Ухвала
від 01.12.2016 по справі 757/59716/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/59716/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку нежитлового приміщенні (будинку), який розташований за адресою: Київська область, Вишгородського району, с. Ясногородка, яким користується Київський центр соціальної адаптації пристарілих, інвалідів та інших осіб, що не мають постійного місця проживання (код ЄДРПОУ 19478709).

Обґрунтовуючи подане клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням НП України розслідується кримінальне провадження № 42015100050000003, зареєстроване в ЄРДР 13.01.2015 за фактом привласнення коштів Київського центру соціальної адаптації пристарілих, інвалідів та інших осіб, що не мають постійного місця проживання, за ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2012-2015 років директор КЦСА ОСОБА_5 , головний бухгалтер цього центру ОСОБА_6 , завідувач котельні КЦСА ОСОБА_7 , а також директор ТОВ «Ніка 25» ОСОБА_8 , та директор ТОВ «Укрінвест-25» ОСОБА_9 , за попередньою змовою, вчинили розкрадання бюджетних коштів, які виділялися для закупівлі дизельного пального для роботи котельні КЦСА, в особливо великих розмірах, за наступних обставин.

У період 2012-2014 років ОСОБА_5 за попередньою змовою зі вказаними особами, діючи від імені КЦСА уклала з підконтрольним ОСОБА_9 підприємством ТОВ «Преваленс» договори від 02.02.2012 № 5 і від 11.02.2013 № 14 про закупівлю дизельного пального для роботи котельні. ОСОБА_5 усвідомлювала, що обсяг палива, що начебто буде закуплений за умовами цих договорів, значно перевищує фактичні потреби котельні, створений таким чином надлишок пального поставлений до КЦСА не буде, а кошти, виділені для його оплати, на підставі завідомо підроблених документів, підтверджуючих здійснення такої поставки і отримання пального КЦСА, будуть перераховані на рахунки підконтрольних юридичних осіб і привласнені учасниками злочину.

У період з 2013 року ОСОБА_9 , реалізовуючи спільний злочинний умисел, склав від імені ТОВ «Преваленс» завідомо підроблені видаткові накладні про поставку до КЦСА 578 634 літрів дизельного пального, на підставі яких КЦСА за рахунок бюджетних коштів безпідставно сплатило на користь останнього 5 029 856,24 грн.

Органом досудового розслідування встановлено, що з метою маскування своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 підробили акти списання дизельного пального, в які внесли завідомо неправдиві відомості про те, що в період 2013 року котельнею КЦСА використано 510 776 літрів дизельного пального.

У період 2014 років ОСОБА_5 за попередньою змовою зі вказаними особами уклала від імені КЦСА з ТОВ «Ніка-25» (директор ОСОБА_8 ) і ТОВ «Укрінвест-25» (директор ОСОБА_9 ) договори від 20.03.2014 № 14 і від 15.12.2014 № 22 про закупівлю дизельного пального для роботи котельні. При цьому ОСОБА_5 усвідомлювала, що обсяг палива, що начебто буде закуплений за умовами цих договорів, значно перевищує фактичні потреби котельні, створений таким чином надлишок пального поставлений до КЦСА не буде, а кошти, виділені для його оплати, на підставі завідомо підроблених документів, підтверджуючих здійснення такої поставки і отримання пального КЦСА, будуть перераховані на рахунки підконтрольних юридичних осіб і привласнені учасниками злочину.

У період 2014 року ОСОБА_9 і ОСОБА_8 , реалізовуючи спільний злочинний умисел склали від імені ТОВ «Ніка-2015» і ТОВ «Укрінвест-25» завідомо підроблені видаткові накладні про поставку до КЦСА 565 960 літрів дизельного пального, на підставі яких КЦСА за рахунок бюджетних коштів безпідставно сплатило на користь цих товариств 6 295 161,18 грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що з метою маскування своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 підробили акти списання дизельного пального, в які внесли завідомо неправдиві відомості про те, що в період 2014 року котельнею КЦСА використано 534 030 літрів дизельного пального.

Відповідно до проведеного залученими спеціалістами розрахунку встановлено, що обсяг пального, необхідний для забезпечення роботи котельні КЦСА у 2013 році складав лише 200 210 літрів дизельного пального, а у 2014 році 193 297 літрів дизельного пального.

Крім того встановлено, що упродовж зазначеного періоду часу, ОСОБА_5 використовуючи статутні та реєстраційні документи ПП «Сірінга», привласнила кошти, що сплачувалися КЦСА на користь цього товариства за начебто надані послуги з охорони. Фактично охорону КЦСА здійснюють працівники цього центру. Розпорядником рахунку ТОВ «Сірінга» є ОСОБА_5

Київський центр соціальної адаптації пристарілих, інвалідів та інших осіб, що не мають постійного місця проживання фактично знаходиться за адресою: Київська область, Вишгородський район, с. Ясногородка.

Посилаючись на те, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання майна, яке було здобуте у результаті вчинення правопорушення, речей і документів, які вказані в зазначеному клопотанні та мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Обшук відповідно до ст. 234 КПК України проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим в клопотанні в судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення, дані про яке містяться у витягу з ЄРДР, що відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які в них містяться, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також враховуючи фабулу кримінального правопорушення, знаходяться в зазначеному в клопотанні транспортному засобі.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення обшуку у вказаному не житловому приміщенні, при цьому враховує, що потреби досудового розслідування в даному випадку виправдовують саме такий ступінь втручання в права та інтереси фізичних осіб.

Між тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів, коштовних речей, здобутих злочинним шляхом, походження яких не підтверджено документально, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання готівкових коштів без зазначення їх суми, номерів та номенклатури купюр. Готівкові кошти, коштовні речі мають родові ознаки, а тому незрозуміло, яким чином орган досудового розслідування, виявивши під час обшуку готівкові кошти, а також коштовні речі, ідентифікує їх як такі, що мають безпосереднє відношення до вчинення кримінального правопорушення.

Даних про те, які саме готівкові кошти,коштовні речі підлягають вилученню слідчим в клопотанні не зазначено та не доведено в судовому засіданні, а відтак правових підстав в цій частині задовольняти клопотання у слідчого судді не має.

У випадку вилучення грошових коштів, інших речей і документів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, або має відношення до вчинення кримінального правопорушення, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ст. 98, ч. 2 ст. 167 КПК України.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні 42015100050000003 від 13.01.2015р. з правом передоручення іншому оперативному підрозділу в порядку ст. 40 КПК України, нежитлового приміщення, яке розташоване за адресою: Київська область, Вишгородського району, с. Ясногородка, яким користується Київський центр соціальної адаптації пристарілих, інвалідів та інших осіб, що не мають постійного місця проживання (код ЄДРПОУ 19478709), з метою виявлення та вилучення предметів та документів:

- статутні та реєстраційні документи ТОВ «Преваленс», ТОВ «Ніка 25», ТОВ «Укрінвест-25», ПП «Сірінга», печатки цих товариств, статутні, реєстраційні документи і печатки інших осіб, що не зареєстровані за місцем знаходження КЦСА;

- документація щодо проведення КЦСА процедур закупівель для придбання дизельного пального в період з 01.01.2013 по дату постановлення ухвали слідчого судді, а саме: протоколи комітету з конкурсних торгів, оголошення, листи, повідомлення, конкурсні (цінові) пропозиції);

- фінансово-господарські документи, які підтверджують здійснення постачання дизельного пального на користь КЦСА, (договори з усіма додатками і додатковими угодами, накладні, податкові накладні, рахунки, рахунки-фактури, акти прийому-передачі, акти списання, акти звірки, платіжні доручення, відомості про рух коштів щодо проведення розрахунків);

- відомості бухгалтерського обліку (виписки з відповідних бухгалтерських рахунків), які підтверджують отримання КЦСА дизельного пального, його оприбуткування, використання та списання за період з 01.01.2013 по дату постановлення ухвали слідчого судді;

- фінансово-господарські документи, які відображають надання ПП «Сірінга» послуг КЦСА (договори з усіма додатками і додатковими угодами, накладні, податкові накладні, рахунки, рахунки-фактури, акти, платіжні доручення, відомості про рух коштів щодо проведення розрахунків);

- фінансово-господарські документи ПП «Сірінга», відомості про відкриття рахунків ПП «Сірінга» в банківських установах, платіжні документи цього підприємства, відомості про рух коштів по його рахунках, платіжні картки, чекові книжки ПП «Сірінга»;

- особові справи ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , накази про призначення на посади цих осіб, накази про переведення їх на інші посади, накази про їх звільнення з посад, а також посадові інструкції зазначених осіб;

- накази про призначення членів комітету з конкурсних торгів, секретаря і голови цього комітету;

- положення про комітет з конкурсних торгів КЦСА;

- документів із зразками підписів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в кількості 10 документів по кожній особі;

- чорнові записи та зіпсовані документи, блокноти, робочі зошити;

- електронні носії інформації, комп`ютери, телефони;

- прилади, пристосовані для зміни показників лічильників використаного пального в КЦСА;

- документи щодо незаконного збагачення ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , членів їх родин, їх родичів (документи щодо придбання рухомого та нерухомого майна ними, членами їх родин, близькими родичами, документи щодо відкриття рахунків, руху коштів по них);

- кошти, цінності, здобуті злочинним шляхом;

- знаряддя злочину (предмети, речі) цінності, предмети і документи, які мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення істини у вказаному кримінальному провадження і можуть містити сліди злочину або інші докази у кримінальному провадженні.

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/59716/16-к.

Примірник 2 надано старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_3

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу64471100
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/59716/16-к

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні