Постанова
від 28.10.2010 по справі 2а-5353/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5353/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючої судді - Гром Л.М.

при секретарі - Тищенко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Прокурора Срібнянського району в інтересах управління Пенсійного фонду України в Срібнянського районі до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах про стягнення заборгованості по страхових внесках,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач, 19.10.2010 року звернувся до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах (ід. код 33365767) і просить стягнути з відповідача заборгованість у сумі 56706,96 грн. на користь управління Пенсійного фонду України в Срібнянському районі на р/р 2560630301297, Талалаївське відділення ВАТ Державний ощадний банк України , МФО 343109, мотивуючи тим, що відповідач не виконує належним чином вимог чинного законодавства, а саме не сплачує страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

В судове засідання прокурор не з'явився, надав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі та позов задовольнити повністю.

Представник позивача також позов та його мотиви підтримав повністю посилаючись на обставини, які викладені в позовній заяві, просив позов задовольнити повністю.

Представники позивача та відповідача в судове засідання не з'явилися про день, час і місце слухання справи повідомлені належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до ст.. 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання не здійснювалось.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню на слідуючих підставах.

Встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю Компанія Птах зареєстроване в Управлінні Пенсійного Фонду України в Срібнянському районі, як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язана нараховувати, обчислювати та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Страхувальниками відповідно до п. 1 ст.14 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року № 1058 (ОСОБА_1 України № 1058) є підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру - для осіб, зазначених у п.п.1,10,15 ст.11 цього Закону.

Зазначені страхувальники згідно ч. 1 ст.15 Закону №1058 є платниками страхових внесків до Пенсійного фонду.

Страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки і в повному обсязі страхові внески (п.6 ч.2 ст. 17 Закону №1058).

Частиною 12 статті 20 Закону № 1058 передбачено, що страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія Птах , як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, згідно п.6 ч.2 ст. 17 Закону №1058 зобов'язане нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058 відповідач у строки, встановлені Законом № 1058, подав до управління ПФУ розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті.

Станом на 01.09.2010 року відповідач має заборгованість перед Пенсійним фондом в сумі 56706,96 грн. Сума заборгованості по страхових внесках підтверджується розрахунком сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за травень 2010 року - липень 2010 року, які були належним чином оформлені та надіслані на адресу управління Пенсійного фонду України.

В зв'язку з несвоєчасною сплатою сум страхових внесків 04.01.2010 року начальником управління Пенсійного фонду України в Чернігівському районі були винесені Рішення № 10 та № 11 від 06.05.2010 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків, розраховані відповідно до підпункту 9.3.2 пункту 9.3 та пункту 10.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Вказані Рішення було вручено уповноваженій особі відповідача, в передбаченому Законом порядку. Відповідач узгодив суми штрафних санкцій та пені зазначені в Рішеннях, оскільки протягом 10-ти робочих днів Рішення не були оскаржені в порядку передбаченому ст. 106 Закону №1058.

Відповідно до п. 3 ст.106 Закону №1058 територіальні органи Пенсійного фонду є органами стягнення по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч.2,3 ст.106 Закону №1058, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст.20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч. 3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (надалі-недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно ч. 1-3 п.З ст.106 Закону №1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені вищезгаданим Законом, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суму недоїмки та суму фінансових санкцій.

На підставі карток особових рахунків боржника відповідно до пунктів 8.2., 8.3. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8661, відповідачу направлено вимогу про сплату боргу від 03.09.2010 року № Ю 22, яка отримана представником відповідача 07.09.2010 року. Але борг згідно вимоги протягом 10-ти днів не оскаржувався і не сплачений.

Згідно ч.8 п. 3 ст.106 Закону №1058 у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби.

Доказів сплати, як і доказів, що спростовують викладені в позовній заяві обставини, відповідач не надав, добровільно визначену вимогою суму в повному обсязі не сплатив, саму вимогу не оскаржив.

В силу вимог ч.2 ст.36-1 Закону України Про прокуратуру №1789-XII від 05.11.1991 року підставою до реалізації прокурором визначених Конституцією України повноважень, є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Враховуючи викладене, суд погоджується із позицією прокурора, що бездіяльність товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах , що полягає в утриманні від вчасної сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, зачіпає інтереси держави, оскільки перешкоджає поповненню накопичувального фонду, за рахунок якого виплачуються пенсії та покриваються адміністративні витрати для забезпечення функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Тому позовні вимоги прокурора Срібнянського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Срібнянському районі до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах підлягають задоволенню, а заборгованість зі сплати страхових внесків стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в Срібнянському районі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 122, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Прокурора Срібнянського району в інтересах управління Пенсійного фонду України в Срібнянського районі задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах на користь управління Пенсійного фонду України в Срібнянському районі (р/р 2560630301297, Талалаївське відділення ВАТ Державний ощадний банк України , МФО 343109) заборгованість по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у сумі 56706 грн. 96 коп.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

< Поле для вводу тексту >

Суддя Гром Л.М.

Дата ухвалення рішення28.10.2010
Оприлюднено01.02.2017

Судовий реєстр по справі —2а-5353/10/2570

Ухвала від 20.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Постанова від 28.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні