Ухвала
від 01.12.2016 по справі 757/59709/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/59709/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого групи слідчих ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 , погоджене заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 , погоджене заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, а саме до фінансово-господарських документів КЦСА, особових справ ОСОБА_6 , ОСОБА_7 і ОСОБА_8 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням НП України розслідується кримінальне провадження № 42015100050000003, зареєстроване в ЄРДР 13.01.2015 за фактом привласнення коштів ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання за ч. 5 ст. 191 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що в період 2012-2015 років директор ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_6 , головний бухгалтер цього центру ОСОБА_9 , завідувач котельні ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_10 , начальник ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_8 , а також директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_11 та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_12 , за попередньою змовою, вчинили розкрадання бюджетних коштів, які виділялися для закупівлі дизельного пального для роботи котельні КЦСА, в особливо великих розмірах, за наступних обставин.

У період 2012-2014 років ОСОБА_6 за попередньою змовою зі вказаними особами, діючи від імені КЦСА уклала з підконтрольним ОСОБА_12 підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » договори від 02.02.2012 № 5 і від 11.02.2013 № 14 про закупівлю дизельного пального для роботи котельні. При цьому ОСОБА_6 усвідомлювала, що обсяг палива, що начебто буде закуплений за умовами цих договорів, значно перевищує фактичні потреби котельні, створений таким чином надлишок пального поставлений до ІНФОРМАЦІЯ_4 не буде, а кошти, виділені для його оплати, на підставі завідомо підроблених документів, підтверджуючих здійснення такої поставки і отримання пального КЦСА, будуть перераховані на рахунки підконтрольних юридичних осіб і привласнені учасниками злочину.

У період з 2013 року ОСОБА_12 , реалізовуючи спільний злочинний умисел, склав від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » завідомо підроблені видаткові накладні про поставку до КЦСА 578 634 літрів дизельного пального, на підставі яких КЦСА за рахунок бюджетних коштів безпідставно сплатило на користь останнього 5 029 856,24 грн.

У вказаний період часу з метою маскування своєї злочинної діяльності ОСОБА_6 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 підробили акти списання дизельного пального, в які внесли завідомо неправдиві відомості про те, що в період 2013 року котельнею КЦСА використано 510 776 літрів дизельного пального.

У період 2014 років ОСОБА_6 за попередньою змовою зі вказаними особами уклала від імені КЦСА з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (директор ОСОБА_11 ) і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (директор ОСОБА_12 ) договори від 20.03.2014 № 14 і від 15.12.2014 № 22 про закупівлю дизельного пального для роботи котельні. При цьому ОСОБА_6 усвідомлювала, що обсяг палива, що начебто буде закуплений за умовами цих договорів, значно перевищує фактичні потреби котельні, створений таким чином надлишок пального поставлений до ІНФОРМАЦІЯ_4 не буде, а кошти, виділені для його оплати, на підставі завідомо підроблених документів, підтверджуючих здійснення такої поставки і отримання пального КЦСА, будуть перераховані на рахунки підконтрольних юридичних осіб і привласнені учасниками злочину.

У період 2014 року ОСОБА_12 і ОСОБА_11 , реалізовуючи спільний злочинний умисел, склали від імені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » завідомо підроблені видаткові накладні про поставку до КЦСА 565 960 літрів дизельного пального, на підставі яких КЦСА за рахунок бюджетних коштів безпідставно сплатило на користь цих товариств 6 295 161,18 грн.

З метою маскування своєї злочинної діяльності ОСОБА_6 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 підробили акти списання дизельного пального, в які внесли завідомо неправдиві відомості про те, що в період 2014 року котельнею КЦСА використано 534 030 літрів дизельного пального.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що обсяг пального, необхідний для забезпечення роботи котельні ІНФОРМАЦІЯ_4 у 2013 році складав лише 200 210 літрів дизельного пального, а у 2014 році 193 297 літрів дизельного пального. Органом досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , використовуючи статутні та реєстраційні документи ПП « ОСОБА_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), привласнила кошти, що сплачувалися КЦСА на користь цього товариства за начебто надані послуги з охорони. Фактично охорону ІНФОРМАЦІЯ_4 здійснюють працівники цього центру.

Засновником ПП « ОСОБА_13 » є чоловік дочки ОСОБА_6 ОСОБА_14 , директором ОСОБА_10 , який одночасно є завідувачем котельні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Для привласнення державних коштів ОСОБА_6 використовує рахунки ПП « ОСОБА_13 », відкритів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_2 ). Обслуговується підприємство в Оболонському районному відділенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » за адресою: АДРЕСА_2 , нежитлове приміщення площею 687,7 кв. м. Фактичним розпорядником рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » є ОСОБА_6 .

Органом досудового розслідування встановлено, що розміщення незаконно здобутих коштів ОСОБА_6 від імені ПП « ОСОБА_13 » відкрила два депозитних рахунки № НОМЕР_3 і НОМЕР_4 .

В ході досудового розслідування виникла необхідність тимчасового вилучення в ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) фінансово-господарських документів КЦСА, особових справ ОСОБА_6 , ОСОБА_7 і ОСОБА_8 .

З метою встановлення причетності ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 та інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, до заволодіння коштами КЦСА, фіктивності ПП « ОСОБА_13 », проведення судово-почеркознавчих та судово-економічних експертиз, слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилався на достатність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію, в тому числі, яка містить комерційну таємницю.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України; не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Зазначені вимоги кореспондуються з вимогами ч. 2 ст. 14 Закону України «Про захист персональних даних».

За вимогами ч. 2 ст. 21 «Про інформацію» конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом, та за вимогами ч. 2 ст. 7 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядники інформації, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди - лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим у судовому засіданні доведено, що відомості, які містяться в документах, доступ до яких він просить надати, перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні, містять відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Доцільність вилучення оригіналів запитуваних документів обґрунтовується необхідністю проведення у кримінальному провадження судово-почеркознавчої експертизи.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотаннязадовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_4 , слідчому СВ Ірпінського ВП ГУНП України в Київській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, з метою їх вилучення, які перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- документів ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), а саме: кошториси, додаткові кошториси, зміни до них, лімітні довідки, документи, які стали підставою для складання кошторисів і додаткових кошторисів, до змін до них (листи, розрахунки, заявки, тощо), звіти про використання бюджетних коштів, фінансові звіти за період з 01.01.2013р. по дату винесення ухвали слідчого судді;

- документів щодо проведення закупівель (конкурсних торгів) ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ): звіти, протоколи, довідки, листи та інші документи, які відображають проведення закупівель (конкурсних торгів) цим центром за період з 01.01.2013р. по дату винесення ухвали слідчого судді;

- особових справ: директора ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання ОСОБА_6 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_8 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_7 , які після проведення відповідних експертиз підлягають поверненню ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання;

- наказів про призначення на посади, посадових інструкцій (інших документів, що визначають коло обов`язків), контрактів (трудових договорів) директора ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання ОСОБА_6 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_8 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_7 , які після проведення відповідних експертиз підлягають поверненню ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання;

- контракту (трудового договору), укладеного з директором ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання ОСОБА_6 , які після проведення відповідних експертиз підлягають поверненню ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання;

- довідки про нараховану та виплачену заробітну платню директора ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання ОСОБА_6 за весь період роботи в цьому центрі на всіх посадах;

- довідок про нараховану та виплачену заробітну платню начальнику ІНФОРМАЦІЯ_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_8 і начальнику ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_7 за період роботи в цьому Департаменті;

- засвідчених належним чином копій трудових книжки директора ІНФОРМАЦІЯ_3 , що не мають постійного місця проживання ОСОБА_6 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_8 , начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) ОСОБА_7 .

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня винесення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/59709/16-к.

Примірник 2 надано слідчому СВ Ірпінського ВП ГУНП України в Київській області ОСОБА_3

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу64471104
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/59709/16-к

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

Ухвала від 01.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні