Рішення
від 09.02.2017 по справі 920/1280/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.02.2017 Справа № 920/1280/16

За позовом: Публічного акціонерного товариства Фідобанк , м. Київ,

до відповідача: Приватного торгівельно-виробничого підприємства Група компаній Баланс , м. Суми;

про стягнення 448 581 грн. 42 коп.

Суддя КОВАЛЕНКО О.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, довіреність №33 від 21.07.2016;

Від відповідача: не з'явився;

При секретарі судового засідання Нестеренко О.В.

СУТЬ СПОРУ: позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь 448 581 грн. 42 коп., з яких: 375 565 грн. 95 коп. простроченої заборгованості за кредитом, 73 015 грн. 47 коп. простроченої заборгованості за відсотками, нарахованих у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору овердрафту №1530959120101085 від 16.04.2015 р., а також судовий збір.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач в письмовому відзиві від 19.01.2017 проти задоволення позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що позивачем не подано належних доказів проведення операцій по руху коштів по рахунку відповідача та наявності заборгованості. Крім того, зазначив, що здійснення операційної діяльності підприємства фактично припинене, а погашення будь-якої кредиторської заборгованості є неможливим у зв'язку з неплатоспроможністю підприємства.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Від представника відповідача, адвоката ОСОБА_2, надійшло клопотання №8582-Р від 08.02.2017 про відкладення розгляду справи у зв'язку з його участю в розгляді кримінальної справи в якості захисника ОСОБА_3 та неможливістю бути присутнім в судовому засіданні в призначений час.

Враховуючи те, що представником відповідача окрім скріншоту сторінки офіційного веб-порталу Судова влада України не подано ані доказів на підтвердження повноважень на участь в розгляді даної справи в якості представника відповідача, ані належних доказів наявності повноважень на здійснення захисту обвинуваченого ОСОБА_3 у кримінальній справі, призначеної до розгляду в Зарічному районному суді м. Суми, суд відмовляє в задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи. Крім того, чергове відкладення розгляду справи призведе до порушення строків розгляду справи, встановлених статтею 69 ГПК України, тому відповідно до вимог ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази по справі, суд встановив:

16 квітня 2015 року між Публічним акціонерним товариством Фідобанк і Приватним торгівельно-виробничим підприємством Група компаній Баланс було укладено договір овердрафту №1530959120101085 (далі за текстом - Договір ), відповідно до умов якого позивач зобов'язувався надати відповідачу за поточним рахунком останнього овердрафт в межах ліміту овердрафту на умовах цього Договору, а відповідач зобов'язувався сплачувати позивачу заборгованість за овердрафтом з врахуванням визначеного цим Договором строку безперервного користування овердрафтом та терміну погашення овердрафту, сплачувати проценти за користування овердрафтом, комісії та інші платежі в розмірі та на умовах, обумовлених цим Договором.

Згідно п. 2.2. Договору ліміт овердрафту за цим Договором розраховується позивачем на підставі погодженого позивачем ліміту, розрахованого з урахуванням показників, що залежать від обсягу чистих надходжень на поточний рахунок відповідно до внутрішньобанківських нормативів, нормативів, встановлених НБУ та у відповідності до встановленої позивачем ОСОБА_4. При цьому сторони погоджуються, що в будь-якому випадку, ліміт овердрафту не може перевищувати розміру максимального ліміту овердрафту, встановленого цим Договором.

Розділом 1 Договору визначено, що овердрафт встановлено на поточний рахунок №26005000591201 з максимальним лімітом овердрафту 500 000 грн. 00 коп., із строком безперервного користування овердрафтом не більше 30 календарних днів. Дебетове сальдо - це сума виконаних банком розрахункових документів позичальника за поточним рахунком понад фактичний залишок власних коштів позичальника на такому поточному рахунку. Дебетове сальдо визначає розмір заборгованості за овердрафтом.

Відповідно до п. 4.1.1. Договору відповідач зобов'язаний здійснювати погашення заборгованості за овердрафтом не пізніше останнього дня строку безперервного користування овердрафтом, але в будь-якому випадку не пізніше терміну погашення овердрафту.

Зі змісту Додаткової угоди 1 від 15.04.2016 до Договору вбачається, що проценти за користування овердрафтом з безперервним строком наявності дебетового сальдо по поточному рахунку, що не перевищує 30 календарних днів (включно) нараховується процентна ставка 1 - в розмірі 32% річних; проценти за користування овердрафтом з безперервним строком наявності дебетового сальдо по поточному рахунку, що перевищує 30 календарних днів, та після настання терміну погашення овердрафту нараховується процентна ставка 2 - в розмірі 40%

Згідно п. 4.3.1, 4.3.2 Договору проценти за користування овердрафтом мають сплачуватися відповідачем у валюті овердрафту щоденно, наступного операційного дня після їх нарахування, в тому числі за рахунок кредитних коштів в межах доступного залишку ліміту овердрафту.

Відповідно до п. 4.7.2, 4.7.3 Договору відповідач має право здійснити погашення існуючої заборгованості за овердрафтом комісією 2.ю а також процентами за користування овердрафтом за фактичний строк користування овердрафтом, протягом наступних 15 календарних днів після спливу строку безперервного користування овердрафтом. Якщо відповідач здійснить повне погашення існуючої заборгованості перед позивачем за овердрафтом процентами за користування овердрафтом та/або комісією 2 протягом встановленого цим пунктом строку, починаючи з наступного банківського (операційного дня), право відповідача на оплату його розрахункових документів за рахунок овердрафту поновлюється. Якщо відповідач не здійснить погашення заборгованості перед позивачем за овердрафтом процентами за користування овердрафтом та/або комісією 2 протягом вказаного у п. 4.7.2. Договору 15тиденного строку, останній день такого строку встановлюється сторонами як термін погашення овердрафту, та наступного банківського (операційного) дня, що слідує за днем, визначеним як термін погашення овердрафту за цим пунктом позивач переносить вищевказану заборгованість відповідача на відповідні рахунки для обліку простроченої заборгованості та повідомляє відповідача про номери рахунків, на які відповідач в цьому випадку повинен здійснювати погашення заборгованості за цим договором.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що він належним чином виконував умови Договору та надав відповідачу за поточним рахунком останнього овердрафт в межах ліміту овердрафту в розмірі 84 000 грн. 00 коп. (максимальний ліміт овердрафту - 500 000 грн. 00 коп.), проте відповідач в обумовлені Договором строки не здійснив погашення заборгованості перед позивачем за овердрафтом, у зв'язку з чим прострочена заборгованість за кредитом становить 375 565 грн. 95 коп., прострочена заборгованість за відсотками становить 73 015 грн. 47 коп.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей термін.

Згідно ч.1 ст. 1069 ЦК України якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

Зі змісту ч. 1 ст. 1054 ЦК України вбачається, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Частиною 1 ст. 1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч.1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Прострочена заборгованість за кредитом відповідача в розмірі 375 565 грн. 95 коп. підтверджується випискою по рахунку відповідача /а.с.14/, розмір простроченої заборгованість за відсотками становить 73 015 грн. 47 коп. та відповідає розміру, визначеному позивачем в розрахунку позовних вимог.

Таким чином, враховуючи те, що відповідачем не подано доказів сплати боргу або обґрунтованих заперечень вимогам позивача суд дійшов до висновку про правомірність позовних вимог та задоволення позовних вимог в повному обсязі, а з відповідача на користь позивача необхідно стягнути 375 565 грн. 95 коп. простроченої заборгованості за кредитом, 73 015 грн. 47 коп. простроченої заборгованості за відсотками

Згідно Закону України Про судовий збір та відповідно до вимог ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

1. В задоволенні клопотання №8582-Р від 08.02.2017 представника Приватного торгівельно-виробничого підприємства Група компаній Баланс про відкладення розгляду справи відмовити.

2. Позов задовольнити.

3. Стягнути з Приватного торгівельно-виробничого підприємства Група компаній Баланс (40007, АДРЕСА_1, код 31066737) на користь Публічного акціонерного товариства Фідобанк (01601, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 10, код 14351016) 375 565 грн. 95 коп. простроченої заборгованості за кредитом, 73 015 грн. 47 коп. простроченої заборгованості за відсотками, 6 728 грн. 73 коп. судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення підписаний 10.02.2017 р.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення09.02.2017
Оприлюднено12.02.2017
Номер документу64657201
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 448 581 грн. 42 коп

Судовий реєстр по справі —920/1280/16

Рішення від 09.02.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 28.12.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні