Ухвала
від 25.01.2017 по справі 910/24994/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

25.01.2017Справа № 910/24994/15

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" (код ЄДРПОУ 23734704)

про визнання банкрутом

За заявою Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсальний торговий дім "Меркурій"

про визнання аукціону недійсним

Суддя Чеберяк П.П.

Представники:

від заявника (боржника) не з'явилися

від арб. керуючого Демчан О.І. - представник

від ДП з 100 % іноземною інцест. Союзконтракт Інвестмент Лазоренко Ю.О. - представник

від ДП з 100 % іноземною інвестицією "Альт-Інвест" Загородня Д.М. - представник

від Компанії Унзорната Лімітед Ткаченко О.М. - представник

від ТОВ АТІ Інвестмент Прохорчук Р.В. - представник

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник звернувся до Господарського суду м. Києва із заявою про порушення справи про банкрутство - Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" (код ЄДРПОУ 23734704).

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 25.09.2015 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" про порушення справи про банкрутство прийнято до розгляду, призначено розгляд справи на 05.10.2015, зобов'язано арбітражного керуючого Закорка Вадима Вікторовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1632 від 09.08.2013), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 05.10.2015 надати до суду заяву про участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка".

Ухвалою попереднього засідання від 14.12.2015 затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" на загальну суму 157 180 803 грн. 91 коп. Підсумкове засідання призначено 01.02.2016.

Постановою Господарського суду м. Києва від 15.02.2016 Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Кучака Юрія Федоровича.

Повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" банкрутом оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 19.02.2016 за № 28435.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 20.07.2016 задоволено клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. про надання згоди на продаж заставного майна.

14.11.2016 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про визнання аукціону недійсним.

Крім того, 14.11.2016 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 17.11.2016 заяву Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про визнання аукціону недійсним прийнято до розгляду в межах справи № 910/24994/15 та призначено її розгляд на 05.12.2016.

05.12.2016 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про зупинення провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 05.12.2016 задоволено клопотання Компанії "Унзорната Лімітед" та відкладено розгляд справи на 26.12.2016, у зв'язку з необхідністю витребування нових доказів.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.12.2016 розгляд справи відкладено на 18.01.2017, у зв'язку з необхідністю витребування нових доказів.

17.01.2017 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про залучення до участі у справі відповідачів.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 18.01.2017 задоволено клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. та відкладено розгляд справи на 25.01.2015, у зв'язку з необхідністю витребування нових доказів.

24.01.2017 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. про залучення учасником у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент .

25.01.2017 до Господарського суду м. Києва надійшли заяви Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт про залучення до участі у справі.

Також 25.01.2017 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про відкладення розгляду справи.

У судовому засіданні 25.01.2017 розглядались клопотання Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про відкладення розгляду справи, заява Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт , клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. про залучення учасником у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент , а також заяви Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт про залучення до участі у справі.

Представник ліквідатора заперечив щодо задоволення клопотання Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про відкладення розгляду справи, а також підтримав своє клопотання про залучення учасником у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент .

Представники присутніх кредиторів заперечили щодо задоволення клопотання Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про відкладення розгляду справи, а також не заперечували щодо задоволення заяви Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк , клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. та заяв Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт про залучення до участі у справі.

Подані заяви та клопотання обґрунтовані тим, що 02.12.2016 відбувся аукціон з продажу майна банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка", одним із часників та переможцем якого було Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент .

В сою чергу, Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт створено у результаті виділу із Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент , а майно, яке було придбане останнім на аукціоні з продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка", передане Товариству з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт за розподільчим балансом.

Таким чином, рішення Господарського суду м. Києва, прийняте за результатами розгляду заяви Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" може вплинути на права та інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт .

Згідно вимог ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Виходячи із вищезазначених вимог статей 12 та 16 ГПК України та враховуючи особливості Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарські суди розглядають в межах справи про банкрутство майнові спори, зокрема, про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником, в тому числі за результатами аукціонів з продажу майна боржника.

Якщо такі угоди укладені боржником (банкрутом) з фізичною особою, заяви про визнання її недійсною також підлягають розгляду господарським судом у межах справи про банкрутство та не виключають участі у справі фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності, оскільки, зокрема, виходячи із вимог ч. ч. 4, 7 ст. 49 Закону про банкрутство, такі фізичні особи можуть бути учасниками аукціону та відповідно їх переможцями.

Розгляд заяв про визнання таких угод (правочинів) недійсними повинен здійснюватись з дотриманням загальних засад господарського судочинства та правил судового провадження, передбачених ГПК України, та з врахуванням особливостей Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з обов'язковим залученням до розгляду заяви в судовому засіданні осіб, права та обов'язків яких стосується ця угода (правочин).

Виходячи із вимог ст. 27 ГПК України, якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви (заяви в межах справи про банкрутство, зокрема, про визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного за результатами аукціону з продажу майна боржника), вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі із визначенням їх процесуального статусу.

Питання про допущення або залучення таких осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 23.08.23016 у справі № 901/2968/13.

З огляду на викладене вище, розглянувши заяву Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт , клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. про залучення учасником у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент , а також заяви Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт про залучення до участі у справі, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданих заяв та клопотання, тому вважає за доцільне їх задовольнити та залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт .

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні, такими обставинами, зокрема, є необхідність витребування нових доказів.

Враховуючи наведені обставини, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк та відкласти розгляд справи.

Керуючись ст. 1 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст.ст. 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Публічного акціонерного товариства ВіЕс Банк про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт , клопотання ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Кучака Ю.Ф. про залучення учасником у справі Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент , а також заяви Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт про залучення до участі у справі.

2. Залучити до участі у справі № 910/24994/15 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтертехніка" в межах розгляду заяви Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про визнання недійсним аукціону з продажу майна банкрута Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент (01042, м. Київ, вул. Академіка Філатова, буд. 10-А, оф. 2/49; ідентифікаційний код 40904887) та Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт (01042, м. Київ, вул. Академіка Філатова, буд. 10-А, оф. 2/49; ідентифікаційний код 41043758).

3. Відкласти розгляд справи на 01.02.17 о 11:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 1.

4. Викликати для участі у судовому засіданні представників сторін, ліквідатора, кредиторів, Товариства з обмеженою відповідальністю "Універсальний торговий дім "Меркурій", Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариства з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт .

5. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариство з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт ознайомитись з матеріалами справи та подати суду відзиви на заяву Публічного акціонерного товариства "ВіЕс Банк" про визнання недійсним аукціону з продажу майна банкрута.

6. Копію ухвали направити сторонам, ліквідатору, кредиторам, Товариству з обмеженою відповідальністю "Універсальний торговий дім "Меркурій", Товариству з обмеженою відповідальністю АТІ Інвестмент та Товариству з обмеженою відповідальністю АТІ Ріал Істейт .

Суддя П.П. Чеберяк

Дата ухвалення рішення25.01.2017
Оприлюднено30.01.2017
Номер документу64290027
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання аукціону недійсним

Судовий реєстр по справі —910/24994/15

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Постанова від 19.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні