Ухвала
від 26.01.2017 по справі 520/10219/16-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/10219/16-ц

Провадження № 2/520/6054/17

УХВАЛА

26.01.2017 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - Калініченко Л.В.

при секретарі Єгорової Н.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання відповідача ОСОБА_1 про закриття провадження по цивільній справі за позовом Державного підприємства Морська аварійно-рятувальна служба в особі голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського районного суду міста Одеси перебуває цивільна справа №520/10219/16-ц за позовом Державного підприємства Морська аварійно-рятувальна служба в особі голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу, яку позивач під час розгляду справи вточнив та просить суд визнати незаконним та скасувати наказ виконуючого обов'язки начальника голови ліквідаційної комісії Державного підприємства Морська аварійно-рятувальна служба ОСОБА_1 за №536 від 29.12.2014 року Про встановлення режиму роботи , та стягнути з відповідача судові витрати.

Під час розгляду справи відповідачем ОСОБА_1 було подано до суду клопотання про закриття провадження по справі, у зв'язку з тим, що справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а в порядку господарського судочинства, оскільки відповідно до п.4 ч.1 ст.12 Господарського процесуального Кодексу України, господарським судам підвідомчі справи у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів.

Представник позивача в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання відповідача про закриття провадження по справі, вважав його безпідставним та необґрунтованим.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.205 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо зокрема справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 15 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо: захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин; інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства. Законом може бути передбачено розгляд інших справ за правилами цивільного судочинства. Суди розглядають справи, визначені у частині першій цієї статті, в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Суд зазначає, що у відповідності до п.4 ч.1 ст.12 Господарського процесуального Кодексу України, господарським судам підвідомчі справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи, пов'язаними із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності такої особи, крім трудових спорів .

Суд зазначає, що до суду з позовом звернулось Державне підприємство Морська аварійно-рятувальна служба в особі голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2 до ОСОБА_1, як до колишнього виконуючого обов'язки голови ліквідаційної комісії про скасування наказу, який позивач вважає підлягаючим скасуванню, оскільки змінив істотні умови праці.

Представником до позову на підтвердження своїх повноважень було надано наказ Міністерства інфраструктури України від 03.01.2012 року про припинення шляхом ліквідації Державного підприємства Морська аварійно-рятувальна служба , згідно якого припинено Державне підприємство Морська аварійно-рятувальна служба шляхом його ліквідації. Утворено комісію з ліквідації ДП МАРС .

Відповідно до ст. 20 Закону України Про господарські товариства , ліквідаційна комісія - це спеціальна комісія, яка створюється для здійснення процедури ліквідації підприємства, і під час перебування підприємства в процесі ліквідації представляє інтереси такого підприємства.

Тобто, ліквідаційна комісія представляє інтереси юридичної особи, що ліквідується. Голова ліквідаційної комісії - це посадова особа, яка в процесі ліквідації юридичної особи діє від імені такої юридичної особи.

Голова ліквідаційної комісії здійснює дії з процедури ліквідації підприємства, діє від імені такого підприємства, однак не є його засновником, акціонером, членом та взагалі працівником.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що даний спір виник не з приводу корпоративних відносин, а також не між юридичною особою та її учасниками (засновниками, акціонерами, членами), у зв'язку з чим суд не вбачає підстав для закриття провадження по справі на підставі п.1 ч.1 ст. 205 ЦПК України, та вважає, що клопотання відповідача ОСОБА_1 про закриття провадження є необґрунтованим та підлягає залишенню без задоволення.

При викладених обставинах та керуючись ст. 1, 3, 11, 60, 205 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача ОСОБА_1 про закриття провадження по цивільній справі за позовом Державного підприємства Морська аварійно-рятувальна служба в особі голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування наказу - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня її оголошення.

Головуючий Калініченко Л. В.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення26.01.2017
Оприлюднено31.01.2017
Номер документу64301092
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/10219/16-ц

Ухвала від 19.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Погорєлова С. О.

Ухвала від 17.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Погорєлова С. О.

Ухвала від 20.02.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Погорєлова С. О.

Рішення від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Рішення від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 26.01.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні