Рішення
від 27.12.2016 по справі 431/1223/16-ц
СТАРОБІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.12.2016

Справа 431/1223/16-ц

Провадження 2/431/398/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

27 грудня 2016 року Старобільський районний суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Олійник С. В.,

при секретарі Яковенко А.Л.,

за участі представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідачів ОСОБА_2,

ОСОБА_3 ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Старобільська цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА Старобільського району до Селянського (фермерське) господарства САША Старобільського району, ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, відділу Держгеокадастру у Старобільському районі Луганської області, реєстраційної служби Старобільського районного управління юстиції Луганської області про визнання договорів оренди землі недійсними, скасування рішень про державну реєстрацію прав та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА Старобільського району, третя особа Селянське (фермерське) господарство САША Старобільського району про визнання договору оренди землі недійсним,

встановив:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю АСТРА (далі ТОВ АСТРА ) звернулось до суду з позовом до Селянського (фермерського) господарства САША (далі СФГ САША ), ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_12, ОСОБА_11, відділу Держгеокадастру у Старобільському районі Луганської області, реєстраційної служби Старобільського районного управління юстиції Луганської області про визнання договорів оренди землі недійсними, скасування рішень про державну реєстрацію прав.

В обґрунтування позову посилається на те, що між ТОВ АСТРА та ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21 укладено договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договори укладені на 10 років та зареєстровані у відділі Держкомзему у Старобільському районі.

Умови договорів оренди виконувались у повному обсязі, ТОВ АСТРА використовувалась земля за її цільовим призначенням та орендодавцю - власнику земельної ділянки або його родичам (за усним дорученням орендодавця) проводилась виплати орендної плати.

У лютому 2016 року до ТОВ АСТРА звернувся представник відповідача СФГ САША з вимогою передати йому вказані земельні ділянки, мотивуючи тим, що орендодавці померли, а СФГ САША укладено нові договори оренди зі спадкоємцями орендодавців ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 На підтвердження цього було надано витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, згідно яких дійсно у вересні-грудні 2015р. зареєстровано за СФГ САША право оренди земельної ділянки на підставі договорів оренди укладених у вересні-грудні 2015р. між СФГ САША та відповідачами ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11

Вважає договори оренди, які укладені у вересні-грудні 2015р. між відповідачем СФГ САША та відповідачами ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 такими, що порушують права ТОВ АСТРА та норми законодавства України, а тому мають бути визнані недійсними з наступних підстав. Статтею 31 Закону України "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства). Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Водночас, відповідно до частини четвертої ст.32 Закону України "Про оренду землі" перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Правонаступництво у разі зміни власника речі, переданої у найм, передбачено Загальними положеннями про найм Цивільного кодексу України. Відповідно до частини першої статті 770 ЦКУ у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Таким чином, смерть фізичної особи - наймодавця не є підставою для припинення договору, оскільки разом із правом власності на земельну ділянку до його спадкоємців переходять права та обов'язки за договором оренди, якщо інше прямо не передбачено в самому договорі. Таким чином, оскільки договори оренди від 04.08.2011р. та від 29.09.2008р. укладено між ТОВ АСТРА та ОСОБА_22, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21 на строк 10р., на сьогодні строк дії договору не закінчився, а тому у випадку смерті орендодавця дія цих договорів не припиняється і договори не розриваються, а права та обов'язки орендодавців за цим договором переходять до їх спадкоємців: за договором з ОСОБА_13 - до її спадкоємця ОСОБА_2, за договором з ОСОБА_14 - до його спадкоємця ОСОБА_6, за договором з ОСОБА_15 - до його спадкоємця ОСОБА_7, за договором з ОСОБА_16 - до його спадкоємця ОСОБА_3, за договором з ОСОБА_17 - до її спадкоємця ОСОБА_8, за договором з ОСОБА_18 - до його спадкоємця ОСОБА_9, за договором з ОСОБА_19 - до його спадкоємця ОСОБА_8, за договором з ОСОБА_20 - до її спадкоємця ОСОБА_10, за договором з ОСОБА_21 - до його спадкоємців ОСОБА_11 та ОСОБА_10

Про смерть орендодавців ТОВ АСТРА не було відомо і ніхто орендаря ТОВ АСТРА про це не повідомляв. Оскільки орендодавці є в більшості людьми похилого віку, тому за їх усним дорученням орендна плата за договорами виплачувалась їх родичам, про що маються записи у відомостях виплати орендної плати. Спадкоємці отримали орендну плату, але не повідомили ТОВ АСТРА про смерть орендодавців, невідомим чином оформили прийняття спадщини та отримали нові державні акти, у яких не зазначено про тимчасове право ТОВ АСТРА користування земельними ділянками, та уклали з новим орендарем нові договори оренди на ці земельні ділянки.

Тобто, ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та СФГ САША , на порушення положень ч.4 ст.32 Закону України "Про оренду землі", а також положень ч.2 ст.13 ЦК України, згідно якої при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій які могли б порушити права інших осіб, у вересні-грудні 2015р. уклали нові договори оренди, якими позбавляють ТОВ АСТРА належного йому законного права користування земельними ділянками.

У зв'язку з викладеним договори оренди землі укладені у вересні-грудні 2015р. між ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та СФГ САША мають бути визнаними недійсними на підставі ч.1 ст.215, ч.1 ст.203 ЦК України та скасовані рішення реєстраційної служби про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

ОСОБА_2 звернувся до суду із зустрічним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА , третя особа Селянське (фермерське) господарство САША Старобільського району про визнання договору оренди землі укладеного між ТОВ АСТРА та ОСОБА_13 недійсним.

В обґрунтування позову посилається на те, що він є сином ОСОБА_13, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_10 року. Після смерті матері він отримав її спадщину, в тому числі земельну ділянку(пай) площею 5,1568 га, кадастровий номер НОМЕР_1. Право власності на земельну ділянку він зареєстрував за собою та уклав із СФГ САША договір оренди своєї земельної ділянки. В березні 2016 року ТОВ АСТРА звернулось до суду з позовною заявою в якій заявляє, що його мати ОСОБА_13 незадовго до смерті уклала договір оренди своєї землі із ТОВ АСТРА , який ще діє, а відповідно договір який він уклав з іншим підприємством на цю ж землю необхідно визнати недійсним. Договір оренди, начебто укладений його матірю у 2011 році є не чинним, оскільки його мати не підписувала такого договору і землю в оренду ТОВ АСТРА не віддавала. Відповідно його договір оренди із СФГ САША не може бути визнаний недійсним. Тому, просить суд визнати недійсним договір оренди землі від 04.08.2011 року укладений між ТОВ АСТРА в особі директора ОСОБА_23 та ОСОБА_13 і зареєстрований у відділі держкомзему у Старобільському районі 04.08.2011 року за № 442510004000. Також, скасувати державну реєстрацію договору оренди землі від 04.08.2011 року між ТОВ АСТРА та ОСОБА_13 вчинений у відділі Держкомзему у Старобільському районі 04.08.2011 року за №442510004000.

Представник позивача ТОВ АСТРА ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила суд їх задовольнити.

Представник відповідача СФГ САША в судові засідання не з'являвся, про час, місце та дату судових засідань повідомлявся належним чином, про що свідчать поштові повідомлення (рекомендоване) про вручення поштового відправлення (судової повістки) (Том 1 а.с.204, Том 2 а.с 66,71,84,112). Про причини неявки в судові засідання суду не повідомлено, заяв про відкладання розгляду справи чи розгляду у відсутності представника до суду не надано. Тому, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності представника відповідача СФГ САША на підставі наявних в справі даних. В матеріалах справи є письмові заперечення проти позову СФГ САША в якому зазначено, що позов ТОВ АСТРА СФГ САША не визнає частково, вважає, що договір оренди земельної ділянки ОСОБА_3 укладений із СФГ САША 28.09.2015 року є дійним, відповідно підстав для визнання договору оренди укладеного між ОСОБА_3 і СФГ САША недійсним немає.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2, ОСОБА_4 первісний позов не визнала, зустрічний позов ОСОБА_2 підтримала в повному обсязі та просила суд його задовольнити.

Відповідачі ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 в судове засідання не з'явились, надали суду заяву про визнання позову та розгляд справи у їх відсутності.

Представник відповідача Відділу Держгеокадастру у Старобільському районі Луганської області в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи у відсутності представника відповідача та надав заперечення щодо позову, в яких зазначив, що не має жодного відношення до державної реєстрації право оренди на спірні земельні ділянки, яке виникло між відповідачами та СФГ САША .

Представник реєстраційної служби Старобільського районного управління юстиції Луганської області в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Дослідивши докази по справі, суд приходить до наступного.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

04.08.2011р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_13 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 5,1568га, з них 4,8235га - рілля, 0,3333га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_2-рілля зрошувальна та НОМЕР_3 рілля належить ОСОБА_13 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 04.08.2011р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №442510004000534 (Том 1 а.с.64-68).

04.08.2011р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_14 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 6,0416га, з них 5,7084га - рілля, 0,3332га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_5-рілля зрошувальна та НОМЕР_6-рілля належить ОСОБА_14 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_7 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 04.08.2011р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №442510004000505 (Том 1 а.с.9-12).

04.08.2011р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_15 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 5,1904га, з них 4,8572га - рілля, 0,3332га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_8-рілля зрошувальна та НОМЕР_9-рілля належить ОСОБА_15 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_10 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 04.08.2011р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №442510004000466 (Том 1 а.с.14-18).

04.08.2011р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_16 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 4,7438га, з них 4,4070га - рілля, 0,3368га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_11-рілля зрошувальна та НОМЕР_12-рілля належить ОСОБА_16 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_13 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 04.08.2011р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №442510004000523 (Том 1 а.с.20-25).

29.09.2008р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_17 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 4,9934га, з них 4,6601га - рілля, 0,3333га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_14-рілля зрошувальна та НОМЕР_15-рілля належить ОСОБА_17 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_16 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 29.09.2008р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №251875/040825100451 (Том 1 а.с.27-32).

29.09.2008р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_18 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 5,6778га, з них 5,3140га - рілля, 0,3638га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_17-рілля зрошувальна та НОМЕР_18-рілля належить ОСОБА_18 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_19 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 29.09.2008р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №251875/040825100414 (Том 1 а.с.34-39).

29.09.2008р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_19 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 5,2444га, з них 4,9111га - рілля, 0,3333га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_20-рілля зрошувальна та НОМЕР_21-рілля належить ОСОБА_19 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_22 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 29.09.2008р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №251875/040825100450 (Том 1 а.с.41-46).

29.09.2008р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_20 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 7,1451 га, з них 6,8119 га - рілля, 0,3332 га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_23-рілля зрошувальна та НОМЕР_24-рілля належить ОСОБА_20 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_25 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 29.09.2008р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №251875/040825100439 (Том 1 а.с.48-53).

29.09.2008р. між ТОВ АСТРА та ОСОБА_21 було укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 6,1088га, з них 5,7756га - рілля, 0,3332га - рілля зрошувальна. Вказана земельна ділянка НОМЕР_26-рілля зрошувальна та НОМЕР_27-рілля належить ОСОБА_21 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_28 та розташована на території Шульгинської сільської ради Старобільського району. Договір укладено на строк 10 років, договір зареєстровано 29.09.2008р. у відділі Держкомзему у Старобільському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис за №251875/040825100441 (Том 1 а.с.55-60).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 07.10.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 735461144251, номер запису про інше речове право 11509121, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 25113393 між ОСОБА_6 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 07.10.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_29 (Том 1 а.с.13).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 28.09.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 673984344251, номер запису про інше речове право 11358795, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 24809000 між ОСОБА_7 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 28.09.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_30 (Том 1 а.с.19).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 28.09.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 656147744251, номер запису про інше речове право 11357767, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 24806146 між ОСОБА_3 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 28.09.2022 року, кадастровий номер НОМЕР_31 (Том 1 а.с.26).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 25.11.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 736833544251, номер запису про інше речове право 12202728, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 26439251 між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 25.11.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_32 (Том 1 а.с.33).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 06.10.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 742637044251, номер запису про інше речове право 11477448, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 25054085 між ОСОБА_9 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 06.10.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_33 (Том 1 а.с.40).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 25.11.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 736715444251, номер запису про інше речове право 12202912, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 26440052 між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 25.11.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_34 (Том 1 а.с.47).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 01.12.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 785122644251, номер запису про інше речове право 12295209, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 26619200 між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 01.12.2027 року, кадастровий номер НОМЕР_35 (Том 1 а.с.54).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 01.12.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 785122644251, номер запису про інше речове право 12294509, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 26617664 між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 01.12.2027 року, кадастровий номер НОМЕР_35 (Том 1 а.с.61).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 28.10.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 754811344251, номер запису про інше речове право 11785800, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 25636468 між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 28.10.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_36 (Том 1 а.с.62).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 21.10.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 754811344251, номер запису про інше речове право 11683643, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 25441558 між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 21.10.2035 року, кадастровий номер НОМЕР_36 (Том 1 а.с.63).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 28.09.2015 року, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 674469844251, номер запису про інше речове право 11358268, вбачається укладення договору оренди, індексний номер 24807728 між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки строком до 28.09.2022 року, кадастровий номер НОМЕР_1 (Том 1 а.с.НОМЕР_41).

Статтею 31 Закону України "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі припиняється в разі:

-закінчення строку, на який його було укладено;

-викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

-поєднання водній особі власника земельної ділянки та орендаря;

-смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

-ліквідації юридичної особи-орендаря;

-відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

-набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;

-припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Водночас, відповідно до частини четвертої ст.32 Закону України "Про оренду землі" перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Правонаступництво у разі зміни власника речі, переданої у найм, передбачено Загальними положеннями про найм Цивільного кодексу України. Відповідно до частини першої статті 770 ЦК України у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця.

Таким чином, смерть фізичної особи - наймодавця не є підставою для припинення договору, оскільки разом із правом власності на земельну ділянку до його спадкоємців переходять права та обов'язки за договором оренди, якщо інше прямо не передбачено в самому договорі.

Такі ж умови вказані у п.40 договорів оренди від 04.08.2011р. та від 29.09.2008р., укладених між ТОВ АСТРА та ОСОБА_22, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20. ОСОБА_21, згідно якого перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

Згідно копії актового запису про смерть № 01 від 03.01.2012 року ОСОБА_15 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.НОМЕР_45).

Згідно копії актового запису про смерть № 46 від 19.11.2012 року ОСОБА_14 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, місце смерті Луганська область, м. Старобільськ (Том 1 а.с.99).

Згідно копії актового запису про смерть № 39 від 05.12.2011 року ОСОБА_13 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.100).

Згідно копії актового запису про смерть № 09 від 02.03.2015 року ОСОБА_19 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.101).

Згідно копії актового запису про смерть № 06 від 30.01.2012 року ОСОБА_18 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.102).

Згідно копії актового запису про смерть № 08 від 11.03.2014 року ОСОБА_17 померла ІНФОРМАЦІЯ_6 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.103).

Згідно копії актового запису про смерть № 24 від ІНФОРМАЦІЯ_7 року ОСОБА_16 помер ІНФОРМАЦІЯ_7 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.104).

Згідно копії актового запису про смерть № 03 від ІНФОРМАЦІЯ_8 року ОСОБА_20 померла ІНФОРМАЦІЯ_8 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.105).

Згідно копії актового запису про смерть № 15 від 03.05.2011 року ОСОБА_21 помер ІНФОРМАЦІЯ_9 року, місце смерті Луганська область, Старобільський район, с. Шульгинка (Том 1 а.с.106).

З досліджених копій спадкових справ вбачається, що

-за спадковою справою № 96/2012 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_13 всю спадщину щодо майна померлої прийняв ОСОБА_2, видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.07.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_37, загальною площею 4,8235 га, кадастровий номер НОМЕР_1; видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.07.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_38, рілля зрошувана, загальною площею 0,3333 га, кадастровий номер НОМЕР_39 (Том 1 а.с. 108-118);

-за спадковою справою № 88/2012 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_15 всю спадщину щодо майна померлого прийняла за заповітом ОСОБА_7, видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 07.07.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_40, загальною площею 4,8572 га, кадастровий номер НОМЕР_30; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 07.07.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_41, рілля зрошувана, загальною площею 0,3332 га, кадастровий номер НОМЕР_42 (Том 1 а.с.119-129);

- за спадковою справою № 32/2014 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_14 спадщину щодо майна померлого прийняла за законом ОСОБА_6, видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 28.09.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_43 рілля, загальною площею 5,7084 га, кадастровий номер НОМЕР_29; видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 28.09.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_45, рілля зрошувана, загальною площею 0,3332 га, кадастровий номер НОМЕР_44; видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 28.09.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_46, загальною площею 0,7985 га, кадастровий номер НОМЕР_47 (Том 1 а.с.130-НОМЕР_38);

- за спадковою справою № 117/2012 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_18 спадщину щодо майна померлого прийняв ОСОБА_9 за законом, видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.12.2012 року на земельну ділянку загальною площею 5,6778 га, з яких земельна ділянка (пай) 1063 рілля площею 5,3140 га, кадастровий номер НОМЕР_33 та земельна ділянка (пай) НОМЕР_48 рілля зрошувана площею 0,3638 га, кадастровий НОМЕР_49; видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.12.2012 року на земельну частку (пай) 1,19 сільськогосподарських угідь в умовних кадастрових гектарах, в т.ч. багаторічні насадження площею 0,03 у.к.га, сіножаті площею 0,19 у.к.га, пасовища площею 0,97 у.к.га (Том 1 а.с.142-154);

- за спадковою справою № 127/2011 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_9 року ОСОБА_21 спадщину щодо майна померлого прийняла за законом ОСОБА_20, видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 24.01.2012 року на земельну ділянку (пай) рілля, загальною площею 6,1088 га, з яких НОМЕР_50 (рілля площею 5,7756 га, НОМЕР_51 (рілля зрошувана) площею 0,3332 га; видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 24.01.2012 року на земельну частку (пай) 1,20 сільськогосподарських угідь в умовних кадастрових гектарах (Том 1 а.с.155-167);

- за спадковою справою № 140/2012 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 року ОСОБА_20 спадщину щодо майна померлої прийняли за заповітом ОСОБА_11, та ? частку ОСОБА_10, видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_52 рілля, загальною площею 6,8119 га кадастровий номер НОМЕР_35; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на земельну ділянку (пай) НОМЕР_53 рілля зрошувана, загальною площею 0,3332 га, кадастровий номер НОМЕР_54; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на право на земельну частку (пай) в КСП ім. Леніна с. Шульгинка площею 1,19 в умовних кадастрових гектарах в т.ч. багаторічні насадження, сіножаті, пасовища; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_52 рілля, загальною площею 6,8119 га кадастровий номер НОМЕР_35 на ім'я ОСОБА_10; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на земельну ділянку (пай) НОМЕР_53 рілля зрошувана, загальною площею 0,3332 га, кадастровий номер НОМЕР_55 на ім'я ОСОБА_10; видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 24.11.2015 року в указаних частках на право на земельну частку (пай) в КСП ім. Леніна с. Шульгинка площею 1,19 в умовних кадастрових гектарах в т.ч. багаторічні насадження, сіножаті, пасовища (Том 1 а.с.168-186);

- за спадковою справою № 456/2005 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_7 року ОСОБА_16 спадщину щодо майна померлого прийняла за законом ОСОБА_3, видане свідоцтво про право на спадщину за законом від 11.06.2015 року на земельну ділянку (пай) № НОМЕР_56 рілля, загальною площею 4,4070 га кадастрових номер НОМЕР_31 (Том 1 а.с.198-200);

- за інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру спадщину щодо майна померлого ОСОБА_16, ІНФОРМАЦІЯ_7 року, прийняла за законом ОСОБА_25, про що видане свідоцтво про право на спадщину 11.06.2015 року на земельну ділянку (Том 1 а.с.195).

- за інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру спадщину щодо майна померлого ОСОБА_19, ІНФОРМАЦІЯ_4 року, прийняла за законом ОСОБА_8, про що видане свідоцтво про право на спадщину 29.09.2015 року на земельну ділянку (Том 1 а.с.192-193);

Таким чином, оскільки договори оренди від 04.08.2011р. та від 29.09.2008р. укладено між ТОВ АСТРА та ОСОБА_22, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21 на строк 10 років, на цей час строк дії договору не закінчився, з урахуванням, що у випадку смерті орендодавця дія цих договорів не припиняється і договори не розриваються, права та обов'язки орендодавців за цим договором переходять до їх спадкоємців, а саме: за договором з ОСОБА_13 - до її спадкоємця ОСОБА_2, за договором з ОСОБА_14 - до його спадкоємця ОСОБА_6, за договором з ОСОБА_15 - до його спадкоємця ОСОБА_7, за договором з ОСОБА_16 - до його спадкоємця ОСОБА_3, за договором з ОСОБА_17 - до її спадкоємця ОСОБА_8, за договором з ОСОБА_18 - до його спадкоємця ОСОБА_9, за договором з ОСОБА_19 - до його спадкоємця ОСОБА_8, за договором з ОСОБА_20 - до її спадкоємця ОСОБА_10, за договором з ОСОБА_21 - до його спадкоємців ОСОБА_11 та ОСОБА_10

ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та СФГ САША , на порушення положень ч.4 ст.32 Закону України "Про оренду землі", а також положень ч.2 ст.13 ЦК України, згідно якої при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій які могли б порушити права інших осіб, у вересні-грудні 2015р. уклали нові договори оренди, якими позбавили ТОВ АСТРА належного йому законного права користування земельними ділянками.

Відповідно до ч.1 ст.203 ЦК України зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ч.1 ст.215 ЦК України недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені у т.ч. ч.1 ст.203 ЦК України, є підставою недійсності правочину.

Пунктом 2 Постанови Пленуму ВСУ від 06.11.2009р. N9 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними роз'яснено, що згідно із статтями 4, 10 та 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим законам України, які приймаються відповідно до Конституції України та ЦК України, міжнародним договорам, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, актам Президента України, постановам Кабінету Міністрів України, актам інших органів державної влади України, органів влади Автономної Республіки Крим у випадках і в межах, встановлених Конституцією України та законом, а також моральним засадам суспільства. Зміст правочину не повинен суперечити положенням також інших, крім актів цивільного законодавства, нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до Конституції України (статті 1, 8 Конституції України). Відповідність чи невідповідність правочину вимогам законодавства має оцінюватися судом відповідно до законодавства, яке діяло на момент вчинення правочину.

У зв'язку з викладеним договори оренди землі укладені у вересні-грудні 2015р. між ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та СФГ САША мають бути визнаними недійсними на підставі ч.1 ст.215, ч.1 ст.203 ЦК України.

У зв'язку з укладанням вказаних договорів, відділом Держгеокадастру та реєстраційною службою проведено реєстрацію об'єктів права та іншого речового права на об'єкти у 2015р., що порушило права позивача, як орендаря земельних ділянок за попередніми договорами оренди.

Відповідно до ст.125 Земельного Кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Тобто, договори оренди 29.09.2008р. укладені між ТОВ АСТРА та ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, та договори оренди від 04.08.2011р. укладені між ТОВ АСТРА та ОСОБА_22, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, оформлені відповідно до норм законодавства чинного на час їх укладення, та права ТОВ АСТРА користування земельними ділянками за цими договорами оренди зареєстровані належним чином в органі та в порядку, визначених законодавством що діяло на час укладення цих договорів.

Стосовно позовних вимог за зустрічним позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА Старобільського району, третя особа Селянське (фермерське) господарство САША Старобільського району про визнання договору оренди землі недійсним, суд приходить до наступного.

В судовому засіданні встановлено, що між ОСОБА_13 та ТОВ АСТРА укладено договір оренди землі 04 серпня 2011 року. ІНФОРМАЦІЯ_10 року ОСОБА_13 померла. Пред'являючи позовні вимоги щодо недійсності вказаного договору, посилався, що його мати ОСОБА_26 договору не підписувала, оскільки постійно проживала в цей період разом з ним, та йому було б відомо про укладання будь-яких договорів. Судом забезпечено право позивача за зустрічним позовом та судом призначалась почеркознавча експертиза, однак вона не виконана через відсутність документів, необхідних для дослідження. Ухвала суду від 05.09.2016 року про призначення судово-почеркознавчої експертизи знята з провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 10, ч. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу свої вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 ЦК України. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Сторони та інші особи, які брали участь у справі, мали рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Отже, відповідачем ОСОБА_2 та його представником суду не надано належних доказів на підтримання свого зустрічного позову.

На підставі ч. 1 ст. 13, ч.1 ст. 203, ч.1 ст. 215, ст. 216 ЦК України, ст. 174 ЦПК України, ст. ст. 31-32 Закону України Про оренду землі , керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212, 214-215 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА Старобільського району до Селянського (фермерське) господарства САША Старобільського району, ОСОБА_2, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_3, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, відділу Держгеокадастру у Старобільському районі Луганської області, реєстраційної служби Старобільського районного управління юстиції Луганської області про визнання договорів оренди землі недійсними, скасування рішень про державну реєстрацію прав - задовольнити.

Визнати недійсними:

-договір оренди землі б/н від 28.09.2015р., укладений між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 07.10.2015р., укладений між ОСОБА_27 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 28.09.2015р., укладений між ОСОБА_7 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 28.09.2015р., укладений між ОСОБА_3 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 25.11.2015р., укладений між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 06.10.2015р., укладений між ОСОБА_9 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 25.11.2015р., укладений між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 01.12.2015р., укладений між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 01.12.2015р., укладений між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 28.10.12.2015р., укладений між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША ;

-договір оренди землі б/н від 21.10.2015р., укладений між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША .

Скасувати рішення державного реєстратора про державну реєстрацію оренди земельної ділянки:

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 674469844251, номер запису про інше речове право 11358268 по договору оренди укладеного між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_1;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 735461144251, номер запису про інше речове право 11509121 по договору оренди укладеного між ОСОБА_6 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_29;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 673984344251, номер запису про інше речове право 11358795 по договору оренди укладеного між ОСОБА_28 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_30;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 656147744251, номер запису про інше речове право 11357767 по договору оренди укладеного між ОСОБА_3 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_31;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 736833544251, номер запису про інше речове право 12202728 по договору оренди укладеного між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_32;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 742637044251, номер запису про інше речове право 11477448 по договору оренди укладеного між ОСОБА_9 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_33;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 736715444251, номер запису про інше речове право 12202912 по договору оренди укладеного між ОСОБА_8 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_34;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 785122644251, номер запису про інше речове право 12295209 по договору оренди укладеного між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_35;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 785122644251, номер запису про інше речове право 12294509 по договору оренди укладеного між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_35;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 754811344251, номер запису про інше речове право 11785800 по договору оренди укладеного між ОСОБА_11 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_36;

-речового права об'єкту нерухомого майна реєстраційний номер 754811344251, номер запису про інше речове право 11683643 по договору оренди укладеного між ОСОБА_10 та Селянським (фермерським) господарством САША земельної ділянки, кадастровий номер НОМЕР_36.

В задоволенні зустрічного позову ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю АСТРА Старобільського району, третя особа Селянське (фермерське) господарство САША Старобільського району про визнання договору оренди землі недійсним - відмовити за необґрунтованістю.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Луганської області через Старобільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С. В. Олійник

Дата ухвалення рішення27.12.2016
Оприлюднено13.02.2017
Номер документу64609802
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —431/1223/16-ц

Рішення від 27.12.2016

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

Рішення від 27.12.2016

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

Ухвала від 05.10.2016

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

Ухвала від 05.09.2016

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

Ухвала від 24.03.2016

Цивільне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні