Ухвала
від 10.02.2017 по справі 344/1920/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/1920/17

Провадження № 1-кс/344/462/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2017 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Татарінова О.А., з участю секретаря Бухвак І.С., розглянувши клопотання слідчого Івано-Франківського ВП ГУ НП України в Івано-Франківській області Гальми Я.В., яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури Кулявим С.М., про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 42016091010000010, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилався на те, що 02.03.2015 ТОВ Івано-Франківськтур , ідентифікаційний код юридичної особи 39648475, відкрило в АТ Райффайзенбанк Аваль поточний рахунок НОМЕР_2, що підтверджується інформацією з ДПІ в м. Івано-Франківську.

В подальшому, 07.04.2015 між ПАТ ПУМБ , в особі керуючого відділення № 1 ПАТ ПУМБ у м. Івано-Франківську ОСОБА_3, та ТОВ Івано-Франківськтур , в особі директора ОСОБА_4, укладено договір еквайрингу № 41782742, згідно якого банк передав приватному підприємству в користування POS-термінал для проведення платежів і розрахунків банківськими платіжними картками відповідних платіжних систем, а також зобов'язався здійснювати оплату операцій, які пройшли в торговельних точках товариства та проведені на рахунок НОМЕР_2, відкритий в АТ Райффайзенбанк Аваль .

Вказаний договір та додаток до нього передбачав, окрім обслуговування в терміналі банківських платіжних карт, перерахунок коштів без використання самих карт шляхом введення їх даних.

Крім того, 30.04.2015 між ПАТ ПУМБ , в особі керуючого відділення № 1 ПАТ ПУМБ у м. Івано-Франківську ОСОБА_3, та ПП Астері-Тур , в особі директора ОСОБА_5, укладено договір еквайрингу № 41990522, згідно якого банк передав приватному підприємству в користуванняPOS-термінал для проведення платежів і розрахунків банківськими платіжними картками відповідних платіжних систем, а також зобов'язався здійснювати оплату операцій, які пройшли в торговельних точках приватного підприємства та проведені на рахунок № НОМЕР_1, відкритий в банку.

Вказаний договір та додаток до нього передбачав, окрім обслуговування в терміналі банківських платіжних карт, перерахунок коштів без використання самих карт шляхом введення їх даних.

В подальшому, посадові особи ПП Астері-Тур та ТзОВ Івано-Франківськтур , використовуючи реквізити банківських платіжних карток клієнтів іноземних банків, без їх відома та дозволу, шляхом ручного введення таких реквізитів з клавіатури POS-терміналу, наданого ПАТ ПУМБ , провели низку операцій зі списання коштів власників банківських платіжних карток на загальну суму 272 тис. грн.

В зв'язку із цим, з ПАТ ПУМБ іноземними банками-емітентами банківських карток, з яких без відома клієнтів з США та Австралії були списані кошти, стягнуто кошти на загальну суму 272 тис. грн.

Допитана в.о. начальника управління підтримки трансакційного бізнесу і розрахункового обслуговування процесингового центру ПАТ ПУМБ ОСОБА_6 показала, що суть угод між банківською установою та клієнтами полягає в тому, що ТзОВ Івано-Франківськтур та ПП Астері-тур , надаючи послуги в сфері туристичного бізнесу, мали можливість списання грошових коштів з банківської картки клієнта без самої присутності карти з можливістю ручного введення даних картки - її номера та дати, до якої вона дійсна на POS-терміналі. Але, таке списання могло бути здійснено не більше, ніж на 1 грн (обмеження нашої банківської установи). Таке обмеження надає підприємству можливість пересвідчитись в дійсності картки клієнта, його платоспроможності і провести бронювання готелю. Крім того, існує можливість списання з клієнта штрафу шляхом ручного вводу у випадку порушення ним умов бронювання. Банківська установа без перевірки документів не може ідентифікувати в якому випадку операція мала бути на суму 1 грн., а в якому випадку - списання штрафу з клієнта, який порушив умови бронювання.

Проте, особи, що діяли від імені ТзОВ Івано-Франківськтур та ПП Астері-тур , скориставшись такою можливістю, використавши отримані невстановленим шляхом ідентифікаційні дані банківських платіжних карт громадян з США та Австралії, списали з їх карток грошові кошти на загальну суму 272 тис. грн., які ПАТ ПУМБ прийшлось повернути іноземним банкам на їхню вимогу через несанкціоноване списання коштів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що прокуратурою Тернопільської області 11.11.2015 до суду скеровано обвинувальний акт в кримінальному провадженні від 23.07.2015 № 12015210000000258 відносно ОСОБА_7 за ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України.

ОСОБА_7, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, перебуваючи в м. Івано-Франківську, діючи згідно попередньо розприділених обов'язків, виконуючи відведену йому роль, будучи власником ТОВ Івано-Франківськ Тур , в період з 18 по 19 липня 2015 року, використовуючи РОS-термінал, наданий ТОВ Івано-Франківськ Тур ПАТ КБ ПриватБанк , серійний номер SIF0FZQ, здійснив 26 операції перерахування коштів з карток іноземних банків, через рахунок ПАТ КБ ПриватБанк , на рахунок ТОВ Івано-Франківськ Тур , відкритий в АТ Райффайзен Банк Аваль НОМЕР_2 на суму 882706,06 гривень.

Також ОСОБА_7, за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, перебуваючи в м. Тернопіль, діючи згідно попередньо розприділених обов'язків, виконуючи відведену йому роль, в період з 16 по 19 липня 2015 року, використовуючи РОS-термінал, наданий ТОВ Діскавері Тур ПАТ КБ ПриватБанк , серійний номер S1TE09KU здійснив 84 операції перерахування коштів з карток іноземних банків, через рахунок ПАТ КБ ПриватБанк , на рахунок ТОВ Діскавері Тур , відкритий в ПАТ Альфа-Банк НОМЕР_4 на суму 10969930 гривень, а в подальшому на рахунки ТОВ КолеснікТревел Груп , відкритий в АТ Сбербанк Росії НОМЕР_5 та ПП Астері тур , відкритий в ПАТ ВТБ банк НОМЕР_3

ОСОБА_7 діяв згідно завідомо неправдивого офіційного документа - паспорта громадянина України на прізвище ОСОБА_9, в якому вклеєна фотокартка ОСОБА_7

ТзОВ Івано-Франківськ Тур створене ОСОБА_4 на прохання ОСОБА_9, тобто ОСОБА_7, який діяв з підробленим паспортом ОСОБА_9

Під час розслідування кримінального провадження №12015210000000258 СУ УМВС в Тернопільській області 30.07.2015 в ході проведеного обшуку в квартирі АДРЕСА_1, яку винаймав ОСОБА_7, вилучено дійсний паспорт ОСОБА_7, бухгалтерські документи і печатки ТзОВ Івано-Франківськтур , ПП Астері-тур та інших туристичних підприємств, що зареєстровані в м. Тернополі, м. Львові та м. Чернівці.

Тобто, вказана особа має відношення і до діяльності ПП Астері тур і до діяльності ТзОВ Івано-Франківськтур .

Печатки ТзОВ Івано-Франківськтур та ПП Астері-тур , підроблений паспорт на ім'я ОСОБА_9 з фотографією ОСОБА_7 постановою слідчого СУ УМВС України Барабана Ю. М. від 06.11.2015 визнано речовими доказами та приєднано до матеріалів справи.

Згідно квитанції № 007984 печатки передано на зберігання в камеру зберігання речових доказів УМВС в Тернопільській (на даний час Головне управління національної поліції в Тернопільській області), обліковано в книзі № 2 під № 717.

Паспорт знаходиться в матеріалах кримінального провадження № 12015210000000258, яке на даний час знаходиться в прокуратурі Тернопільської області.

Для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, доказування факту вчинення ОСОБА_7 злочинів, передбачених ч. 3 ст. 190 КК України, на даний час виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, а саме до матеріалів кримінального провадження № 12015210000000258, яке знаходиться в прокуратурі Тернопільської області по вул. Листопадова, 4 в м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 02910098.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали, посилаючись на викладені в ньому обставини, просили клопотання задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з'явився, хоча про день та час розгляду клопотання повідомлявся, про причини неявки не повідомив.

Заслухавши слідчого та прокурора, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а згідно з ч. 7 цієї статі слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах, які також необхідні для дослідження всіх обставин кримінального провадження, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе вилучення їх копій необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Відтак враховуючи вищенаведене та те, що інформація, яка містить в документах, надасть змогу в подальшому використовувати як докази отримані відомості, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП України в Івано-Франківській області Гальмі Ярославу Володимировичу тимчасовий доступ до документів, які містяться в матеріалах кримінального провадження від 23.07.2015р. № 12015210000000258 та перебувають у володінні прокуратури Тернопільської області, ідентифікаційний код юридичної особи 02910098 за адресою: м. Тернопіль, вул. Листопадова, 4, з можливістю ознайомитись з ними, зробити та вилучити їх належним чином засвідчені копії.

Роз'яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 09 березня 2017 року та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя О.А.Татарінова

Дата ухвалення рішення10.02.2017
Оприлюднено14.02.2017
Номер документу64633525
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 42016091010000010

Судовий реєстр по справі —344/1920/17

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

Ухвала від 10.02.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні