Постанова
від 24.01.2017 по справі 820/6308/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

          24 січня 2017 р.                                                                                 №820/6308/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді – Полях Н.А., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Акціонерного товариства "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Центральна об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області, звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- стягнути з розрахункових рахунків Акціонерного товариства "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" (ідентифікаційний код 21208561) відкритих у банках, що обслуговують платника податків на користь Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області (код 39859805) суму податкового боргу у розмірі 35582,98 грн.

В обґрунтування позову представник позивача зазначив, що відповідач - Акціонерне товариство "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" має податковий борг до бюджету у розмірі 35 582,98 грн.. Вказаний борг виник внаслідок несплати узгодженого грошового зобов'язання за податковими деклараціями з податку на нерухоме майно, та з плати за землю. Податковим органом було сформовано та направлено відповідачу податкову вимогу, проте борг не сплачено, а тому підлягає стягненню у судовому порядку, у зв'язку із чим представник позивача просив позов задовольнити у повному обсязі.

Згідно ч.4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень ч.1 статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалу суду про відкриття скороченого провадження у даній справі разом з інформацією про процесуальні права та обов'язки відповідач не отримав, про що свідчить конверт з відповідною позначкою поштового відділення, який повернувся до Харківського окружного адміністративного суду.

Відповідно до положень ч. 11 статті 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідач заперечень проти позову або заяви про визнання позову до суду не надав. Таким чином, відповідач є належним чином повідомленим про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що, суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення адміністративного позову повністю, виходячи з наступного.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач - акціонерне товариство "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" (код 21208561) зареєстрований в якості юридичної особи та перебуває на обліку як платник податків в Центральній об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Харківській області.

Відповідно до декларації, які міститься в матеріалах справи та відповідно до облікової картки платника податків (зворотній бік), відповідач - акціонерне товариство "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК", має суму узгодженого грошового зобов'язання у загальному розмірі 35 582,98 грн. Зазначене підтверджується матеріалами справи.

Згідно до статті 49 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.. Податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів: а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Як зазначалося судом раніше, відповідач - акціонерне товариство "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК", має податковий борг та є платником податків з податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки та з орендної плати за землю.

Положеннями статті 265 Податкового кодексу України визначено, що податок на майно складається з: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку;. плати за землю.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі (п.286.2 ст. 286 ПК України).

Згідно п.288.1 ст. 288 ПК України, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни.

Матеріалами справи встановлено, що відповідач подав до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки, а саме державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області (наразі Центральна об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області, відповідно до постанови КМУ від 4 листопада 2015 р. № 892 "Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби") податкову декларацію з плати за землю (орендна плата за земельні ділянки) (а.с. 15 - 16).

1) податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) №9006795855 від 30.01.2015 року за 202015 рік. (площа земельної ділянки 3490,0000 га., ставка податку складає 3%), в якій самостійно задекларовано річну суму грошового зобов'язання з орендної плати земельної ділянки (3%) у загальному річному розмірі 102 513,36 грн. з розбиттям помісячної плати (8542,78 грн. - за період з січня 2015 року по грудень 2015 р.), яка підлягає сплаті.

Однак, у встановлений законодавством строк відповідачем не було сплачено суму податкового боргу за період жовтень 2015 року - січень 2016 року (по 8 542,78 грн. щомісячно) з терміном сплати 30.10.2015, 30.11.2015 року. 30.12.2015 року та 30.01.2016 року

Пунктом 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Відповідно до пункту 7 статті 288 Податкового кодексу податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 цього розділу.

Положеннями ст. 285 Податкового кодексу України передбачено, що базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Пунктом 3 ст. 287 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене в податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Таким чином, загальна сума податкового зобов'язання з орендної плати юридичних осіб за земельні ділянки за декларацією за відповідний період (чотири міс.) складає 34 171,12 грн.

Відповідно до положень п.п. 266.1.1 п.266.1 ст. 266 ПК України, платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (п.п.266.3.1 п.266.3 ст. 266 ПКУ).

Згідно п.п. 266.7.5 п.266.7 ст. 266 ПК України платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідачем до податкового органу було подано податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки №9082313180 від 29.04.2015 року за 2015 рік, в якій самостійно було задекларовано суму податкового зобов'язання на 2015 рік у загальному розмірі 3 163,72 грн. з розбиттям поквартально (а.с. 14 - 15).

Згідно матеріалів справи, у встановлений законодавством строк відповідач не сплатив узгодженому суму грошового зобов'язання з з податку на нерухоме майно у розмірі 1411,86 грн. (термін сплати 30.10.2015 року та 30.01.2016 року).

В силу приписів п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. При цьому, суд зважає, що за визначенням п.14.1.39 ст.14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

У зв'язку з непогашенням відповідачем податкового боргу у визначеному законодавством строки, Ізюмською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Харківській області відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України було винесено податкову вимогу форми "Ю" № 2057-23 від 14.11.2015 року про визначення суми податкового боргу 9 163,70 грн. станом на 10.11.2015 р., яка була направлена відповідачу поштою з повідомленням про вручення (а.с. 13).

Яз підтверджено матеріалами справи, податковий борг відповідача не переривався, добровільно відповідачем не сплачений та у загальному розмірі складає 35 582,98 грн. (а.с. 11).

Відтак, зважаючи на положення п.59.5 ст. 59 Податкового кодексу України, якими передбачено, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги, зазначені податкові вимоги не втратили юридичної сили, а тому у контролюючого органу не виникло обов'язку повторного надіслання податкових вимог платнику податків.

Відповідно до інформаційної довідки Центральної ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області, відповідач має відкриті рахунки в установах банків, яка міститься в матеріалах справи. (а. справи 12).

Пунктом 20.1.34 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У п.95.2 цієї ж статті зазначено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно з пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи, що на час розгляду справи вказана сума податкового боргу у розмірі 35 582,98 грн. Акціонерним товариством "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" не сплачена, доказів самостійної сплати зазначеної заборгованості відповідачем до суду не надано, що підтверджується зворотнім боком облікової картки (а.с.17-20) а відтак, суд вбачає достатньо підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно до ч.1 ст. 256 КАС України, негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктами 1, 3, 4, 5, 6 частини першої статті 183 2 цього Кодексу.

Відповідно до положень ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-163, 167, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області до Акціонерного товариства "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з розрахункових рахунків Акціонерного товариства "ТЕЛЕМОВНА КОМПАНІЯ А/ТВК" (ідентифікаційний код 21208561) відкритих у банках, що обслуговують платника податків на користь Центральної об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління ДФС у Харківській області (код 39859805) суму податкового боргу у розмірі 35582,98 (тридцять п'ять тисяч п'ятсот вісімдесят дві) грн. 98 коп.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною та підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків для подачі апеляційної скарги, в порядку встановленому ст. 254 КАС України.

          

          Суддя                                                             Полях Н.А.

Дата ухвалення рішення24.01.2017
Оприлюднено26.01.2017
Номер документу64227793
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6308/16

Постанова від 24.01.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні