Постанова
від 08.11.2010 по справі 2а-5523/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5523/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          08 листопада 2010 р.                                                                                 м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого-судді - Д'якова В.І.,

при секретарі - Чесноковій Ю.В.,

                    

          розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та фінансових санкцій,-

                                                  В С Т А Н О В И В :

28.10.2010 року управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова звернулось до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат" ( далі – ТОВ "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат") про стягнення з відповідача заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень 2010 року в сумі 1576,82 грн. фінансових санкцій, в розмірі 150,49 грн. та пені в сумі 43,64 грн., мотивуючи тим, що відповідач зобов'язання щодо своєчасності сплати суми страхових внесків не виконав, тому заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив та заперечень на позов не подав.

Відповідно до ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ТОВ "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат" зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 22.07.2009 р. за № 25032188, що підтверджується повідомленням про взяття на облік юридичної особи.

Згідно зі ст.ст. 14, 15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV, страхувальниками та відповідно, платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян профспілки, політичні партії, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи, включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленим цим Законом.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону страхові внески до солідарної системи нараховуються для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до п.4 ч.2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Згідно п.2 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІУ від 09.07.2003 року та п. 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі – Інструкція ) платники, зазначені в підпункті 2.1.1 п. 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків, за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції.

Відповідно до п.п. 6, 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Відповідачем до управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова було подано розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень 2010 року на суму 1576,82 грн. ( а.с. 7)

Відповідно до п.п. 6, 12 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплаче страхувальниками у строки, визначені статтею 20 Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках передбачених частиною третьою статті 20 Закону, вважаються прострочене заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

Одночасно на суми своєчасно несплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахований за кожний день простроченого платежу.

          У зв'язку з несвоєчасною сплатою сум страхових внесків начальником УПФУ в Деснянському районі м. Чернігова було винесено рішення № 538 від 28.07.2010 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду. Розмір яких склав: 150,49 грн. штрафні санкції та 43,64 грн. пені.

Вказане рішення було вручене представнику відповідача 28.07.2010 року. Відповідач узгодив суми штрафних санкцій та пені, зазначені в Рішенні, оскільки протягом 10-ти робочих днів воно не було оскаржено в порядку, передбаченому абз.2 ч.13 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до абз.1-3 ч.3 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» територіальні органи Пенсійного фонду України за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Так, позивачем було направлено до ТОВ "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат" вимогу № Ю-1618 від 06.10.2010р. про сплату боргу станом на 01.10.2010 р. на суму 1770,95 грн., в тому числі недоїмка з внесків - 1576,82грн., штрафна санкція - 150,49 грн. та пеня - 43,64 грн. ( а.с. 9)

          Вимога була вручена представнику відповідача 06.10.2010р., що підтверджується його особистим підписом.

          Як передбачено Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та Інструкцією боржник — страхувальник має право у десятиденний строк узгодити або оскаржити вимогу органу Пенсійного фонду. Вищезгадану вимогу відповідач не оскаржив.

Оскільки, відповідач в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зобов'язань щодо своєчасності сплати суми страхових внесків не виконав, заборгованість підлягає стягненню в примусовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

                                                  П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігівська енергозаощаджувальна компанія "Віат" (пр. Перемоги,139, каб. 717, м. Чернігів, 14000, р/р 26007000002099 в Банк "Демарк", МФО 353575, код 36571316) на користь управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова (пр.-т. Перемоги,139, м. Чернігів, 14013) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень 2010 року в сумі 1576, 82 грн., фінансової санкції та пені - 194,13 грн. на р/р 25609303051155 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку, МФО 353553, код 21395284).

Постанова суду може бути оскаржена в порядку передбаченому ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                           Д'яков В.І.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2010
Оприлюднено06.02.2017
Номер документу64428901
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5523/10/2570

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Ухвала від 29.10.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні