Рішення
від 12.01.2017 по справі 923/1170/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб-сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 січня 2017 року Справа № 923/1170/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В., при секретарі Гапоновій К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Роял Фармз", м. Хмельницький

до Приватного підприємства "Гелиос-Транс", м. Херсон

про стягнення 5000,00 грн.

За участю представників сторін:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - директор ОСОБА_1

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Роял Фармз" звернулось до суду з позовом, в якому просить стягнути з Приватного підприємства "Гелиос-Транс" заборгованість у розмірі 5000,00 грн. Судові витрати по справі позивач просить суд покласти на відповідача.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує посиланнями на умови договору №12-15-1 від 02.12.2015 на організацію перевезень автомобільним транспортом, положення ст.ст. 530, 599, 629 ЦК України та ст. 193 ГК України.

09 листопада 2016 року відповідач у справі подав до суду відзив на позовну заяву, в якому позовні вимоги не визнає та просить суд відмовити позивачу у задоволенні позову. Даний відзив з додатком суд прийняв до розгляду та долучив до матеріалів справи (т.1 а.с. 89 - т. 3 ас. 178).

Ухвалою від 19.12.2016 продовжено строк вирішення спору у справі № 923/1170/16 на п'ятнадцять днів - до 12.01.2017 року.

Представник позивача у судове засідання 12.01.2017 не з'явився, витребуваних судом доказів не надав, про причини неявки і ненадання витребуваних доказів суд не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час та дату розгляду справи, оскільки був судом повідомлений у минулому судовому засіданні, що наступне судове засідання призначене на 12.01.2017р. на 14:30 год.

Будь-яких письмових заяв або клопотань на день розгляду справи від позивача щодо відкладення розгляду справи до суду не надходило. Подальше ж відкладення розгляду справи призведе до затягування судового процесу, що є порушенням приписів статті 22 ГПК України, зокрема, стосовно обов'язку сторін добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони.

Відповідно до ст. 77 ГПК України неявка представника сторони у судове засідання може бути підставою для відкладення розгляду справи, коли з-за такої неявки неможливо розглянути певну справу.

Суд не визнавав явку представників сторін у судове засідання обов'язковою.

Отже, неявка у судове засідання представника позивача не унеможливлює розгляд справи № 923/1170/16, не є підставою для відкладення її розгляду.

За таких обставин, справа розглядається без участі представника позивача, за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

Відповідач у судовому засіданні 12.01.2017р. надав усні пояснення, в яких відмовився від своєї правової позиції, викладеної у відзиві на позовну, та зазначив, що позовні вимоги визнає повністю і не заперечує проти задоволення позову у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, суд -

в с т а н о в и в:

Матеріали справи свідчать, що 02 грудня 2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Роял Фармз" (надалі - позивач, або експедитор) і Приватним підприємством "Гелиос-Транс" (надалі відповідач, або замовник) був укладений договір №12-15-1 на організацію перевезень автомобільним транспортом (надалі-договір).

Відповідно до п.1.2 договору, експедитор доручає, а перевізник приймає на себе зобов'язання за плату та, у разі потреби на пальному експедитора, на умовах попереднього з ним узгодження, забезпечити доставку вантажів автомобільним транспортом по території України, згідно заявок експедитора, відповідних додатків до договору та товарно-транспортного документу. Номенклатура, кількість, спосіб перевезення та вимоги до транспортного засобу, особливі умови та інші вимоги виконання послуг оговорюються в заявках-замовленнях, товарно-транспортних накладних та додатках, що є невід'ємною частиною даного договору. Перевізник зобов'язується не включати вартість одержаного від експедитора пального до розрахунку вартості перевезення. Порядок передачі і використання пального визначаються у додатку до цього договору.

На підставі п.1.3 договору, на підтвердження надання послуг між перевізником та замовником складається акт виконаних робіт, який підписується сторонами.

Згідно пунктів 3.1, 3.2, 3.3 договору, розрахунки за перевезення вантажів проводяться між сторонами згідно тарифів, погоджених сторонами у окремих заявках, за умови належного виконання договірних зобов'язань. Розрахунки між сторонами проводяться у національній валюті України гривні. Експедитор проводить розрахунок з перевізником шляхом перерахування коштів на поточний рахунок перевізника. Експедитор сплачує рахунки перевізника на умовах відстрочки платежу - 30 банківських днів з дати подання експедитору оформлених належним чином оригіналів наступних документів: заявка на перевезення, рахунок-фактура, акт виконаних робіт, податкова накладна, подорожній лист на перевезення, товарно-транспортні накладні з відміткою вантажоотримувача про отримання вантажу та заповненої відповідно до чинних нормативних актів та дійсного договору (підпис, дата, час, відбиток печатки).

Позивач зазначає, що в період з 26.01.2016 по 19.05.2016 ним було надано відповідачу послуги по перевезенню вантажів на загальну суму 920650,00 грн., що підтверджується наданими до позовної заяви актами здачі-прийняття робіт (а.с. 13-80).

Однак відповідач, в порушення прийнятих на себе зобов'язань, у повному обсязі за надані позивачем послуги не розрахувався.

Отже, у зв'язку із неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором, позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача суму основного боргу у 5000,00 грн.

Таким чином, виник спір, який підлягає вирішенню у судовому порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника відповідача, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 174 Господарського кодексу України, договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

Відповідно до положень ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з приписами ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношенням, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а інша сторона має право вимагати виконання такого обов'язку.

На підставі ст. 929 ЦК України, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Відповідачем не надано суду належних і допустимих доказів на підтвердження того, що Приватним підприємством "Гелиос-Транс" здійснено оплату вартості наданих послуг на суму 5000,00 грн.

Крім того, відповідачем у судовому засіданні 12.01.2017 позовні вимоги визнано у повному обсязі та визнаний факт наявності заборгованості перед позивачем у розмірі 5000,00 грн..

Відповідно до ч.1 ст. 35 ГПК України обставини, які визнаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, можуть не доказуватися перед судом, якщо в суду не виникає сумніву щодо достовірності цих обставин та добровільності їх визнання.

З огляду на викладене та з урахуванням відсутності у суду сумніву щодо достовірності обставин, викладених у позовній заяві, та добровільності їх визнання відповідачем, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача суми боргу за надані позивачем послуги у розмірі 5000,00 грн., є доведеними і обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до положень ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги документально підтверджені, а отже такі, що підлягають задоволенню.

Понесені позивачем витрати зі сплати судового збору в сумі 1378,00 грн. відшкодовуються йому за рахунок відповідача, з вини якого спір доведено до врегулювання у судовому порядку.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини судового рішення і повідомлено представника відповідача про дату складення повного рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Гелиос-Транс" (73000, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ - 38269701) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Роял Фармз" (29000, м. Хмельницький, вул. Соборна, 11, кім. 308, код ЄДРПОУ - 39932764) суму боргу у розмірі 5000,00 грн. та 1378,00 грн. судового збору.

Наказ видати стягувачу після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 17.01.2017р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення12.01.2017
Оприлюднено23.01.2017
Номер документу64126677
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5000,00 грн

Судовий реєстр по справі —923/1170/16

Рішення від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 19.12.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 06.12.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 29.11.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні