Рішення
від 19.01.2017 по справі 153/1364/16-ц
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" січня 2017 р. Справа153/1364/16-ц

Категорія 45

Код суду: 231

Ямпільський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Любинецької-Онілової А.Г.

за участю секретаря с\з ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ямпіль

цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням та зняття з місця реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернулася з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання осіб такими, що втратили право користування житловим приміщенням та зняття з місця реєстрації. Вказала, що вона зареєстрована та проживає ІНФОРМАЦІЯ_1. Цей будинок раніше належав її матері ОСОБА_5, яка померла 02 листопада 2011 року. Позивач зазначила, що на теперішній час власником цього будинку є вона. В будинку, крім членів її сім'ї, зареєстровані також відповідачі по справі: це її сестра ОСОБА_4 та племінник ОСОБА_3, хоча і не проживають в ньому. Відповідач ОСОБА_4 проживає в м.Кривий Ріг, а місце проживання відповідача ОСОБА_3 їй невідоме. Позивач в своєму позові зазначає, що на даний час вона має намір розпорядитися будинком на власний розсуд, однак право користування відповідачами вказаним житловим будинком чинить їй перешкоди у здійсненні права власності на житло. Вважаючи свої права порушеними, позивач просить визнати відповідачів такими, що втратили право на користування житловим будинком, який розташований по вулиці Дністрова,5 в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області.

19.01.2017 позивач ОСОБА_2 надала суду письмову заяву (вх.№361), в якій просила справу розглянути без її участі. Позовні вимоги підтримує і просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не прибула, про дату, час та місце судового розгляду справи була повідомлена у порядку, встановленому ч.9 ст.74 ЦПК України - через оголошення у пресі, а саме: через оголошення в газеті Вінниччина від 16 грудня 2016 року.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений у порядку, встановленому ст.74 ЦПК України - ч.9 ст.74 ЦПК України - через оголошення у пресі, а саме: через оголошення в газеті Вінниччина від 16 грудня 2016 року.

Належним чином повідомлені відповідачі не прибули у судове засідання, про причини неявки суд не повідомили. Судом встановлено відсутність поважних причин неявки в судове засідання належно повідомлених відповідачів, ухвалено про розгляд справи без їх участі.

Судом встановлено такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини.

Із досліджених письмових доказів, що є у справі, встановлено, що житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований по вул.Дністрова,5 в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області на праві власності належить позивачеві ОСОБА_2

Із рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 04.10.2016 встановлено, що за позивачем ОСОБА_2 визнано право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та господарськими спорудами, що розташований по вулиці Дністрова,5 (бувша вулиця Дудніцької) в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області, у порядку спадкування за заповітом.

Із копії ОСОБА_1 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 10.10.2015 встановлено, що позивач ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, кадастровий номер 0525681600:07:001:0170, розташованої на території Гальжбіївської сільської ради Ямпільського району Вінницької області на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 10.10.2015 державним нотаріусом Ямпільської державної нотаріальної контори.

Із технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок №5 по вулиці Дністрова (колишня Дудніцької) в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області встановлено, що власником будинку є позивач ОСОБА_2

Із копії актуальної інформації про право власності встановлено що право власності на нерухоме майно - житловий будинок з надвірними будівлями, розташований по вул.Дністрова,5 в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області, зареєстровано за позивачем ОСОБА_2 на підставі рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 04.10.2016.

Із виписки з погосподарської книги (вих.№1115 від 31.10.2016) встановлено, що житловий будинок по вул.Дністрова,5 в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області станом на 31.10.2016 дійсно рахується за ОСОБА_2, яка є головою двору. Крім позивача в будинку зареєстровані: її чоловік ОСОБА_6, донька ОСОБА_7, син ОСОБА_8, сестра ОСОБА_4, племінник ОСОБА_3, внук ОСОБА_9

Із відомостей про персональні дані про громадянку ОСОБА_4, наданих Гальжбіївською сільською радою Ямпільського району Вінницької області (вих.№09-01/13 від 09.11.2016) встановлено, що відповідач ОСОБА_4 дійсно зареєстрована ІНФОРМАЦІЯ_1, але не проживає за вказаною адресою.

Із відомостей про персональні дані про громадянина ОСОБА_3, наданих Гальжбіївською сільською радою Ямпільського району Вінницької області (вих.№09-01/14 від 09.11.2016) встановлено, що відповідач ОСОБА_3 дійсно зареєстрований ІНФОРМАЦІЯ_1, але не проживає за вказаною адресою.

Дослідивши усі письмові докази, суд вважає встановленим, що між сторонами виникли спірні правовідносини з приводу володіння, користування та розпорядження житловим будинком, який належить позивачу на праві власності.

Судом встановлено, що позивач на законних підставах, а саме на праві приватної власності володіє житловим будинком №5 по вулиці Дністрова в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області. Відповідачам, як членам сім'ї позивач надала право користування житловим приміщенням, що підтверджено відміткою про реєстрацію відповідачів у вказаному будинку. Також встановлено, що відповідачі понад рік вказаним житловим приміщенням не користуються.

Відповідно до ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод - кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст.41 ч. 4 Конституції України право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу та способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання правочину недійсним.

Відповідно до ст.16 ч.2 п.4 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: припинення дії, яка порушує право та відновлення становища, яке існувало до порушення.

Вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог та оцінюючи усі докази у їх сукупності, беручи до уваги доводи позивача щодо способу відновлення її прав на житлове приміщення, суд приходить до висновку, що порушене право позивача підлягає поновленню шляхом визнання відповідачів такими, що втратили право користування житловим приміщенням. Суд вважає вказаний спосіб захисту прав позивача обґрунтованим у цьому спорі, оскільки відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які є членами сім'ї позивача, відсутні без поважних причин понад один рік, і відсутні докази про наявність домовленості між ними та власником цього житла - позивачем.

Оскільки право позивача на належне їй житло порушене, відновлення цього права можливе шляхом усунення перешкод у користуванні позивачем житловим будинком №5 по вулиці Дністрова в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області, а саме: шляхом визнання відповідачів такими, що втратили право користування вказаним житловим будинком.

З урахуванням наведеного, суд вважає обґрунтованими позовні вимоги ОСОБА_2 і має підстави для їх задоволення

Оскільки судом вирішено про усунення перешкод у користуванні позивачем житловим будинком шляхом визнання відповідачів такими, що втратили право користування житловим приміщенням, це є підставою для зняття органами реєстрації місця проживання та місця перебування осіб відповідачів з реєстрації відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, оскільки позовні вимоги задоволено, суд відповідно до ст.. 79 ч.1, ч.3 п. 6, ст.88 ЦПК України має підстави присудити із відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у рівних частках із кожного на користь позивача понесені нею та документально підтверджені судові витрати, а саме: судовий збір пропорційно до розміру задоволених позовних вимог немайнового характеру у розмірі ставки судового збору, на момент подання позову , встановленого п.п.1 п.1 ч.2 ст.4 ЗУ "Про судовий збір" - 1102 гривні 40 копійок (по 551 гривні 20 копійок) за кожною позовною вимогою, по 551 гривні 20 копійок із кожного із відповідачів, а також витрати пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідачів в сумі 180 гривень, по 90 гривень із кожного із відповідачів, всього по 641 гривні 20 копійок з кожного відповідача .

Спірні правовідносини, що виникли між сторонами, врегульовані ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.41 Конституції України ст.ст. 391, 386, 405 ЦК України, ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні .

Керуючись ст.ст.10, 11, 60, 88, 212, 213, 214, 215 ЦПК України і на підставі ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.41 ч. 4 Конституції України ст.ст.16 ч.2 п.4, 383, 386, 391, 405 ЦК України, ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Усунути перешкоди в користуванні ОСОБА_2 житловим будинком №5 по вулиці Дністрова в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області, а саме:

Визнати ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, таким, що втратив право користування житловим будинком №5 по вулиці Дністрова в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області.

Визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, такою, що втратила право користування житловим будинком №5 по вулиці Дністрова в с.Оксанівка Ямпільського району Вінницької області.

Стягнути із ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 641 (шістсот сорок одну) гривню 20 копійок судових витрат.

Стягнути із ОСОБА_4 на користь ОСОБА_2 641 (шістсот сорок одну) гривню 20 копійок судових витрат.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду через Ямпільський районний суд Вінницької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ А.Г.ЛЮБИНЕЦЬКА-ОНІЛОВА

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.01.2017
Оприлюднено24.01.2017
Номер документу64171435
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1364/16-ц

Рішення від 19.01.2017

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Любинецька-Онілова А. Г.

Ухвала від 15.11.2016

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Любинецька-Онілова А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні