Постанова
від 02.02.2017 по справі 820/6871/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

02 лютого 2017 р. № 820/6871/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Спірідонова М.О.,

за участі секретаря судового засідання - Тимошенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду адміністративну справу за позовом заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Публічного акціонерного товариства "Модель всесвіту" про стягнення штрафних санкцій, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Харківського окружного адміністративного суду в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з ПАТ Модель всесвіту (ЄДРПОУ 30289977, вул. Червоножовтнева, 6, м. Харків, 61012) на користь держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку накладені штрафні санкції у загальній сумі 17000 грн., внаслідок порушення законодавства на ринку цінних паперів і перерахувати в дохід Державного бюджету України на рахунок, відкритий на ім'я територіальних органів Державної казначейської служби за балансовим рахунком 311121081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , символ звітності банку 106.

В обґрунтування позову прокурор зазначив, що Східним територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку здійснено перевірку ПАТ "Модель всесвіту", якою встановлено, що відповідач не виконав розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 37-СХ-1-Е від 20.08.2015 р. про усунення до 30.04.2016 р. порушень законодавства про цінні папери щодо розкриття регулярної річної інформації за 2014 рік, зокрема, не розміщена у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів, не опублікована в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Комісії; не подана до Комісії та не розміщена на власному веб-сайті; письмово не проінформовано СТУ НКЦПФР про стан виконання вказаного розпорядження. Викладене є порушенням вимог ч.1 ст.39 та ч. 4 ст. 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок . За вищевказане правопорушення НКЦПФР на відповідача накладено штрафні санкції у розмірі 17000,00 грн. та до теперішнього часу відповідачем не сплачені, що слугувало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

У судовому засіданні прокурор та представник позивача, Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Відповідач, Публічне акціонерне товариство "Модель всесвіту", у судове засідання повноважного представника не направив, про дату, час і місце судового засідання повідомлений судом належним чином, в порядку, передбаченому ст. 33-35 КАС України.

Суд, вивчивши доводи позову, заслухавши пояснення сторін, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, виходить з наступних підстав та мотивів.

За матеріалами справи судом встановлено, що відповідач, Публічне акціонерне товариство "Модель всесвіту", пройшов передбачену законом процедуру державної реєстрації, набув статусу суб'єкту господарювання - юридичної особи, код ЄДРПОУ - 30289977.

За визначенням статті 6 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Згідно пункту 14 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Відповідно до пункту 5 та 6 частини 1 статті 11 цього Закону, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Судом встановлено, що постановами від 09.08.2016 р. № 10/1/03/2216 Східним територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Публічного акціонерного товариства "Модель всесвіту".

Актом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.08.2016 р. № 499-СХ-1-Е встановлено, що у відношенні ПАТ Модель всесвіту були винесені розпорядження про усунення порушень законодавства №37-СХ-1-Е від 28.08.2015 р., відповідно до якого відповідач в термін до 30.04.2016 р. повинен був усунути порушення законодавства про цінні папери щодо розкриття регулярної річної інформації за 2014 рік, зокрема, розмістити у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів, опублікувати в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Комісії; подати до Комісії та розмістити на власному веб-сайті; письмово проінформувати СТУ НКЦПФР про стан виконання вказаного розпорядження

Відомості щодо виконання ПАТ "Модель всесвіту" розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 37-СХ-1-Е від 20.08.2015 у строки, визначені в цьому розпорядженні, а також станом на 17.08.2016 р., в Східному теруправлінні Комісії відсутні.

Вищезазначене є невиконанням розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери, яке, згідно п. 10 ст. 8 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні , є обов'язковим для виконання .

На підставі вище вказаного акту позивачем прийнято постанову про розгляд справ про порушення на ринку цінних паперів від 17.08.2016 р., якою розгляд справ призначено на 26.08.2016 р.

За результатами розгляду справи, уповноваженою особою Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на ПАТ "Модель всесвіту" накладено штрафні санкції в розмірі 17000 грн. за порушення чинного законодавства України, а саме: за невиконання розпорядження уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів постановою № 499-СХ-1-Е від 26.08.2016 р.

Вказана постанова направлена на адресу відповідача засобами поштового зв'язку, що підтверджується супровідним листом та реєстром згрупованих відправлень рекомендованих листів.

Постанову Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафних санкцій № 499-СХ-1-Е від 26.08.2016 року відповідачем не виконано, доказів оскарження суду не надано, а судом на виконання приписів ст. 11 Кодексу адміністративного судочинства України самостійно не встановлено.

Згідно розділу XVIII "Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій", затверджених рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 16.10.2012 року № 1470, штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше ніж через п'ятнадцять днів з дати отримання ним постанови.

При цьому документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу Комісії.

У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, установлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

Частиною 3 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач до теперішнього часу штраф не сплатив.

Приймаючи до уваги, що відповідач, у встановлені законодавством строки штраф не сплатив, постанову про його накладення не оскаржив, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 в інтересах держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Публічного акціонерного товариства "Модель всесвіту" про стягнення штрафних санкцій - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Модель всесвіту на користь держави в особі Східного територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку накладені штрафні санкції у загальній сумі 17000 грн., внаслідок порушення законодавства на ринку цінних паперів і перерахувати в дохід Державного бюджету України на рахунок, відкритий на ім'я територіальних органів Державної казначейської служби за балансовим рахунком 311121081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , символ звітності банку 106.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови складений 06 лютого 2017 року.

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення02.02.2017
Оприлюднено13.02.2017
Номер документу64559196
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6871/16

Постанова від 02.02.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 03.01.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Ухвала від 19.12.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні