Ухвала
від 30.01.2017 по справі 758/1231/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1231/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2017 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва Роман О.А.,

при секретарі Іванюк І.О.,

за участю прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 Чорної О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві

клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 Чорної О.С.,

про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури № 7 Чорна О.С., звернулася до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СВ Подільського Управління поліції ГУ НП в місті Києві, знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42016101070000196 від 17.10.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Підставою для внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала інформація Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України, про те, що службові особи ТОВ "НТР" (код ЄДРПОУ 32961013, адреса: м. Київ, вул. Воздвиженська, 10-А), діючи умисно, упродовж 2015-2016 рр., за попередньою змовою зі службовими особами Управління житлово-комунального господарства Конотопської міської ради Сумської області (код ЄДРПОУ 23045927), ТОВ "Медтехніка" (код ЄДРПОУ 23291655), під приводом виконання підрядних робіт по об'єкту "Добудова незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7-А в м. Конотоп. Коригування.", привласнили кошти державного бюджету на суму понад 5 млн. грн.

У ході досудового розслідування встановлено, що у 2015 році замовником робіт добудови незавершеного пологового будинку - Управлінням житлово-комунального господарства Конотопської міськради Сумської області (код ЄДРПОУ 23045927, місцезнаходження: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, проспект Миру, 8) проведено відкриті торги щодо добудови незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7а в м. Конотоп.

Переможцем вказаного конкурсу визначили ТОВ Ремсервіс (код ЄДРПОУ 32690599, юридична адреса: 41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Батуринська, 9).

11.12.2015 року між Управлінням ЖКГ Конотопської міської ради в особі начальника управління ОСОБА_2 та ТОВ Ремсервіс в особі ОСОБА_3 підписаний договір № 280/112 на виконання роботи по об'єкту Добудова незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7а в м. Конотоп. Коригування. на виконання робіт на суму 17 млн. 874 тис. 191 грн.

У той же день підписана додаткова угода № 1 до вказаного договору, зі зменшення договірної ціни до 16 млн. 258 тис. 300 грн. у зв'язку з відсутністю подальшої потреби у виконанні будівельних робіт і необхідністю виключно поставки медичного обладнання на всю суму тендеру.

З викладеного вбачається, що Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області проведено конкурс на закупівлю одного предмета закупівлі, а фактично закуплено зовсім інший.

Конкурсні торги на предмет закупівлі, як його викладено у додатковій угоді №1 до договору, не проводилися.

Встановлено, що постачання на адресу ТОВ Ремсервіс медичного обладнання, використаного при виконанні вищевказаного договору, здійснювалось на підставі договору поставки № 14/12-1 від 14.12.2015 року здійснювалося ТОВ НТР (код ЄДРПОУ 32961013, юридична адреса: м. Київ, вул. Воздвиженська, 10а).

У свою чергу, необхідне медичне обладнання ТОВ НТР отримувало на підставі договору комісії на продаж товарів з ФОП ОСОБА_4 від 01.12.2015 року № 01/12/15 та договору комісії на продаж товарів ФОП ОСОБА_5 від 07.12.2015 року № 07/12/15.

Вибірковим аналізом адекватності цін, за якими замовником робіт закуплено вказане обладнання встановлено, що ФОП ОСОБА_4 закупив ліжко акушерське у кількості 4 шт. (видаткова накладна № 673) у ТОВ Біомед ЛТД за ціною 199 798 грн. за одиницю на загальну суму 799 192 грн., а ТОВ НТР приблизно у той же час ліжка цієї ж комплектації у тієї ж кількості продав ТОВ Ремсервіс за ціною 301 399,5 грн. тис. на загальну суму 1205 598 грн. (видаткова накладна № 86 від 17.12.2015 р.) Різниця у ціні склала 406,4 тис.грн.

Крім того, закуплено три стерилізатора парових за ціною 264 тис. грн. за штуку (видаткова накладна № 87 від 17.12.2015 р.), хоча фактична ціна згідно інформації офіційного дистриб'ютора становить 137 тис. грн. Різниця у ціні склала 381 тис. грн.

Таким чином, лише по двох проаналізованих позиціях закупочні ціни значно завищено, що завдало збитку на суму 787,4 тис. грн.

Наведені обставини свідчать про закупівлю Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області за бюджетні кошти медичного обладнання поза конкурсними торгами за завищеними цінами і розкрадання таким чином бюджетних коштів, тобто вказує на наявність ознак злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Крім того встановлено, що фактично поставку медичного обладнання здійснювало ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), а ТОВ Ремсервіс свої зобов'язання за договором не виконало.

На даний час в ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність в отриманні оригіналів наступних документів, що перебувають у володінні ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), а саме до документації про укладання, а також виконання договору, укладеного між Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області та ТОВ Ремсервіс , на проведення робіт по вказаному об'єкту, а саме договорів та додаткових угоди до них, проектно-кошторисної документації, актів приймання виконаних робіт, рахунки-фактури, документів про оплату виконаних робіт, іншої документації щодо укладання та виконання вказаного договору.

Вказана документація знаходяться за місцем реєстрації ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), оскільки саме цим товариством проводились роботи з добудови незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7-А в м. Конотоп та поставлялось медичне обладнання.

Відомості, які міститься у зазначених документах, містять інформацію про спосіб викрадення, розмір заподіяних збитків та коло осіб, причетних до вчинення злочину, вказують на факти та обставини, що мають значення для кримінального провадження і підлягають доказуванню та будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Іншими способами довести ці обставини неможливо, оскільки жодна особа, крім контрагентів, не володіє документами з укладення та виконання договору на виконання роботи по об'єкту Добудова незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7а в м. Конотоп. Коригування.

Ураховуючи, що іншим способом отримати інформацію та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів вказаних документів з можливістю їх вилучення, у зв'язку з чим стороною обвинувачення порушується питання про вилучення оригіналів зазначеної документації для забезпечення можливості проведення судових технічних експертиз документів, а також судово-почеркознавчих експертиз.

Зазначена документація не включає документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги вищевикладене та, враховуючи те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, прокурор просив надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 7 Чорній О.С., іншим прокурорам у провадженні, а також за їх дорученням співробітникам ГУ КЗЕ СБУ та УСБУ в Сумській області у кримінальному провадженні № 42016101070000196 від 17.10.2016 року тимчасовий доступ до оригіналів документів та надати дозвіл на вилучення оригіналів документів в ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), а саме до документації про укладання, а також виконання договору, укладеного між Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області та ТОВ Ремсервіс , на проведення робіт по об'єкту Добудова незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7-А в м. Конотоп. Коригування , а саме договорів та додаткових угоди до них, проектно-кошторисної документації, актів приймання виконаних робіт, рахунки-фактури, документів про оплату виконаних робіт, іншої документації щодо укладання та виконання вказаного договору.

Розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про достатність підстав для його задоволення.

Такого висновку слідчий суддя дійшов зі слідуючих підстав.

Судом установлено, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 5 ст. 191 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016101070000196 від 17.10.2016 року (а.с. 5).

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи те, що в судовому засіданні доведені підстави вважати, що у володінні ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), може міститись інформація про укладання, а також виконання договору, укладеного між Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області та ТОВ Ремсервіс , яка має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може сприяти розкриттю кримінального провадження, встановленню всіх учасників кримінального правопорушення, мати доказове значення по справі та з метою недопущення знищення необхідної інформації, приходжу до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв'язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В ИВ :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 Чорної О.С., про тимчасовий доступ до речей і документів - ЗАДОВОЛЬНИТИ.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 7 Чорній О.С., іншим прокурорам у провадженні, а також за їх дорученням співробітникам ГУ КЗЕ СБУ та УСБУ в Сумській області у кримінальному провадженні № 42016101070000196 від 17.10.2016 року тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю вилучення оригіналів документів в ТОВ ДП МедТехСервіс (код ЄДРПОУ 32602392, юридична адреса: м. Суми, вул. Троїцька, 20), а саме до документації про укладання, а також виконання договору, укладеного між Управлінням ЖКГ Конотопської міськради Сумської області та ТОВ Ремсервіс , на проведення робіт по об'єкту Добудова незавершеного об'єкту під пологовий будинок з діагностичним центром та дитячу поліклініку по вул. Семашка, 7-А в м. Конотоп. Коригування , а саме договорів та додаткових угоди до них, проектно-кошторисної документації, актів приймання виконаних робіт, рахунки-фактури, документів про оплату виконаних робіт, іншої документації щодо укладання та виконання вказаного договору.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Виготовлено два примірники ухвали, один з них зберігається в матеріалах справи.

Слідчий суддя О. А. Роман

Дата ухвалення рішення30.01.2017
Оприлюднено31.01.2017
Номер документу64386702
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/1231/17

Ухвала від 30.01.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Роман О. А.

Ухвала від 30.01.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Роман О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні