Постанова
від 02.09.2009 по справі 2а-3678/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

02 вересня 2009р. Справа № 2а-3678/09/0870

За позовом: Прокурора Хорти цького району м. Запоріжжя, 69076, м. Запоріжжя, пр. Юві лейний, 30, в інтересах держави в особі органу уповноважено го здійснювати відповідні фу нкції в спірних відносинах - Управління Пенсійного Фонду України в Хортицькому район і м. Запоріжжя, 69076, м. Запоріжжя. вул. Запорізького Козацтва, 25- а.

до: Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Оліс», 69076, м. Запоріжжя, пр. Ювіл ейний, 33/55.

про стягнення заборговано сті в розмірі 544,84грн.

У складі головуючого судді Нечипуренко О.М.

при секретарі судового зас ідання Младенові О.П.

У засіданні приймали участ ь представники:

Від позивача - Краснокутс ький В.В. (дов. № 3517/10/10-010 від 14.05.09р.)

Від відповідача - не з' явив ся.

19.06.09р. до Запорізького окруж ного адміністративного суду надійшла позовна заява Прок урора Хортицького району м. З апоріжжя в інтересах держави в особі органу уповноважено го здійснювати відповідні фу нкції в спірних відносинах - Управління Пенсійного Фонду України в Хортицькому район і м. Запоріжжя (надалі УПФУ в Х ортицькому районі або позива ч) до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Оліс» (нада лі ТОВ «Оліс» або відповідач ) про стягнення з останнього стягнення заборгованості в р озмірі 1236,99 грн .

22.06.09р. у справі № 2а-3678/09/0870 було від крито провадження та признач ено до розгляду на 20.07.09р.

20.07.09р., на підставі письмового клопотання прокурора та поз ивача, провадження у справі з упинено, про що 20.07.09р. судом вине сено відповідну ухвалу. Ухва лою суду від 24.07.09р. провадження у справі поновлено з 02.09.09р. та п ризначено судове засідання.

У судовому засіданні 02.09.09р. по зивач надав клопотання про з меншення позовних вимог та п росить стягнути з відповідач а 544,84 грн.

Клопотання позивача не суп еречить приписам чинного зак онодавства України, приймаєт ься судом до розгляду та задо вольняється.

У зв' язку із необхідністю направлення відповідачу уто чнених позовних вимог, проку рор 02.09.09р. заявив клопотання пр о зупинення провадження у сп раві.

Ухвалою суду від 02.09.09р. провад ження у справі було зупинено , ухвалою суду від 03.09.09р. провадж ення у справі поновлено та пр изначено судове засідання на 16.09.09р.

У судовому засіданні 16.09.09р.пр окурор та позивач підтримали позовні вимоги і просять зад овольнити їх у повному обсяз і. В обґрунтування позовних в имог посилаються на Закон Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» і зазначають, що відп овідач є особою, яка підлягає загальнообов' язковому дер жавному пенсійному страхува нню.

Позивач вказує, що відповід ач має заборгованість у розм ірі 544,84грн .

Оскільки заборгованість в добровільному порядку погаш ена не була, Прокурор Хортиць кого району м. Запоріжжя в інт ересах держави в особі орган у уповноваженого здійснюват и відповідні функції в спірн их відносинах - Управління Пе нсійного Фонду України в Хор тицькому районі м. Запоріжжя звернувся до суду з позовом п ро стягнення з ТОВ «Оліс» 544,84г рн . заборгованості.

Відповідач, повідомлений н алежним чином про дату, місце і час судового засідання, до с уду не прибув, заперечень, поя снень по суті позовних вимог , а також витребувані судом до кументи і матеріали не надав , про причини неявки суд не пов ідомив. Про місце дату і час ро згляду справи повідомлений с удом належним чином ухвалами суду та судовими повістками про виклик до суду.

Відповідно до ст.128 КАС Украї ни неприбуття представника с торони без повноважних причи н не є перешкодою для розгляд у справи.

За таких обставин, на підста ві ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справ у за відсутності відповідача за наявними в ній матеріалам и.

На підставі ст. 160 КАС України в судовому засіданні 16.09.09р. про голошено вступну та резолюти вну частини постанови та ого лошено про час виготовлення постанови у повному обсязі.

Відповідно до ст. 41 Кодексу а дміністративного судочинст ва, під час розгляду справи зд ійснювалось повне фіксуванн я судового засідання за допо могою технічних засобів, а са ме: комплексу «Камертон».

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення прокурора представника пози вача, суд

ВСТАНОВИ В:

Відповідно до вимог ст. 1, п . 1 ч. 1 ст. 14, ст. 15 Закону України “П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування” ТОВ «Оліс» є платником страх ових внесків до пенсійного ф онду України.

Як свідчать матеріали спра ви заборгованість відповіда ча зі сплати страхових внеск ів на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я станом складає 544,84грн .

Оскільки заборгованість в добровільному порядку відпо відачем сплачена не була, поз ивач звернувся до суду з позо вними вимогами про стягнення на свою користь з ТОВ «Оліс» 544,84грн. заборгованості зі спл ати внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування.

Проаналізувавши наявні ма теріали та фактичні обставин и справи, дослідивши і оцінив ши надані докази в їх сукупно сті, заслухавши пояснення пр окурора та представника пози вача, суд вважає, позовні вимо ги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, в иходячи з наступного:

Статтею 1 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” п ередбачено, що страховими вн есками є кошти відрахувань н а соціальне страхування та з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування, сплач ені згідно із законодавством , що діяло раніше; кошти, сплач ені на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня відповідно до цього Закон у.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання”, платниками збору на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування є су б' єкти підприємницької дія льності незалежно від форм в ласності, їх об' єднання, бюд жетні, громадські та інші уст анови та організації, об' єд нання громадян та інші юриди чні особи, а також фізичні осо би - суб' єкти підприємницьк ої діяльності, які використо вують працю найманих працівн иків; фізичні особи - суб' єкт и підприємницької діяльност і, які не використовують прац ю найманих працівників.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування " ТОВ «Оліс» є страх увальником.

Згідно з п.п 2.1 п. 2 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженої постановою правлін ня Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, страхува льники є платниками страхови х внесків.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", страхувальник зо бов'язаний нараховувати, обч ислювати і сплачувати в уста новлені строки страхові внес ки на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування . У відповідності із ч. 6 ст.20 заз наченого Закону, страхувальн ики зобов'язані сплачувати с трахові внески, нараховані з а відповідний базовий звітни й період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зак інчення цього періоду. Для ТО В «Оліс» базовим звітним пер іодом є календарний місяць.

Підпунктом 5.1.4 підпункту 5.1 пу нкту 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхув альниками та застрахованими особами внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсій ного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерст ві юстиції України 16 січня 2004 р оку за № 64/8663 передбачено, що нар аховані за відповідний базов ий звітний період страхові в нески сплачуються платникам и шляхом перерахування безго тівкових сум з їх банківськи х рахунків не пізніше ніж чер ез 20 календарних днів із дня з акінчення цього періоду неза лежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких на раховуються страхові внески .

Відповідно до пункту 2 ч.9 ст.1 06 Закону України "Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування " №1058 від 09.07.2003 р. , за несвоєчасну сплату-страх увальниками страхових внес ків накладається штраф зал ежно від строку затримки пл атежу в розмірі:10 відсотків св оєчасно не сплачених зазначе них сум - у разі затримки їх сп лати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазн ачених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарн их днів включно; 50 відсотків з азначених сум - у разі затримк и їх сплати понад 90 календарни х днів.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених страхових вне сків і фінансових санкцій на раховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахованих за кожн ий день прострочки платежу.

Відповідно до п.п 9.3.2 п.п 9.3 п.9 Ін струкції про порядок обчисле ння і сплати страхувальникам и та застрахованими особами внесків на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни, затвердженої постаново ю правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 та зареєстров аної в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 за №64/8663, у разі , коли страхувальник несвоєч асно сплачує страхові внески , накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: при затримці їх спл ати у строк до 30 календарних д нів включно,-10 відсотків зазна чених сум; при затримці їх спл ати у строк до 90 календарних д нів,- 20 відсотків зазначених с ум; при затримці їх сплати п онад 90 календарних днів, - 50 від сотків зазначених сум.

При цьому складається ріше ння за формою згідно з додатк ом 14. Розрахунок фінансової санкції здійснюється на п ідставі даних картки особо вого рахунку платника. Рішен ня про застосування штрафів, зазначених у цьому підпункт і, складається в залежності в ід терміну затримки сплати с трахових внесків:

1) при затримці до 30 календар них днів включно, на наступни й день після закінчення зазн ачених 30 календарних днів ріш ення про застосування штрафу виноситься у розмірі десяти відсотків від суми фактично сплаченої за цей період недо їмки. Тобто, рішення виносить ся одне на всю суму сплаченої недоїмки за період з 1 до ЗО ка лендарного дня незалежно від кількості випадків сплати з а вказаний період.

2) при затримці сплати страх ових внесків до 90 календарних днів включно, на наступний де нь після закінчення зазначен их 90 календарних днів рішення про застосування штрафу вин оситься у розмірі двадцяти в ідсотків від суми фактично с плаченої за цей період недої мки.

3) при затримці сплати страх ових внесків, що є більшою 90 ка лендарних днів, рішення вино ситься у розмірі п'ятдесяти в ідсотків від суми фактично с плаченої недоїмки.

Одночасно на суми своєчасн о не сплачених страхових вне сків і фінансових санкцій на раховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум кошт ів, розрахованих за кожний де нь прострочки платежу.

УПФУ в Хортицькому районі м . Запоріжжя прийняті рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страх увальником страхових внескі ,:- №555 від 29.09.2006р. на суму 55 грн. 62 коп . (штраф - 46 грн. 06 коп., пеня - 9 грн. 56 к оп.);- №738 від 29.11.2007р. на суму 50 грн. 48 к оп. (штраф - 46 грн. 32 коп., пеня - 4 грн . 16 коп.); - №739 від 29.11.2007р. на суму 152 грн . 23 коп. (штраф - 122 грн. 32 коп., пеня -29 грн. 91 коп.); - №740 від 29.11.2007р. на суму 60 грн. 28 коп. (штраф - 49 грн. 34 коп., пен я - 10 грн. 94 коп.); - №104 від 13.02.2008р. на су му 23 грн. 04 коп. (штраф - 20 грн. 94 коп. , пеня - 2грн. 10 коп.); - №239 від 13.03.2008р. на суму 22 грн. 77 коп. (штраф - 22 грн. 55 к еш., пеня - 0 грн. 22 коп.); - №880 від 09.10.2008р . на суму 5 грн. 25 коп. (штраф - 4 грн. 13 коп., пеня - 1 грн. 12 коп.); - №881 від 09 .10.2008р. на суму 220 грн. 98 коп. (штраф - 1 66 грн. 35 коп., пеня -54 грн. 63 коп.); - №882 в ід 09.10.2008р. на суму 133 грн. 27 коп. (штра ф - 112 грн. 75 коп., пеня -20 грн. 52 коп.).

Відповідно до підпункту 3.1 п ункту 3 Порядку ведення орган ами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання та інших платежів, затв ердженого постановою правлі ння Пенсійного фонду України 19.01.2002 № 2-4 та зареєстрованого в М іністерстві юстиції України 1 березня 2002р. за № 212/6500, з метою об ліку нарахованих і сплачених сум платежів до Пенсійного ф онду України на кожний поточ ний рік відкриваються особов і рахунки для суб'єктів підпр иємницької діяльності незал ежно від форм власності. Згід но з п.п. 4.1 п.4 зазначеного вище П орядку, нарахуванню в особов их рахунках платників підляг ають: зобов'язання, самостійн о визначені платником; зобов 'язання, нараховані органом П енсійного фонду; штрафні сан кції; пеня.

Згідно з п.п. 2.4.1 п.п. 2.4 п.4 Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надход ження платежів зі збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежі в, документами, що підтверджу ють погашення платником зобо в'язань, є одержані від устано в банків виписки з рахунків у вигляді електронного реєстр у розрахункових документів т а їх паперові копії; підпункт ом 4.2.2 підпункту 4.2 пункту 4 перед бачено, що зобов'язання, нарах овані органом Пенсійного фон ду України, проводяться )' карт ках особових рахунків за дан ими реєстру повідомлень у ча стині сум узгоджених зобов'я зань. Нарахування зобов'язан ь, визначених органом Пенсій ного фонду України, проводит ься в особовому рахунку плат ника (стосовно штрафних санк цій - у графі "Нараховано штраф них санкцій " ); підпунктом 4.2.4 пі дпункту 4.2 пункту 4 визначено, щ о нарахування пені здійснюєт ься автоматично в особовому рахунку платника у розділі "Р озрахунки щодо нарахування і сплати пені ".

Відповідно до ч.іЗ ст.106 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування " № 1058 від 09.07.2003 р., про нара хування пені та накладення ш трафів, передбачених частино ю дев'ятою цієї статті, посадо ві особи виконавчих органів Пенсійного фонду, в порядку, в становленому правлінням Пен сійного фонду, виносять ріше ння, які протягом трьох робоч их днів із дня їх^ винесення на дсилаються страхувальнику. С уми пені та штрафів, передбач ених частиною дев'ятою цієї с татті, підлягають сплаті стр ахувальником протягом десят и робочих днів з дня одержанн я відповідного рішення. При ц ьому в цей же строк страхувал ьник має право оскаржити заз начене рішення до вищого орг ану Пенсійного фонду або в су довому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повід омленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійно го фонду, посадовими особами якого прийняте це рішення.

Рішення про застосування фінансових санкцій та на рахування пені за несвоєча сне перерахування страхув альником страхових внескі в №555, №738, -№739, №740, №104, №239, №880, №881, №882 осо бисто отримані ТОВ «Оліс» 19.11 .2008р.

Відповідно до підпункту 3.1 п ункту 3 Порядку ведення орган ами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання та інших платежів, затв ердженого постановою правлі ння Пенсійного фонду України 19.01.2002 № 2-4 та зареєстрованого в М іністерстві юстиції України 1 березня 2002р. за № 212/6500, з метою об ліку нарахованих і сплачених сум платежів до Пенсійного ф онду України на кожний поточ ний рік відкриваються особов і рахунки для суб'єктів підпр иємницької діяльності незал ежно від форм власності. Згід но з п.п. 4.1 п.4 зазначеного вище П орядку, нарахуванню в особов их рахунках платників підляг ають: зобов'язання, самостійн о визначені платником; зобов 'язання, нараховані органом П енсійного фонду; штрафні сан кції; пеня. Згідно з п.п. 2.4.1 п.п. 2.4 п .4 Порядку ведення органами Пе нсійного фонду України облік у надходження платежів зі зб ору на обов'язкове державне п енсійне страхування та інших платежів, документами, що під тверджують погашення платни ком зобов'язань, є одержані ві д установ банків виписки з ра хунків у вигляді електронног о реєстру розрахункових доку ментів та їх паперові копії; п ідпунктом 4.2.2 підпункту 4.2 пунк ту 4 передбачено, що зобов'язан ня, нараховані органом Пенсі йного фонду України, проводя ться )' картках особових рахун ків за даними реєстру повідо млень у частині сум узгоджен их зобов'язань. Нарахування з обов'язань, визначених орган ом Пенсійного фонду України, проводиться в особовому рах унку платника (стосовно штра фних санкцій - у графі "Нарахов ано штрафних санкцій " ); підпу нктом 4.2.4 підпункту 4.2 пункту 4 ви значено, що нарахування пені здійснюється автоматично в особовому рахунку платника у розділі "Розрахунки щодо нар ахування і сплати пені ".

Відповідно до ч.1З ст.106 Закон у України "Про загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування " № 1058 від 09.07.2003 р., про нара хування пені та накладення ш трафів, передбачених частино ю дев'ятою цієї статті, посадо ві особи виконавчих органів Пенсійного фонду, в порядку, в становленому правлінням Пен сійного фонду, виносять ріше ння, які протягом трьох робоч их днів із дня їх винесення на дсилаються страхувальнику. С уми пені та штрафів, передбач ених частиною дев'ятою цієї с татті, підлягають сплаті стр ахувальником протягом десят и робочих днів з дня одержанн я відповідного рішення. При ц ьому в цей же строк страхувал ьник має право оскаржити заз начене рішення до вищого орг ану Пенсійного фонду або в су довому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повід омленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійно го фонду, посадовими особами якого прийняте це рішення.

Рішення про застосування фінансових санкцій та на рахування пені за несвоєча сне перерахування страхув альником страхових внескі в №555, №738, -№739, №740, №104, №239, №880, №881, №882 осо бисто отримані ТОВ «Оліс» 19.11 .2008р. Суми пені та штрафів, пере дбачених частиною дев'ятою с татті 106Закону України "Про загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" №10 58, ТОВ «Оліс» не сплачені.

ТОВ «Оліс» нарахувало за тр авень 2008р. - 184 грн. 80 коп., за червен ь 2008р. - 369 грн. 60 коп., про що свідчат ь звіти зазначеного підприєм ства - Розрахунок суми страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування, що підлягає сплаті за вказані місяці 2008 року. Підп унктом 5.1.4 підпункту 5.1 пункту 5 І нструкції про порядок обчисл ення і сплати страхувальника ми та застрахованими особами внесків на загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни, затвердженої постанов ою правління Пенсійного фонд у України 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстр ованої в Міністерстві юстиці ї України 16 січня 2004 року за № 64/866 3, нараховані за відповідний б азовий звітний період страхо ві внески сплачуються платни ками шляхом перерахування бе зготівкових сум з їх банківс ьких рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із д ня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробі тної плати (доходу), на суми як их нараховуються страхові вн ески. Для ТОВ «Оліс» останнім днем сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за березень 2008р. було - 20 квітня 2008 року, за квітень 2008р. - 20 травня 2008р., за травень 2008р. - 22 червня 2008р., за червень 2008р. - 20 липня 2008р., за ли пень 2008р. - 20 серпня 2008р., за серпен ь 2008р. - 21 вересня 2008р., за вересень 2008р. - 20 жовтня 2008р.

Відповідно до підпункту 2.4 п ункту 2 Порядку ведення орган ами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів зі збору на обов'язкове держа вне пенсійне страхування та інших платежів, затвердженог о постановою правління Пенсі йного фонду України 19.01.2002 р. № 2-4 т а зареєстрованого в Міністер стві юстиції України 1 березн я 2002 року за №212/6500 документами, що підтверджують погашення пла тником зобов'язань є одержан і від установ банків виписки з рахунків у вигляді електро нного реєстру розрахункових документів та їх паперові ко пії, копії квитанцій, одержан і від установ банків або наді слані поштовим переказом.

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону України " Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування ", за рахунок сум, що над ходять від органів державної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки погашаються суми недоїмки, пені та фінанс ових санкцій в порядку кален дарної черговості їх виникне ння. У разі, коли страхувальни к має несплачену недоїмку, пе ню та фінансові санкції та зд ійснює сплату поточних сум с трахових внесків, ці суми зар аховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій. Таким чином, поточні сплати ТОВ «Оліс» в сумі 1098 грн . 60 коп. 1036 грн. 18 коп. - 32% + 62 грн. 42 коп. - 1 -5%) та переплата, яка виникла у Т ОВ «Оліс» станом на 21.04.2008р. в роз мірі 46 грн. 61 коп. (42 грн. 61 коп. - 32% + 4 г рн. 00 коп. - 1-5%) були зараховані в р ахунок погашення недоїмки із страхових внесків, що виникл а за період з березня по верес ень 2008р., що складає 1658 грн. 28 коп.(15 64 грн. 06 коп. - 32% + 94 грн. 22коп. - 1-5%): 1658 грн . 28 коп. - (1098 грн. 60 коп. + 46 грн. 61 коп.) = 513 грн. 07 коп. (недоїмка, що залиши лась у ТОВ «Оліс» на кінець зв ітного періоду).

Відповідно до ч.2 ст.106 Закону України " Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування " та пункту 8 Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, сум и страхових внесків своєчасн о не сплачені страхувальнико м, вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків (недоїмка) і стя гуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій; частиною 3 зазначено го Закону передбачено, що орг ани Пенсійного фонду за форм ою і у строки, визначені правл інням Пенсійного фонду, надс илають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Відповідно до підпун кту "б" підпункту 8.2. пункту 8 Інс трукції про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння до"" Пенсійного фонду Укра їни, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1, якщо страхув альник має на кінець звітног о періоду недоїмку зі сплати страхових внесків, органи Пе нсійного фонду надсилають ст рахувальникам вимогу про спл ату недоїмки щомісяця протяг ом п'яти днів, наступних за зві тним базовим періодом. Вимог а вважається надісланою (вру ченою) юридичній особі, якщо ї ї передано посадовій особі т акої юридичної особи під під пис або надіслано листом з по відомленням про вручення.

Згідно картки особового ра хунку страхувальника (32,2%) стан ом на 29.01.2008р. Товариство з обмеж еною відповідальністю «Оліс » мало борг зі штрафних санкц ій в сумі 562 грн. 82 коп. та по пені в сумі 126 грн. 99 коп., разом 689 грн. 81 коп. Відповідно до картки осо бового рахунку ( 1-5%) станом н. 29.01.2 008р. ТОВ «Оліс» мало борг зі штр афних санкцій в розмірі 27 грн. 94 коп. та по пені в сумі 6 грн. 17 ко п., разом 34 грн. 11 коп. Загальна су ма штрафних санкцій складає 590 грн. 76 коп., пені 133 грн. 16 коп.

Управлінням Пенсійного фо нду України в Хортицькому ра йоні М.Запоріжжя до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Оліс» була надіслана вимога про сплату боргу №Ю - 408 від 05.12.2008 року

Відповідно до абз.7 ч.З ст.106 За кону України " Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування ", у разі якщо стра хувальник, який одержав вимо гу територіального органу Пе нсійного фонду про сплату не доїмки і протягом десяти роб очих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимоз і суму недоїмки, або не узгоди в вимогу з відповідним орган ом Пенсійного фонду, або не ос каржив вимогу в судовому пор ядку, а також у разі якщо страх увальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму не доїмки протягом десяти робоч их днів після отримання узго дженої вимоги, орган Пенсійн ого фонду має право звернути ся до суду з позовом про стягн ення недоїмки.

У зв'язку з несплатою ТОВ «О ліс» страхових внесків на загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування, ус кладнюється виконання Пенсі йним фондом України одного з основних завдань, передбаче них п.З Положення про Пенсійн ий фонд України, затверджено го Указом Президента України від 01.03.2001 р. № 121/2001, а саме: забезпеч ення збирання та акумулюванн я коштів, призначених для пен сійного забезпечення, повног о і своєчасного фінансування витрат на виплату і доставку пенсій та інших соціальних в иплат.

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 71 КАС України, кожна сторона по винна довести ті обставини, н а яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадкі в, встановлених статтею 72 цьог о Кодексу.

За таких обставин суд прийш ов до висновку про те, що позов ні вимоги позивача про стягн ення з ТОВ «Оліс» 544,84грн. забо ргованості зі сплати страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування є обґрунтованими, з аснованими на законі, підтве рдженими зібраними у справі доказами та такими, що підляг ають задоволенню у повному о бсязі.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

На підставі викладеного ви ще, а також враховуючи, що відп овідач в судове засідання не з' явився, проти позову не за перечив, доводи позивача не с простував, про дату, місце та ч ас судових засідань повідомл ений належним чином, позовні вимоги позивача про стягнен ня з ТОВ «Оліс» 544,84грн. заборг ованості зі сплати страхових внесків є обґрунтованими.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160, 162, 163, 167 КА С України, суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов прокурора Хортиць кого району міста Запоріжжя в інтересах держави, в особі о ргану державою здійснювати в ідповідні функції у спірних правовідносинах - Управлін ня Пенсійного фонду України в Хортицькому районі міста Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю “Оліс” стягнення заборгован ості в розмірі 544,84 грн., задовол ьнити.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю “О ліс”, 69076, м. Запоріжжя, пр. Ювілей ний, 30/55, код ЄДРПОУ 30314311) заборгов аність у розмірі 544 (п' ятсот с орок чотири) грн. 54 коп. на корис ть Управління Пенсійного фон ду України в Хортицькому рай оні міста Запоріжжя (69076, м. З апоріжжя, вул. Запорізького К озацтва, 25-а, Р/ рахунок № 25604301201081 в філії ЗОУ ВАТ «Державний оща дний банк України», МФО 313957, код ЄДРПОУ 20516929). Видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інс танції, якщо інше не встановл ено КАС України , набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встанов леного цим Кодексом, якщо так у заяву не було подано.

Заява про апеляційне оска рження постанови суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення, а в разі складення п останови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду п ершої інстанції подається пр отягом двадцяти днів після подання заяви про апеляці йне оскарження.

Заява про апеляційне оска рження чи апеляційна скарга , подані після закінчення ст років, встановлених цією ст аттею, залишаються без розгл яду, якщо суд апеляційної інс танції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що пос тановляється ухвала.

Постанову у повному обсяз і, відповідно до вимог ст. 160 КАС України, оформлено і підписа но 02.10.2009р.

Суддя О.М. Нечипур енко

02.10.2009 року постанова не набр ала законної сили.

Суддя О .М. Нечипуренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.09.2009
Оприлюднено15.12.2010
Номер документу6436212
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3678/09/0870

Постанова від 02.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 24.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

Ухвала від 20.07.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

Ухвала від 22.06.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні