Ухвала
від 12.12.2016 по справі 522/21683/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/21683/16-к

Провадження № 1-«кс»/522/23142/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання ст. слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей та документів, у кримінальному провадженні зареєстрованому в ЄРДР за №32015160000000321 від 17.11.2015 за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015160000000321 від 17.11.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, мотивуючи наступним.

Слідчим управлінням ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015160000000321 від 17.11.2015 відносно службових осіб НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службовими особами НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у період 2012 - 2013 років здійснювалися операції з придбання товарів у підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ). Таким чином, службові особи НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », діючи в порушення вимог податкового законодавства, у період з 01.01.2012 по 31.12.2013 рр. занизили суми податку на додану вартість при формуванні податкового кредиту по господарським операціям з контрагентами на суму 2 246 839 грн., та податку на прибуток підприємства - на суму 2 284682 грн., чим ухилились від сплати ПДВ та податку на прибуток підприємства в загальній сумі 4 531 521 грн., що є особливо великим розміром.

Встановлено що НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відкрито в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_13 ), рахунки № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , які використовувались для проведення діяльності, у тому числі за результатами якої службові особи підприємства ухилились від сплати податків.

При цьому, рух грошових коштів по рахункам, які належать НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та відкриті в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документи щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків необхідні для визначення дат платежів, сум платежів, кореспондентів, що здійснювали та отримували платежі, встановлення службових осіб, які мали право підпису банківських документів та відкривали рахунки у банківських установах, необхідні для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду, у зв`язку з чим необхідно отримати доступ до документів що стосуються діяльності НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зокрема банківських виписок про рух грошових коштів по рахункам, які належать НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документів щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків, які перебувають в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

Інформація, яка міститься в банківських документах має значення для доказування причетності службових осіб НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до незаконної діяльності пов`язаної з відображенням у бухгалтерському та податковому обліку підприємства проведення господарських операцій з підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а також перерахування на рахунки зазначених підприємств грошових коштів за фактично не надані послуги. А іншим шляхом, окрім розкриття банківської таємниці і отримання тимчасового доступу до документів, не має можливості довести обставини перерахування (отримання) грошових коштів на поточні рахунки, а також встановити осіб, які мали право розпорядження зазначеними рахунками.

На сьогоднішній день, по матеріалам кримінального провадження у відповідності до ст. 91 КПК України виникла необхідність у дослідженні господарських операцій, проведених службовими особами НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що неможливо без отримання відомостей про рух коштів по рахункам НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У зв`язку з тим, що службові особи Одеського РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » виступають як треті особи та їх права у разі вилучення відомостей про рух коштів по рахункам НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » нічим не порушуються, керуючись ч. 2 ст. 163 КПК України клопочу про розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані відомості та документи.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що банківська виписка про рух грошових коштів по рахункам, які належать НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з переліком контрагентів та призначенням платежів, яка перебуває в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_13 ), має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та може бути доказом під час судового розгляду, не становить собою документів, до яких заборонений доступ,

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з наведених підстав, та довів наявність достатніх підстав вважати, що виклик особи у якої знаходиться зазначена інформація, може мати негативні наслідки.

Заслухавши думку слідчого, також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ст. 160 КПК України, в клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів крім іншого, зазначаються, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що перелічена інформація, зберігаються в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_13 ), має значення для встановлення важливих обставин кримінального провадження, та в подальшому може бути використана як доказ у кримінальному провадженню, при цьому іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Враховуючи, що присутність представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться вищевказані документи, тягне за собою обізнаність такої особи про проведення слідчих (розшукових) дій та, відповідно, можливість розголошення представником юридичної особи таких відомостей, внаслідок чого існує реальна загроза внесення змін до документів чи взагалі знищення необхідних відомостей, розгляд клопотання прошу здійснити без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться вищезгадані документи.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 159-164 КПК України та ст.ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 задовольнити.

Надати старшому слідчому з особливо важливих справ другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 або іншим уповноваженим особам, що будуть діяти за його дорученням (постановою), тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в Одеському РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (МФО НОМЕР_13 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня по рахунках № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.01.2012 по день оголошення ухвали;

- копій юридичної справи НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- копій платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при розпорядженні рахунками за період з 01.01.2012 по день оголошення ухвали;

- копій банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахунках № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.01.2012 по день оголошення ухвали;

- копій банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунків службовими особами НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- копій договорів з додатками на встановлення системи «Банк-Клієнт», актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт»;

- протоколів системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта;

- копій відомостей щодо реєстрації клієнта НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- копій заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») за період з 01.01.2012 по день оголошення ухвали НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов`язаних з проведенням банківських операцій НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

-грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунків № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 (українська гривня) за період з 01.01.2012 по день оголошення ухвали;

- копій документів кредитної та депозитної справи НТВФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у формі ТОВ (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 12.01.2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

12.12.2016

Дата ухвалення рішення12.12.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу64569758
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів, у кримінальному провадженні зареєстрованому в ЄРДР за №32015160000000321 від 17.11.2015 за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —522/21683/16-к

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 12.12.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Постанова від 18.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 18.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 18.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Постанова від 18.11.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні