Ухвала
від 27.01.2017 по справі 757/4149/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4149/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва Цокол Л.І., при секретарі Кравченко Х.С., за участі слідчого Полупана Є.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого ГСУ НП України капітана поліції Матейчук Ю.А. про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий ГСУ НП України капітана поліції Матейчук Ю.А., розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 42016000000002684 від 05.10.2016 за фактами вчинення злочинною групою фіктивного підприємництва та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 205 та ч. 3 ст. 209 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції Зузак С.О., про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтовано наступними обставинами.

У ході досудового розслідування встановлено, що громадянин України ОСОБА_3, діючи за попередньою змовою з громадянами України ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, представниками та посадовими особами реально діючих суб'єктів підприємницької діяльності, посадовими особами банківських установ, а також іншими не встановленими на даний час особами, діючи умисно, із корисливих мотивів зорганізувались у стійку злочинну групу, об'єднану єдиним злочинним інтересом, спрямованим на досягнення загального злочинного результату, розподіливши між собою ролі, з метою прикриття незаконної діяльності здійснюють на території м. Миколаєва та Миколаївської області діяльність по незаконному переведенню безготівкових грошових коштів у готівку, з метою виведення коштів підприємств легального сектору економіки в тіньовий обіг, минаючи систему оподаткування та їх подальшої легалізації (відмивання) в особливо великих розмірах.

Для здійснення своїх злочинних намірів вищезазначеними особами в 2015-2016 р.р. було створено та придбано ряд фіктивних підприємств, що зареєстровані на номінальних засновників та мають формально призначених керівників, у тому числі із числа співучасників злочинної діяльності, які реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають. Зазначені підприємства були використані для прикриття незаконної діяльності по виведенню з реального сектору економіки та конвертування в готівку грошових коштів у великих розмірах, що заподіяло велику матеріальну шкоду Державі.

Так, вищевказані особи з метою незаконного переводу безготівкових грошових коштів у готівку використовують так звану схему зустрічних потоків , яка полягає у наступному. На розрахункові рахунки підконтрольних співучасникам злочинів підприємств - імпортерів, в тому числі через рахунки фіктивних транзитних підприємств, від реально - діючих СПД надходили кошти нібито за придбані товари. На справді ж вказані товари реалізувалися самими імпортерами за готівку без відображення вказаних операцій у бухгалтерському та податковому обліках. Таким чином накопичені обсяги готівкових коштів в подальшому поверталися вищевказаним клієнтам - реально діючим підприємства, за відрахуванням 10-12% від отриманої безготівкової суми, тобто плати за незаконні послуги, яку собі та іншим учасникам злочину залишав громадянин ОСОБА_3

З'ясовано, що перевід безготівкових грошових коштів у готівку здійснювалось через рахунки ПП Дюнаміс (код ЄДРПОУ 30598589), відкриті у банківських установах.

Відповідно інформації Державної фіскальної служби від 07.12.2016

№ 2/119/5/99-99-08-02-02-16, ПП Дюнаміс (код ЄДРПОУ 30598589) має рахунки в установі банку, що використовувались у період з 01.01.2016 по 15.12.2016, відкриті в ПАТ ПУМБ (код ЄДРПОУ 14282829, МФО 334851), а саме: ПП Дюнаміс - 2600412503, 2600412503.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, про розгляд клопотання не повідомлялась відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вислухавши обґрунтування сторони кримінального провадження, дослідивши додані до клопотання документи, слід дійти наступного висновку.

Відповідно до ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до рей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналізуючи обґрунтування слідчого з фабулою кримінального правопорушення і наданими матеріалами, видно, що документи, доступ до яких слідчий просить надати дійсно перебуває у володінні вказаної ним особи, в сукупності з іншими речами і документами має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, інформація, доступ до якої просить надати слідчий, може бути використана як доказ, при цьому іншим способом в даний час довести обстави, які передбачається довести не вбачається можливим. Необхідність у вилученні оригіналів документів під час судового засідання слідчим не доведена.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.160-166, 309 КПК України слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Надати старшому слідчому ГСУ НП України капітану поліції Матейчуку Юрію Анатолійовичу, слідчому слідчої групи ГСУ НП України капітану поліції Полупану Євгенію Валерійовичу, а також іншим членам слідчо-оперативної групи та оперативним працівникам в порядку ст.40,41 КПК України, дозвіл на тимчасовий доступ до документів по рахунках ПП Дюнаміс (код ЄДРПОУ 30598589)- 2600412503, 2600412503, тобто можливість ознайомитись з ними та вилучити їх копії, які перебувають у володінні ПАТ ПУМБ (код ЄДРПОУ 14282829, МФО 334851), юридична адреса головного офісу ПАТ ПУМБ : 04070, м. Київ, вул. Андріївська, 4, або за фактичним місцем знаходженням документів, а саме:

- банківські картки зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печатки, копії паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшій зміні поточних даних) закритті банківських рахунків зазначеного суб'єкта підприємницької діяльності;

- анкети клієнта банку по його банківським рахункам;

- довіреності на право користування (розпорядження) банківськими рахунками;

- платіжні доручення та меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам;

- договори щодо розрахунково-касового обслуговування та надання послуг клієнт банк з зазначенням місця встановлення, заявок на надання зазначеної послуги, та документи щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги, співробітниками ПАТ ПУМБ ;

- документи щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками ПАТ ПУМБ , банківських операцій по банківським рахункам, а саме реєстри фінансового моніторингу, файли-повідомлення, файли-запити, файли-відповіді, файли-додатки, файли-квитанції, довідки щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу);

- документи щодо придбання та видачі чекових книжок по банківським рахункам, векселів;

- банківські виписки (роздруківки руху коштів) по всіх рахунках в паперовому та електронному вигляді (носії);

- юридична справа;

- договори, оплата вартості товарів та послуг за якими здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на рахунки в банку та з указаних рахунків;

- заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткові касові ордери на отримання готівки, грошові чеки з контрольною маркою на отримання готівки, доручення.

- документи, на підставі яких купували, обмінювали іноземну валюту;

- платіжні доручення в іноземній валюті та повідомлень про переказ коштів в іноземній валюті, а також документи подані зазначеними підприємствами до банку разом із платіжними дорученнями в іноземній валюті.

- на першу вимогу старшого слідчого ГСУ НП України капітана поліції Матейчука Юрія Анатолійовича, надавати інформацію щодо залишків коштів розташованих на рахунках ПАТ ПУМБ .

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Л.І. Цокол

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 - справа № 757/4149/17-к

Прим. 2 - слідчий Полупан Є.В.

Копія - ПАТ ПУМБ

Виконавець: Цокол Л.І. 27.01.2017 р.

Дата ухвалення рішення27.01.2017
Оприлюднено01.02.2017
Номер документу64359964
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/4149/17-к

Ухвала від 27.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Ухвала від 27.01.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні