Постанова
від 26.03.2007 по справі 16/77
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/77

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

 "26" березня 2007 р. Справа №  16/77

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коротченко Л.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу № 16/77

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді,                  м. Кіровоград

до відповідача: комунального підприємства "Муніципальна телерадіовидавнича компанія", м. Кіровограда   

про стягнення 12 963,68 грн.   

за участю секретаря судового засідання Котенко В.О.

представників сторін:

від позивача - Тімохіна Ю.В., довіреність № 2 від 02.01.07;

від відповідача - участі не брали.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровоград подано позов до господарського суду Кіровоградської області про стягнення з комунального підприємства "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" заборгованості в сумі            12 963,68 грн.

Відповідач  в судовому засіданні участі не брав, витребуваних господарським судом документів не надав, позов не заперечив, оскільки конверт направлений господарським судом на адресу відповідача повернувся до суду з відміткою на конверті: "Причина повернення (досилання): за зазначеною адресою вибули". Проте, господарський суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений, про дату, час і місце судового засідання виходячи з наступного.

Ухвала господарського суду від 03.03.07 р. про відкриття провадження у справі № 16/77 разом з примірником адміністративного позову, додатками до нього та повісткою про виклик до суду направлена на адресу відповідача зазначену в позовній заяві (а.с. 3) та в розрахунках сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (а.с. 7-18), а саме: 25006, м. Кіровоград,                        вул. Кала Маркса, 41.

Відповідач несе відповідальність за всі можливі  наслідки неподання відомостей стосовно змін свого місцезнаходження, оскільки згідно правил статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб  підприємців" юридичні особи зобов'язані подавати відомості стосовно змін свого місцезнаходження державному реєстратору.

Розглянувши матеріали справи, надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський  суд встановив наступне.

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.01 р. № 121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Пунктом 4 цього ж Положення, Пенсійний фонд відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо стягнення, з метою накопичення коштів в бюджеті Пенсійного фонду України, у передбаченому законом порядку несплачених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, та з метою недопущення утворення дефіциту бюджету та використання акумульованих коштів для виплати пенсій одній з самих незахищених верств населення.   

Відповідно до Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.2002 року № 8-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.05.02 р. за № 442/6730 (далі - Положення), управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді є органом Фонду, підвідомчим головному управлінню Фонду в Кіровоградській області, що разом утворюють систему органів Фонду, яке здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення в межах міста.

Згідно п. 6 ч. 2.2 Положення управління контролює надходження збору та інших платежів до Фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-господарської діяльності платників щодо правильності нарахування і сплати страхових внесків та цільового використання  коштів Фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

Відповідно до п. 6 та п. 7 ч. 2.3 Положення Управління має право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків; застосовувати фінансові санкції, передбачені законом.

Таким чином, управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді, звертаючись із позовом до суду про стягнення заборгованості по виплатах сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, діє як орган державної влади при здійсненні управлінських функцій і відповідно, як суб'єкт владних повноважень.

Відповідно до п. 4 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 р. № 1058-IV (надалі - Закон) страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

До страхових внесків згідно статті 1 Закону, відносяться кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно п. 2 ст. 20 Закону сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі  шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду України.

Відповідно до статей 18, 19, 20 п.п. 1 п. 8 Розділу 15 Закону страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначеному цим Законом, та у розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 № 400/97, тобто платник нараховує та сплачує страхові внески у встановлений граничний термін за визначеною ставкою відповідно до Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” (до 31.03.2005р. - 32%, з 31.03.2005 р. - 32,3%, з 01.01.2006 р. - 31,8%) від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників і відраховує та перераховує страхові внески від об'єкті оподаткування застрахованих осіб - найманих працівників за ставкою 1-2 % від їх сукупного оподатковуваного доходу.

Згідно з пунктами 6 та 12 ст. 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовий період дорівнює 1 календарному місяцю. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідно до п. 2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальником у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків.

Відповідно до розрахунку позивача заборгованості по страхових внесках до пенсійного фонду за період з квітня 2006 р. по грудень 2006 р. включно, відповідач повинен був сплати 29 056,21 грн., однак комунальним підприємством "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" фактично сплачено 20 851,51 грн. Отже, станом на 01.02.07 р. заборгованість відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровограді по сплаті страхових внесків становить            8 204,70 грн. (а.с. 6).

Заборгованість відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровограді підтверджується матеріалами справи, а саме копіями розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті відповідачем за період з квітня 2006 р. по грудень 2006 р.                    (а.с. 7-18).

Начальником Управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровограді було винесено рішення № 319 від 05.09.06 р. про застосування до комунального підприємства "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного Фонду України, відповідно до якого, до відповідача було застосовано фінансові санкції в сумі                  10 829,22 грн. та пені в розмірі 2 477,13 грн. Дане рішення отримане відповідачем 06.09.06 р. та не оскаржено у встановленому законом порядку (а.с. 19).

Згідно карток особового рахунку страхувальника юридичної особи, яке має найманих працівників комунальне підприємство "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" частково сплатила штрафну санкцію та пеню, а саме сплачено штрафних санкцій в розмірі 6 962,10 грн., з яких 6 461,56 грн. за ставкою 31,8 % суми фактичних витрат на оплату праці працівників та 500,54 грн. - 1,2 % утримання з найманих працівників, пені - 1585,27 грн., з них 1 494,38 грн. за ставкою 31,8 % суми фактичних витрат на оплату праці працівників та 90,89 грн. - 1,2 % утримання з найманих працівників, в зв'язку з чим станом на 26.03.07 р. зобов'язання відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Кіровограді складають: штрафна санкція - 3867,12 грн., пеня - 891,86 грн. (а.с. 25-29).   

На день звернення до суду комунальне підприємство "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" вказану заборгованість по збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 12 963,68 грн. не сплатило, у зв'язку з чим Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді звернулося до господарського суду Кіровоградської області з адміністративним позовом.

Відповідач не надав до суду доказів сплати боргу в сумі 12 963,68 грн., в матеріалах справи вказані докази відсутні, а тому позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 186, чч. 1-4 ст. 254, п. 6 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

                                      ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з комунального підприємства "Муніципальна телерадіовидавнича компанія" (25006, м. Кіровоград, вул. Карла Маркса, 41, код 33372601,                           р/р 260007358, МФО 323538 АППБ "Райффайзен Банк Аваль") на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді (м, Кіровоград, вул. 50 років Жовтня, 4, код, 20650088, р/р 256073011226, МФО 323475 в Облуправлінні Ощадбанку) – 12 963,68 грн. заборгованості по страховим внескам за період з 01.04.06 р. по 31.12.06 р.  

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського господарського суду через господарський суд Кіровоградської області. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі  відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Примірники постанови направити сторонам у справі.

     

Суддя  

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.03.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу641841
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/77

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Акулова Н.В.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

Ухвала від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні