Ухвала
від 10.01.2017 по справі 761/539/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/539/17

Провадження № 1-кс/761/683/2017

У Х В А Л А

Іменем України

10 січня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого в ОВС 1 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , внесене по кримінальному провадженню №12015100070001990 від 27.03.2015 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.4 ст. 190, ч.2 ст.205, ч.2 ст.205-1 та ч.3 ст.358КК України, про проведення обшуку в офісному приміщенні ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ 39963022) за адресою: Київська обл., Броварський р-н, м.Бровари, вул. Металургів, буд. 22, приміщення № 1,-

В С Т А Н О В И В:

10.01.2017р. слідчий за погодженням з прокурором, звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням про проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що в період 2016 року невстановлені досудовим слідством особи, діючи в інтересах інших невстановлених осіб - замовників, вступили в злочинну змову з громадянами України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та розробили злочинний план заволодіння майном юридичних осіб та належними їм майновими та немайновими активами шляхом вчинення щодо законних власників Товариств шахрайських дій, використання попередньо створених з вказаною метою фіктивних підприємств та підроблених документів.

Так, згідно вказаного злочинного плану, на ОСОБА_5 та ОСОБА_6 покладалися функції підшукування осіб, які будуть проводити перереєстрацію юридичних осіб та займати посади «номінальних» директорів таких підприємств; підробки документів, які відповідно до чинного законодавства України подаються для проведення реєстрації (перереєстрації) юридичних осіб; організації та контролю за проведенням незаконної перереєстрації СГД, а також організації подальшого продажу незаконно перереєстрованих юридичних осіб та їх майна на користь невстановлених осіб - замовників.

На виконання попередньо розробленого злочинного плану, ОСОБА_5 підшукав та схилив до вказаної злочинної діяльності громадянина України ОСОБА_7 , який повинен був за грошову винагороду здійснити перереєстрацію ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ39963022), тобто стати «номінальним» директором та засновником вказаного Товариства без виконання адміністративно-розпорядчих функцій керівника.

У період до 13.06.2016 ОСОБА_7 сприяв підробленню документів про придбання частки у статутному фонді ПП «БЕСТКАР» в розмірі 1 млн.грн., протоколу Загальних Зборів Учасників Товариства та наказу про призначення на посаду директора, засвідчивши вказані документи власним підписом, після чого подав їх державному реєстратору Виконавчого комітету Луцької міської ради та реєстраційними діями зафіксувано юридичний факт придбання юридичної особи ПП «БЕСТ КАР».

В подальшому, ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_7 за грошову винагороду підшукати осіб на роль «номінальних» директорів та засновників ряду суб`єктів господарювання. На виконання отриманої вказівки ОСОБА_7 було підшукано його знайомого ОСОБА_8 , який також добровільно погодився на участь у вказаній протиправній діяльності в ролі «номінального» директора.

Так, впродовж липня серпня 2016 року, ОСОБА_8 , за його безпосередньої участі було зареєстровано в якості директора ТОВ «АВАНГАРД МАСТЕРС» (код ЄДРПОУ39242350), ТОВ «КОНЦЕРТНА СТУДІЯ «СІКВАРУЛІ» (код ЄДРПОУ35508526) та ТОВ «КИЙГРАНД» (код ЄДРПОУ38451127). Після реєстрації його в якості директора Товариств, ОСОБА_8 , діючи за вказівками ОСОБА_5 перереєстровував відкриті та відривав нові банківські рахунки в банківських установах, замовляв та підписував чекові книжки, оформлював ключі доступу до системи «Клієнт-Банк» та електронні ключі подання бухгалтерської та податкової звітності. Крім того, ОСОБА_8 , діючи в якості директора, під керівництвом та в супроводі ОСОБА_5 , обготівковував грошові кошти з банківських рахунків вказаних Товариств, після чого передавав їх останньому.

12.12.2016 в рамках досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні громадянам України ОСОБА_7 та ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 та ч.2 ст.205-1 ККУкраїни.

Крім того, у період з серпня по жовтень 2016 року, більш точні дата та обставини не встановлені, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , діючи за вказівками та на замовлення невстановлених осіб, з метою протиправного заволодіння рядом СГД та їх майном, вступили в злочинну змову з громадянином України ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , співзасновником ТОВ «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ40879277).

Встановлено, що ОСОБА_9 неодноразово проводив реєстраційні дії стосовно ТОВ «КЛІНТОН» (код ЄДРПОУ 40559242), ТОВ «БЕРГТ КОМЕРШН» (код ЄДРПОУ 40267195) та ТОВ «КАЙЛМОР» (код ЄДРПОУ 40559409) на замовлення їх засновників та довірених осіб, у зв`язку з чим отримав інформацію, необхідну для проведення перереєстрації юридичної особи, а саме юридичні адреси, директорів та власників, а також про наявність у вказаних Товариств податкового кредиту у розмірі понад 46 млн.грн. Так, з метою заволодіння вказаним кредитом, останній передав ОСОБА_5 необхідні для підроблення документів відомості про зазначені Товариства.

В той же час, ОСОБА_5 звернувся до ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з пропозицією за грошову винагороду підшукувати осіб для реєстрації їх в якості «номінальних» власників та директорів юридичних осіб, на що останні відповіли згодою.

Згідно повідомлення оперативного підрозділу, в офісному приміщенні ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ 39963022) за адресою: Київська обл., Броварський р-н, м.Бровари, вул. Металургів, буд. 22, приміщення № 1, зберігають предмети, речі і документи, які свідчать про обставини вчинення ними кримінальних правопорушень та можуть бути використані у кримінальному провадженні як докази.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових на нерухоме майно № 77666890 від 03.01.2017, об`єкт нерухомості за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул.Металургів, буд.22, на праві приватної власності зареєстрований за ТОВ «БРОВАРИАВТОПАС» (код ЄДРПОУ30839838,).

Беручи до уваги те, що є достатні підстави вважати, що за місцем розташування офісного приміщення ПП «БЕСТ КАР», які ОСОБА_5 та ОСОБА_6 використовують в своїй злочинній діяльності, зберігаються підроблені документи, печатки, штампи ТОВ «КЛІНТОН» (код ЄДРПОУ 40559242), ТОВ «БЕРГТ КОМЕРШН» (код ЄДРПОУ 40267195), ТОВ «КАЙЛМОР» (код ЄДРПОУ40559409), та інших незаконно перереєстрованих товариств, а також документи щодо фінансово-господарської діяльності та розрахункових операцій суб`єктів господарювання юридичних осіб з ознаками фіктивності: ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ39963022), ТОВ «АВАНГАРД МАСТЕРС» (кодЄДРПОУ39242350), ТОВ «КОНЦЕРТНА СТУДІЯ «СІКВАРУЛІ» (кодЄДРПОУ35508526), ТОВ «КИЙГРАНД» (код ЄДРПОУ38451127), ТОВ «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ 40218420) та інших, їх статутні та реєстраційні документи, печатки, особисті записи, записні книжки, матеріальні носії інформації, електронні ключі подання бухгалтерської та податкової звітності до контролюючих органів, ключі до системи «Клієнт-Банк», пластикові банківські картки, комп`ютерна техніка (жорсткі диски, ноутбуки, планшети, флеш-накопичувачі та інші), засоби зв`язку, мобільні телефони, сім-карти, а також грошові кошти та матеріальні цінності, одержані в наслідок вчинення кримінальних правопорушень, та інші документи і предмети, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні та сприяти розкриттю злочину і встановленню осіб, причетних до його вчинення.

Враховуючи те, що вказані у клопотанні предмети та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані у якості доказів, слідчий просив задовольнити клопотання.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Вивчивши клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя приходить до висновку, що воно відповідає вимогам Кодексу, які до нього ставляться.

Крім того, заслухавши слідчого ОСОБА_3 та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий судя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1)було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речі і документи маютьзначення для досудового розслідування; 3)відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4)відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий судя вважає, що на даний час доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення за ч.4 ст. 190, ч.2 ст.205, ч.2 ст.205-1 та ч.3 ст.358КК України, з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі та документи, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в приміщенні, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню в частині відшукання конкретних речей та документів згідно переліку, а в іншій частині задоволенню не підлягає, оскільки відсутність конкретизації речей та документів, які підлягають відшукуванню та вилученню суперечить ч.2 ст.235 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.233-236, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому ОСОБА_3 або іншим слідчим, які входять в группу слідчих по данному кримінальному провадженню, чи за його дорученням, на проведення обшуку в офісному приміщенні ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ39963022), яке розташоване за адресою: Київська обл., м.Бровари, вул.Металургів, буд.22, приміщення №1

з метою відшукання та вилучення предметів та документів, які можуть бути використані як речові докази у кримінальному провадженні, а саме:

- підроблених документів, печаток, штампів ТОВ «КЛІНТОН» (код ЄДРПОУ 40559242), ТОВ «БЕРГТ КОМЕРШН» (код ЄДРПОУ 40267195), ТОВ «КАЙЛМОР» (код ЄДРПОУ40559409); - документів щодо фінансово-господарської діяльності та розрахункових операцій суб`єктів господарювання юридичних осіб з ознаками фіктивності: ПП «БЕСТ КАР» (код ЄДРПОУ39963022), ТОВ «АВАНГАРД МАСТЕРС» (кодЄДРПОУ39242350), ТОВ «КОНЦЕРТНА СТУДІЯ «СІКВАРУЛІ» (кодЄДРПОУ35508526), ТОВ «КИЙГРАНД» (код ЄДРПОУ38451127), ТОВ «Центр науково-технічної обробки та зберігання документації» (код ЄДРПОУ 40218420); - їх статутних та реєстраційних документів, печаток, ключів до системи «Клієнт-Банк»;- неідентифікований пластикових банківських карток; - комп`ютерної техніки (жорстких дисків, ноутбуків, планшетів, флеш-накопичувачів), засобів зв`язку, мобільних телефонів, сім-карток, на яких містяться документи вказаних товариств в електронному вигляді; печаток та статутних документів товариств, правові підстави знаходження яких за вказаною адресою відсутні.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч.2, ч.3, ч.9 ст. 236 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення10.01.2017
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу64223450
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/539/17

Ухвала від 10.01.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Маліновська В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні