взятого на облік у контролюючому органі згідно з цим Порядком, формується облікова справа.

Згідно з абзацом 2 вказаного пункту наведеного Порядку реєстраційна частина облікової справи платника податків формується із документів, які надходять до контролюючих органів для взяття на облік платника податків, та доповнюється документами, які подаються платником податків або надходять стосовно платника податків згідно із статтями 66-68 Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 66.1.2. Податкового кодексу України до облікових даних податків вноситься інформація банків та інших фінансових установ про відкриття (закриття) рахунків платників податків.

Відповідно до інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) 04.02.2015 взято на облік як платника податків у ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві.

Таким чином, інформація про банківські установи, в яких ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) відкрито розрахункові рахунки, а також інформація про реквізити таких банківських рахунків може міститися у обліковій справі зазначеного підприємства, яка фактично перебуває у володінні ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б.

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 60 Закону України Про банки та банківську діяльність відомості про банківські рахунки клієнтів є банківською таємницею.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно із п. 6 ч. 1 ст. 160 КПК України сторона кримінального провадження у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинна зазначити можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та не можливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Інформація про банківські установи, у яких ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) відкрито рахунки, а також інформація про такі рахунки має істотне значення для розслідування вказаного кримінального провадження, оскільки дають змогу органу досудового розслідування дослідити рух грошових коштів по банківських рахунках зазначеного підприємства, а отже встановити чи спростувати факт внесення ОСОБА_3 отриманих у якості передплати грошових коштів на розрахункові рахунки очолюваного ним підприємства ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) з метою з'ясування наміру останнього виконати передбачені вказаним договором зобов'язання, а також встановити всі обставини, які відповідно до вимог ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Тобто отримання зазначеної інформації сприятиме виконанню органом досудового розслідування вимог ст.ст. 2, 7, 9 КПК України.

З урахуванням вищевикладеного, з метою отримання інформації про банківські установи, в яких відкрито рахунки ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) та інформації про такі рахунки з метою подальшого дослідження руху грошових коштів по банківських рахунках зазначеного підприємства для встановлення чи спростування факту внесення ОСОБА_3 отриманих у якості передплати грошових коштів на розрахункові рахунки очолюваного ним підприємства ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) з метою з'ясування наміру останнього виконати передбачені вказаним договором зобов'язання необхідно дослідити рух грошових коштів по банківських рахунках вказаного підприємства, у органу досудового розслідування з метою належного виконання обов'язків, передбачених ст. ст. 2, 9, 91 КПК України виникає необхідність у тимчасовому доступі до матеріалів облікової справи платника податків - ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) з вказаних питань, яка перебуває у володінні ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б, а також з можливістю тимчасового вилучення (проведення виїмки) копій документів, що підтверджують факт відкриття ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244) рахунків у відповідних банківських установах із зазначенням номерів таких рахунків для забезпечення виконання наведених цілей.

Отримати копії вказаних документів іншим шляхом окрім тимчасового доступу до них та їх тимчасового вилучення (проведення їх виїмки) неможливо. Іншим чином, окрім дослідження руху грошових коштів по банківських рахунках зазначеного ТОВ Електромобілі (ЄДРПО 39616244) не можливо встановити чи спростувати факт внесення ОСОБА_3 отриманих у якості передплати грошових коштів на розрахункові рахунки очолюваного ним підприємства ТОВ Електромобілі (ЄДРПО 39616244) з метою з'ясування наміру останнього виконати передбачені вказаним договором зобов'язання.

Проведення тимчасового доступу до матеріалів облікової справи платника податків - ТОВ Електромобілі (ЄДРПО 39616244) з вказаних питань, яка перебуває у володінні ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б, а також з можливістю тимчасового вилучення (проведення виїмки) копій таких документів, не завдасть шкоди інтересам ТОВ Електромобілі (ЄДРПОУ 39616244).

У цьому зв'язку прокурор у клопотанні просив надати відповідний тимчасовий доступ до зазначеної ним документації з можливістю їх тимчасового вилучення.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві про час та місце розгляду клопотання не повідомлялась з урахуванням приписів ч.2 ст.163 КПК України.

Заслухавши думку прокурора, ознайомившись з матеріалами клопотання, суд вважає за доцільне клопотання задовольнити.

З матеріалів клопотання вбачається наявність підстав для тимчасового доступу до документації та інформації, яка містить обмежений доступ, і перебуває у віданні посадовим особам ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві, оскільки такі дані нададуть можливість органу досудового слідства встановити обставини вчинення кримінального правопорушення, встановити інших осіб, які можливо причетні до скоєння, злочинів в рамках розслідування даного кримінального провадження.

Запитувана прокурором інформація сама по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким розглядається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

У відповідності до ст. 162 КПК України запитувана інформація є такою, що містить охоронювану законом таємницю.

В той же час, слідчий суддя приходить до висновку, що запитувана інформація може бути використана як доказ встановлення осіб, що були причетні до кримінального правопорушення, та встановлення всіх обставин вчинення такого правопорушення.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 цієї статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З цього приводу, слідчим суддею встановлено необхідність забезпечення органу досудового розслідування доступу до документів та інформації, які містять охоронювану законом таємницю (банківську), і в разі необхідності вилучення їх належним чином засвідчених копій.

Термін дії ухвали слід визначити строком на один місяць з моменту її проголошення.

На підставі викладеного та беручи до уваги те, що запитувана інформація може допомогти у встановленні дійсних обставин вчинення кримінального правопорушення та встановити особу (осіб), що його вчинила, а також має значення для встановлення істини по справі, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Каспрука Дениса Ігоровича, - задовольнити.

Надати розпорядження посадовим особам ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б про забезпечення ними проведення прокурорами Бориспільської місцевої прокуратури Томчаєм Романом Вікторовичем, Каспруком Денисом Ігоровичем, Кузьменком Вадимом Петровичем та/або уповноваженим ними в порядку ст. ст. 36, 40, 41 КПК України слідчим СВ Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській Ліб Надією Анатоліївною тимчасового доступу до матеріалів облікової справи платника податків - ТОВ Електромобілі (ЄДРПО 39616244), що підтверджують факт відкриття вказаним платником податків рахунків у відповідних банківських установах із зазначенням номерів таких рахунків, з можливістю тимчасового вилучення (проведення виїмки) належним чином завірених копій таких документів, яка перебуває у володінні ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б з метою використання отриманої інформації при підготовки наступних клопотань до слідчого судді про тимчасовий доступ до інформації банківських установ, що становить банківську таємницю - руху грошових коштів по банківських рахунках вказаного платника податків для встановлення чи спростування факту внесення ОСОБА_3 отриманих у якості передплати грошових коштів на розрахункові рахунки очолюваного ним підприємства ТОВ Електромобілі (ЄДРПО 39616244) з метою з'ясування наміру останнього виконати передбачені вказаним договором зобов'язання та встановлення всіх обставин, які відповідно до вимог ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Посадовим особам ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві (ЄДРПОУ 39469994), яка розташована за адресою: 02094, м. Київ, бульвар Верховної Ради, б. 24-б надати тимчасовий доступ вказаним в ухвалі особам до запитуваних документів та інформації у встановленому порядку, з можливістю вилучення лише засвідчених належним чином копій.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її проголошення, тобто до 13.02.2017 року.

У разі невиконання ухвали слідчого судді відповідно до ст. 166 КПК України, слідчий суддя за клопотання слідчого (прокурора) має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою отримання необхідної інформації.

Ухвала суду окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М.Вознюк

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.01.2017
Оприлюднено20.01.2017
Номер документу64102202
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/287/17

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні