Вирок
від 03.02.2017 по справі 641/509/17
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Номер провадження 1-кп/641/201/2017 Справа № 641/509/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2017 року Комінтернівський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганська, громадянина України, що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , -

у вчинені кримінального правопорушення у виді злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

На території м. Маріуполя Донецької області створена та у період 2015-2016 років діяла злочинна група осіб «конвертаційний центр», метою якої було здійснення злочинної діяльності, спрямованої на створення фіктивних підприємств, прикриття власної незаконної діяльності, здійснення дій з прикриття діяльності з незаконного формування суб`єктами господарської діяльності реального сектору економіки податкового кредиту з податку на додану вартість, яку очолював мешканець м. Маріуполя ОСОБА_6 , матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, прикриття якої здійснювалося співробітниками ГУДФС у Донецькій області.

Наприкінці 2015 року, більш точний час не встановлено, ОСОБА_6 під час телефонної розмови запропонував своєму знайомому ОСОБА_4 за грошову винагороду взяти участь у діяльності вказаної злочинної групи.

При цьому, ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_4 умови, за яких він, перебуваючи на території м. Харкова, повинен взяти на себе обов`язки пособника ОСОБА_6 та виконувати роль його особистого зв`язку з гілкою «конвертаційного центру» на території м. Харкова, зокрема:

здійснювати переписку з невстановленими особами, які підтверджували йому наявні в них обсяги готівки;

отримувати реквізити придбаних та створених фіктивних підприємств та передавати їх ОСОБА_6 ,

отримувати від невстановлених осіб «кур`єрів» незаконно виведені у готівку грошові кошти та передавати їх під час особистих зустрічей ОСОБА_6 .

За виконання вказаних функцій ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_4 оплату у вигляді 0,15 0,25 відсотків від суми незаконно проведених «конвертаційним центром» операцій із виведення у готівку грошових коштів.

Усвідомлюючи протиправний характер вказаної пропозиції ОСОБА_6 , діючи у порушення статей 81, 87, 89 Цивільного кодексу України, статей 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу Українита статей 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», ОСОБА_4 добровільно погодився на вказану пропозицію.

Так, реалізуючи відведену йому роль у плані спільних злочинних дій, ОСОБА_4 вчинив пособництво у придбанні суб`єкта господарської діяльності з метою реалізації завдань «конвертаційного центру», а саме: здійснення дій з прикриття діяльності з незаконного формування суб`єктами господарської діяльності реального сектору економіки податкового кредиту з податку на додану вартість.

Зокрема, 02.06.2016 о 08.53 годині, ОСОБА_4 , за допомоги засобів електронного зв`язку,надав ОСОБА_6 для використання у своїй злочинній діяльності реквізити новопридбаного суб`єкта підприємницької діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «ФУДЖИ-ТОРГ» (ЄДРПОУ 40096018), до придбання якого невстановлені досудовим розслідуванням особи також залучили особу, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження.

Зокрема, згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження є керівником суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «ФУДЖИ-ТОРГ», код ЄДРПОУ 40096018 (далі ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ»).

Незважаючи на те, що вказане підприємство зареєстровано в державних органах реєстраційної служби як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження взяв участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Так, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, у невстановлений слідством час, знаходячись на території міста Харкова, вступив у злочинну змову з невстановленими досудовим розслідуванням особами, з метою придбання та державної перереєстрації за матеріальну винагороду суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» на своє ім`я в органах державної влади без наміру здійснення статутної господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Крім того, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження та невстановлені досудовим розслідуванням особи, розподілили між собою ролі у плані спільних злочинних дій.

Так, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, відповідно до розробленого злочинного плану, повинен надати свої анкетні дані, документи, які посвідчують особу, підписати статутні та інші документи з придбання ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ», а також передати здобуті в ході перереєстрації статутні документи невстановленим досудовим розслідуванням особам.

У свою чергу, ОСОБА_4 , відповідно до відведеної йому злочинної ролі, із залученням інших невстановлених осіб, повинен був підготувати документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади, завірити їх печаткою підприємства та надати можливість ОСОБА_6 використовувати придбане підприємство з метою прикриття своєї незаконної діяльності.

На виконання зазначеного вище плану, на початку лютого 2016 року, більш точної дати та часу не встановлено, особу, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, перебуваючи на території м. Харкова, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленими досудовим розслідуванням особами, усвідомлюючи, що юридична особа ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» придбається ним з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, діючи з корисливих мотивів, погодився на таку пропозицію та надав невстановленим особам копії власного паспорту громадянина України та картку фізичної особи платника податків з метою складання статутних та реєстраційних документів з придбання ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ».

Так, 23 лютого 2016 року, у невстановленому місці та в невстановлений слідством час, особу, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, на прохання невстановлених осіб, реалізуючи спільний злочинний умисел, достовірно знаючи, що придбає юридичну особу без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підписав протокол № 23/02 загальних зборів учасників ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ», відповідно до якого особу, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження призначено на посаду директора ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» та учасниками прийнято рішення про затвердження нової редакції Статуту вказаного підприємства та проведення державної реєстрації нової редакції установчих документів товариства та реєстрації зміни керівника.

Цього ж дня, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, реалізуючи спільний злочинний умисел, на прохання невстановлених слідством осіб, у невстановлені досудовим розслідування місці та час, підписав Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ», укладений між особою, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, у якості покупця з однієї сторони, та ОСОБА_7 у якості продавця з іншої сторони, згідно якого особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження придбав частку в статутному капіталі ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» у розмірі 100 (ста) відсотків, що у грошовому еквіваленті становить 400000 (чотириста тисяч) гривень 00 копійок.

У свою чергу, невстановлені слідством особи, здійснюючи відведену їм роль у злочинному плані, 24.02.2016, отримавши від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження вищевказаний Договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ», Статут ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» в новій редакції 2016 року, протокол № 23/02 загальних зборів учасників ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» від 23.02.2016, наказ від 23.02.2016 про призначення особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження на посаду директора ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ», довіреність на представництво інтересів підприємства в органах державної влади від 24.02.2016, засвідчену печаткою ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» та підписом особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 24.02.2016, того ж дня здійснили перереєстрацію ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» у Харківському міському управління юстиції за адресою: 61068, м. Харків, просп. Московський, 96-а, про що цього ж дня до Реєстру внесено відповідний запис за № 14801070005068780.

В свою чергу, ОСОБА_4 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та на виконання злочинної мети «конвертаційного центру» вчиняв наступні дії, що підтверджують його причетність до придбання та подальшої фіктивної господарської діяльності ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ»:

-здійснив приховування за місцем свого проживання: АДРЕСА_2 первинної фінансово-господарської документації ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» та документації щодо ведення бухгалтерського обліку зазначеного підприємства;

-отримав та зберігав за місцем проживання: АДРЕСА_2 , печатку ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ»;

-за допомогою засобів телефонного зв`язку та електронної пошти узгоджував з ОСОБА_6 можливості переведення безготівкових коштів на банківські рахунки ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» за фіктивними фінансово-господарськими операціями;

-отримував від невстановлених осіб «кур`єрів» грошові кошти, незаконно виведені у готівку в результаті виконання фіктивних фінансово-господарських операцій ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» з підприємствами реального сектору економіки клієнтами «конвертаційного центру», які в подальшому передавав під час особистих зустрічей в м. Запоріжжі ОСОБА_6 .

Таким чином, невстановлені досудовим розслідуванням особи отримали та використали можливість укладати від імені особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження як директора ТОВ «ФУДЖИ-ТОРГ» та за пособництва ОСОБА_4 господарські угоди та первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та безпідставному формуванню валових витрат підприємств.

Між прокурором та обвинуваченим за участю адвокатів ОСОБА_8 та ОСОБА_5 , 27 січня 2017 року укладено угоду про визнання винуватості, на час підписання якої, ОСОБА_4 визнав обвинувачення в обсязі підозри. Угода містить відомості, щодо наслідків укладання та невиконання угоди про визнання винуватості.

Сторонами, між якими укладено угоду про визнання винуватості, узгоджено покарання за скоєння кримінального правопорушення у виді злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у грошовому еквіваленті становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні угоди про визнання винуватості дотримані вимоги КК України та КПК України, просив угоду затвердити і призначити обвинуваченому ОСОБА_4 узгоджене покарання.

Обвинувачений в судовому засіданні просив прийняти відмову від адвоката ОСОБА_8 , оскільки для захисту його прав та інтересів йому достатньо участі адвоката ОСОБА_5 ..

Також обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_5 просили затвердити укладену з прокурором угоду про визнання винуватості. При цьому ОСОБА_4 підтвердив добровільність укладення даної угоди та згоду із узгодженим покаранням.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду.

Згідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Скоєний ОСОБА_4 злочин, відповідно до ст. 12 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч.ч. 4, 5 ст. 474 КПК України.

Відповідно до ст. 474 КПК України, судом встановлена добровільність сторін при укладанні угоди, тобто їх дії не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь яких інших обставин ніж ті, що передбачені в угоді.

Відповідно до ч. 7 цієї ж статті, судом не встановлено обставин, за яких суд відмовляє в затверджені угоди.

Узгоджена між сторонами угода про визнання винуватості та міра покарання ОСОБА_4 у вигляді штрафу у розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 17000 (сімнадцяти тисячам) гривень, відповідає нормам КПК України та КК України та не суперечить інтересам суспільства.

Обвинувачений ОСОБА_4 погодився на призначення узгодженого покарання та в судовому засіданні визнав обвинувачення, викладене в обвинувальному акті.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості.

Цивільний позов не заявлений.

Судові витрати у даному кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст.ст. 468 476 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 27 січня 2017 року, укладену між обвинуваченим ОСОБА_4 та прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Донецької області ОСОБА_3 .

Визнати ОСОБА_4 винним у скоєнні кримінального правопорушення у виді злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у грошовому еквіваленті дорівнює 17000 (сімнадцяти тисячам) гривень.

Запобіжний захід у вигляді застави стосовно ОСОБА_4 , обраний ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 15 жовтня 2016 року, після набрання вироком законної сили скасувати.

Суму застави в розмірі 435000 (чотириста тридцять п`ять тисяч) гривень, внесену ОСОБА_9 за ОСОБА_4 на рахунок ТУДСА України в Донецькій області, згідно квитанції від 18.10.2016, після припинення дії запобіжного заходу повернути заставодавцю.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня його проголошення з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до Апеляційного суду Харківської області через Комінтернівський районний суд м. Харкова.

Суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.02.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу64580652
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/509/17

Вирок від 03.02.2017

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні