Рішення
від 24.01.2017 по справі 906/1209/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24 січня 2017 року Справа № 906/1209/16

Провадження № 5пд/913/1361/16

За позовом Приватного акціонерного товариства «Молодіжна мода» , м. Житомир

до відповідача ОСОБА_1 акціонерного товариства «Укрінком» , м. Сєвєродонецьк Луганської області

про визнання іпотеки припиненою та зобов'язання вчинити певні дії

Господарський суд Луганської області у складі судді Віннікова С.В.

Секретар судового засідання Рвачов О.О.

У засіданні брали участь:

від позивача - представник не прибув;

від відповідача - ОСОБА_2, адвокат, посвідчення № КВ 4531 від 25.01.2016

в с т а н о в и в:

Суть спору: позивачем заявлено вимоги:

1. Визнати припиненим іпотечний договір від 30 березня 2011 року, укладений між ОСОБА_1 акціонерним товариством «Український інноваційний банк» та Закритим акціонерним товариством «МОЛОДІЖНА МОДА» посвідчений приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу СЄТАК В.Я. за реєстровим номером 3453 предметом якого є:

- будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3;

- земельна ділянка загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер земельної ділянки - 1810136300:09:018:0002, цільове призначення (використання) земельної ділянки - для комерційної діяльності, що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3;

2. Зобов'язати держателя або реєстратора Державного реєстру вилучити із Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна реєстраційні записи щодо об'єктів нерухомого майна, яке є власністю ПАТ «МОЛОДІЖНА МОДА» , яке є правонаступником ЗАТ «МОЛОДІЖНА МОДА» , зокрема реєстраційний запис з:

- Державного реєстру іпотек за реєстраційним номером 11008695, контрольна сума А9БГЕ1ЕВ41, об'єкт обтяження: будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., номер за РПВН: 405297, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, будинок 3; земельна ділянка, цільове призначення (використання) земельної ділянки: для комерційної діяльності, загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер: 1810136300:09:018:0002, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, земельна ділянка 3;

- Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером 1108585, контрольна сума ЕВГВ443Е0Г, об'єкт обтяження: будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., номер за РПВН: 405297 , Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, будинок 3;

- Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером 11008748, контрольна сума Б45Г685580, об'єкт обтяження: земельна ділянка, цільове призначення (використання) земельної ділянки: для комерційної діяльності, загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер: 1810136300:09:018:0002, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, земельна ділянка 3.

Позивач правом на участь свого представника в судовому засіданні не скористався. Разом з тим, він надав витребувані судом документи.

При цьому, від позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, в задоволенні якого судом відмовлено.

Представником відповідача надано заяву від 24.01.2017 б/н, в якій він зазначив, що позивач сплатив повністю грошові кошти за кредитним договором та будь-якої заборгованість між сторонами у справі відсутня.

Розглянувши документи і матеріали справи всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд встановив наступне.

Між ОСОБА_1 акціонерним товариством Український інноваційний банк , як кредитором (правонаступником якого є відповідач у справі), та Закритим акціонерним товариством Молодіжна мода (у зв'язку з набранням чинності Закону України Про акціонерні товариства було перейменовано на Приватне акціонерне товариство Молодіжна мода ), як позичальником, 30.03.2011 був укладений кредитний договір № 0611 (а.с. 12-15).

З метою забезпечення виконання зобов'язання за цим кредитним договором між ОСОБА_1 акціонерним товариством Український інноваційний банк та Закритим акціонерним товариством Молодіжна мода 30.03.2011 укладено іпотечний договір (а.с. 16-18).

Іпотекою за іпотечним договором забезпечуються вимоги іпотекодержателя, що випливають з кредитного договору від 30.03.2011 № 0611.

Об'єктом іпотеки за цим договором є нерухоме майно, а саме: будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3, та земельна ділянка загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер земельної ділянки - 1810136300:09:018:0002, цільове призначення (використання) земельної ділянки - для комерційної діяльності, що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3.

Позивачем були перераховані на користь відповідача кошти в рахунок погашення заборгованості за кредитним договорами, що підтверджується банківськими виписками з рахунку позивача.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги позивач зазначають, що станом на момент подання позову до суду відповідачем не вчинені дії щодо припинення зобов'язань позивача за договором іпотеки в частині забезпечення виконання зобов'язань позивача за кредитним договором, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду з цим позовом за захистом своїх прав та законних інтересів.

Дослідивши обставини справи, надані матеріали, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, виходячи з наступних підстав.

У відповідності з приписами ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

На підставі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України , зокрема, підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Загальні умови припинення господарських зобов'язань визначено також ст. 202 Господарського кодексу України . Так, господарське зобов'язання припиняється: виконанням, проведеним належним чином; зарахуванням зустрічної однорідної вимоги або страхового зобов'язання; у разі поєднання управненої та зобов'язаної сторін в одній особі; за згодою сторін; через неможливість виконання та в інших випадках, передбачених цим Кодексом або іншими законами. До відносин щодо припинення господарських зобов'язань застосовуються відповідні положення ЦК з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Матеріалами справи підтверджено, що заборгованість за кредитним договором № 0611 від 30.03.2011 була сплачена позивачем у повному обсязі, що також підтверджено відповідачем .

Таким чином, судом встановлено, що зобов'язання позивача за цими кредитним договором припинені повністю 19.05.2014.

Згідно ст. 1 Закону України Про заставу в силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами. Окремі види застав визначені ст. 575 Цивільного кодексу України , згідно якої іпотекою є застава нерухомого майна, яке залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 593 Цивільного кодексу України право застави припиняється у разі припинення зобов'язання, забезпеченого заставою.

Статями 1 , 3 , 17 Закону України Про іпотеку визначено, що іпотека - це вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання, одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом. Іпотека має похідний характер від основного зобов'язання і є дійсною до припинення основного зобов'язання або до закінчення строку дії іпотечного договору. Право іпотеки припиняється у випадку припинення основного зобов'язання або закінчення строку дії іпотечного договору. Аналогічні підстави припинення застави передбачені ст. 28 Закону України Про заставу .

Таким чином, іпотека, як вид забезпечення виконання зобов'язання, має похідний характер від основного (забезпечуваного) зобов'язання і є дійсною до моменту припинення основного зобов'язання, тобто підставою для її припинення є припинення забезпечуваного ними зобов'язання.

Виходячи з приписів вказаних норм, та з огляду на встановлення судом припинення повністю основного зобов'язання за кредитним договором № 0611 від 30.03.2011 є також припиненими і зобов'язання позивача перед відповідачем за іпотечним договором від 30.03.2011.

Зазначені висновки узгоджуються з правовою позицією, викладеною у постанові Верховного суду України від 11.11.2015 (справа № 6-2127цс15).

Щодо позовних вимог про вилучення із Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна реєстраційних записів щодо об'єктів нерухомого майна, яке є власністю ПАТ «МОЛОДІЖНА МОДА» , а саме будівлі магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3, та земельної ділянки загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер земельної ділянки - 1810136300:09:018:0002, цільове призначення (використання) земельної ділянки - для комерційної діяльності, що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3, суд дійшов наступного висновку з огляду на наведене.

Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень« врегульовано відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно з ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень« однією з підстав для державної реєстрації прав власності та інших речових прав, обтяжень, визначено рішення суду.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1127 від 25.12.2015 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень« затверджено Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, яким визначено умови, підстави та процедуру проведення відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Пунктом 6 Порядку передбачено, що державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.

Відповідно до ст. 74 Закону України «Про нотаріат« передбачено, що одержавши повідомлення установи банку, підприємства чи організації про погашення позики (кредиту), повідомлення про припинення іпотечного договору або договору застави, а також припинення чи розірвання договору довічного утримання, звернення органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини, нотаріус знімає заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.

Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України« унормовано порядок здійснення нотаріальних дій. Зокрема, п.5.1 Глави 15 Порядку «Накладання та зняття заборони щодо відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно) і транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації« визначено, що нотаріус знімає заборону відчуження майна при одержанні повідомлення: про припинення (розірвання, визнання недійсним) договору застави (іпотеки) або за рішенням суду.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про іпотеку« відомості про припинення іпотеки підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

Враховуючи те, що судом визнані припиненими і зобов'язання позивача перед відповідачем за іпотечним договором від 30.03.2011, а вилучення із Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна реєстраційних записів щодо об'єктів нерухомого майна, яке є власністю ПАТ «МОЛОДІЖНА МОДА» , а саме: будівлі магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3, та земельної ділянки загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер земельної ділянки - 1810136300:09:018:0002, цільове призначення (використання) земельної ділянки - для комерційної діяльності, що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3 є похідними від першої вимоги, тому суд дійшов висновку про задоволення вказаних позовних вимог.

Відповідно до приписів ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 4 3 , 33, 34, 43, 49, 82, 84, 85, 111-28 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в :

1. Позов Приватного акціонерного товариства «Молодіжна мода» до ОСОБА_1 акціонерного товариства «Укрінком» про визнання іпотеки припиненою та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити повністю.

2. Визнати припиненим іпотечний договір від 30 березня 2011 року, який укладений між ОСОБА_1 акціонерним товариством «Український інноваційний банк» та Закритим акціонерним товариством «МОЛОДІЖНА МОДА» та посвідчений приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу СЄТАК В.Я. за реєстровим номером 3453 предметом якого є:

- будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3;

- земельна ділянка загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер земельної ділянки - 1810136300:09:018:0002, цільове призначення (використання) земельної ділянки - для комерційної діяльності, що знаходиться за адресою: місто Житомир, майдан Перемоги, № 3.

3. Вилучити із Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна реєстраційні записи щодо об'єктів нерухомого майна, яке є власністю ПАТ «МОЛОДІЖНА МОДА» , з:

- Державного реєстру іпотек за реєстраційним номером 11008695, контрольна сума А9БГЕ1ЕВ41, об'єкт обтяження: будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., номер за РПВН: 405297, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, будинок 3; земельна ділянка, цільове призначення (використання) земельної ділянки: для комерційної діяльності, загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер: 1810136300:09:018:0002, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, земельна ділянка 3;

- Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером 1108585, контрольна сума ЕВГВ443Е0Г, об'єкт обтяження: будівля магазину, літ. «А» , загальною площею 2635 кв. м., номер за РПВН: 405297 , Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, будинок 3;

- Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна за реєстраційним номером 11008748, контрольна сума Б45Г685580, об'єкт обтяження: земельна ділянка, цільове призначення (використання) земельної ділянки: для комерційної діяльності, загальною площею 0,1404 га, кадастровий номер: 1810136300:09:018:0002, Житомирська область, м. Житомир, Перемоги майдан, земельна ділянка 3.

4. Стягнути з ОСОБА_1 акціонерним товариством Укрінком , м. Сєвєродонецьк Луганської області, вул. Сметаніна, б. 3 А , код 05839888, на користь Приватного акціонерного товариства «Молодіжна мода» , м. Житомир, м-н Перемоги, 3, код 04592760, судовий збір 2756 грн. 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено та підписано - 27.01.2017.

Суддя-головуючий ОСОБА_3

Надр. 4 прим.

1-до справи

2-позивачу за адресою 10014, м. Житомир, м-н Перемоги, 3 рекомендованим листом з повідомленням

3,4- відповідачу

- 93404, м. Сєвєродонецьк Луганської області, вул. Сметаніна, б. 3А

- 04053, м. Київ, вул. Вознесенський узвіз, 10А

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення24.01.2017
Оприлюднено31.01.2017
Номер документу64319512
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1209/16

Рішення від 24.01.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

Ухвала від 08.12.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні