Ухвала
від 13.01.2017 по справі 802/559/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

13 січня 2017 р. Справа № 802/559/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Слободонюк М.В.,

за участю:

секретаря судового засідання: Волощук А.М.

представника позивача: ОСОБА_1

представника відповідача 2: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" про виправлення описки у виконавчому листі та заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" до державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Калинівського районного управління юстиції Вінницької області ОСОБА_3 (відповідач 1), Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області в особі сектору з питань державної реєстрації Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області (відповідач 2), за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_4 (на стороні позивача) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноліт" (на стороні відповідача) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" до державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Калинівського районного управління юстиції Вінницької області ОСОБА_3 (відповідач 1), Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області в особі сектору з питань державної реєстрації Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області (відповідач 2), за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_4 (на стороні позивача) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноліт" (на стороні відповідача) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії.

Постановою суду від 10.06.2016 року адміністративний позов задоволено повністю. Визнано протиправним та скасовано рішення Реєстраційної служби Калинівського районного управління юстиції у Вінницькій області від 30.03.2016 року № 29006210 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень. Зобов'язано Калинівську районну державну адміністрацію Вінницької області в особі сектору з питань державної реєстрації Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області повторно розглянути заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, а саме права оренди земельної ділянки, що розташована: Вінницька область, Калинівський район с. Котюжинці, кадастровий номер земельної ділянки 0521683800:03:000:0267 за суб'єктом: сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" (код ЄДРПОУ 32896725).

Крім того, стягнуто із Калинівського районного управління юстиції Вінницької області, за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, в користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" сплачений при зверненні до суду судовий збір в сумі 2756,00 грн.

На виконання вказаної постанови суду, в частині розподілу судових витрат, 10.08.2016 року Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 802/559/16-а про стягнення на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" за рахунок бюджетних асигнувань Калинівського районного управління юстиції Вінницької області судового збору в розмірі 2756,00 грн.

З метою виконання даного виконавчого документа, позивач звернувся до Управління Державної казначейської служби України у Калинівському районі Вінницької області із заявою про прийняття до виконання виконавчого листа №802/559/16-а від 10.08.2016 року.

За результатами розгляду такої заяви Управління Державної казначейської служби України у Калинівському районі Вінницької області листом від 08.12.2016 року №02-08/1181 повернуло виконавчий лист без виконання у зв'язку з тим, що він оформлений з порушенням установлених вимог, зокрема, у графі "ідентифікаційний код боржника" зазначено код ЄДРПОУ, який не належить боржнику - Калинівському районному управлінню юстиції Вінницької області. Крім того, орган казначейства також зазначив, що станом на момент подачі позивачем заяви така установа як Калинівське районне управління юстиції Вінницької області в Управлінні Державної казначейської служби України у Калинівському районі Вінницької області не обслуговується.

За наведених обставин 30.12.2016 року представник СТОВ "Агро-Ленд" звернувся до суду із заявою за вх. №29599 про виправлення описки у виконавчому листі та заміну сторони боржника у виконавчому провадженні його правонаступником.

Ухвалою від 03.01.2017 року дану заяву представника СТОВ "Агро-Ленд" призначено до розгляду у судовому засіданні.

Представник позивача у судовому засіданні вимоги поданої ним заяви підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити. На обґрунтування своїх доводів зазначив, що у виконавчому листі №802/559/16-а від 10.08.2016 року в графі "ідентифікаційний код боржника" судом зазначено код ЄДРПОУ "37503268", тоді як в дійсності мало б бути зазначено "25503340". Крім того наголошує, що постановою КМ України № 99 від 11.02.2016 року Калинівське районне управління юстиції Вінницької області було ліквідовано без визначення його правонаступника. Однак, беручи до уваги те, що останнє підпорядковувалося Головному територіальному управлінню юстиції у Вінницькій області, вважає, що саме даний орган повинен виконувати функції правонаступника ліквідованого управління.

Представник відповідача 2 при вирішенні даних питань поклався на розсуд суду.

Інші особи, які беруть участь у справі, у судове засідання не прибули, що з огляду на положення ч. 3 ст. 259 та ч. 2 ст. 264 КАС України не є перешкодою для судового розгляду даних питань.

Суд, розглянувши подану заяву, вивчивши матеріали справи та оцінивши наявні у ній докази в їх сукупності, дійшов наступних висновків.

Так, в силу вимог ч. 1 ст. 258 КАС України за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист.

Частиною 1 статті 259 КАС України передбачено, що виконавчий лист має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" (який діяв на момент видачі виконавчого листа №802/559/16-а) у виконавчому листі, окрім іншого, зазначається, ідентифікаційний код суб'єкта господарської діяльності стягувача та боржника (для юридичних осіб).

Як встановлено судом, у виконавчому листі № 802/559/16-а, виданому Вінницьким окружним адміністративним судом 10.08.2016 року, в графі код ЄДРПОУ боржника - Калинівського районного управління юстиції Вінницької області зазначено код "37503268", хоча згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, код ЄДРПОУ боржника - "25503340".

Наведене свідчить про те, що при оформленні виконавчого листа № 802/559/16-а від 10.08.2016 року судом допущено помилку, яку належить виправити, шляхом заміни коду ЄДРПОУ боржника з помилкового зазначеного - "37503268" на правильний - "25503340".

Відповідно до ч. 3 ст. 259 КАС України суд, який видав виконавчий лист, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при оформленні або видачі, або визнати виконавчий лист таким, що не підлягає виконанню, та стягнути на користь боржника безпідставно одержане стягувачем за виконавчим листом.

Суд ухвалою вносить виправлення до виконавчого листа, а у разі якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин, суд визнає виконавчий лист таким, що не підлягає виконанню повністю або частково (ч. 4 ст. 259 КАС України).

З огляду на викладене суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви представника СТОВ "Агро-Ленд" в частині виправлення помилки у виконавчому листі № 802/559/16-а, виданому Вінницьким окружним адміністративним судом 10.08.2016 року, а саме зазначена правильного коду ЄДРПОУ боржника "25503340".

Водночас визначаючись щодо іншої заяви позивача про заміну боржника у виконавчому провадженні - Калинівського районного управління юстиції Вінницької області на його правонаступника, то суд зважає на наступне.

Так, частиною 1 статті 264 КАС України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Зі змісту даної норми слідує, що заміна сторони виконавчого провадження на його правонаступника може мати місце лише у випадку, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Однак судом встановлено, що Постановою Кабінету Міністрів України №99 від 11.02.2016 року "Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги", Калинівське районне управління юстиції Вінницької області було ліквідовано без визначення його правонаступника.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як вбачається із відомостей, що відображені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Калинівське районне управління юстиції Вінницької області було припинено як юридичну особу 06.09.2016 року (номер запису 11531110012000123) у зв'язку з ліквідацією, а тому правонаступництво в цьому випадку не допускається.

Наведені вище обставини вказують на відсутність правових підстав для задоволення заяви позивача в частині, що стосується заміни сторони виконавчого провадження його правонаступником.

Керуючись ст.ст. 160, 258, 259, 264 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Ленд" задовольнити частково.

Виправити помилку допущену при оформленні виконавчого листа по справі № 802/559/16-а, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом 10 серпня 2016 року, а саме в графі код ЄДРПОУ боржника - Калинівського районного управління юстиції Вінницької області замість помилково зазначеного коду ЄДРПОУ "37503268", зазначити правильний код ЄДРПОУ "25503340".

У задоволені заяви щодо заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником відмовити.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України. Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Слободонюк Михайло Васильович

Дата ухвалення рішення13.01.2017
Оприлюднено24.01.2017
Номер документу64168563
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —802/559/16-а

Ухвала від 13.01.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Ухвала від 03.01.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

Постанова від 10.06.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Слободонюк Михайло Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні