Рішення
від 31.01.2017 по справі 243/10893/16-ц
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 243/10893/16-ц

2/243/538/2017

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2017 року м. Слов?янськ

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Кузнецова Р.В.

при секретарі Малиновській І.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні місцевого суду в м. Слов'янську цивільну справу за позовом Кредитної спілки Залоговое агенство до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором та судових витрат,

В С Т А Н О В И В:

29 грудня 2016 року Кредитна спілка Залоговое агенство звернулася до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором та судових витрат, мотивуючи свої вимоги порушенням відповідачем зобов'язань відповідно до умов договору.

У позовній заяві зазначено, що 22 жовтня 2013 року між Кредитною спілкою Залоговое агенство та відповідачем ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № 2361, відповідно до умов якого ОСОБА_1 надані на умовах повернення, забезпеченості, цільового характеру використання та платності кредитні кошти в сумі 29000,00 гривень, зі змінюваною процентною ставкою, з кінцевим терміном повернення не пізніше 22 жовтня 2014 року.

У зв'язку із неналежним виконанням своїх зобов'язань за кредитним договором, станом на 16.11.2016 року загальна заборгованість за кредитним договором становить 48022,08 грн., в тому числі: заборгованість за кредитом - 14060,13 грн., заборгованість по процентам за користування кредитом - 33961,95 грн.

Виходячи з наведеного, посилаючись на положення статей 526, 527, 530, 1054 ЦК України, статей 3, 15, 107 ЦПК України та протиправність дій відповідача, якими суттєво порушуються законні права кредитора, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором у сумі 48022,08 грн. та понесені судові витрати по оплаті судового збору в сумі 1378,00 грн.

Представник позивача ОСОБА_2, належним чином повідомлений про дату, місце та час розгляду справи, у судове засідання не з'явився, про причини неявки не повідомив.

Під час розгляду справи, судом приймалися усі передбачені діючим законодавством заходи щодо належного повідомлення відповідача ОСОБА_1 про місце, день та час розгляду справи. Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 р. № 1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження , пересилання пошти не здійснюється до м. Горлівка Донецької області, де зареєстровано місце проживання ОСОБА_1, що позбавлює суд можливості надіслання поштою судового виклику до суду за зареєстрованим у передбаченому законом порядку місцем проживання відповідача (ч.5 ст.74 ЦПК України). Тому відповідно до вимог ч.9 ст. 74 ЦПК України виклик у судове засідання відповідача було здійснено шляхом розміщення оголошення у друкованому засобі масової інформації державної сфери розповсюдження - газеті Урядовий кур'єр .

Незважаючи на прийняті судом заходи, відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, про причини своєї неявки суд не повідомила, заяви про відкладення розгляду справи від неї до суду не надходило.

Аналізуючи наведені обставини, суд приходить до переконання, що відповідачем ОСОБА_1 недобросовісно здійснюються її процесуальні права, у зв'язку з чим, суд приходить до висновку про належне повідомлення відповідача, а тому суд вважає можливим розглядати справу за відсутності відповідача на підставі наявних у ній доказів, з дотриманням вимог, встановлених законом.

Вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази, суд у межах заявлених позовних вимог (ст.11 ЦПК України) встановив наступне.

Приписами частини 1 статті 1054 Цивільного кодексу України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

22 жовтня 2013 року юридична особа - кредитна спілка Залоговое агенство , і ОСОБА_1, РНОКПП: НОМЕР_1, уклали кредитний договір № 2361, відповідно до умов якого ОСОБА_1 надані на умовах строковості, зворотності, цільового характеру використання, платності та забезпеченості кредитні кошти в сумі 29000,00 гривень, зі сплатою 55 % річних. Позичальник зобов'язався погашати кредит та проценти щомісячними платежами /а.с.5-8/.

Судом встановлено, що кредитний договір укладений у письмовій формі, підписаний уповноваженими на це посадовими особами КС Залоговое агенство , та особисто ОСОБА_1, зміст правочинів не суперечить актам цивільного законодавства та моральним засадам суспільства, і на підставі статті 629 ЦК України цей договір є обов'язковим для виконання.

Статтею 204 ЦК України проголошена презумпція правомірності правочину: правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Наявними в матеріалах справи документами підтверджено, що позивач повністю виконав умови кредитного договору, надавши ОСОБА_1 кредит у сумі 29000,00 грн.

Відповідно до п.10.2 кредитного договору № 2361 від 22.10.2013 року, він набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами /а.с.5-8/.

Згідно наданого позивачем розрахунку заборгованості по кредитному договору № 2361 від 22.10.2013 року вбачається, що станом на 16.11.2016 року позичальник має заборгованість за кредитом - 14060,13 грн. /а.с.10-11/.

Згідно з п.2.7.1 кредитного договору проценти (відсотки) за користування кредитом 55 % від суми кредиту (у процентному виразі) або 9343,75 грн. (у грошовому виразі). Відповідно до п.3.1 кредитного договору плата за користування кредитом (проценти) є змінюваною. Згідно з п.3.4 кредитного договору сторони домовились, що погашення кредиту та процентів за користування кредитом здійснюватиметься згідно графіку розрахунків, що є невід?ємною частиною цього договору. В такому випадку кредит визнається кредитом з нормальним рівнем ризику та розмір змінюваної процентної ставки за користування кредитом становить 55,00 % річних. Як вбачається з п. 3.5 кредитного договору у разі прострочення планового платежу в строк, що не перевищує п?ять банківських днів від дати платежу, цей кредит визнається кредитом з підвищеним рівнем ризику, і з наступного дня за днем несплати планового платежу, розмір змінюваної процентної ставки становить (10*1+45) % річних. Максимальний розмір змінюваної процентної ставки для кредитів з підвищеним рівнем ризику дорівнює двократному розміру змінюваної процентної ставки, визначеної п.3.4 цього договору /а.с.5-8/.

Згідно розрахунку заборгованості КС Залоговое агенство відповідачу ОСОБА_1 за час фактичного користування кредитними ресурсами станом на 16 листопада 2016 року нарахована заборгованість по процентам за користування кредитом у розмірі 33961,95 грн. /а.с.10-11/.

Як вбачається із розрахунку заборгованості за кредитним договором, останній платіж за кредитним договором було зроблено відповідачем 21 липня 2014 року у сумі 652,64 грн. /а.с.10-11/.

З огляду на наведене суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 порушувалися умови укладеного договору по своєчасному поверненню суми кредиту та сплаті відсотків за користування ним, унаслідок чого утворився борг перед позивачем у зазначеній сумі. Таким чином, суд визнає, що відповідач в односторонньому порядку відмовився від належного виконання взятих на себе зобов'язань за договором.

Суд визнає правильним представлений КС Залоговое агенство розрахунок періоду і суми заборгованості, що утворилась у ОСОБА_1 по заборгованості за кредитом та заборгованості по процентами за користування кредитом за кредитним договором № 2361 від 22.10.2013 року. Розрахунок відповідає умовам укладеного договору.

За правилами статей 525, 526 і 527 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У матеріалах справи відсутні будь-які об'єктивні дані того, що відповідач вживав заходи для належного виконання зобов'язання по даному правочину, у зв'язку з чим порушення зобов1язання визнається судом таким, що сталося з його вини.

Проаналізувавши встановлені фактичні обставини по справі, оцінивши представлені сторонами в силу статті 60 ЦПК України докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що ОСОБА_1 належним чином не виконує зобов'язання, передбачене укладеним в установленому законом порядку кредитним договором. Такі дії відповідача є неправомірними, тому позовні вимоги КС Залоговое агенство про стягнення заборгованості за кредитним договором підлягають задоволенню у повному обсязі.

Позивачем документально підтверджено платіжним дорученням сплата при зверненні з позовом до суду судового збору в розмірі 1378,00 грн., який відповідно до вимог статті 88 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в повному обсязі. Відповідно до роз'яснень, викладених у п.49 Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах від 17.10.2014 р. №10, витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача, підлягають розподілу судом відповідно до статті 88 ЦПК України, тобто підлягають стягненню з відповідача на користь позивача у повному обсязі у сумі 420,00 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, статтями 525-527, 554, 611, 629, 1054 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Кредитної спілки Залоговое агенство задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1, РНОКПП: НОМЕР_1, на користь Кредитної спілки Залоговое агенство (місцезнаходження: м.Костянтинівка, проспект Ломоносова, 123, код ЄДРПОУ 25902413) заборгованість за кредитним договором № 2361 від 22 жовтня 2013 року станом на 16 листопада 2016 року в сумі 48022,08 грн ., з яких: заборгованість за кредитом - 14060,13 грн., заборгованість по процентам за користування кредитом - 33961,95 грн., та судовий збір у сумі 1378,00 грн. та витрати, пов'язані із публікацією оголошення про виклик відповідача у пресі у сумі 420,00 грн., а в загальній сумі 49820 (сорок дев'ять тисяч вісімсот двадцять) гривень 08 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду Донецької області через Слов'янський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду ОСОБА_3

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення31.01.2017
Оприлюднено02.02.2017
Номер документу64389298
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/10893/16-ц

Ухвала від 31.01.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Рішення від 31.01.2017

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

Ухвала від 30.12.2016

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Кузнецов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні