Постанова
від 03.11.2010 по справі 2а-5138/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5138/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          03 листопада 2010 р.                                                                                м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Падій В.В.,

при секретарі Кондратенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, робочий орган виконавчої дирекції Фонду - Бахмацький районний центр зайнятості до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" про стягнення страхових внесків,-

В С Т А Н О В И В :

05.10.2010 року Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, робочий орган виконавчої дирекції Фонду - Бахмацький районний центр зайнятості (далі - Бахмацький районний центр зайнятості) звернувся до суду з адміністративним позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" (СТОВ "Світанок") про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в розмірі 8347,49 грн. та пені в розмірі 6495,51 грн., на загальну суму 14843,00 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач зареєстрований як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття та зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески. Однак всупереч цього за відповідачем рахується недоїмка зі сплати страхових внесків, яка останньою в добровільному порядку не сплачена.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин або без повідомлення ним про причини неприбуття розгляд справи не відкладається і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки застосовуються у разі повторного неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Оскільки, відповідача було належним чином повідомлено про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується зворотніми повідомленнями з відміткою про вручення, суд дійшов висновку про можливість подальшого розгляду адміністративної справи за його відсутності.

Судове засідання здійснювалось в порядку передбаченому ст. 41 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що СТОВ "Світанок" (ідентифікаційний код 03794727) взято на облік до Бахмацького районного центру зайнятості як платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з 27.07.1998 року.

Відповідно ч. 3 ст. 17 Закону України від 02.03.2000 року № 1533-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон № 1533-III) перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань. Якщо роботодавці несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються санкції, передбачені статтею 38 Закону № 1533-III.

Статтею 35 Закону № 1533-III передбачено обов'язок роботодавця своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону № 1533-III роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штрафу та пеню.

Відповідно до п.п. 7.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці тасоціальної політики України від 18 грудня 2000 р. № 339 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за N 30/5221 (далі – Інструкція) контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків здійснюється центрами зайнятості шляхом проведення планових перевірок.

Згідно п.п. 7.4 Інструкції у разі виявлення під час перевірки простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків (недоїмки) вони донараховуються та стягуються з нарахуванням пені та накладанням штрафу. Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу (додаток 7) (далі - рішення), приймається керівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду чи його заступником за місцезнаходженням (місцем проживанням) платника страхових внесків на підставі акта перевірки.

Бахмацьким районним центром зайнятості 23.09.2010 року проведено планову документальну перевірку з питань дотримання вимог законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообовзякове державне страхування України на випадок безробіття за період з 13.05.2009 року по 23.09.2010 року, якою встановлено, що відповідач має прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмку) в розмірі 40711,22 грн. та пеню в розмірі 6495,51 грн. За результатами перевірки був складений акт від 23.09.2010 року № 234 (а.с. 21). Вказаний акт був підписаний головним бухгалтером відповідача без зауважень.

Директором Бахмацького районного центру зайнятості, на підставі п.п. 7.4 Інструкції прийнято рішення від 23.09.2010 року № 8 про стягнення з СТОВ "Світанок" заборгованості зі сплати страхових внесків та пені на загальну суму 47206,73 грн.(а.с. 7-8).

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 29.05.2008 року з СТОВ "Світанок" була стягнута сума заборгованості в розмірі 32363,73 грн.

Отже, загальна сума СТОВ "Світанок" зі сплати страхових внесків та пені становить 14843,00 грн.

Згідно ст. 39 Закону № 1533-III спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, робочий орган виконавчої дирекції Фонду - Бахмацький районний центр зайнятості до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" підлягають задоволенню, оскільки є обґрунтованими та законними, а заборгованість зі сплати страхових внесків та пені стягненню на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, робочий орган виконавчої дирекції Фонду - Бахмацький районний центр зайнятості до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" – задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Світанок" (ідентифікаційний код 03794727) на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, робочий орган виконавчої дирекції Фонду - Бахмацький районний центр зайнятості заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 8347 (вісім тисяч триста сорок сім) грн. 49 коп. на р/р 37175971900007, банк УДК м. Чернігова, МФО 853592, код 214048994 та пені в розмірі 6495 (шість тисяч чотириста дев'яносто п'ять) грн. 51 коп. на р/р 37171975900007, банк УДК м. Чернігова, МФО 853592, код 214048994.

Порядок апеляційного оскарження постанови суду передбачений ст.185-186 КАС України.

<Поле для вводу тексту >

Суддя                                                                                           Падій В.В.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.11.2010
Оприлюднено03.02.2017
Номер документу64399852
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5138/10/2570

Постанова від 03.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 06.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні