Рішення
від 26.01.2017 по справі 925/1582/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" січня 2017 р. Справа № 925/1582/16

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Грачова В.М., при секретарі Ткаченку А.О., за участю представників сторін: позивача - ОСОБА_1 за посадою (керівник), ОСОБА_2 за довіреністю, відповідача - ОСОБА_3 за посадою (керівник), у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Черкаси, розглянувши справу за позовом Комунального закладу "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" до Черкаської районної лікарні с.Мошни Черкаського району про стягнення 11562 грн. 72 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Комунальний заклад "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" звернувся в Господарський суд Черкаської області з позовом до Черкаської районної лікарні с.Мошни Черкаського району (далі - відповідач) про стягнення, на підставі договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності № 14 від 24.12.2014 року та договору про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю № 14 від 24.12.2014 року, 1 грн. заборгованості з орендної плати, 11 561 грн. 72 коп. заборгованості за отримані комунальні послуги та утримання орендованого майна, що разом складає 11 562 грн. 72 коп. та відшкодування судових витрат.

В судовому засіданні, яке відбулося 26.01.2017 року, позивач підтримав позовні вимоги та просив позов задовольнити повністю з підстав, зазначених у позові, відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, в засіданні суду відповідач позовні вимоги визнав повністю.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі письмові докази та оцінивши їх у сукупності, суд позовні вимоги задовольняє повністю з наступних підстав.

24.12.2014 року позивач - Комунальний заклад "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги", як орендодавець, і відповідач - Черкаської районної лікарні с.Мошни Черкаського району, як орендар, уклали договір оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності № 14 (далі - Договір), за умовами п. 1.1 якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове користування нежитлові приміщення, що знаходяться в будівлях АЗПСМ с. Софіївка, с. Будище, с. Тубільці, с. Байбузи та с. Яснозіря, що складає всього загальної площі 87,36 кв.м. (далі-майно).

Згідно п. 3.1, 3.2 розмір річної орендної плати становить 1 гривню; орендна плата перераховуються на рахунок орендодавця щомісячно не пізніше двадцятого числа місяця наступного за звітним.

Пунктом 4.2 Договору визначено, що орендодавець зобов'язаний відшкодовувати витрати на утримання орендованого майна згідно договору про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю (додаток).

24.12.2014 року сторони уклали договір про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю № 14, за умовами п. 1.1 якого балансоутримувач (Комунальний заклад "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги") забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівель, що знаходяться за адресою: с. Мошни, вул. Леніна, 58, Черкаський район, Черкаська область, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором.

Згдіно з п.п. 2.2.3 договору про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю № 14 орендар зобов'язується не пізніше 28 числа звітного місяця вносити плату на рахунок балансоутримувача будівлі за санітарне обслуговування прибудинкової території та допоміжних приміщень будівлі, технічне обслуговування будівлі відповідно до загальної площі приміщення, на ремонт відповідно до відновної вартості приміщення, а також за комунальні послуги.

По акту прийому-передачі індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності від 24.12.2014 року орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування нежитлові приміщення, які є об'єктом договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності № 14 від 24.12.2014 року.

22.06.2015 року сторони уклали додаткові угоди №1 до договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності № 14 від 24.12.2014 року та договору про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю № 14 від 24.12.2014 року, відповідно до яких, у зв'язку з несплатою орендної плати та комунальних послуг, сторони домовилися про припинення дії вищезазначених договорів з 25.06.2015 року, крім того, орендар визнав та зобов'язався сплатити всю суму заборгованості за спірними договорами, що виникла за період з 09.01.2014р. по 31.12.2014р.

За розрахунком позивача станом на 01.12.2016 року за період 2014 року заборгованість відповідача по орендній платі становить в розмірі 1 грн., а заборгованість по оплаті витрат на утримання об'єкта оренди та витрат на комунальні послуги становить 11561 грн. 72 коп.

Заборгованість підтверджується, зокрема, підписаним між позивачем та відповідачем ОСОБА_4 звірки взаємних розрахунків та Актом прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг) № 1 від 24.12.2014 року. Також, в ході розгляду спору відповідач визнав позов повністю.

Спірні правовідносини сторін виникли із договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що належить до районної комунальної власності № 14 від 24.12.2014 року та договору про відшкодування витрат орендованого майна на надання комунальних послуг орендарю № 14 від 24.12.2014 року, вимоги позивача витікають із прав і зобов'язань сторін за цими договорами. За своєю правовою природою спірні правовідносини відноситься до договірних зобов'язань найму (оренди) та до договорів по наданню послуг.

Згідно з ч.1 ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу (ч.2 ст.509 Цивільного кодексу України).

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори.

Згідно ч.1 ст.626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

За приписами частини другої статті 762 Цивільного кодексу України та частини третьої статті 285 Господарського кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частиною першою ст. 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст.ст. 598, 599 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 Цивільного кодексу України).

Станом на день звернення до суду з даною позовною заявою, заборгованість відповідача з орендної плати становить 1 грн., за отримані комунальні послуги та утримання орендованого майна становить 11 561 грн. 72 коп., що разом складає 11 562 грн. 72 коп. (11561,72 грн.+1 грн.), що підтверджується матеріалами справи та визнано відповідачем.

Частиною 5 ст. 22 ГПК України встановлено, що відповідач має право визнати позов повністю або частково.

Згідно з ч. 5 ст. 78 ГПК України, у разі визнання відповідачем позову суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Відповідач позов визнав, його дії не суперечать законодавству і не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, визнання позову відповідачем судом приймається.

Враховуючи, що в ході розгляду спору судом встановлено зобов'язання відповідача сплатити на користь позивача 11 562 грн. 72 коп. заборгованості, що відповідачем визнано, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України відшкодування судових витрат в сумі 1 600 грн. покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84 ГПК України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Черкаської районної лікарні с.Мошни Черкаського району, місцезнаходження: 19615, Черкаська область, Черкаський район, с. Мошни, вул. Спасо-Преображенська, 58, код ЄДРПОУ 21368619 на користь Комунального закладу "Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги", місцезнаходження: 19604, Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Пирогова, 3, код ЄДРПОУ 38981957 - 1 грн. заборгованості з орендної плати, 11 561 грн. 72 коп. за отримані комунальні послуги та утримання орендованого майна та 1 600 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня підписання.

Суддя В.М. Грачов

Дата ухвалення рішення26.01.2017
Оприлюднено03.02.2017
Номер документу64396620
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1582/16

Рішення від 26.01.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Ухвала від 23.12.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні