Ухвала
від 01.12.2016 по справі 761/42737/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42737/16-к

Провадження № 1-кс/761/26185/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 старшого слідчого з ОВС 1 ВР КП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 розглянувши клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури м.Києва ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, згідно якого просить надати йому дозвіл на проведення обшуку квартири, яку використовує ТОВ «СКЛ Шиппінг» (код ЄДРПОУ 36580357) за адресою: м. Херсон, вулиця Воронцовська, 5, кв. 5 та яка належить на праві власності гр. ОСОБА_5 , з метою відшукання, огляду та вилучення речей і документів, які мають доказове значення по даному кримінальному провадженні, та містять відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: документи ТОВ «СКЛ Шиппінг» (код ЄДРПОУ 36580357) щодо здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з приводу надання брокерських послуг з митного оформлення вантажів для підприємств ТОВ «Ді-Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 40144155), ТОВ «Перфенон» (код ЄДРПОУ 40102870), ТОВ «Голд-Філдс» (код ЄДРПОУ 34726621), ПП «Фірма Еко-Трейд» (код ЄДРПОУ 35012198), ТОВ «Неопрайд» (код ЄДРПОУ 40451723), ТОВ «Мірамікс Груп» (код ЄДРПОУ 40413489), ТОВ «Дельвар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40385403), ТОВ «Релайт ЛТД» (код ЄДРПОУ 40458603), ТОВ «Антара плюс» (код ЄДРПОУ 40491389), ТОВ «Ліндас» (код ЄДРПОУ 40559148), ТОВ «Сондал» (код ЄДРПОУ 40564069), ТОВ «Іматра-Агро» (код ЄДРПОУ 40656552) та інших суб`єктів господарської діяльності, які причетні до зазначеної схеми з легалізації грошових коштів за період 2016 року, тобто договори, специфікації та додатки до них, акти приймання-передачі майна, акти виконаних робіт, податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, прибуткові накладні, звіти, платіжні доручення, рахунки-фактури, сертифікати якості та відповідності, вантажно-митні декларації, документи листування та інші бухгалтерські документи; печатки суб`єктів господарської діяльності, які не зареєстровані за даною адресою, а отже відповідно до законодавства не повинні там здійснювати свою господарську діяльність; комп`ютерна техніка, електронні та цифрові носії інформації, мобільні телефони, що можуть зберігати відомості щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень; грошові кошти, цінності здобуті злочинним шляхом; інші речі та документи, які окремо чи в сукупності можуть мати доказове значення по зазначеному кримінальному провадженні.

Клопотання мотивовано тим, що в ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що невстановлена на даний момент група осіб, з метою прикриття незаконної діяльності, створила та придбала ряд підприємств, які мають ознаки фіктивності, серед яких: ТОВ «Ді-Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 40144155), ТОВ «Перфенон» (код ЄДРПОУ 40102870), ТОВ «Голд-Філдс» (код ЄДРПОУ 34726621), ПП «Фірма Еко-Трейд» (код ЄДРПОУ 35012198), ТОВ «Неопрайд» (код ЄДРПОУ 40451723), ТОВ «Мірамікс Груп» (код ЄДРПОУ 40413489), ТОВ «Дельвар ЛТД» (код ЄДРПОУ 40385403), ТОВ «Релайт ЛТД» (код ЄДРПОУ 40458603), ТОВ «Антара плюс» (код ЄДРПОУ 40491389), ТОВ «Ліндас» (код ЄДРПОУ 40559148), ТОВ «Сондал» (код ЄДРПОУ 40564069), ТОВ «Іматра-Агро» (код ЄДРПОУ 40656552), які в продовж 2016 року здійснювали експортні операції з вивезення за межі митної території України сільськогосподарської продукції (олії соняшникової нерафінованої; шроту з насіння соняшнику; сої не насіннєвої; кукурудзи; пшениці; насіння ріпаку; соєвих бобів та інших зернових культур).

Однак, за результатами проведення огляду та аналізу даних аналітичної системи ДФС України «Податковий блок» встановлено, що у вказаних підприємств відсутнє декларування наявності земельних ділянок для вирощування зазначених сільськогосподарських культур, відсутнє декларування взаємовідносин з іншими СГД на предмет закупівлі будь-яких товарно-матеріальних цінностей, а також в Єдиному реєстрі податкових накладних взагалі не зареєстровано жодної податкової накладної на придбання товару, який був експортований ними за межі митної території України.

Крім цього, в ході проведення огляду фактичних та юридичних адрес реєстрації підприємств ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро» встановлено відсутність офісних та складських приміщень, виробничих потужностей та трудових ресурсів для здійснення будь-якого виду господарської діяльності.

Однак, в той же час зазначені підприємства здійснюють оформлення вантажно-митних декларацій, в яких відображають експорт товарно-матеріальних цінностей, а саме сільськогосподарської продукції (олії соняшникової нерафінованої; шроту з насіння соняшнику; сої не насіннєвої; кукурудзи; пшениці; насіння ріпаку; соєвих бобів та інших зернових культур), на користь підприємств-нерезидентів, які зареєстровані в країнах з пільговою системою оподаткування (офшорних зонах) на загальну суму більше 2 мільярдів гривень, що підпадає під ознаки трансферного ціноутворення.

Зазначена вище інформація дає достатні підстави вважати, що невстановлені на даний момент особи, встановивши контроль над зазначеними суб`єктами господарської діяльності, отримали у володіння установчі, реєстраційні документи, документи про відкриття банківських рахунків даних підприємств, ключі доступу до системи електронних платежів «Клієнт-Банк», печатки та інше, з метою складання та видавання від їхнього імені підробленні первинні фінансово-господарські документи для подальшого проведення фінансових операцій з реалізації зернових та технічних культур на експорт, з приховуванням джерела їх походження, спрямованих до легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на суму фактичної вартості задекларованих вантажно-митних декларацій протягом 2016 року, що складає 2 092 469 139 грн. та підтверджується висновком відповідного аналітичного дослідження ГУ ДФС у м. Києві за №220/16-00/40144155 від 09.08.2016.

Так, з метою припинення злочинної діяльності ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро» на підставі зібраних доказів, відповідно наказу Міністерства Фінансів України від 09.12.2011 за №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» та згідно ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» №959-ХІІ від 16.04.1991, до відповідних контролюючих податкових органів за місцями реєстрації кожного із зазначених підприємств, спрямовані листи-повідомлення щодо скасування свідоцтв платників ПДВ, розірвання договорів про надання послуг з обробки даних, видачі та обслуговування посилених сертифікатів відкритого ключа електронного цифрового підпису, зміни облікового стану підприємств з стан «0» платник податків за основним місцем обліку на стан «9» - направлено повідомлення про відсутність за місцезнаходженням, а також застосування спеціальної санкції, передбаченої у вигляді тимчасового зупинення їхньої зовнішньоекономічної діяльності.

У подальшому, в ході здійснення досудового розслідування встановлено, що до здійснення даної незаконної діяльності причетні службові особи ряду підприємств, які здійснювали та здійснюють на даний момент митне оформлення вантажів для підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро» замовляють їм відповідні сертифікати відповідності товару, вирішують питання на митниці та надають брокерські послуги по митному оформленню документів з метою проведення незаконних експортних операцій, серед яких є ТОВ «СКЛ Шиппінг» (код ЄДРПОУ 36580357).

Згідно даних аналітичної системи «Податковий блок» встановлено, що ТОВ «СКЛ Шиппінг» перебуває на обліку в Херсонській ОДПІ ГУ ДФС у Херсонській області та зареєстроване за адресою: м. Херсон, вул. Воронцовська, 5, кв. 5.

Так, за результатами проведення оперативних заходів, а також фактичного огляду встановлено, що за адресою м. Херсон, вул. Воронцовська, 5 знаходиться трьохповерхова житлова будівля, в якій на першому поверсі розміщенні офісні приміщення. В ході огляду на першому поверсі даної будівлі встановлено офіс №5, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ «СКЛ Шиппінг». Згідно даних інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно за №73093791 від 16.11.2016 встановлено, що дана квартира належить на праві власності гр. ОСОБА_5 .

Саме тому, на даний момент є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою ТОВ «СКЛ Шиппінг» може зберігати первинні фінансово-господарські документи з приводу здійснення господарської діяльності, яка стосується надання брокерських послуг з митного оформлення вантажів для підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Ді-Трейд Груп», ТОВ «Перфенон», ТОВ «Голд-Філдс», ПП «Фірма Еко-Трейд», ТОВ «Неопрайд», ТОВ «Мірамікс Груп», ТОВ «Дельвар ЛТД», ТОВ «Релайт ЛТД», ТОВ «Антара плюс», ТОВ «Ліндас», ТОВ «Сондал», ТОВ «Іматра-Агро» та інших СГД, що причетні до зазначеної схеми легалізації, з метою проведення експортних операцій. Дані документи можуть зберігатися як в паперовому вигляді так і в електронному на відповідних комп`ютерних та цифрових носіях інформації, та мають важливе доказове значення в рамках здійснення досудового розслідування, оскільки містять відомості, які дадуть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

Таким чином, слідчий зазначає, що на даний момент виникла необхідність у проведенні обшуку за фактичною адресою місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «СКЛ Шиппінг», а саме: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та подальшого вилучення зазначених вище речей та документів, оскільки здійснення заходів забезпечення кримінального провадження, а також проведення інших слідчих (розшукових) дій, не зможуть допомогти досягнути належного результату досудового розслідування.

На підставі наведеного, слідчий просить клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у вказаному приміщенні.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, відповідно до положень, ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

В той же час, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення слідчого, надані під час розгляду клопотання в суді, слідчий суддя вважає, що останнім не доведено наявність достатніх підстав вважати, що в житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , зберігаються речі та документи, які мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження, а тому, правових підстав для проведення обшуку у згаданому приміщенні на даний час немає.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідого з ОВС 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку квартири, яку використовує ТОВ «СКЛ Шиппінг» (код ЄДРПОУ 36580357) за адресою: АДРЕСА_1 та яка належить на праві власності гр. ОСОБА_5 у кримінальному провадженні №32016100000000102 від 04.08.2016, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу64465748
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/42737/16-к

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні