Постанова
від 03.05.2007 по справі 3/68
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/68

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "03" травня 2007 р.                                 Справа №  3/68

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Болгар Н.В., розглянув  у  судовому засіданні 03.05.07  о 14:50  адміністративну справу № 3/68

за позовом: Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція;  

до відповідача: Приватного сільськогосподарського підприємства "Тишківка";   

про стягнення 5 598 грн. 46 коп.,   

за участю:

секретаря судового засідання Гонтаренко К.С.;

представників

позивача -  головного спеціаліста юридичного відділу виконавчої дирекції Кіровоградського обласного відділення  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Безушко Л.М., довіреність № 01-53-30 від 13.09.05;

відповідача - участі не брав.

Кіровоградське  обласне  відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від імені якого діє виконавча дирекція звернулося  до господарського суду в порядку  адміністративного судочинства з позовною заявою, у якій просить  стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства "Тишківка"  5 598 грн. 46 коп. заборгованості по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, станом на 01.01.07 згідно звіту  Ф4-ФСС з ТВП за 2006  рік.

Відповідачем без поважних причин не виконані вимоги суду, викладені в ухвалі  від 07.03.07 одержаної ним 09.03.07,  ухвалі від 16.04.07, отриманої ним  19.04.07, станом на 03.05.07 не надане письмове погодження або обґрунтоване та підтверджене належними доказами заперечення щодо вимог заявника; представник такої сторони участі у попередньому  та судовому засіданні участі не брав.

При встановленні обставин справи, заслуховуванні пояснень представника позивача, дослідженні письмових доказів у судовому засіданні господарський суд встановив наступне.

Пунктом 1 статті 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збір та акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, а саме допомога по тимчасовій втраті працездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомога по вагітності та пологах, допомога при народженні дитини, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на поховання, забезпечення оздоровчих заходів, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з тимчасовою втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї) вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” передбачено, страхувальник зобов'язаний нараховувати та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

За ч. 1 ст. 23 вищеназваного Закону, страхувальники - роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банків коштів на оплату праці за відповідний період. Днем сплати вважається день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно статті 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” та розділу 3, 4 (п. п. 4.4) Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, страхові внески сплачуються юридичними особами в день одержання в установах банків коштів на оплату праці, а при проведенні оплати праці з готівкової виручки чи натуроплатою - платники зобов'язані не пізніше наступного дня після здійснення вказаних виплат подати до установи банку платіжне доручення на перерахування вказаних внесків до Фонду.

Приватне  сільськогосподарське підприємство "Тишківка", виплачуючи заробітну плату своїм працівникам в квітні-грудні 2006 року,  страхові внески до Кіровоградського  обласного  відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  своєчасно не перерахувало. Згідно поданого страхувальником звіту Ф4-ФСС з ТВП за 2006 рік , станом на 01.01.07 за  приватним сільськогосподарським підприємством "Тишківка" рахується заборгованість по коштах Фонду в сумі 6 395 грн. 30 коп.,  в тому числі 5 598 грн. 46 коп. простроченої. Така заборгованість підтверджується актом звірки взаємних розрахунків, складеним сторонами  18.01.07р.

Докази сплати боржником 5 598 грн. 46 коп.  у добровільному порядку відсутні.

Господарський суд визнав позов на суму  5598 грн. 46 коп. таким, що ґрунтується на обставинах справи та нормах законодавства України, тому задовольняє  вимоги про стягнення такої суми у примусовому порядку.

Керуючись  ч. ч. 1, 2, 3 ст. 160, ч. 1 ст. 162, ст. 163, ст. 164, ч. ч. 1, 2, 3, 4 ст. 254, ст. 258, ч. 6 "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                            П О С Т А Н О В И В :

1.   Адміністративний позов задовольнити.

2.  Стягнути з  приватного  сільськогосподарського підприємства "Тишківка"  (адреса: 26031, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Тишківка, вул. Червоногвардійська, 105; і. код 04334778) на користь Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (адреса: 25006, м. Кіровоград, вул. Преображенська, 4; і.  код 26070328)  5 598 грн. 46 коп.  заборгованості.

3. Виконавчий лист про стягнення судового збору видати за заявою позивача після набрання судовим рішенням законної сили.

4. Копії постанови направити сторонам.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складання постанови у повному обсязі  відповідно до ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня  складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, і копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного  суду через господарський суд Кіровоградської області.  

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

 

Суддя

 

12:10 07.05.07

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу643139
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/68

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Машевська О.П.

Судовий наказ від 07.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Судовий наказ від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Судовий наказ від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Судовий наказ від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Репех В.М.

Судовий наказ від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 31.10.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні