Ухвала
від 18.01.2017 по справі 359/420/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/420/17

Провадження №1кс/359/69/2017

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Вознюк С.М., при секретарі Айрапетян Л.А.,

за участю прокурора Мойсієнко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні без технічної фіксації в приміщенні суду клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області (далі - Бориспільського ВП ГУ НП України в Київській області) ОСОБА_1 в кримінальному провадженню № 12016110100001213, внесеному до ЄДРД 16.06.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, про проведення огляду іншого володіння особи, -

в с т а н о в и в :

Слідчий за згодою - прокурора Бориспільської місцевої прокуратури, звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду нежитлових приміщень ПрАТ Спецтехсервіс , які розташовані за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Індустріальна, 5, із залученням працівників Державної екологічної інспекції у Київській області.

Так згідно клопотання, в провадженні органу досудового розслідування перебуває кримінальне провадження за фактом того, що службові особи ПрАТ Спецтехсервіс , ТОВ Тема-Б , ТОВ Столярна мануфактура в своїй діяльності використовують обладнання, що здійснює шумове забруднення та забруднює атмосферного повітря, за ознаками кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ст. 356 КК України.

В результаті самоправних дій службових осіб ПрАТ Спецтехсервіс , ТОВ Тема-Б , ТОВ Столярна мануфактура інтересам громадян, які проживають по сусідству з даними підприємствами заподіяна шкода.

Під час допиту, як свідка ОСОБА_2 було встановлено, що він проживає в СТ Темп , що розташоване в територіальних межах м. Бориспіль Київської області з 2011 року. Неподалік СТ Темп почало здійснювати свою підприємницьку діяльність ПрАТ Спецтехсервіс у якого виробничі приміщення орендують ТОВ Тема-Б та ТОВ Столярна Мануфактура .

Згідно інформації про юридичну особу, видами діяльності ПрАТ Спецтехсервіс є діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем; надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого майна.

Згідно листа першого заступника міського голови ОСОБА_3, ПрАТ Спецтехсервіс виробляє меблі і використовує модульну котельню для сушки деревини, що було установлено під час проведення перевірки комісією виконавчого комітету в 2015 році, що в свою чергу вимагає в своїй діяльності використання обладнання для викидів продуктів горіння та відповідних фільтрів, питання про установку яких, підприємство зобов'язалося розглянути з метою зменшення впливу забруднюючих речовин.

Враховуючи те, що скарги жителів садового товариства не припинилися та інформації про те, що ПрАТ Спецтехсервіс врахувало інтереси осіб, що проживають поряд, та замінило не ефективні фільтри відсутня, а тому є підстави вважати, що зобов'язання підприємство не виконало та проігнорувало відповідне звернення.

Згідно з замірами рівня шуму знятими Бориспільським міжрайонним відділом досліджень ДУ Київський ОЛЦ МОЗУ шумове навантаження в житловому будинку де проживає заявник ОСОБА_2, перевищує норму у частотах 500Гц на 9,2дБ, 1000Гц на 9,5 дБ, 2000ГЦ на 3,3дБ та еквівалентного рівня шуму на 6 дБ, що є порушенням Санітарних норм допустимого шуму в помешканнях жилих та господарських приміщень на території жилої забудови .

Крім того, фільтри, які використовує ПрАТ Спецтехсервіс не є ефективними та не відповідають нормам законодавства при застосуванні фарб, та речовин обробки сировини, що може викликати у людей, які проживають поряд, алергічних реакцій, оскільки між даним підприємством та жилими будинками не дотримано відповідної дистанції, що знову ж таки вказує на грубе порушення службовими особами підприємства екологічного законодавства України.

Встановлено, що дане підприємство працює з порушенням екологічного законодавства та Конституції України на чисте атмосферне повітря та екологічну безпеку, що полягає у забрудненні продуктами горіння у вигляді викидів з обладнання, яке повинне містити відповідні фільтри.

Враховуючи вищевикладене у органу досудового слідства виникла необхідність у проведенні комплексної перевірки діяльності ПрАТ Спецтехсервіс з метою підтвердження чи спростування вищезазначених обставин.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших дій, передбачених цим кодексом.

Відповідно до Постанови КМУ від 13.08.2014 № 408 Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами , надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до пунктів Положення про територіальні органи Держекоінспекції України, яке затверджено наказом № 429 від 04.11.2011 року, виданого Міністерством екологічних та природних ресурсів України, до повноважень екоінспекції належить перевірка дотримання законодавства про охорону атмосферного повітря щодо: виконання запланованих і затверджених загальнодержавних, галузевих або регіональних природоохоронних програм; наявності та додержання дозволів на викиди забруднюючих речовин; забезпечення безперебійної ефективної роботи і підтримання у справному стані споруд, устаткування та апаратури для очищення викидів і зменшення рівнів впливу фізичних та біологічних факторів; додержання нормативів у галузі охорони атмосферного повітря; додержання екологічних показників нафтопродуктів (бензину автомобільного та дизельного палива), які реалізуються шляхом оптової та роздрібної торгівлі суб'єктами господарювання; порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях; надання своєчасної, повної та достовірної інформації про стан атмосферного повітря, визначення видів і обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря.

Відповідно до відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, власником іншого володіння особи - нежитлової будівлі, розташованій по вул. Індустріальна, 5 належать ВАТ Спецтехсервіс (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 31450441).

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, зокрема з метою виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, у органу досудового слідства постала потреба у проведенні огляду нежилих приміщень території земельної ділянки та збудованих на ній будівель і споруд, що розташовані за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Індустріальна, 5, за участю працівників Державної екологічної інспекції у Київській області.

Доступ на територію земельних ділянок та збудованих на їх території будівель і споруд, обмежений працівниками охорони, які не допускають сторонніх осіб.

З метою недопущення розголошення відомостей, які містяться в даному клопотанні та відноситься до таємниці слідства, що може негативно вплинути на встановлення місцезнаходження предметів, слідів і речей, які можуть бути виявлені в ході огляду та в подальшому можуть мати значення речових доказів у вказаному кримінальному провадженні, а також у зв'язку з існуючою загрозою приховування протиправних дій з боку причетних осіб та подальшого ухилення від передбаченої законом відповідальності, слідчий просила розгляд клопотання здійснювати без виклику представників ПрАТ Спецтехсервіс .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просила його задовольнити.

Необхідність виклику в судове засідання власника нежитлових приміщень та представників ПрАТ Спецтехсервіс у суду відсутня, зважаючи на можливість розголошення таємниці слідства.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріалами клопотання та додані матеріали, суд вважає за доцільне клопотання задовольнити.

З матеріалів клопотання вбачається наявність підстав для проведення огляду іншого володіння ПрАТ Спецтехсервіс , яке розташоване Київська область, м. Бориспіль, вул. Індустріальна, 5, яке належить ВАТ Спецтехсервіс на праві приватної власності.

За наявною у органа досудового слідства інформацією, є достатні підстави стверджувати, що на території підприємства, якою користуються ПрАТ Спецтехсервіс , ТОВ Тема-Б , ТОВ Столярна мануфактура , може знаходитись обладнання, що забруднює навколишнє природне середовище, а його функціонування має шкідливі наслідки для громадян, які проживають поруч з підприємством.

Згідно ст. 19 Конституції України , органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У відповідності до вимог ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

При цьому, згідно ч.3 ст. 237 КПК України, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

У цьому зв'язку, слідчий суддя вважає за доцільне залучити при проведенні огляду спеціалістів Державної екологічної інспекції у Київській області, зважаючи на те, що кримінальне провадження здійснюється по факту самоправства осіб підприємств, пов'язаних з порушення санітарних норм та екологічного законодавства.

Зі змісту клопотання вбачається, що на території володіння, яку просить оглянути слідчий, може перебувати відповідне устаткування та обладнання, яке створює шумове забруднення та забруднює атмосферне повітря.

Встановлення указаних обставин має суттєве значення для розслідування кримінального провадження, а можливо виявлені речі можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, які підтверджують незаконну діяльність.

Відповідно до ч.6 ст.9 КПК України, у разі коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч.1 ст. 7 цього Кодексу.

Зважаючи на те, що для встановлення фактичних даних, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні необхідні спеціальні знання в області бухгалтерського обліку, ревізії та контролю, знання екологічного законодавства України та екологічних нормативів, є підстави для залучення до огляду представників екологічної інспекції.

Як вбачається з матеріалів клопотання, самостійне проведення огляду прокурором (слідчим) без залучення відповідних спеціалістів, неможливий. Крім того, указане володіння знаходиться під охороною, що може свідчити про не допуск органу досудового слідства із залученими спеціалістами для проведення слідчої дії - огляду володіння ВАТ Спецтехсервіс .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав від 09.12.2016 року №75294939, об'єкт нерухомості, щодо якого слідчий просить провести огляд, належить на праві приватної власності ВАТ Спецтехсервіс (а.с. 7).

З цього приводу, та зважаючи на те, що огляд здійснюється за правилами обшуку, суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та надати відповідний дозвіл на проведення такого огляду.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 9, 40, 110, 131, 235, 237 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області ОСОБА_1, - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_1 на проведення огляду в іншому володінні особи - нежитлових приміщеннях (будівлі деревообробного виробництва), розташованих за адресою: Київська область, м. Бориспіль, вул. Індустріальна 5, які належать відкритому акціонерному товариству Спецтехсервіс (ПрАТ Спецтехсервіс ), на території яких здійснюють свою діяльність ПрАТ Спецтехсервіс (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 31450441), та ТОВ Тема-Б (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 36460480), ТОВ Столярна мануфактура (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 33094813), із залученням та участю працівників (представників) Державної екологічної інспекції у Київській області.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її проголошення, тобто до 18.02.2017 року.

Ухвала слідчого судді окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С.М.Вознюк

Дата ухвалення рішення18.01.2017
Оприлюднено24.01.2017
Номер документу64153681
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —359/420/17

Ухвала від 18.01.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

Ухвала від 18.01.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні