Ухвала
від 07.12.2016 по справі 757/60630/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/60630/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які зберігаються в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), із можливістю вилучення їх копій, які містять інформацію по банківському рахунку № НОМЕР_2 (код валюти: українська гривня, долар США, ЄВРО), відкритому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 ).

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що у провадженні СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені 05 січня 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32016100060000003, за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ) в результаті відображення в бухгалтерському обліку та податковій звітності проведених фінансового-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ), в діяльності яких вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на надання неправомірних податкових вигод, з метою штучного формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість, а також віднесення до складу податкового кредиту суми ПДВ по здійсненим заходам по стимулюванню збуту товару, право власності на який перейшло до покупця ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_6 ), які не пов`язані з веденням господарської діяльності Підприємства, ухилились від сплати податків на загальну суму 647 320 грн.

Органом досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за попередньою змовою з невстановленими особами створено схему по мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток, яка полягає у відображенні в бухгалтерському обліку та податковій звітності нібито проведених фінансового-господарських операцій з купівлі товарів/робіт/послуг у підприємств з ознаками фіктивності.

Крім того, встановлено відкриття службовими особамиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_5 ) рахунків № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_9 ), рахунку № НОМЕР_10 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та використання зазначених рахунків під час мінімізації податкових зобов`язань суб`єктами господарювання реального сектору економіки, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Також в ході досудового розслідування встановлено відкриття службовими особамиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 ) рахунків № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_9 ), рахунку № НОМЕР_2 в АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та використання зазначених рахунків під час мінімізації податкових зобов`язань суб`єктами господарювання реального сектору економіки, в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення фактичних обставин вчинення кримінальних правопорушень, проведення почеркознавчої експертизи, використання документів як доказів у кримінальному провадженні, у органу досудового розслідування виникла необхідність у дослідженні руху коштів по рахунку № НОМЕР_2 (код валюти: українська гривня, долар США, ЄВРО), які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 ) у АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилався на достатність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить, зокрема, конфіденційна інформація, яка містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Вимогами ст.ст. 60, 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею, та на банки покладається обов`язок забезпечити збереження банківської таємниці.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим у судовому засіданні доведено, що відомості, які містяться в документах, доступ до яких він просить надати, перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 в кримінальному провадженні № 32016100060000003 від 05.01.2016р., з правом передоручення в порядку ст. 40 КПК Українистаршому оперуповноваженому з ОВС оперативного управління ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення в копіях, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), до юридичної справи та документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_3 ), що відображають рух коштів по банківському рахунку № НОМЕР_2 (код валюти: українська гривня, долар США, ЄВРО), а саме: розрахункових документів, платіжних доручень, грошових чеків про зняття готівки із зазначених рахунків, а також розгорнутої роздруківки руху коштів по даному рахунку, із зазначенням контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, призначення платежів, зазначенням суми по кожній з фінансових операцій, в тому числі податку на додану вартість, за період з дати відкриття рахунків по дату постановлення ухвали слідчого судді, а саме:

- реєстраційних документів, юридичної та кредитної справи, копій паспортів засновників та службових осіб Підприємства, карток зі зразками підписів керівників та відбитком печатки, листів, заяв та інших документів, наданих службовими особами Підприємство для відкриття (закриття) рахунку;

- листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами Підприємства, щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку;

- виписку про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_2 (код валюти: українська гривня, долар США, ЄВРО), які належать Підприємству, з інформацією про: точний час надходження та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку за період з дня відкриття рахунку по теперішній час; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів Підприємства, їх коди ЄДРПОУ та банківські установи, в яких вони відкриті, в друкованому та електронному вигляді, банківських виписок про видачу готівки, чеків та чекових книжок за період з дати відкриття рахунку по дату проведення виїмки;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер Підприємства вказаної системи, включаючи місце проведення вказаної операції, номера телефонів із яких відбувалося з`єднання з банківської установою;

- договорів, інших фінансових та розрахункових документів, які стали підставою для руху коштів по вказаному рахунку Підприємства, та придбання і продажу цінних паперів за період з дня відкриття рахунку року по дату проведення виїмки;

- вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та клієнтом банку, інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, документів (заяв-анкет на видачу платіжної банківської картки, документів ідентифікації особи-користувача платіжної банківської картки), що стали підставою для видачі пластикових платіжних карток клієнта.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/60630/16-к.

Примірник 2 надано старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення07.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу64526609
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/60630/16-к

Ухвала від 07.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

Ухвала від 07.12.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні