Постанова
від 07.10.2009 по справі 2а-4531/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

7 жовтня 2009 року №2а-4531/09/2370

14 годин 20 хвилин

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого судді Смілянця Е.С ,

при секретарі Торопенк о А.М.,

за участю:

представника позивача Пасічник А.А.,

представника відповідача Конош ка Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черка си адміністративну справу за позовом Черкаського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів до тов ариства з обмеженою відповід альністю «Кафе-Бар «Любава» про стягнення адміністратив но-господарських санкцій,

ВСТАНОВИВ:

До суду з позовн ою заявою звернулося Черкась ке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалід ів, в якій просить стягнути з т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Кафе-Бар «Любава » адміністративно-господарс ькі санкції за незайняті роб очі місця інвалідами у 2008 році в сумі 4510 грн. та пені за несвоє часну сплату зазначених санк цій в сумі 210 грн. 60 коп.

В судовому засіда нні представник позивача П асічник А.А. по зовні вимоги підтримала в по вному обсязі та пояснила нас тупне.

Черкась ке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалід ів є територіальним органом державної виконавчої влади, одним із завдань якого є здій снення на території області контролю за виконанням встан овленого підприємствам, уста новам, організаціям, в тому чи слі підприємствам і організа ціям громадських організаці й інвалідів, фізичним особам , які використовують найману працю, нормативів робочих мі сць, призначених для працевл аштування інвалідів, а також за своєчасним перерахування м адміністративно-господарс ьких санкцій у разі недотрим ання ними даного нормативу.

Відповідно до Зак ону України «Про основи соці альної захищеності інваліді в в Україні» (Закон) в редакції від 6 жовтня 2005 року підприємст ва, установи, організації, фіз ичні особи, які використовую ть найману працю, зобов' яза ні виконувати встановлений з азначеним Законом чотирьохв ідсотковий норматив працевл аштування інвалідів, виділят и та створювати робочі місця для працевлаштування інвалі дів, надавати державній служ бі зайнятості інформацію, не обхідну для працевлаштуванн я інвалідів, і звітувати Фонд у соціального захисту інвалі дів про зайнятість та працев лаштування інвалідів у поряд ку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі статтею 20 Закону та Постанови Кабінет у Міністрів України від 31 січн я 2007 року №70 «Про затвердження порядку сплати підприємства ми, установами, організаціям и та фізичними особами, що вик ористовують найману працю, с уми адміністративно-господа рських санкцій та пені за нев иконання нормативу робочих м ісць для працевлаштування ін валідів», санкції розраховую ться та сплачуються підприєм ствами самостійно не пізніше 15 квітня року, наступного за р оком, в якому відбулося поруш ення нормативу, встановленог о статтею 19 Закону.

Сума адміністрат ивно-господарських санкцій в изначається в розмірі середн ьої річної заробітної плати на відповідному підприємств і, установі, організації, у том у числі підприємстві, органі зації громадських організац ій інвалідів, фізичної особи , яка використовує найману пр ацю за кожне робоче місце, при значене для працевлаштуванн я інваліда і не зайняте інвал ідом. Якщо кількість наймани х працівників становить від 8 до 15 осіб, розмір адміністрат ивно-господарських санкцій з а робоче місце, призначене дл я працевлаштування інваліда і не зайняте ним, визначаєтьс я в розмірі половини середнь ої річної заробітної плати н а відповідному підприємстві , в установі, організації.

Відповідно до ст. 1 9 Закону України «Про зайняті сть населення» державна служ ба зайнятості діє в інтереса х держави і розпоряджається коштами державного фонду на випадок безробіття, який утв орений як позабюджетний ціль овий фонд для фінансування з аходів, передбачених програм ою зайнятості населення.

У 2008 році у відповід ача повинен був працювати 1 ін валід, проте це робоче місце і нвалідом зайняте не було.

Середньорічна за робітна плата штатного праці вника за звітний період на пі дприємстві становить 9020 грн., т ому загальна сума адміністра тивно-господарських санкцій за незайняті робочі місця дл я інвалідів складає 4510 грн. У вс тановлений Законом термін, д о 15 квітня 2009 року, визначену су му адміністративно-господар ських санкцій за невиконаний норматив у 2008 році відповідач не сплатив.

У зв' язку з прост роченням сплати адміністрат ивно-господарських санкцій з 16 квітня 2009 року нараховується пеня, сума якої на день подачі позову до суду становить 210 гр н. 60 коп.

Представник відп овідача в судовому засіданні позов не визнав повністю мот ивуючи свою позицію наступни м. На підприємстві з 13.08.2008 року п рацевлаштовано інваліда ІІІ групи, яка працює на підприєм стві і по даний час. В зв' язку з цим відповідач не погоджує ться з пред' явленим позовом оскільки на підприємстві в 200 8 році працював 1 інвалід згідн о нормативу.

Заслухав ши доводи сторін та дослідив ши і оцінивши всі наявні в мат еріалах справи докази, суд вв ажає за необхідне задовольни ти позов з наступних підстав .

Відповід но до частини восьмої статті 69 Господарського кодексу Укр аїни підприємство з правом н айму робочої сили забезпечує визначену відповідно до зак ону кількість робочих місць для працевлаштування неповн олітніх, інвалідів, інших кат егорій громадян, які потребу ють соціального захисту. Від повідальність підприємства за невиконання даної вимоги встановлюється законом.

Спеціальним законом, яки й визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні і гарантує їм рівні з усі ма іншими громадянами можлив ості для участі в економічні й, політичній і соціальній сф ерах життя суспільства, ство рення необхідних умов, які да ють можливість інвалідам вес ти повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними зді бностями і інтересами, є Зако н України "Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.91 N 875-XII (надалі за т екстом - «Закон N 875-XII»).

Частиною другою статті 18 Закону N 875-XII визначено , що підприємства, установи, ор ганізації, фізичні особи, які використовують найману прац ю, зобов'язані виділяти та ств орювати робочі місця для пра цевлаштування інвалідів, у т ому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умо ви праці з урахуванням індив ідуальних програм реабіліта ції і забезпечувати інші соц іально-економічні гарантії, передбачені чинним законода вством, надавати державній с лужбі зайнятості інформацію , необхідну для організації п рацевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайня тість та працевлаштування ін валідів у порядку, встановле ному Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Приймаючи до уваги, що від повідач використовує працю н айманих працівників, на ньог о розповсюджуються вимоги за значеної статті Закону N 875-XII.

Згідно Порядку подання пі дприємствами, установами, ор ганізаціями та фізичними осо бами, що використовують найм ану працю, звітів про зайняті сть і працевлаштування інвал ідів та інформації, необхідн ої для організації їх працев лаштування, затвердженого По становою Кабінету Міністрів України № 70 від 31.01.2007 р. «Про реал ізацію статей 19 і 20 Закону Укра їни «Про основи соціальної з ахищеності інвалідів в Украї ні», відповідач зобов' язан ий щороку до 1 березня подават и відділенню Фонду інвалідів звіт про зайнятість і працев лаштування інвалідів.

Як вбачається з поданого з віту, протягом 2008 відповідач в икористовував працю 10 найман их працівників.

У відповідності до довідк и Черкаського міського центр у зайнятості від відповідача впродовж 2008 року не надходила інформація щодо наявності р обочих місць для працевлашту вання інвалідів всупереч п. 4 с т. 20 Закону України «Про зайня тість населення» яким передб ачено, що підприємства, устан ови і організації незалежно від форми власності реєструю ться у місцевих центрах зайн ятості за їх місцезнаходженн ям як платники збору до Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття, щомісяця подають цим це нтрам адміністративні дані у повному обсязі про наявніст ь вільних робочих місць (вака нсій), у тому числі призначени х для працевлаштування інвал ідів, та про працівників, які п рацюють неповний робочий ден ь (тиждень), якщо це не передба чено трудовим договором, або не працюють у зв'язку з просто єм виробництва з не залежних від них причин, і в десятиденн ий строк - про всіх прийнятих п рацівників у порядку, встано вленому законодавством. Несв оєчасна реєстрація або відмо ва від неї, порушення порядку подання адміністративних да них тягне за собою відповіда льність, передбачену законом .

Відповідно до частини пер шої статті 19 Закону N 875-XII для під приємств, установ, організац ій, у тому числі підприємств, о рганізацій, громадських орга нізацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують най ману працю, та на яких працює в ід 8 до 25 осіб установлюється н орматив робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів у к ількості одного робочого міс ця.

При цьому, частиною другою статті 19 Закону N 875-XII зобов' яз ано підприємства, установи, о рганізації, у тому числі підп риємства, організації громад ських організацій інвалідів , фізичних осіб, які використо вують найману працю, самості йно розраховувати кількість робочих місць для працевлаш тування інвалідів відповідн о до нормативу, встановленог о частиною першою цієї статт і та забезпечувати працевлаш тування інвалідів.

Посилання відповідача на те що в нього підприємстві пр ацював інвалід ІІІ групи з 13.08.2 008 року і по даний час, тому до н ього не можуть бути застосов ані адміністративно-господа рські санкції є необґрунтова ними, оскільки відповідно до п. 3.2.5. Інструкції зі статистик и кількості працівників, зат вердженої наказом Державног о комітету статистики Україн и від 28 вересня 2005 р. N 286 середньо облікова кількість штатних п рацівників за період з почат ку року (у тому числі за кварта л, півріччя, 9 місяців, рік) обчи слюється шляхом підсумовува ння середньооблікової кільк ості штатних працівників за всі місяці роботи підприємст ва, що минули за період з почат ку року до звітного місяця вк лючно, та ділення одержаної с уми на кількість місяців у ць ому періоді, тобто відповідн о на 2, 3, 4, . ...12. З ураху ванням наведеного, середньоо блікова чисельність інвалід ів, які працювали на підприєм стві ТОВ «Кафе - Бар «Любава », вираховується наступним ч ином: (4)/12=0,3, де 4 це кількість факт ично відпрацьованих місяців інвалідом у 2008 році, тобто відп овідачем у 2008 році було працев лаштовано 0,3 інваліди при норм ативі - 1. Отже відповідачем н е дотримано встановленого йо му нормативу по працевлаштув анню інвалідів за 2008 рік.

Приймаючи до уваги, що відп овідачем в 2008 році не були вчи нені такі дії та не створені р обочі місця для працевлаштув ання працівників, яким відпо відно до чинного законодавст ва встановлена група інвалід ності, згідно з частиною 1 стат ті 20 Закону N 875-XII відповідач зоб ов' язаний сплатити відділе нню Фонду соціального захист у інвалідів адміністративно -господарські санкції, сума я ких визначається в розмірі п оловини середньої річної зар обітної плати на відповідном у підприємстві.

Строк сплати адміністрат ивно-господарських санкцій в изначений до 15 квітня року, що настає за роком, в якому відбу лося порушення нормативу роб очих місць для працевлаштува ння інвалідів. (Пункт другий П орядку сплати підприємствам и, установами, організаціями та фізичними особами, що вико ристовують найману працю, су ми адміністративно-господар ських санкцій та пені за неви конання нормативу робочих мі сць для працевлаштування інв алідів затверджений Постано вою кабінету міністрів Украї ни № 70 від 31.01.2007 «Про реалізацію с татей 19 і 20 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні»).

За порушення термінів спл ати адміністративно-господа рських санкцій частиною друг ою статті 20 Закону N 875-XII передба чено нарахування пені в розм ірі 120 відсотків річних обліко вої ставки Національного бан ку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її стро к.

Згідно з даними зазначено го вище звіту відповідача пр о зайнятість і працевлаштува ння інвалідів за 2008 середньор ічна заробітна плата штатног о працівника в 2008 у відповідач а складала 9020 грн.

З урахуванням викладених вище норм Закону N 875-XII відповід ач зобов' язаний був до 15 квіт ня 2009 сплатити до Фонду соціал ьного захисту інвалідів адмі ністративно-господарську са нкцію за невиконання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів в 2008 в сум і 4510 грн.

Приймаючи до уваги, що відп овідач не сплатив зазначені адміністративно-господарсь кі санкції, розмір пені, нара хованої на суму недоїмки, за п еріод з 16 квітня 2009 по 18 вересня 2009 (156 днів) розраховується з ура хуванням встановленого розм іру облікової ставки НБУ на р івні 10,25% та складає 210 грн. 60 коп.

Вирішуючи даний спір, суд в иходить з того, що одним із асп ектів соціальної захищеност і інвалідів, відповідно до ча стини першої статті 17 Закону N 875-XII, є право працювати на підпр иємствах, в установах, органі заціях, а також займатися під приємницькою та іншою трудов ою діяльністю, яка не заборон ена законом.

Це положення узгоджуєтьс я зі статтею 43 Конституції Укр аїни (№254к/96-ВР), відповідно до як ої кожен має право на працю, що включає можливість зароблят и собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку віль но погоджується.

З огляду на викладене, суд констатує, що відповідач, ігн оруючи вищезазначені вимоги чинного законодавства щодо створення робочих місць для забезпечення зайнятості люд ей з фізичними чи психічними вадами, перешкоджає досягне нню ними матеріальної незале жності, їх соціальної реабіл ітації та забезпеченню рівни х можливостей з усіма іншими громадянами.

На підставі наведеного, су д вважає вимоги позивача обґ рунтованими та такими, що під лягають задоволенню.

Відповід но до вимог частини 4 статті 94 К АС України, судові витрати з в ідповідача не стягуються.

Керуючись статте ю 43 Конституції України, части ни 8 статті 69 Господарського к одексу України, частини 1 стат ті 17, частиною 2 статті 18, частин ами 1, 2 статті 19, частинами 1, 2 ста тті 20 Закону України "Про осно ви соціальної захищеності ін валідів в Україні" від 21 берез ня 1991 року №875-XII, Порядком поданн я підприємствами, установами , організаціями та фізичними особами, що використовують н айману працю, звітів про зайн ятість і працевлаштування ін валідів та інформації, необх ідної для організації їх пра цевлаштування, затвердженим Постановою Кабінету Міністр ів України № 70 від 31 січня 2007 рок у «Про реалізацію статей 19 і 20 З акону України «Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні», Інструкцією з і статистики кількості праці вників, затвердженою наказом Державного комітету статист ики України від 28 вересня 2005 р. N 286, Законом України «Про зайня тість населення», статтями 94, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «К афе - Бар «Любава» (м. . Черкаси, бул. . Шевченка, 208, код ЄДРПОУ 32881588) на користь Черкаського обласно го відділення Фонду соціальн ого захисту інвалідів (адрес а: м. Черкаси, проспект Хіміків , 50, код за ЄДРПОУ 21368023, р/р 31217230700002 в ГУ ДКУ в Черкаській області, МФО 854018) - 4510 (чотири тисячі п' ятсо т десять) грн. адміністративн о-господарських санкцій за н езайняте робоче місце інвалі дом у 2008 році та 210 (двісті десять ) грн. 60 коп. пені за несвоєчасну сплату зазначеної санкції, а всього 4720 (чотири тисячі сімсо т двадцять) грн. 60 коп.

Звільнити товариство з об меженою відповідальністю «К афе - Бар «Любава» від сплат и судових витрат на підставі ч. 4 ст. 94 КАС України.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження протягом 10 днів з дня складення повного тексту по станови та наступного поданн я апеляційної скарги протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановл ений для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Головуючий Е.С. С мілянець

Повний текст постанови виготовлений 12 жовтня 2009 року.

Дата ухвалення рішення07.10.2009
Оприлюднено19.05.2010
Номер документу6421980
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4531/09/2370

Постанова від 07.10.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Е.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні