Постанова
від 02.02.2017 по справі 345/4484/16-а
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/4484/16-а

Провадження № 2-а/345/51/2017

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.02.2017 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді Онушканича В.В.

з участю: секретаря судового засідання Бабійчук Л.В.

представників позивача Бойка Р.Б.

представника відповідача Рудого В.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Войнилівське" до Войнилівської селищної ради Калуського району про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання розглянути на пленарному засіданні заяву,

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати протиправною бездіяльність Войнилівської селищної ради в частині неприйняття рішення щодо передачі ОСББ Войнилівське в постійне користування земельної ділянки загальною площею 0,0677 га для обслуговування будівлі в АДРЕСА_1; зобов'язати Войнилівську селищну раду на найближчому пленарному засіданні розглянути заяву ОСББ Войнилівське про передачу в постійне користування земельної ділянки загальною площею 0,0677 га для обслуговування будівлі в АДРЕСА_1 та прийняти мотивоване рішення.

Свої вимоги мотивує тим, що 10.01.2011 року між Войнилівською сільською радою та приватним підприємцем ОСОБА_3 було укладено договір оренди землі. За умовами даного договору ПП ОСОБА_3 передано в оренду земельну ділянку, загальною площею 0,0677 га для обслуговування нежитлової будівлі в АДРЕСА_1, 123. Термін дії договору закінчився 18.02.2016 року.

06.09.2011 року рішенням сесії Войнилівської селищної ради №151-8/2011 приватному підприємцю ОСОБА_3 надано дозвіл на викуп вищезазначеної земельної ділянки. На підставі зазначеного рішення ПП ОСОБА_3 звертався до Войнилівської селищної ради із заявою щодо затвердження ціни викупу земельної ділянки, у відповідь на яку виконавчий комітет Войнилівської селищної ради листом №71/02-22 від 06.03.2012 року повідомив його про те, що дане питання розглянуто на сесії селищної ради 27.02.2012, однак жодного рішення не було прийнято.

23.03.2015р. для обслуговування будинку АДРЕСА_1, який розміщений на вищезазначеній земельній ділянці, створено ОСББ Войнилівське . 25.02.2016 року приватний підприємець ОСОБА_3 заявою надав свою згоду на передачу зазначеної земельної ділянки під обслуговування ОСББ Войнилівське .

16.02.2016 р. голова об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Войнилівське ОСОБА_3 в порядку ст. 42 Земельного кодексу України, звернувся до Войнилівської селищної ради із заявою про передачу ОСББ Войнилівське в постійне користування прибудинкової земельної ділянки, однак жодного мотивованого рішення по даному питанню селищною радою не прийнято, а тому позивач змушений звернутися до суду.

В судовому засіданні представник позивач позовні вимоги підтримав із зазначених в позові підстав. Наголосив, що ОСББ є неприбутковю організацією і згідно Земельного кодексу України має право на безкоштовне отримання в користування земельної ділянки для обслуговування багатоквартирного будинку. У зв'язку з цим 16.02.2016 р. було подано відповідну заяву до Войнилівської селищної ради. На час подання такої заяви вже змінився власник будівлі, що розташована на спірній земельній ділянці, тому нема підстав в подальшому передавати в оренду чи продавати її приватному підприємцю, який орендував її до цього.

Додатково зазначив, що рішення господарського суду не може бути перешкодою для розгляду цього спору в порядку адміністративного судочинства, оскільки, в позові до господарського суду не ставилась вимога про визнання бездіяльності Войнилівської селищної ради неправомірною, а відносини, які виникли між сторонами носять не приватний, а публічно-правовий характер.

В даному випадку, селищна рада не приймаючи рішення щодо заяви ОСББ ухиляється від виконання свої функцій, встановлених Законом України Про місцеве самоврядування . Як вбачається зі змісту протоколу від 22.03.2016 року питання порядку денного щодо заяви ОСББ Войнилівське фактично не розглядалось і на голосування не виносилось, що є порушенням ст. 59 ЗУ Про місцеве самоврядування .

Тому представник позивача просить позов задоволити і зобов'язати Войнилівську селищну раду на найближчому пленарному засіданні після набрання судовим рішенням законної сили розглянути заяву ОСББ Войнилівське від 16.02.2016 р.

Представник відповідача в судовому засіданні пояснив, що в 2011 році земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 передала в оренду приватному підприємцю ОСОБА_3 В подальшому підприємець звертався за дозволом на викуп земельної ділянки. Також підприємець ОСОБА_3 не звертався до селищної ради із заявою про розірвання договору оренди. Протягом одного місяця до селищної ради були подані дві заяви від ОСОБА_3 як від приватного підприємця і від ОСОБА_3 як голови ОСББ. Селищна рада розглянула і винесла відповідне рішення за заявою підприємця, а щодо заяви ОСББ дала відповідь. Наголосив, що селищна рада не може передати одну і ту саму земельну ділянку двом різним суб'єктам. Питання розгляду заяви ОСББ від 16.02.2016 року виносилось на сесію селищної ради і розглядалось 22.03.2016 року. Окрім того, позивач вже звертався з аналогічним позовом до господарського суду і рішенням суду від 16.08.2016 року йому було відмовлено в його задоволенні. Тому з цих підстав просить в задоволенні позову відмовити

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи та надані докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов слід задоволити, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення суб'єкта владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

В судовому засіданні встановлено, що 10.01.2011 року між Войнилівською селищною радою та приватним підприємцем ОСОБА_3 було укладено договір оренди землі (а.с. 18-20). Відповідно до умов даного договору ПП ОСОБА_3 передано в оренду земельну ділянку, загальною площею 0,0677 га для обслуговування нежитлової будівлі в АДРЕСА_1, 123. Договір було укладено на 5 років.

06.09.2011 року рішенням сесії Войнилівської селищної ради №151-8/2011 приватному підприємцю ОСОБА_3 надано дозвіл на викуп вищезазначеної земельної ділянки в АДРЕСА_1, 123 (а.с. 21). 22.03.2016 року рішенням сесії Войнилівської селищної ради №56-5/2016 за результатами розгляду клопотання приватного підприємця ОСОБА_3 К-42/02-26 від 29.02.2016 року щодо продажу земельної ділянки, площею 0,0677 га в АДРЕСА_1 прийнято рішення зобов'язати ПП ОСОБА_3 зробити повторну експертну оцінку на земельну ділянку, площею 0,0677 га по АДРЕСА_1, з урахуванням того, що на ній розташоване приміщення комерційного призначення для подальшого затвердження сесією селищної ради ціни продажу і продаж земельної ділянки

23.03.2015р. для обслуговування будинку АДРЕСА_1, який розміщений на вищезазначеній земельній ділянці, було створено Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Войнилівське (а.с. 27).

Частиною другою статті 42 Земельного кодексу України визначено, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

16.02.2016р. голова ОСББ Войнилівське ОСОБА_3 в порядку ст. 42 Земельного кодексу України, звернувся до Войнилівської селищної ради із заявою про передачу ОСББ Войнилівське в постійне користування прибудинкової земельної ділянки по АДРЕСА_1 (а.с. 22, 42).

Передумовою виникнення права на користування земельною ділянкою, здійснення інших дій щодо оформлення цього права, згідно з чинним земельним законодавством України, є рішення органу місцевого самоврядування, як суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 26, ч. 10 ст. 59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської Ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин. Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

З протоколу засідання п'ятої сесії демократичного скликання Войнилівської селищної ради від 22.03.2016 року (а.с. 55-56) вбачається, що на засіданні сесії розглядалась заява К-29/02-26 від голови ОСББ Войнилівське ОСОБА_3 з проханням надати у постійне користування ОСББ Войнилівське земельну ділянку, площею 0,0677 га, розташовану в АДРЕСА_1. Сільський голова доповів, що …29.02.2016 року була подана заява ПП ОСОБА_3 К-42/02-26 щодо надання дозволу на викуп цієї ж земельної ділянки під багатоквартирним будинком, розгляд якої передбачено у наступному питанні, тому рішення з даного питання сесія приймати не може, та як до моменту розгляду першої заяви надійшла друга заява. Зауважив, що надати у постійне користування ОСББ Войнилівське земельну ділянку, площею 0,0677 га, розташовану в АДРЕСА_1 сесія не може, тому що на першому поверсі багатоквартирного будинку розташовані приміщення комерційного призначення, передача земельної ділянки можлива тільки шляхом продажу земельної ділянки, що і є предметом розгляду наступного питання сесії .

Водночас з даного протоколу засідання видно, що голосування по даній заява К-29/02-26 голови ОСББ Войнилівське ОСОБА_3 не проводилося. Жодного рішення по даній заяві не ухвалювалось.

Відповідно до п. 1 ст. 59 Закону України Про місцеве самоврядування рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За таких обставин Войнилівська селищна рада повинна була за результатами розгляду заяви К-29/02-26 голови ОСББ Войнилівське ОСОБА_3 прийняти одне з рішень: або надати у постійне користування ОСББ Войнилівське земельну ділянку, площею 0,0677 га, розташовану в смт. Войнилів по вул. Шевченка,121, або мотивовано відмовити у її наданні.

Суд не бере до уваги посилання представника відповідача на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 16.08.2016 року (а.с. 40-41), яким відмовлено в задоволенні позову ОСББ Войнилівське до Войнилівської селищної ради про зобов'язання розглянути на пленарному засіданні сесії питання щодо передачі в постійне користування земельної ділянки. Адже суд по суті не з'ясовував підставність заявлених вимог ОСББ Войнилівське . Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 16.08.2016 року про відмову в задоволенні позову ґрунтувалося на тому, що обраний позивачем спосіб захисту про зобов'язання розглянути на пленарному засіданні сесії питання щодо передачі в постійне користування земельної ділянки, не відповідає способам захисту, передбаченим ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України, тобто позивачем невірно обрано спосіб захисту своїх прав та інтересів.

Даний позов ОСББ Войнилівське до Войнилівської селищної ради заявлений в порядку КАС України з метою захисту прав, свобод та інтересів ОСББ у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку Войнилівської селищної ради при здійсненні владних управлінських функцій, тобто на даний час позивачем правильно обрано спосіб захисту порушеного права.

У відповідності до п. 2 ч. 3 ст. 105 КАС України, адміністративний позов може містити вимогу про зобов'язання відповідача суб'єкта владних повноважень прийняти рішення або вчинити певні дії. Згідно з пунктами 1 і 2 ч. 2 ст. 162 КАС України, у разі задоволення адміністративного позову суд може прийняти постанову про визнання протиправними дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, а також зобов'язання відповідача вчинити певні дії.

Таким чином, слід зобов'язати Войнилівську селищну раду Калуського району на найближчому, після набрання судовим рішенням законної сили, пленарному засіданні повторно розглянути заяву ОСББ Войнилівське від 16 лютого 2016 р. про надання згідно ст. 42 Земельного кодексу України в постійне користування земельної ділянки площею 0,0677 га в АДРЕСА_1 та прийняти мотивоване рішення.

Згідно зі ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа. На підтвердження понесених судових витрат стороною позивача подано квитанцію про оплату судового збору в розмірі 1378,00 грн. (а.с. 1). Таким чином, оскільки, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, то за рахунок бюджетних асигнувань Войнилівської селищної ради Калуського району на користь позивача слід стягнути зазначені судові витрати.

На підставі викладеного, ст. 19 Конституції України, ст.ст. 26, 59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ст.ст. 42 ЗК України, ст.ст. 2, 6, 11, 17, 18, 70-71, 94, 99-102, 122, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,

п о с т а н о в и в :

Позов задоволити .

Визнати протиправною бездіяльність Войнилівської селищної ради Калуського району щодо не прийняття рішення відносно заяви Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Войнилівське від 16 лютого 2016 р. про надання згідно ст. 42 Земельного кодексу України в постійне користування земельної ділянки площею 0,0677 га в АДРЕСА_1.

Зобов'язати Войнилівську селищну раду Калуського району на найближчому, після набрання судовим рішенням законної сили, пленарному засіданні повторно розглянути заяву Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Войнилівське від 16 лютого 2016 р. про надання згідно ст. 42 Земельного кодексу України в постійне користування земельної ділянки площею 0,0677 га в АДРЕСА_1 та прийняти мотивоване рішення.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Войнилівської селищної ради Калуського району (код ЄДРПОУ - 04356478) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Войнилівське (ідентифікаційний код юридичної особи - 39706499) судові витрати у розмірі 1378,00 грн. сплаченого судового збору

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Калуський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а, також, прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення02.02.2017
Оприлюднено07.02.2017
Номер документу64544588
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —345/4484/16-а

Постанова від 02.02.2017

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Постанова від 02.02.2017

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 20.01.2017

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 28.12.2016

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 14.12.2016

Адміністративне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні