Ухвала
від 09.02.2017 по справі 912/3936/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

09.02.2017 року Справа № 912/3936/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Пархоменко Н.В. (доповідач)

суддів: Коваль Л.А., Чередка А.Є.,

розглянувши матеріали апеляційної скарги Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017 року у справі №912/3936/16:

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД", м. Олександрія Кіровоградської області

до відповідача: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, м. Кіровоград

про визнання поновленим договору, визнання укладеною додаткової угоди

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" звернулось до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою, в якій просить:

- визнати поновленим на той самий строк і на тих самих умовах договір оренди земельної ділянки від 15.07.2011 року, загальною площею 93,5483 га, в тому числі 93,5483 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3524683600:02:000:9018, яка знаходиться на території Куцеволівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградсьої області, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Надія-Агро-2007", повним правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД", та Онуфріївською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, право оренди зареєстровано Державним реєстратором реєстраційної служби Онуфріївського районного управління юстиції у Кіровоградської області 04.02.2014 року, номер запису про інше речове право:4561892;

- визнати укладеною між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" та Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 15.07.2011 року, право оренди зареєстровано Державним реєстратором реєстраційної служби Онуфріївського районного управління юстиції у Кіровоградської області 04.02.2014 року, номер запису про інше речове право: 4561892, у редакції викладеній у позовній заяві.

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017 року у справі №912/3936/16 (суддя Макаренко Т.В.) позов задоволено у повному обсязі:

- визнано поновленим на той самий строк і на тих самих умовах договір оренди земельної ділянки від 15.07.2011 року, загальною площею 93,5483 га, в тому числі 93,5483 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3524683600:02:000:9018, яка знаходиться на території Куцеволівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградсьої області, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Надія-Агро-2007", повним правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД", та Онуфріївською районною державною адміністрацією Кіровоградської області, право оренди зареєстровано Державним реєстратором реєстраційної служби Онуфріївського районного управління юстиції у Кіровоградської області 04.02.2014 року, номер запису про інше речове право: 4561892;

- визнано укладеною між Товариством з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" та Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 15.07.2011 року, право оренди зареєстровано Державним реєстратором реєстраційної служби Онуфріївського районного управління юстиції у Кіровоградської області 04.02.2014 року, номер запису про інше речове право:4561892, у редакції викладеній у позовній заяві;

- стягнуто з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД" 2 756,00 грн. судового збору.

Не погодившись із рішенням місцевого господарського суду Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області звернулося до Дніпропетровського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просить:

- відстрочити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017року у справі №912/3936/16;

- скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області Кіровоградської області 11.01.2017 року по справі №912/3936/16 та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

Розглянувши апеляційну скаргу та подані до неї документи, апеляційний суд дійшов до висновку про повернення її без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 95 Господарського процесуального кодексу України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).

Між тим, до апеляційної скарги не додано доказів направлення копії апеляційної скарги на адресу позивача (Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар ЛТД").

Викладене є підставою для повернення апеляційної скарги на підставі пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Згідно з частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції закону станом на час подання апеляційної скарги) судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пункту 2.4 статті 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції Закону станом на час подання апеляційної скарги) за подання апеляційної скарги на рішення суду сплачується судовий збір у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017 року у справі №912/3936/16 підлягає сплаті судовий збір у сумі 3 031,60 грн.

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в апеляційній скарзі просить відстрочити сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду у справі №912/3936/16.

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

При цьому оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати (пункту 3.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 року №7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України").

Таким чином, зі змісту статті 8 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що відстрочення сплати судового збору є правом суду, а не його обов'язком, при цьому єдиною підставою для вчинення судом зазначених у наведеній нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в апеляційній скарзі зазначає, що є територіальним органом центрального органу виконавчої влади, не є прибутковою організацією, кошти на сплату судового збору відсутні.

Між тим, до апеляційної скарги Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області не надало жодних доказів в підтвердження його майнового стану, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору (до апеляційної скарги взагалі не додано жодного доказу).

Враховуючи, що Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області не надано відповідних доказів, апеляційний господарський суд не вбачає підстав, визначених статтею 8 Закону України "Про судовий збір", для надання відстрочки сплати судового збору, відповідно, заява Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області про відстрочку сплати судового збору не підлягає задоволенню.

Викладене є підставою для повернення апеляційної скарги на підставі пункту 3 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 1 статті 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржуване рішення було винесено судом 11.01.2017 року, повне рішення складено відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України 16.01.2017 року, тобто з урахуванням положень статті 93 Господарського процесуального кодексу України, останнім днем строку подання апеляційної скарги на вказане рішення є 26.01.2017 року.

Апеляційна скарга була подана до господарського суду Кіровоградської області 30.01.2017 року, про що свідчить відмітка про отримання скарги за вх. №03-30/42/17, тобто з пропуском десятиденного строку на подання апеляційної скарги, встановленого статтею 93 Господарського процесуального кодексу України.

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області ні в апеляційній скарзі, ні в окремому клопотанні не просить суд відновити пропущений процесуальний строк на подання апеляційної скарги.

Викладене є підставою для повернення апеляційної скарги на підставі пункту 4 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України.

Слід звернути увагу, що при повторному зверненні із апеляційною скаргою має бути подано клопотання про відновлення пропущеного строку на подання апеляційної скарги. При цьому, зазначене клопотання подається в будь-якому випадку пропуску строку незалежно від причин, які зумовили цей пропуск.

Керуючись статтею 8 Закону України "Про державний бюджет України", статтею 86, пунктами 2, 3, 4 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України, Дніпропетровський апеляційний господарський суд, –

УХВАЛИВ:

Відмовити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області у задоволенні клопотання про відстрочку сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017 року у справі №912/3936/16.

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на рішення господарського суду Кіровоградської області від 11.01.2017 року у справі №912/3936/16 повернути без розгляду.

Додаток: апеляційна скарга на 3-х аркушах.

Головуючий суддя                                                                      Н.В. Пархоменко

Суддя                                                                                          Л.А. Коваль

Суддя                                                                                           А.Є. Чередко

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено14.02.2017
Номер документу64622702
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/3936/16

Ухвала від 09.02.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Пархоменко Наталія Володимирівна

Рішення від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 20.12.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 17.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 21.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні