Вирок
від 08.02.2017 по справі 201/942/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/942/17

Провадження № 1кп/201/141/2017

ВИРОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2016 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська у складі судді Мельниченко С.П., за участі секретаря судового засідання Зозулі С.О., розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська кримінальне провадження № 12016040000000404 відносно:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, українця, уродженця м. Запоріжжя, проживаючого за адресою: АДРЕСА_3,

обвинуваченого у вчиненні злочину передбаченого ч. 2 ст. 28 ч.1 ст. 205 КК України,

В судовому засіданні приймали участь:

прокурор Соколов Є.А.

обвинувачений ОСОБА_1

захисник ОСОБА_2

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, у вересні 2015 року, знаходячись в м. Дніпро, з невстановленою слідством особою вступив в попередню змову, направлену на фіктивне підприємництво, а саме придбання суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності. При цьому ОСОБА_1 зі слів невстановленої слідством особи було достовірно відомо, що підприємство після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності.

Згідно досягнутої з невстановленим співучасником злочину змови, ОСОБА_1, повинен був за обіцяну матеріальну винагороду підписати складений та наданий йому невстановленою особою Рішення власника №16/09-1 Приватного підприємства Зевс-2008 ідентифікаційний код 36094465 /надалі ПП Зевс-2008 / відповідно до якого було змінено склад учасників та керівництво підприємства, основні види діяльності, місце знаходження та затверджено нову редакцію статуту, згідно до якого ОСОБА_1 мав стати одноосібним учасником з часткою у статутному капіталі в розмірі 100 %. Крім того, згідно досягнутої з невстановленим співучасником злочину змови, ОСОБА_1 повинен був надати нотаріусу свій паспорт громадянина України, а також картку фізичної особи - платника податків з ідентифікаційним номером, та засвідчивши свою особу, підписати у нотаріуса складений та наданий йому невстановленою особою статут в нової редакції Приватного підприємства Зевс-2008 ідентифікаційний код 36094465, який є установчим документом суб'єкта господарювання, на підставі якого змінюється склад учасників юридичної особи та проводиться її державна перереєстрація і повернути зазначений офіційний документ невстановленому співучаснику злочину, який, в подальшому, після проведення ним державної перереєстрації юридичної особи, повинен був використовувати реквізити придбаного підприємства, з метою прикриття незаконної діяльності у вигляді створення умов для ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки та іншим фіктивним підприємствам, в тому числі ТОВ Лайторг (код ЄДРПОУ 38902849), ТОВ Завод Будівельних матеріалів (код ЄДРПОУ 33324647); ТОВ Юнайтед Трейд Компані (код ЄДРПОУ 36368210); ТОВ Фансор (код ЄДРПОУ 40272624); ТОВ Тейкур (код ЄДРПОУ 39958515); ТОВ Сталь-П (код ЄДРПОУ 32299259); ТОВ Ваял (код ЄДРПОУ 37320253).

Здійснюючи свій злочинний намір, ОСОБА_1, 16 вересня 2015 року у невстановлений час, знаходячись із невстановленим співучасником злочину, в присутності нотаріуса ОСОБА_4 за адресою АДРЕСА_1 підписав складене та надане йому невстановленою особою Рішення власника №16/09-1 ПП Зевс- 2008 , згідно до якого:

1.Прийнято права власника ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС- 2008 , зареєстрованого Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради Дніпропетровської області 03.09.2008 року, номер запису 1 224 102 0000 043902, код ЄДРПОУ - 36094465.

2.У зв'язку із зміною власника, внесено зміни до Статуту ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 , шляхом викладення його в новій редакції.

Статут ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 в новій редакції - затверджено.

3.Зареєстровано статут ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 в новій редакції статуту в установленому законодавством порядку. Необхідно забезпечити державну реєстрацію статуту ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 в новій редакції.

4.Звільнено з посади директора ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 ОСОБА_5, паспорт НОМЕР_1, виданий Ленінським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 02 вересня 1999 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_2.

5.Призначено на посаду директора ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 громадянина України ОСОБА_1, паспорт серія НОМЕР_4, виданий Жовтневим РВ УМВС України в Запорізькій області, 01.08.1996 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_3, зареєстрований за адресою: 69096, АДРЕСА_3.

6.У зв'язку з економічною доцільністю змінено місцезнаходження ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМСТВА ЗЕВС-2008 з АДРЕСА_2 на 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Орловська, буд. 28, офіс 2.

В свою чергу колишні учасники ПП Зевс-2008 необізнані про злочинні наміри ОСОБА_1 та невстановленої особи, підписали нотаріально завірені заяви, згідно до яких припинили участь у ПП Зевс-2008 та передали свою частку статутного капіталу на користь ОСОБА_1

Продовжуючи свій злочинний намір, направлений на придбання (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності, достовірно знаючи про те, що підприємство після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності, 16 вересня 2015 року ОСОБА_1, знаходячись в нотаріальній конторі за адресою АДРЕСА_1 у невстановлений досудовим розслідуванням час надав нотаріусу ОСОБА_6 свій паспорт громадянина України та картку фізичної особи - платника податків з ідентифікаційним номером, а також раніше складений невстановленою особою статут ПП Зевс-2008 в новій редакції, в якому він був зазначений в якості засновника підприємства.

Не будучи обізнаною в злочинних намірах ОСОБА_1 та невстановленої особи, приватний нотаріус ОСОБА_6, виконуючи свої передбачені чинним законодавством обов'язки, засвідчила особу ОСОБА_1, перевірила його дієздатність та роз'яснила йому зміст нотаріальної дії, згідно якої останній, після підписання статуту ПП Зевс-2008 , становиться його засновником, а підписаний ним офіційний документ з підставою для реєстрації ПП Зевс- 2008 в органах виконавчої влади в якості юридичної особи та для його внесення до єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України, а також пов'язані з цим правові наслідки.

Ознайомившись таким чином із змістом нотаріальної дії та її правовими наслідками, ОСОБА_1, достовірно знаючи, що згідно із досягнутої ним з невстановленою особою злочинної змови, в дійсності він не має відношення до складу і компетенції органів управління ПП Зевс-2008 , розміру і порядку формування статутного капіталу та інших фондів, розподілу прибутків та збитків, процедур його реорганізації та ліквідації, ведення фінансово- господарської діяльності, а також інших факторів, пов'язаних з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством, достовірно знаючи про те, що підприємство після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності, в той же день, 16 вересня 2015 року підписав статут ПП Зевс-2008 в новій редакції, який, після його перевірки, був засвідчений нотаріусом ОСОБА_6, про що здійснено відповідний запис в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за № 4410.

Таким чином, ОСОБА_1, виконав свою частину досягнутої з невстановленою особою злочинної змови та передав йому за обіцяну матеріальну винагороду, без мети ведення реальної фінансово-господарської діяльності, достовірно знаючи про те, що підприємство після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності, підписане ним Рішення власника №16/09-1 ПП Зевс-2008 , а також підписаний ним та нотаріально засвідчений статут ПП Зевс-2008 (нова редакція).

Таким чином, ОСОБА_1, діючи умисно, за матеріальну винагороду, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, достовірно знаючи про те, що ПП Зевс-2008 всупереч свого статуту після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності, підписавши Рішення власника №16/09-1 ПП Зевс-2008 , а також статут Приватного підприємства Зевс-2008 ідентифікаційний код 36094465 (нова редакція), на підставі якого створюється юридична особа, і тим самим в порушення вимог:

-статті 57 Господарського кодексу України, згідно якої, установчими документами суб'єкта господарювання є статут (положення) суб'єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб'єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом. Статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного капіталу та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству. Статут (положення) затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарювання чи його представниками, органами або іншими суб'єктами відповідно до закону.

-статті 58 Господарського кодексу України, згідно якої, суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

-статті 58 Господарського кодексу України, згідно якої, підприємство, якщо законом не встановлено інше, діє на основі статуту.

-статті 58 Господарського кодексу України, згідно якої, підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний капітал, затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства.

-статті 81 Цивільного кодексу України, згідно якої, юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів.

-статті 87 Цивільного кодексу України, згідно якої, для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками); установчим документом товариства є затверджений учасниками статут або засновницький договір між учасниками, товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою, юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

-статті 89 Цивільного кодексу України, згідно якої, порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її статутних документів закону є підставою для відмови в державній реєстрації юридичної особи.

-статті 92 Цивільного кодексу України, згідно якої, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону; порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

-статті 93 Цивільного кодексу України, згідно якої, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

-статті 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , згідно якої, державна реєстрація юридичних осіб - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

-статті 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , згідно якої, державна реєстрація базується на таких основних принципах: обов'язковості державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі; об'єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі; внесення відомостей до Єдиного державного реєстру виключно на підставі та відповідно до цього Закону.

-статті 12 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , згідно якої, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

-статті 15 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , згідно якої, документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам: установчий документ юридичної особи, повинен містити відомості, передбачені законодавством, та відповідати законодавству.

-статті 45 Податкового кодексу України, згідно якої, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

-статті 48 Податкового кодексу України, згідно якої, податкова декларація повинна містити такі обов'язкові реквізити: код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер.

-статті 64 Податкового кодексу України, згідно якої, взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей контролюючими органами, зареєструвавши на своє ім'я підприємство ПП Зевс-2008 (ідентифікаційний код 36094465) та передавши установчі документи вказаного підприємства невстановленому співучаснику злочину, для внесення змін в реєстраційні документи підприємства, після проведення перереєстрації вказаного Товариства, отримав суб'єкт підприємницької діяльності (юридичну особу), з метою прикриття незаконної діяльності за попередньою змовою групою осіб, достовірно знаючи про те, що ПП Зевс-2008 всупереч свого статуту та всупереч засадам ведення господарської діяльності після придбання ним буде відображати здійснення товарних і безтоварних операцій на підставі неіснуючих бухгалтерських документів без здійснення реальної господарської діяльності в тому числі для ТОВ Лайторг (код ЄДРПОУ 38902849), ТОВ Завод Будівельних матеріалів (код ЄДРПОУ 33324647); ТОВ Юнайтед Трейд Компані (код ЄДРПОУ 36368210); ТОВ Фансор (код ЄДРПОУ 40272624); ТОВ Тейкур (код ЄДРПОУ 39958515); ТОВ Сталь-П (код ЄДРПОУ 32299259); ТОВ Ваял (код ЄДРПОУ 37320253). При цьому ОСОБА_1 передав невстановленій слідством особі всі наявні у нього документи стосовно ПП Зевс-2008 .

Таким чином, своїми умисними противоправними діями ОСОБА_1, скоїв фіктивне підприємництво, тобто придбання суб'єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб, тобто злочин, передбачений ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України.

07 лютого 2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області Соколовим Є.А. та громадянином ОСОБА_1 укладено угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, який повинен понести обвинувачений у виді штрафу в розмірі 8 500 гривень. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, кримінальних правопорушень невеликої чи середньої тяжкості, тяжких кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з'ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права визначені абз. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, а також відсутні умови, що суперечать інтересам суспільства, чи порушують права, свободи та інтереси сторін або інших осіб.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим із призначенням останньому узгодженої сторонами міри покарання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 373-376, 475 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 07 лютого 2017 року прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області Соколовим Євгеном Анатолійовичем та громадянином ОСОБА_1.

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 205 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 8 500 гривень.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана сторонами кримінального провадження з підстав, передбачених статтею 394 КПК України до апеляційного суду Дніпропетровської області через Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти діб з дня проголошення вироку суду.

Суддя: С.П. Мельниченко

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення08.02.2017
Оприлюднено10.02.2017
Номер документу64628643
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/942/17

Вирок від 08.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Вирок від 08.02.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

Ухвала від 23.01.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні